Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sitko o drobnych oczkach
- wok
- tarkę o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Z połowy limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryczkę chili drobno siekamy. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.
KROK 2: ZALEWAMY MAKARON WRZĄTKIEM
Nieosoloną wodę doprowadzamy do wrzenia w garnku i umieszczamy w niej makaron. Wyłączamy ogień. Odstawiamy na ok. 3-5 minut. Makaron odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W misce łączymy sos ostrygowy, sos sojowy, słodki sos chili i sos rybny. Dodajemy skórkę otartą z limonki, wyciśnięty z niej sok, cukier i wodę. Mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 4: SMAŻYMY KURCZAKA
Pierś kurczaka kroimy w paski, a następnie w poprzek na nieco grubsze, podłużne kawałki. Smażymy chwilę na oleju w mocno rozgrzanym woku. Kurczak powinien jedynie lekko zarumienić się z wierzchu, a w środku pozostać lekko surowy. Zdejmujemy mięso z patelni.
KROK 5: SMAŻYMY WARZYWA
Do woka przelewamy dodatkową porcję oleju i krótko przesmażamy na nim różyczki brokułu, aż zarumienią się z wierzchu. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek. Mieszamy, smażymy chwilę (ok. 1,5-2 minut) i zdejmujemy warzywa z patelni.
KROK 6: SMAŻYMY MAKARON
Dolewamy kolejną porcję oleju i przesmażamy na nim chwilę ugotowany, odcedzony makaron. Dodajemy kurczaka, warzywa, pędy bambusa i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Smażymy ok. 5 minut, mieszając, aż składniki się połączą. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną kolendrę. Mieszamy.
KROK 7: PODAJEMY MAKARON
Smażony makaron z kurczakiem i warzywami nakładamy na talerze. Z wierzchu oprószamy prażonym sezamem. Dekorujemy listkami kolendry i drobno posiekaną papryczką chili. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić makaron tuż przez jedzeniem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
Przepis na szybki i pyszny obiad – makaron penne z szynką parmeńską i kremowym sosem pomidorowym.
Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
Smażony makaron to klasyka kuchni azjatyckiej! Doskonale smakuje z chrupiącymi warzywami i soczystą polędwiczką wieprzową.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Piernik staropolski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Kutia
- Pieczona ryba po grecku
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Śledzie po kaszubsku
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Wegańska ryba po grecku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
699 dni temu
Pogubiłem się :) co z imbirem?
odpowiedz
1099 dni temu
Ekstra jedzonko. Bardzo dziękuję za przepis 👍
odpowiedz
1183 dni temu
Panie Karolu wspaniałe jedzonko i super pyszne , GRATULUJĘ SMAKU.
odpowiedz
1223 dni temu
Jakiego oleju użyć do smażenia? W kuchni azjatyckiej zalecają olej sezamowy lub arachidowy że względu na wysoką temperaturę, którą można uzyskać. Natomiast w nagraniu pada informacja żeby nie używać oleju sezamowego.
odpowiedz
1222 dni temu
Olej sezamowy jest wrażliwy na działanie wysokich temperatur (szybko zaczyna się palić) i zdecydowanie nie nadaje się do smażenia na dużym ogniu. Można skropić nim danie wyłożone na talerz lub dodać odrobinę oleju sezamowego pod koniec smażenia, kiedy już wyłączymy ogień, a wszystkie składniki będą przesmażone. Przygotowując makaron Karola, można wykorzystać olej rzepakowy lub słonecznikowy, a także olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek.