Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W średnim garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy do niej buraki i gotujemy około 30 minut, aż staną się miękkie. Wyjmujemy buraki z wody i studzimy.
W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. Odcedzamy.
Buraki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Miksujemy. Dodajemy starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Do ugotowanego makaronu dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Łazanki
- Makowiec japoński
- Guacamole
- Ciasto marchewkowe
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Klasyczna sałatka grecka
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Mini burgery
- Boczek pieczony
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Świąteczne pierniczki
- Burek ze szpinakiem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (15)
271 dni temu
Przepychota, wracam często. Już kolor pobudza wszystkie zmysły.
Odpowiedz
1552 dni temu
Ojejku! To jest przepyszne! Przykład na to jak w prosty i szybki sposób można odczarować buraki. To nie tylko barszcz na wigilię i słoiki. Polecam!
Odpowiedz
1917 dni temu
To jest tak dobre, że prawie się wzruszyłam jak jadłam <3
Odpowiedz
2417 dni temu
Czy takie pesto można zamrozić albo przechowywać dłużej w jakiś inny sposób?
Odpowiedz
2417 dni temu
Pesto możesz zamrozić :)
2494 dni temu
Proste do przygotowanie danie, na talerzu wygląda obłędnie. Smakuje naprawdę dobrze! :)
Odpowiedz
2491 dni temu
❤️
3084 dni temu
To już wiem,co zrobię dla rodziny na obiad w niedzielę😚
Odpowiedz
3083 dni temu
Marto, daj znać, jak smakowało rodzinie :)
4092 dni temu
Pyszne!
Odpowiedz
4119 dni temu
Robiłam na obiad. Pyszne! Łatwe, lekkie, smaczne i pięknie wygląda :) Polecam
Odpowiedz
4423 dni temu
Buraki gotujemy w całości, obieramy je dopiero po ugotowaniu. Po wyjęciu z wody powinny być na tyle miękkie, by dało się je łatwo zmiksować w blenderze. Jeśli uznasz, że po 30 minutach są jeszcze twarde, możesz oczywiście podgotować je nieco dłużej.
Odpowiedz
4424 dni temu
A buraki w całości gotować czy obrane i pokrojone? 30 min to dość krótko.
Odpowiedz
4438 dni temu
JA bym ugotowała makaron w wodzie po burakach dodając sól;)
Odpowiedz
2424 dni temu
Dokladnie tak zrobie 😅
zobacz wszystkie