Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Szpinak myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy szpinak. Podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość.
Dodajemy gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku.
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Ser kruszymy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w małym garnku, stale mieszając. Do rozpuszczonego sera dodajemy kremówkę i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Mieszamy sos ze szpinakiem oraz łososiem pociętym na mniejsze kawałki, a następnie łączymy z makaronem.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti z soczystymi pulpecikami
Nitki makaronu polane sosem ze świeżych pomidorów, a do tego kuleczki z mięsa mielonego. Danie w stylu włoskim wprasza się na talerze!
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Świąteczne pierniczki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Błyskawiczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ryba po japońsku
- Pieczona ryba po grecku
- Pierniki
- Przekąski sylwestrowe
- Domek z piernika
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (31)
1919 dni temu
Pycha. Dobre z winem chardonnay. Napewno zagości w naszej kuchni.
odpowiedz
2459 dni temu
Troche to wszystko mdłe, powtórki nie będzie , ocena 6/10
odpowiedz
3570 dni temu
Aleks, jak najbardziej :)
odpowiedz
1293 dni temu
Co można dodać zamiast sera z niebieską pleśnią? 🤔
1293 dni temu
WiKuza, możesz go zastąpić serkiem philadelphia lub mascarpone ;)
3570 dni temu
Czy do szpinaku można dodać czosnek?
odpowiedz
113 dni temu
Tak, nawet trzeba 😀
3666 dni temu
Właśnie śiadamy do stołu ;) super danie, szybkie i pyszne ,polecam
odpowiedz
3700 dni temu
Świetne! Wypróbowaliśmy i jest pyszne i sycące:) Do białego wina idealne!
odpowiedz
3703 dni temu
Olka, bardzo dziękujemy za miły komentarz :)
odpowiedz
3704 dni temu
Kwestia gustu. Od lat robię z identycznego przepisu, i ja i mąż bardzo lubimy.
odpowiedz
3778 dni temu
Beznadzieja nikomu to nie smakowalo. Szkoda 😥
odpowiedz
3923 dni temu
Kilkakrotnie robiłam makaron wg tego przepisu , ale zawsze dodawałam świeżego łososia - pieczonego w piekarniku. Pycha ! Dziś serwuję go na wieczorną kolację
odpowiedz
3944 dni temu
Dziękuje za ten przepis, robiłam ten makaron kilkakrotnie i mam nadzieje, żę na dzisiejszą walentynkowa kolację również wyjdzie pyszny.
odpowiedz
3986 dni temu
Super przepis, ja dodałam jeszcze suszonych pomidorów mniamm... tylko zgadzam się z tą solą, ser i łosoś są naprawdę na tyle słone, że już nic nie trzeba dodawać. Pozdrawiam
odpowiedz
3999 dni temu
Witam, Ja osobiście nie dodawałbym soli do szpinaku. Ser i łosoś są wystarczająco słone. Przepis oceniam na 7/10. Pozdrawiam.
odpowiedz
4027 dni temu
Zaczęłam przegotowanie obiadu od szpinaku i makaronu ponieważ jest to dla mnie znane i świetne połączenie . Jednak zaglądając do lodówki przypomniałam sobie o wędzonym łososiu i pomyślałam czy szpinak i łosoś pasowały by razem ? ( akurat tego dnia miałam ochotę na szpinakowe szaleństwo i delikatny smak łososia ) i proszę jest ! Wypróbowałam i muszę przyznać że coś wspaniałego ! Na szczęście Lidla mam tuż pod nosem i kiedy tylko widze coś smakowitego w Kuchni Lidla odrazu lecę ! . Bardzo polecam pesto bazyliowe z serem Grana Padano i świeżym makaronem :)) .
odpowiedz
4033 dni temu
Asik, może wypróbujesz też inne nasze przepisy na makarony? Co powiesz na buraczane pesto? https://kuchnialidla.pl/makaron-z-buraczanym-pesto
odpowiedz
4033 dni temu
kilkakrotnie robilam juz makaron z lososiem i szpinakiem ale nigdy z przepisu i zwykle dodawalam smietanke KeSem i tez bylo pycha ale za to dzis sprobuje z kremowka :) juz mi slinka cieknie ...uwielbiam makarony <3
odpowiedz
4074 dni temu
dziękuję za odpowiedź :) w rezultacie pokroiłam w kostkę świeżego łososia i zwyczajnie dodałam do sosu. wyszło pysznie. goście chwalili właśnie ten delikatny smak, który ustępował miejsca serowi pleśniowemu :) przepis super! polecam!
odpowiedz
4074 dni temu
Ska, w przypadku zastępowania wędzonego łososia świeżym, należy go najpierw upiec, ugotować lub usmażyć, następnie podzielić na mniejsze kawałki i dopiero wtedy dodać do makaronu. Należy pamiętać też, że danie będzie nieco mniej intensywne w smaku, dlatego łososia trzeba dobrze przyprawić.
odpowiedz
4076 dni temu
można wędzonego łososia zastąpić świeżym?
odpowiedz
4116 dni temu
myha, zamiennik w postaci serka topionego nada potrawie zupełnie inny smak, ale jeśli chcesz, możesz go zastosować zamiast sera pleśniowego.
odpowiedz
4118 dni temu
A mozna zamiast plesniwego sera dać topiony?
odpowiedz
4118 dni temu
Polecam łososia wędzonego na patelnie podsmażyć króciutko dodać serek mascarpone na makaron tagliatelle kilka kawałków pomidora suszonego z oliwy i zajadamy :) pychotka :)
odpowiedz
4118 dni temu
Podzielam zdanie Anny. Mam nadzieję, że postaracie się wydać książkę kucharską z lidlow'ymi przepisami naszych mistrzów kuchni ;)
odpowiedz
4118 dni temu
Czym zastąpić ser z niebieską pleśnią?
odpowiedz
4118 dni temu
Kiedy w końcu wydacie książkę kucharską z przepisami chłopaków? Ja muszę mieć wszystko na papierze w ładnym wydaniu ;) Czekam z niecierpliwością
odpowiedz
4121 dni temu
Niestety jogurt nie połączy się z serem tak jak śmietana i może się zwarzyć po podgrzaniu, dlatego nie zalecamy stosować tego zamiennika.
odpowiedz
4122 dni temu
Czy zamiast kremówki mogę dodać jogurt naturalny???
odpowiedz
4125 dni temu
Pyszny makaronik, ja czekam na ofertę de luxe i super makaron szpinakowy i z chilli :)
odpowiedz
zobacz wszystkie