Fettuccine Alfredo – przepis na kultowy makaron
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • garnek
  • patelnię
  • kubek
  • łopatkę lub łyżkę do mieszania

SPOSÓB  PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY MAKARON

Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odlej z garnka 100 ml wody i przelej do kubka. Makaron odcedź i odstaw na bok do delikatnego przestygnięcia.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelni rozpuść masło na średnim ogniu i dodaj parmezan. Całość mieszaj, aż do rozpuszczenia sera. Gdy sos zacznie robić się gęsty, dodaj wodę z gotowania makaronu i znowu wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Ponownie zamieszaj i nieco zmniejsz płomień.

KROK 3: DODAJEMY MAKARON DO SOSU

Do gotowego sosu wrzuć cały makaron i starannie wymieszaj, aby sos pokrył całą powierzchnię makaronu. Danie gotuj przez 3-4 minuty. Serwuj ciepłe w towarzystwie dodatkowej porcji parmezanu, opcjonalnie natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • JerzyN JerzyN
    57 dni temu
    Kolejny przepis napisany przez kogoś kto chyba nie zbliża się do kuchni. Proponuję pozostać przy fachowcach. Jeden przepis na Alfredo już tu jest i wystarczy.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    79 dni temu
    Co to za bzdety? Czy autor próbował w ogóle to zrobić? Ser w ogóle nie rozpuszcza sie w maśle - z tego przepisu wychodzi mieszanina - zbitego sera, rozpuszczonego masła i wody z makaronu - OHYDA

    odpowiedz

  • Gość Gość
    157 dni temu
    Niestety przepis nietrafiony. Ser rozwarstwił się od masła tworząc paćkę zamiast aksamitnego sosu. Oglądając przepis na YouTube na kanale Kuchni Lidla kolejność gotowania jest odwrotna z informacją, aby dodać ser na końcu z wyłączonym palnikiem, aby ser się nie rozwarstwił. Zmarnowane składniki.

    odpowiedz

  • Nieobrazackuchniwloskiej Nieobrazackuchniwloskiej
    180 dni temu
    Fettucine Alfredo nie jest włoskim daniem tylko amerykańskim:)

    odpowiedz


Jak przyrządzić makaron z sosem Alfredo?

Chcesz poznać tajniki i przepis na przyrządzenie pysznego, aromatycznego fettuccine Alfredo? To dobrze trafiłeś! Zebraliśmy wszystkie porady i triki od najlepszych szefów kuchni, dzięki którym Twój makaron z sosem Alfredo będzie smakował równie pysznie, co włoski oryginał. W poniższym tekście zdradzimy Ci sekrety tego włoskiego przysmaku — zapraszamy do lektury!

Jak przygotować makaron fettuccine?

Żeby przygotować makaron fettuccine, który nie odstaje smakiem i aromatem od włoskiego oryginału, należy przede wszystkim skupić się na jakości składników. Włoska kuchnia jest niezwykle prosta, a cała jej magia tkwi właśnie w starannie wyselekcjonowanych składnikach o wysokiej jakości, które pochodzą z regionalnych upraw, a czasem i od sąsiada. Jeśli chcesz, aby Twój makaron z parmezanem i sosem maślanym był autentycznie włoski, postaw na oryginalne produkty sprowadzone z kraju pizzy i pasty.  Wybierz makaron i ser z serii Italiamo i ciesz się autentycznie włoskim smakiem.

Postaraj się o to, aby sam fettuccine makaron był zrobiony zgodnie z włoską recepturą, koniecznie na jajkach. Najlepsze danie wyjdzie Ci z użyciem świeżego, przemrożonego makaronu. Świeżego makaronu szukaj w lodówkach, na dziale z daniami gotowymi, zaraz obok gotowego ciasta na pizzę. Gwarantujemy, że świeży makaron szybko wchłonie sos, nadając nitkom wyjątkowego smaku.

Fettuccine Alfredo to makaron z masłem, dlatego i ono powinno być jak najlepszej jakości. Włosi często korzystają z masła di Bufala (bawolego), co podkręca mleczny smak dania lub masła klarowanego, które jest pozbawione wody oraz białka, dzięki czemu sos nie pali się podczas gotowania. Jeśli nie masz dostępu do tych produktów, wybierz naszą polską osełkę – efekt będzie równie smaczny.

Ostatnim kluczowym składnikiem jest parmezan. Ten ser powinien być świeżo starty, by nadać potrawie wyjątkowego i intensywnego smaku. Do makaronu używaj serów z oznaczeniem DOP — ten certyfikat dostają wyroby regionalne, najlepszej jakości. Takie oznaczenie ma wiele z produktów serii Italiamo.

Jak zrobić sos Alfredo?

Oryginalny sos Alfredo został wymyślony przez włoskiego restauratora Alfredo di Lelio, a w skład sosu wchodziło tylko masło i parmezan. Bardzo ważną, a często zapomnianą przez Polaków częścią przyrządzania włoskich sosów jest dodawanie wody z gotującego się makaronu, która zagęszcza sos i dodaje mu głębi. To właśnie ten magiczny składnik czyni włoskie gotowanie wyjątkowym, a każdy sos odpowiednio gęstym. Włosi nie zagęszczają swoich dań z użyciem mączki, tak jak my – im w zupełności wystarcza woda z gotowania makaronu.

Sos na bazie parmezanu i masła z czasem, gdy stał się on popularny także w USA, został wzbogacony śmietaną. Jaka śmietana pasuje do Alfredo? Oczywiście tłusta! 30 lub 36% to najlepsza śmietana do tego sosu z parmezanem. Przepis na sos Alfredo z dodatkiem śmietany jest dziecinnie prosty — wystarczy połączyć ją z masłem i roztopionym parmezanem i delikatnie zagotować. Pamiętaj, że makaron ten nie należy do dań dietetycznych. Jego smak i aromat zawdzięczamy sporej ilości tłuszczu, który jak wiadomo jest nośnikiem smaku.

Podanie Fettuccine Alfredo

Serwowanie tego makaronu jest bardzo indywidualne — niektórzy podają go z dodatkiem natki pietruszki w głębokich talerzach, a jeszcze inni zwijają go w wysokie gniazdko i posypują dodatkową porcją parmezanu. Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić makaron o ulubione składniki np. oliwki lub suszone pomidory, albo bób, szparagi czy cukinię.

Sos możesz modyfikować, dodając do niego także inne rodzaje sera dojrzewającego np. Pecorino lub Grana Padano. Jeśli przepadasz za serowym smakiem, polecamy przyrządzenie tego sosu i ułożenie na wierzch świeżej burraty (koniecznie w wersji straciatella, z płynnym środkiem). Ostrzegamy — jeśli zjesz makaron w tej wersji, nie będziesz chciał już jeść nic innego!

Pytania i odpowiedzi dotyczące włoskiego dania Fettuccine Alfredo

Skoro już tak sobie gotujemy i rozmawiamy na temat tego włoskiego makaronu, pewnie zrodziły się w Twojej głowie jakieś pytania dotyczące tego dania. Czym w zasadzie jest to fettuccine? Jak powstał sos Alfredo? Historia powstanie tego dania jest bardzo interesująca i z przyjemnością Ci ją opowiemy.

Co to jest Fettuccine?

Co to jest fettuccine? Fettuccine to rodzaj makaronu przygotowywanego z semoliny oraz jajek, który jest charakterystyczny dla włoskiego regionu Lacjum. Makron ten ma kształt długich, wąskich wstążek o szerokości maksymalnie 1 cm. Historia tego makaronu sięga najprawdopodobniej czasów średniowiecznych.

Nazwa fettuccine pochodzi od włoskiego słowa fettuccia, które oznacza małe wstążeczki. Nazwa ta doskonale odzwierciedla faktyczny kształt makaronu, a jak wiadomo — z tym to u Włochów bywa różnie. Przykład? Makaron farfalle wziął swoją nazwę od motylka.

Co to jest sos Alfredo?

Historia powstania sosu Alfredo sięga początków XX wieku. Rzymski restaurator Alfredo di Lelio w rodzinnej restauracji Piazza Rosa przygotował ten sos dla swojej małżonki Ines, która miała problemy z jedzeniem w trakcie ciąży. Makaron z serem znany był od wieków, jednakże to właśnie Alfredo tchnął w niego życie. Podobno w trakcie przyrządzania tego aromatycznego sosu odmawiał modlitwę do św. Anny, która była opiekunką ciężarnych kobiet. Inne historie dodają także, że podczas serwowania makaronu rzekł do żony, że jak jej nie zasmakuje, to makaron zje sam, bo wyszedł mu tak pyszny.

Sos tak zasmakował autorowi, że postanowił podawać go w swojej własnej, nowo otwartej restauracji o nazwie Alfredo alla Scrofa. Danie to otrzymało nazwę fettuccine al Triplo Burro, a w jego składzie znajdowała się olbrzymia ilość masła, parmezanu oraz makaronu fettuccine. Sos z parmezanu zyskał niesamowity rozgłos za sprawą amerykańskiej autorki Mary Pickord oraz gwiazdy kina niemego Douglasa Fairbanksa, którzy odwiedzili Alfredo alla Scrofa w 1927 roku. To danie wprawiło ich w osłupienie, a swój podziw dla mistrza makaronu ukoronowali prezentem w postaci złotych sztućców z grawerem. Grawer ten zawierał dedykację „Dla Alfredo — Króla makaronu”.

Aktorzy po powrocie do Ameryki zaczęli opowiadać wszystkim o tym, co zjedli we Włoszech, a plotki te szybko dotarły także do Włochów zamieszkujących tamte tereny. Danie pierwotnie nazywające się makaronem z potrójnym masłem przechrzczono na fettuccine Alfredo, a przepis wzbogacono o śmietankę. Dziś makaron ten znany jest na całym świecie i często pojawia się w filmach jako przykład kuchni włoskiej w USA.

Jak smakuje sos Alfredo?

Sos Alfredo ma charakterystyczny, mocno kremowy i bogaty smak. Parmezan w połączeniu z masłem nadają mu gładką teksturę i pełen smak. Dobrze przyrządzony sos cechuje także intensywny smak masła, który tworzy z serem idealną harmonię.

Wersje sosu Alfredo, w których znajdziesz śmietankę, są nieco delikatniejsze i słodsze w smaku. Smak sosu można lekko zmodyfikować, dodając mu świeżości w postaci świeżych warzyw lub ziół. Genialnie smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek, szparagów, cukinii i bobu!

Jak nazywa się szeroki makaron o długich wstążkach?

Fettuccine to makaron o szerokości dokładnie 1 cm i nie więcej. Włosi przywiązują olbrzymią wagę do nazewnictwa oraz samych rodzajów makaronów. Kilka milimetrów wszerz lub wzdłuż, a makaron zyskuje zupełnie inną nazwę.

Jeśli chodzi o makaron przypominający wyglądem długie wstążki, ale w wersji szerszej, zyskał on nazwę fettucce, co w wolnym tłumaczeniu znaczy wstęgę. Z kolej makaron sporo cieńszy również zyskał odmienną nazwę — fettuccele, co oznacza maluteńkie wstążeczki.

Jaki makaron zamiast fettuccine?

Czy fettuccine można zamienić na inny rodzaj makaronu? Oczywiście, że można, chociaż Włosi chwyciliby się za głowę, krzycząc „mamma mia!”. Kształt makaronu powinien być dostosowany do gęstości sosu oraz jego aromatów. Wszystkie sosy z większą ilością tłuszczu (czy to mięsa, czy białka w postaci serów) serwuje się zazwyczaj z długim makaronem.

Ręcznie robiony, świeży makaron z semoliny podczas wyrabiania i kształtowania zyskuje charakterystyczne mikro rowki, w których osadza się sos. Im dłuższa jest powierzchnia makaronu, tym więcej tych rowków w nich będzie, a sos będzie miał możliwość dotrzeć do każdego z nich.

Z jakim makaronem można podać sos Alfredo? Bój stoczyć tu mogą fettuccine vs tagliatelle. Tagliatelle to makaron, który kształtem przypomina fettuccine, jednakże jest od niego nieco szerszy oraz odrobinę grubszy. Jeśli chciałbyś zaserwować sos Alfredo z jakimś innym makaronem, to właśnie tagliatelle będzie najlepszym wyborem. Najważniejsza jest tu jego świeżość i jakość. Jeśli o to zadbasz, danie będzie równie smaczne co w wersji klasycznej.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!