Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- sitko o drobnych oczkach
- wok
- tarkę o drobnych oczkach
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
Z połowy limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY WARZYWA
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryczkę chili drobno siekamy. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.
KROK 2: ZALEWAMY MAKARON WRZĄTKIEM
Nieosoloną wodę doprowadzamy do wrzenia w garnku i umieszczamy w niej makaron. Wyłączamy ogień. Odstawiamy na ok. 3-5 minut. Makaron odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
W misce łączymy sos ostrygowy, sos sojowy, słodki sos chili i sos rybny. Dodajemy skórkę otartą z limonki, wyciśnięty z niej sok, cukier i wodę. Mieszamy, aż składniki się połączą.
KROK 4: SMAŻYMY KURCZAKA
Pierś kurczaka kroimy w paski, a następnie w poprzek na nieco grubsze, podłużne kawałki. Smażymy chwilę na oleju w mocno rozgrzanym woku. Kurczak powinien jedynie lekko zarumienić się z wierzchu, a w środku pozostać lekko surowy. Zdejmujemy mięso z patelni.
KROK 5: SMAŻYMY WARZYWA
Do woka przelewamy dodatkową porcję oleju i krótko przesmażamy na nim różyczki brokułu, aż zarumienią się z wierzchu. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek. Mieszamy, smażymy chwilę (ok. 1,5-2 minut) i zdejmujemy warzywa z patelni.
KROK 6: SMAŻYMY MAKARON
Dolewamy kolejną porcję oleju i przesmażamy na nim chwilę ugotowany, odcedzony makaron. Dodajemy kurczaka, warzywa, pędy bambusa i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Smażymy ok. 5 minut, mieszając, aż składniki się połączą. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną kolendrę. Mieszamy.
KROK 7: PODAJEMY MAKARON
Smażony makaron z kurczakiem i warzywami nakładamy na talerze. Z wierzchu oprószamy prażonym sezamem. Dekorujemy listkami kolendry i drobno posiekaną papryczką chili. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić makaron tuż przez jedzeniem.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
Przepis na szybki i pyszny obiad – makaron penne z szynką parmeńską i kremowym sosem pomidorowym.
Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
Smażony makaron to klasyka kuchni azjatyckiej! Doskonale smakuje z chrupiącymi warzywami i soczystą polędwiczką wieprzową.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z łososiem i awokado
- Azjatycki makaron z polędwiczką wieprzową
- Smażony makaron stir fry
- Gulasz jagnięcy
- Klasyczna zupa ogórkowa
- Zapiekanka z dyni z chipsami z pietruszki
- Fabada
- Koreański dosirak – ryż z przystawkami w pudełku
- Złoty sernik z kiwi
- Obiadowa sałatka z kukurydzą
- Makaron udon z kurczakiem hoisin
- Tabbouleh z krewetkami, ananasem i suszonymi pomidorami
- Ryż zapiekany z kurczakiem
- Pieczony bakłażan z indykiem
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Łopatka duszona w cydrze
- Wątróbka drobiowa z cebulą i jabłkiem
- Pyszne ciasto gryczane
- Chłodnik z melona i mięty
- Polędwiczki wieprzowe po meksykańsku, Dla twardzieli
- Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
- Tajine z kurczaka z figami
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
- Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
- Zielone szparagi z burratą
- Burgery wołowe z majonezem, papryką i salsą
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
668 dni temu
Pogubiłem się :) co z imbirem?
odpowiedz
1068 dni temu
Ekstra jedzonko. Bardzo dziękuję za przepis 👍
odpowiedz
1152 dni temu
Panie Karolu wspaniałe jedzonko i super pyszne , GRATULUJĘ SMAKU.
odpowiedz
1192 dni temu
Jakiego oleju użyć do smażenia? W kuchni azjatyckiej zalecają olej sezamowy lub arachidowy że względu na wysoką temperaturę, którą można uzyskać. Natomiast w nagraniu pada informacja żeby nie używać oleju sezamowego.
odpowiedz
1191 dni temu
Olej sezamowy jest wrażliwy na działanie wysokich temperatur (szybko zaczyna się palić) i zdecydowanie nie nadaje się do smażenia na dużym ogniu. Można skropić nim danie wyłożone na talerz lub dodać odrobinę oleju sezamowego pod koniec smażenia, kiedy już wyłączymy ogień, a wszystkie składniki będą przesmażone. Przygotowując makaron Karola, można wykorzystać olej rzepakowy lub słonecznikowy, a także olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek.