Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku

Karol Okrasa


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sitko o drobnych oczkach
  • wok
  • tarkę o drobnych oczkach

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ

Z połowy limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY WARZYWA

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryczkę chili drobno siekamy. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.

KROK 2: ZALEWAMY MAKARON WRZĄTKIEM

Nieosoloną wodę doprowadzamy do wrzenia w garnku i umieszczamy w niej makaron. Wyłączamy ogień. Odstawiamy na ok. 3-5 minut. Makaron odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W misce łączymy sos ostrygowy, sos sojowy, słodki sos chili i sos rybny. Dodajemy skórkę otartą z limonki, wyciśnięty z niej sok, cukier i wodę. Mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 4: SMAŻYMY KURCZAKA

Pierś kurczaka kroimy w paski, a następnie w poprzek na nieco grubsze, podłużne kawałki. Smażymy chwilę na oleju w mocno rozgrzanym woku. Kurczak powinien jedynie lekko zarumienić się z wierzchu, a w środku pozostać lekko surowy. Zdejmujemy mięso z patelni.

KROK 5: SMAŻYMY WARZYWA

Do woka przelewamy dodatkową porcję oleju i krótko przesmażamy na nim różyczki brokułu, aż zarumienią się z wierzchu. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek. Mieszamy, smażymy chwilę (ok. 1,5-2 minut) i zdejmujemy warzywa z patelni.

KROK 6: SMAŻYMY MAKARON

Dolewamy kolejną porcję oleju i przesmażamy na nim chwilę ugotowany, odcedzony makaron. Dodajemy kurczaka, warzywa, pędy bambusa i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Smażymy ok. 5 minut, mieszając, aż składniki się połączą. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną kolendrę. Mieszamy.

KROK 7: PODAJEMY MAKARON

Smażony makaron z kurczakiem i warzywami nakładamy na talerze. Z wierzchu oprószamy prażonym sezamem. Dekorujemy listkami kolendry i drobno posiekaną papryczką chili. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić makaron tuż przez jedzeniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Makaron z cukinią i łososiem

Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.

Makaron z cukinią i łososiem sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym

Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.

Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:20 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym

Przepis na szybki i pyszny obiad – makaron penne z szynką parmeńską i kremowym sosem pomidorowym.

Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową

Smażony makaron to klasyka kuchni azjatyckiej! Doskonale smakuje z chrupiącymi warzywami i soczystą polędwiczką wieprzową.

Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:30 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Marcin Marcin
    909 dni temu
    Pogubiłem się :) co z imbirem?

    odpowiedz

  • Seb_Dudek Seb_Dudek
    1309 dni temu
    Ekstra jedzonko. Bardzo dziękuję za przepis 👍

    odpowiedz

  • Bogusia Konofalska Bogusia Konofalska
    1393 dni temu
    Panie Karolu wspaniałe jedzonko i super pyszne , GRATULUJĘ SMAKU.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1433 dni temu
    Jakiego oleju użyć do smażenia? W kuchni azjatyckiej zalecają olej sezamowy lub arachidowy że względu na wysoką temperaturę, którą można uzyskać. Natomiast w nagraniu pada informacja żeby nie używać oleju sezamowego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1432 dni temu
    Olej sezamowy jest wrażliwy na działanie wysokich temperatur (szybko zaczyna się palić) i zdecydowanie nie nadaje się do smażenia na dużym ogniu. Można skropić nim danie wyłożone na talerz lub dodać odrobinę oleju sezamowego pod koniec smażenia, kiedy już wyłączymy ogień, a wszystkie składniki będą przesmażone. Przygotowując makaron Karola, można wykorzystać olej rzepakowy lub słonecznikowy, a także olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!