Makaron z buraczanym pesto
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

W średnim garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy do niej buraki i gotujemy około 30 minut, aż staną się miękkie. Wyjmujemy buraki z wody i studzimy.

W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. Odcedzamy.

Buraki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Miksujemy. Dodajemy starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Do ugotowanego makaronu dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Pijana Truskawka Pijana Truskawka
    53 dni temu
    Ojejku! To jest przepyszne! Przykład na to jak w prosty i szybki sposób można odczarować buraki. To nie tylko barszcz na wigilię i słoiki. Polecam!

    odpowiedz

  • Anita Anita
    418 dni temu
    To jest tak dobre, że prawie się wzruszyłam jak jadłam <3

    odpowiedz

  • Eliza Eliza
    918 dni temu
    Czy takie pesto można zamrozić albo przechowywać dłużej w jakiś inny sposób?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    918 dni temu
    Pesto możesz zamrozić :)
  • M. M.
    995 dni temu
    Proste do przygotowanie danie, na talerzu wygląda obłędnie. Smakuje naprawdę dobrze! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    992 dni temu
    ❤️
  • Marta Marta
    1585 dni temu
    To już wiem,co zrobię dla rodziny na obiad w niedzielę😚

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1584 dni temu
    Marto, daj znać, jak smakowało rodzinie :)
  • Hubert Hubert
    2593 dni temu
    Pyszne!

    odpowiedz

  • Pszczółka27 Pszczółka27
    2620 dni temu
    Robiłam na obiad. Pyszne! Łatwe, lekkie, smaczne i pięknie wygląda :) Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2924 dni temu
    Buraki gotujemy w całości, obieramy je dopiero po ugotowaniu. Po wyjęciu z wody powinny być na tyle miękkie, by dało się je łatwo zmiksować w blenderze. Jeśli uznasz, że po 30 minutach są jeszcze twarde, możesz oczywiście podgotować je nieco dłużej.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2925 dni temu
    A buraki w całości gotować czy obrane i pokrojone? 30 min to dość krótko.

    odpowiedz

  • Emilia Emilia
    2939 dni temu
    JA bym ugotowała makaron w wodzie po burakach dodając sól;)

    odpowiedz

  • Asia Asia
    925 dni temu
    Dokladnie tak zrobie 😅

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!