Makaron orecchiette ammollicate

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • durszlak

Sposób przygotowania:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KREM ANCHOIS

Na rozgrzane dno patelni wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej czosnek pokrojony w talarki, a następnie bułkę tartą – uważając, by składniki się nie przypaliły. Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałą ilość oliwy z oliwek i dodajemy grubo posiekane anchois. Gotujemy, cały czas mieszając, aż sardele się rozpadną. 

Krok 2: GOTUJEMY MAKARON

W międzyczasie gotujemy makaron orecchiette w dużej ilości wrzącej, nieosolonej wody i odcedzamy go na durszlaku, zachowując dwie łyżki wody pozostałej po gotowaniu.

WSKAZÓWKA! Przygotowując pastę z anchois, nie musisz solić makaronu. Sardele są wyjątkowo słone, więc krem lub sos z ich dodatkiem zapewni całemu daniu odpowiedni poziom słoności.

Krok 3: ŁĄCZYMY KREM Z MAKARONEM

Ugotowany, odcedzony makaron wraz z wodą zachowaną po jego gotowaniu dodajemy do przygotowanego wcześniej kremu z anchois. Dokładnie mieszamy i posypujemy podpieczoną bułką tartą.

Opcjonalnie: makaron oprószamy natką pietruszki i płatkami sera grana padano . Na wierzchu układamy kilka filetów anchois

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Kasia Kasia
    584 dni temu
    Kogoś w Lidlu poniosło z tą bułka tartą. Dałam połowę tego co w przepisie i potrawa nie do zjedzenia. Tragedia.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!