Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka.
Pomidory pelati przecedzamy przez sito. Sos z pomidorów odstawiamy na bok. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Papryczkę chilli pozbawiamy pestek i razem ze szczypiorkiem drobno siekamy. Szynkę parmeńską tniemy na cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła. Dodajemy szynkę parmeńską i podsmażamy, aż się zarumieni. Dodajemy posiekany szczypiorek i papryczkę chilli. Całość podlewamy białym winem i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę.
Dodajemy pokrojone pomidory i połowę sosu z pomidorów. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy całość jeszcze około 10 minut. Po tym czasie dodajemy resztę masła i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Dodajemy śmietanę, mieszamy i gotowy sos łączymy z makaronem.
Jak podawać
Makaron nakładamy na talerze. Ser trzemy na tarce i posypujemy nim gotowe danie.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.
Makaron z buraczanym pesto
Doskonałe danie, które zaskakuje nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Idealne na obiad z rodziną lub przyjaciółmi!
Makaron z szynką parmeńską
Makaron z szynką to jeden z najpopularniejszych wariantów podania tego uniwersalnego produktu, nierozłącznie związanego z Włochami. A jeśli mowa o szczegółach – doskonale w tym duecie wypada właśnie makaron z szynką parmeńską, czyli prosciutto di Parma. Ta wywodząca się z regionu Emilia-Romania surowa i podsuszana szynka to jedna z kulinarnych wizytówek Parmy. Do makaronu z szynką wybierają ją (nie licząc miłośników tradycyjnych lokalnych połączeń) koneserzy, którzy od wyraźnie słonych potraw mięsnych wolą te o nieco słodszym posmaku.
Interesuje Cię makaron z szynką parmeńską, ale zastanawiasz się, jaką jego odmianę wybrać? Zapewniamy, że to szynka, która świetnie komponuje się z różnymi odmianami makaronu. Na przykład z płaskim wstążkami tagliatelle, szerokim pappardelle, kokardkami farfalle czy rurkami rigatoni.
Nasz przepis na makaron z sosem pomidorowym zakłada jednak wykorzystanie makaronu penne, charakterystycznego dla południowych Włoch. Dlaczego? Makaron ten występuje w postaci rurek zakończonych w charakterystyczny, ostry sposób. Nasz przepis na makaron z sosem pomidorowym pozwoli Ci uzyskać pełnię smaku płynącą z połączenia oryginalnego włoskiego makaronu i szynki z sosem pomidorowym o kremowej konsystencji. Otóż penne dzięki swojemu oryginalnemu kształtowi perfekcyjnie komponuje się z wszelkimi sosami, ponieważ dostają się one do jego wnętrza. Poza tym po prostu pięknie prezentuje się na talerzu!
O Twoje wrażenia smakowe dba oczywiście jeszcze jeden składnik tego wyszukanego makaronu z sosem pomidorowym. Mowa o serze grana padano do posypania talerza z gotowym daniem! Jego wyrazisty charakter to ciekawy dodatek, z którego lepiej nie rezygnować. Przy czym w razie potrzeby możesz zastąpić go np. parmezanem o nieco zbliżonym smaku.
Co zrobić z szynki parmeńskiej na obiad?
Makaron penne w sosie pomidorowym z dodatkiem szynki parmeńskiej to oczywiście niejedyne zastosowanie dla tego mięsnego przysmaku. Możliwości jest mnóstwo! Ta szynka o bogatym smaku sprawdza się w przekąskach, czyli antipasti. Pasuje do kanapek, tostów i do pizzy – zwłaszcza z rukolą, czyli w ramach kompozycji takiej jak pizza prosciutto crudo e rucola. Może również stanowić ważny składnik risotto – np. polecanego przez Kuchnię Lidla i Karola Okrasę specjału risotto alla Milanese.
A co, jeśli penne w sosie pomidorowym polubisz tak bardzo, że zapragniesz odkrywać nowe kompozycje smakowe makaronem i szynką parmeńską w rolach głównych? Spokojnie, mamy sporo wskazówek. Ciekawą alternatywę dla makaronu z sosem pomidorowo-śmietanowym stanowi makaron pappardelle z szynką parmeńską i orzechami. Inna propozycja to makaron z szynką parmeńską i rukolą. W tej odsłonie doskonale odnajduje się też parmezan. Jak widać, penne w sosie pomidorowym to tylko jeden z pomysłów na makaron z szynką jedyną w swoim rodzaju. Jednakże – pomysł godny jak najszybszego przetestowania!
Jak zrobić makaron z szynką?
Posiłkując się naszym przepisem, bez trudu przyrządzisz makaron z kremowym sosem pomidorowym, które skradnie podniebienie Twoje i Twoich bliskich. O czym jednak szczególnie pamiętać, szykując nasz makaron z sosem pomidorowym i śmietaną?
Oczywiście o sosie – za jego pysznym smakiem stoją pomidory pelati, które uwalniają swój potencjał w towarzystwie białego wina, chilli oraz szczypiorku. Za przyjemną konsystencję sosu odpowiada śmietana. Przestrzegając proporcji podanych w naszym przepisie, zyskujesz pewność, że makaron w kremowym sosie pomidorowym uzyska pożądaną gęstość i intensywność barwy!
Co jeszcze uwzględnić, przyrządzając makaron z szynką parmeńską w pomidorowo-kremowym wydaniu? Oczywiście o konieczności odpowiedniego podsmażenia szynki. Smaż ją koniecznie na świeżym maśle, do momentu, aż nabierze apetycznych rumieńców! Zanim jednak wrzucisz ją na rozgrzaną patelnię, uważnie pokrój ją na cienkie plasterki z wykorzystaniem ulubionego ostrego noża. Każdy szczegół ma znaczenie dla satysfakcji płynącej z degustacji przygotowanego posiłku!
Jeśli zatem masz ochotę wypróbować jedno z najciekawszych połączeń kulinarnych z szynką parmeńską – skorzystaj z naszego przepisu na makaron z kremowym sosem pomidorowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Piernik staropolski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sernik piernikowy
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Kapusta z grochem
- Uszka z grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka gyros
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi z kapustą i grzybami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (4)
3976 dni temu
bardzo dobre. po zjedzeniu lekko pieka usta :). wedlug mnie to porcja na 5-6 osob
odpowiedz
3985 dni temu
Pycha !!!!!!!!!!!! zarówno ten przepis jak i z serkiem mascarpone rewelacja !!!!!!!!! Mój mąż uwielbia gotować z Waszymi przepisami ! :D :D
odpowiedz
4048 dni temu
Mariolu, może wypróbujesz również makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone? https://kuchnialidla.pl/makaron-z-suszonymi-pomidorami-i-sosem-mascarpone
odpowiedz
4049 dni temu
Fajny przepis na makaron,prosty i apetyczny :)
odpowiedz