Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KREM ANCHOIS
Na rozgrzane dno patelni wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej czosnek pokrojony w talarki, a następnie bułkę tartą – uważając, by składniki się nie przypaliły. Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałą ilość oliwy z oliwek i dodajemy grubo posiekane anchois. Gotujemy, cały czas mieszając, aż sardele się rozpadną.
Krok 2: GOTUJEMY MAKARON
W międzyczasie gotujemy makaron orecchiette w dużej ilości wrzącej, nieosolonej wody i odcedzamy go na durszlaku, zachowując dwie łyżki wody pozostałej po gotowaniu.
WSKAZÓWKA! Przygotowując pastę z anchois, nie musisz solić makaronu. Sardele są wyjątkowo słone, więc krem lub sos z ich dodatkiem zapewni całemu daniu odpowiedni poziom słoności.
Krok 3: ŁĄCZYMY KREM Z MAKARONEM
Ugotowany, odcedzony makaron wraz z wodą zachowaną po jego gotowaniu dodajemy do przygotowanego wcześniej kremu z anchois. Dokładnie mieszamy i posypujemy podpieczoną bułką tartą.
Opcjonalnie: makaron oprószamy natką pietruszki i płatkami sera grana padano . Na wierzchu układamy kilka filetów anchois
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z sosem grzybowym à la boloński
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.
Makaron z serem burrata
Makaron tagliolini z truflami, podany z burratą, kaparami i pesto. Danie to będzie świetnym pomysłem na romantyczny wieczór lub wyjątkową kolację z najbliższymi.
Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!
Makaron z truskawkami
Charakterystyczny dla kuchni w stylu polskim makaron z truskawkami, twarogiem i śmietaną to dla wielu osób kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Koniecznie sprawdź, jaki przepis na to danie proponuje Paweł!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pieczona ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Pierniki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Wegańska ryba po grecku
- Sernik krakowski
- Przekąski sylwestrowe
- Śledzie po kaszubsku
- Uszka z grzybami
- Wigilijny makowiec
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
605 dni temu
Kogoś w Lidlu poniosło z tą bułka tartą. Dałam połowę tego co w przepisie i potrawa nie do zjedzenia. Tragedia.
odpowiedz