
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KREM ANCHOIS
Na rozgrzane dno patelni wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej czosnek pokrojony w talarki, a następnie bułkę tartą – uważając, by składniki się nie przypaliły. Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałą ilość oliwy z oliwek i dodajemy grubo posiekane anchois. Gotujemy, cały czas mieszając, aż sardele się rozpadną.
Krok 2: GOTUJEMY MAKARON
W międzyczasie gotujemy makaron orecchiette w dużej ilości wrzącej, nieosolonej wody i odcedzamy go na durszlaku, zachowując dwie łyżki wody pozostałej po gotowaniu.
WSKAZÓWKA! Przygotowując pastę z anchois, nie musisz solić makaronu. Sardele są wyjątkowo słone, więc krem lub sos z ich dodatkiem zapewni całemu daniu odpowiedni poziom słoności.
Krok 3: ŁĄCZYMY KREM Z MAKARONEM
Ugotowany, odcedzony makaron wraz z wodą zachowaną po jego gotowaniu dodajemy do przygotowanego wcześniej kremu z anchois. Dokładnie mieszamy i posypujemy podpieczoną bułką tartą.
Opcjonalnie: makaron oprószamy natką pietruszki i płatkami sera grana padano . Na wierzchu układamy kilka filetów anchois
Komentarze (0)