Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
W średnim garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy do niej buraki i gotujemy około 30 minut, aż staną się miękkie. Wyjmujemy buraki z wody i studzimy.
W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron do miękkości. Odcedzamy.
Buraki obieramy ze skóry, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do blendera. Dodajemy czosnek i orzechy oraz wyciśnięty sok z połówki limonki. Miksujemy. Dodajemy starty ser, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodajemy oliwę z oliwek, by uzyskać pożądaną konsystencję.
Do ugotowanego makaronu dodajemy buraczane pesto i dokładnie mieszamy.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
Zapiekanka makaronowa z warzywami i mozzarellą
Wystarczy brokuł, trochę boczku, parę pomidorów, by wyczarować pożywną i smaczną zapiekankę makaronową.
Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Wegańska ryba po grecku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledzie po kaszubsku
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Przekąski sylwestrowe
- Piernik staropolski
- Pistacjowy sernik baskijski
- Miodownik z kremem z kaszy manny
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
1228 dni temu
Ojejku! To jest przepyszne! Przykład na to jak w prosty i szybki sposób można odczarować buraki. To nie tylko barszcz na wigilię i słoiki. Polecam!
odpowiedz
1593 dni temu
To jest tak dobre, że prawie się wzruszyłam jak jadłam <3
odpowiedz
2093 dni temu
Czy takie pesto można zamrozić albo przechowywać dłużej w jakiś inny sposób?
odpowiedz
2093 dni temu
Pesto możesz zamrozić :)
2169 dni temu
Proste do przygotowanie danie, na talerzu wygląda obłędnie. Smakuje naprawdę dobrze! :)
odpowiedz
2167 dni temu
❤️
2759 dni temu
To już wiem,co zrobię dla rodziny na obiad w niedzielę😚
odpowiedz
2759 dni temu
Marto, daj znać, jak smakowało rodzinie :)
3767 dni temu
Pyszne!
odpowiedz
3794 dni temu
Robiłam na obiad. Pyszne! Łatwe, lekkie, smaczne i pięknie wygląda :) Polecam
odpowiedz
4099 dni temu
Buraki gotujemy w całości, obieramy je dopiero po ugotowaniu. Po wyjęciu z wody powinny być na tyle miękkie, by dało się je łatwo zmiksować w blenderze. Jeśli uznasz, że po 30 minutach są jeszcze twarde, możesz oczywiście podgotować je nieco dłużej.
odpowiedz
4100 dni temu
A buraki w całości gotować czy obrane i pokrojone? 30 min to dość krótko.
odpowiedz
4113 dni temu
JA bym ugotowała makaron w wodzie po burakach dodając sól;)
odpowiedz
2100 dni temu
Dokladnie tak zrobie 😅
zobacz wszystkie