zobacz film Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami smażony w woku

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • sitko o drobnych oczkach
  • wok
  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: KROIMY WARZYWA

Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryczkę chili drobno siekamy. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki.

KROK 2: ZALEWAMY MAKARON WRZĄTKIEM

Nieosoloną wodę doprowadzamy do wrzenia w garnku i umieszczamy w niej makaron. Wyłączamy ogień. Odstawiamy na ok. 3-5 minut. Makaron odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

W misce łączymy sos ostrygowy, sos sojowy, słodki sos chili i sos rybny. Dodajemy skórkę otartą z limonki, wyciśnięty z niej sok, cukier i wodę. Mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 4: SMAŻYMY KURCZAKA

Pierś kurczaka kroimy w paski, a następnie w poprzek na nieco grubsze, podłużne kawałki. Smażymy chwilę na oleju w mocno rozgrzanym woku. Kurczak powinien jedynie lekko zarumienić się z wierzchu, a w środku pozostać lekko surowy. Zdejmujemy mięso z patelni.

KROK 5: SMAŻYMY WARZYWA

Do woka przelewamy dodatkową porcję oleju i krótko przesmażamy na nim różyczki brokułu, aż zarumienią się z wierzchu. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek. Mieszamy, smażymy chwilę (ok. 1,5-2 minut) i zdejmujemy warzywa z patelni.

KROK 6: SMAŻYMY MAKARON

Dolewamy kolejną porcję oleju i przesmażamy na nim chwilę ugotowany, odcedzony makaron. Dodajemy kurczaka, warzywa, pędy bambusa i drobno posiekaną papryczkę chili. Całość zalewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Smażymy ok. 5 minut, mieszając, aż składniki się połączą. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną kolendrę. Mieszamy.

KROK 7: PODAJEMY MAKARON

Smażony makaron z kurczakiem i warzywami nakładamy na talerze. Z wierzchu oprószamy prażonym sezamem. Dekorujemy listkami kolendry i drobno posiekaną papryczką chili. Podajemy z cząstkami limonki, by skropić makaron tuż przez jedzeniem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    38 dni temu
    Jakiego oleju użyć do smażenia? W kuchni azjatyckiej zalecają olej sezamowy lub arachidowy że względu na wysoką temperaturę, którą można uzyskać. Natomiast w nagraniu pada informacja żeby nie używać oleju sezamowego.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    37 dni temu
    Olej sezamowy jest wrażliwy na działanie wysokich temperatur (szybko zaczyna się palić) i zdecydowanie nie nadaje się do smażenia na dużym ogniu. Można skropić nim danie wyłożone na talerz lub dodać odrobinę oleju sezamowego pod koniec smażenia, kiedy już wyłączymy ogień, a wszystkie składniki będą przesmażone. Przygotowując makaron Karola, można wykorzystać olej rzepakowy lub słonecznikowy, a także olej z pestek winogron lub oliwę z oliwek.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!