Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- garnek
- patelnię
- kubek
- łopatkę lub łyżkę do mieszania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: GOTUJEMY MAKARON
Zagotowujemy wodę w garnku, a potem doprawiamy ją 2 płaskimi łyżeczkami soli. Wrzucamy makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2 minuty. Po ugotowaniu odlewamy z garnka ok. 100 ml wody i przelewamy do kubka. Makaron odcedzamy i odstawiamy na bok do delikatnego przestygnięcia.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ DO SOSU
Na patelnię wlewamy wodę z gotowania makaronu, ale odrobinę (ok. 3 łyżek) pozostawiając w kubku. Na patelnię dodajemy masło i rozpuszczamy je na średnim ogniu.
KROK 3: DODAJEMY MAKARON NA PATELNIĘ
Wrzucamy makaron na patelnię i starannie mieszamy. Gdy makaron dobrze połączy się z maślanym sosem, dodajemy starty parmezan i wyłączamy ogień. Dodajemy szczyptę soli i pozostałe 3 łyżki wody z gotowania makaronu. Mieszamy, aż sos zgęstnieje i otuli makaron. Gotowy makaron przekładamy na talerze i doprawiamy go pieprzem. Serwujemy ciepły w towarzystwie dodatkowej porcji parmezanu, opcjonalnie natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Białe bolognese
Bolognese w białej wersji? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wystarczy 15 minut, aby przygotować pyszny i kremowy makaron z mascarpone i parmezanem.
Gnocchi zapiekane w sosie serowym
Naprawdę szybki i przepyszny obiad z wykorzystaniem gotowych gnocchi. To wyjątkowe danie zapiekane z pysznym serowym sosem, szynką parmeńską i warzywami podbije niejedno podniebienie!
Makaron orecchiette ammollicate
Wypróbuj prosty przepis na wyjątkowy makaron inspirowany południowowłoską kuchnią! Kremowa pasta z anchois – pachnąca oliwą i rześką natką pietruszki – ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych przepisów na szybki i smaczny obiad.
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta
Spaghetti z pomidorami i pastą z sera ricotta, czyli wyjątkowy makaron inspirowany składnikami popularnymi na słonecznej Sycylii. Sprawdź, jak prosto przygotować danie, które zachwyci każdego!
WARTOŚCI ODŻYWCZE:
Jak przyrządzić makaron z sosem Alfredo?
Chcesz poznać tajniki i przepis na przyrządzenie pysznego, aromatycznego fettuccine Alfredo? To dobrze trafiłeś! Zebraliśmy wszystkie porady i triki od najlepszych szefów kuchni, dzięki którym Twój makaron z sosem Alfredo będzie smakował równie pysznie, co włoski oryginał. W poniższym tekście zdradzimy Ci sekrety tego włoskiego przysmaku — zapraszamy do lektury!
Jak przygotować makaron fettuccine?
Żeby przygotować makaron fettuccine, który nie odstaje smakiem i aromatem od włoskiego oryginału, należy przede wszystkim skupić się na jakości składników. Włoska kuchnia jest niezwykle prosta, a cała jej magia tkwi właśnie w starannie wyselekcjonowanych składnikach o wysokiej jakości, które pochodzą z regionalnych upraw, a czasem i od sąsiada. Jeśli chcesz, aby Twój makaron z parmezanem i sosem maślanym był autentycznie włoski, postaw na oryginalne produkty sprowadzone z kraju pizzy i pasty. Musisz jednak liczyć się z tym, że nie należą one do najtańszych.
Postaraj się o to, aby sam fettuccine makaron był zrobiony zgodnie z włoską recepturą, koniecznie na jajkach. Najlepsze danie wyjdzie Ci z użyciem świeżego, przemrożonego makaronu. Świeżego makaronu szukaj w lodówkach, na dziale z daniami gotowymi, zaraz obok gotowego ciasta na pizzę. Gwarantujemy, że świeży makaron szybko wchłonie sos, nadając nitkom wyjątkowego smaku.
Fettuccine Alfredo to makaron z masłem, dlatego i ono powinno być jak najlepszej jakości. Włosi często korzystają z masła di Bufala (bawolego), co podkręca mleczny smak dania lub masła klarowanego, które jest pozbawione wody oraz białka, dzięki czemu sos nie pali się podczas gotowania. Jeśli nie masz dostępu do tych produktów, wybierz naszą polską osełkę – efekt będzie równie smaczny.
Ostatnim kluczowym składnikiem jest parmezan. Ten ser powinien być świeżo starty, by nadać potrawie wyjątkowego i intensywnego smaku. Sklepowe starte sery są bardziej delikatne w smaku, a czasem nawet wywietrzałe. Do makaronu używaj serów z oznaczeniem DOP — ten certyfikat dostają wyroby regionalne, najlepszej jakości.
Jak zrobić sos Alfredo
Oryginalny sos Alfredo został wymyślony przez włoskiego restauratora Alfredo di Lelio, a w skład sosu wchodziło tylko masło i parmezan. Bardzo ważną, a często zapomnianą przez Polaków częścią przyrządzania włoskich sosów jest dodawanie wody z gotującego się makaronu, która zagęszcza sos i dodaje mu głębi. To właśnie ten magiczny składnik czyni włoskie gotowanie wyjątkowym, a każdy sos odpowiednio gęstym. Włosi nie zagęszczają swoich dań z użyciem mączki, tak jak my – im w zupełności wystarcza woda z gotowania makaronu.
Sos na bazie parmezanu i masła z czasem, gdy sos stał się popularny także w USA, do sos Alfredo został wzbogacony śmietaną. Jaka śmietana pasuje do Alfredo? Oczywiście tłusta! 30 lub 36% to najlepsza śmietana do tego sosu z parmezanem. Przepis na sos Alfredo z dodatkiem śmietany jest dziecinnie prosty — wystarczy połączyć ją z masłem i delikatnie podgrzać, ale nie zagotowywać. Potem już tylko należy dodać na patelnię makaron, wyłączyć kuchenkę i dodać parmezan oraz odrobinę wody z gotowania makaronu i całość wymieszać. Pamiętaj, że makaron ten nie należy do dań dietetycznych. Jego smak i aromat zawdzięczamy sporej ilości tłuszczu, który jak wiadomo jest nośnikiem smaku.
Podanie Fettuccine Alfredo
Serwowanie tego makaronu jest bardzo indywidualne — niektórzy podają go z dodatkiem natki pietruszki w głębokich talerzach, a jeszcze inni zwijają go w wysokie gniazdko i posypują dodatkową porcją parmezanu. Jeśli masz ochotę, możesz wzbogacić makaron o ulubione składniki np. oliwki lub suszone pomidory, albo bób, szparagi czy cukinię.
Sos możesz modyfikować, dodając do niego także inne rodzaje sera dojrzewającego np. Pecorino lub Grana Padano. Jeśli przepadasz za serowym smakiem, polecamy przyrządzenie tego sosu i ułożenie na wierzch świeżej burraty (koniecznie w wersji straciatella, z płynnym środkiem). Ostrzegamy — jeśli zjesz makaron w tej wersji, nie będziesz chciał już jeść nic innego!
Pytania i odpowiedzi dotyczące włoskiego dania Fettuccine Alfredo
Skoro już tak sobie gotujemy i rozmawiamy na temat tego włoskiego makaronu, pewnie zrodziły się w Twojej głowie jakieś pytania dotyczące tego dania. Czym w zasadzie jest to fettuccine? Jak powstał sos Alfredo? Historia powstanie tego dania jest bardzo interesująca i z przyjemnością Ci ją opowiemy. Zapraszamy do lektury poniższych akapitów.
Co to jest Fettuccine?
Co to jest fettuccine? Fettuccine to rodzaj makaronu przygotowywanego z semoliny oraz jajek, który jest charakterystyczny dla włoskiego regionu Lacjum. Makron ten ma kształt długich, wąskich wstążek o szerokości maksymalnie 1 cm. Historia tego makaronu sięga najprawdopodobniej czasów średniowiecznych.
Nazwa fettuccine pochodzi od włoskiego słowa fettuccia, które oznacza małe wstążeczki. Nazwa ta doskonale odzwierciedla faktyczny kształt makaronu, a jak wiadomo — z tym to u Włochów bywa różnie. Przykład? Makaron farfalle wziął swoją nazwę od motylka. Nie wiem jak Ty, ale my dostrzegamy słabe podobieństwo.
Co to jest sos Alfredo?
Historia powstania sosu Alfredo sięga początków XX wieku. Rzymski restaurator Alfredo di Lelio w rodzinnej restauracji Piazza Rosa przygotował ten sos dla swojej małżonki Ines, która miała problemy z jedzeniem w trakcie ciąży. Makaron z serem znany był od wieków, jednakże to właśnie Alfredo tchnął w niego życie. Podobno w trakcie przyrządzania tego aromatycznego sosu odmawiał modlitwę do św. Anny, która była opiekunką ciężarnych kobiet. Inne historie dodają także, że podczas serwowania makaronu rzekł do żony, że jak jej nie zasmakuje to makaron zje sam, bo wyszedł mu tak pyszny.
Sos tak zasmakował autorowi, że postanowił podawać go swojej własnej, nowo otwartej restauracji o nazwie Alfredo alla Scrofa. Danie to otrzymało nazwę fettuccine al Triplo Burro, a w jego składzie znajdowała się olbrzymia ilość masła, parmezanu oraz makaronu fettuccine. Sos z parmezanu zyskał niesamowity rozgłos za sprawą amerykańskiej autorki Mary Pickord oraz gwiazdy kina niemego Douglasa Fairbanksa, którzy odwiedzili Alfredo alla Scrofa w 1927 roku. To danie wprawiło ich w osłupienie, a swój podziw dla mistrza makaronu ukoronowali prezentem w postaci złotych sztućców z grawerem. Grawer ten zawierał dedykację “Dla Alfredo — Króla makaronu”.
Aktorzy po powrocie do Ameryki zaczęli opowiadać wszystkim o tym, co zjedli we Włoszech, a plotki te szybko dotarły także do Włochów zamieszkujących tamte tereny. Danie pierwotnie nazywające się makaronem z potrójnym masłem przechrzczono na fettuccine Alfredo, a przepis wzbogacono o śmietankę. Dziś makaron ten znany jest na całym świecie i często pojawia się w filmach jako przykład kuchni włoskiej w USA.
Jak smakuje sos Alfredo?
Sos Alfredo ma charakterystyczny, mocno kremowy i bogaty smak. Parmezan w połączeniu z masłem nadają mu gładką teksturę i pełen smak. Dobrze przyrządzony sos cechuje także intensywny smak masła, który tworzy z serem idealną harmonię.
Wersje sosu Alfredo, w których znajdziesz śmietankę, są nieco delikatniejsze i słodsze w smaku. Smak sosu można lekko zmodyfikować, dodając mu świeżości w postaci świeżych warzyw lub ziół. Genialnie smakuje z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek, szparagów, cukinii i bobu!
Jak nazywa się szeroki makaron o długich wstążkach?
Fettuccine to makaron o szerokości dokładnie 1 cm i nic więcej. Włosi przywiązują olbrzymią wagę do nazewnictwa oraz samych rodzajów makaronów. Kilka milimetrów wszerz lub wzdłuż, a makaron zyskuje zupełnie inną nazwę.
Jeśli chodzi o makaron przypominający wyglądem długie wstążki, ale w wersji szerszej, zyskał on nazwę fettucce, co w wolnym tłumaczeniu znaczy wstęgę. Z kolej makaron sporo cieńszy również zyskał odmienną nazwę — fettuccele, co oznacza maluteńkie wstążeczki.
Jaki makaron zamiast fettuccine?
Czy fettuccine można zamienić na inny rodzaj makaronu? Oczywiście, że można, chociaż Włosi chwycili by się za głowę, krzycząc “mamma mia!”. Kształt makaronu powinien być dostosowany do gęstości sosu oraz jego aromatów. Wszystkie sosy z większą ilością tłuszczu (czy to mięsa, czy białka w postaci serów) serwuje się zazwyczaj z długim makaronem.
Ręcznie robiony, świeży makaron z semoliny podczas wyrabiania i kształtowania zyskuje charakterystyczne mikro rowki, w których osadza się sos. Im dłuższa jest powierzchnia makaronu, tym więcej tych rowków w nich będzie, a sos będzie miał możliwość dotrzeć do każdego z nich.
Z jakim makaronem można podać sos Alfredo? Bój stoczyć tu mogą fettuccine vs tagliatelle. Tagliatelle to makaron, który kształtem przypomina fettuccine, jednakże jest od niego nieco szerszy oraz odrobinę grubszy. Jeśli chciałbyś zaserwować sos Alfredo z jakimś innym makaronem, to właśnie tagliatelle będzie najlepszym wyborem. Najważniejsza jest tu jego świeżość i jakość. Jeśli o to zadbasz, danie będzie równie smaczne co w wersji klasycznej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Uszka z grzybami
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sernik krakowski
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Śledzie po kaszubsku
- Pierniki
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
76 dni temu
Prawidłowy przepis na fettucine alfredo: 1. Ugotować makaron 2. Ugotowany makaron przełożyć do naczynia żaroodpornego/na patelnię 3. Dodać masło, intensywnie wymieszać 4. Na koniec dodać tarty parmezan, intensywnie wymieszać.
odpowiedz
93 dni temu
Nie wiem kto wymyślił tą potrawę bo przepis okazał się totalną klapą..Zmarnowane składniki
odpowiedz
171 dni temu
Niestety nam przepis też nie wyszedł ale na szczęście udało nam się go naprawić dodając: -120ml mleka 3,2% - 30 gram mąki pszennej - 2 szczypty gałki muszkatałowej Troszkę pieprzu i soli do smaku
odpowiedz
171 dni temu
I jeszcze intensywne mieszanie
263 dni temu
Kolejny przepis napisany przez kogoś kto chyba nie zbliża się do kuchni. Proponuję pozostać przy fachowcach. Jeden przepis na Alfredo już tu jest i wystarczy.
odpowiedz
285 dni temu
Co to za bzdety? Czy autor próbował w ogóle to zrobić? Ser w ogóle nie rozpuszcza sie w maśle - z tego przepisu wychodzi mieszanina - zbitego sera, rozpuszczonego masła i wody z makaronu - OHYDA
odpowiedz
363 dni temu
Niestety przepis nietrafiony. Ser rozwarstwił się od masła tworząc paćkę zamiast aksamitnego sosu. Oglądając przepis na YouTube na kanale Kuchni Lidla kolejność gotowania jest odwrotna z informacją, aby dodać ser na końcu z wyłączonym palnikiem, aby ser się nie rozwarstwił. Zmarnowane składniki.
odpowiedz
386 dni temu
Fettucine Alfredo nie jest włoskim daniem tylko amerykańskim:)
odpowiedz
76 dni temu
To włoskie danie pochodzące z Rzymu 😅 warto poczytać o Alfredo di Lelio.