Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- durszlak
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY KREM ANCHOIS
Na rozgrzane dno patelni wlewamy 2 łyżki oliwy i podsmażamy na niej czosnek pokrojony w talarki, a następnie bułkę tartą – uważając, by składniki się nie przypaliły. Na osobnej patelni rozgrzewamy pozostałą ilość oliwy z oliwek i dodajemy grubo posiekane anchois. Gotujemy, cały czas mieszając, aż sardele się rozpadną.
Krok 2: GOTUJEMY MAKARON
W międzyczasie gotujemy makaron orecchiette w dużej ilości wrzącej, nieosolonej wody i odcedzamy go na durszlaku, zachowując dwie łyżki wody pozostałej po gotowaniu.
WSKAZÓWKA! Przygotowując pastę z anchois, nie musisz solić makaronu. Sardele są wyjątkowo słone, więc krem lub sos z ich dodatkiem zapewni całemu daniu odpowiedni poziom słoności.
Krok 3: ŁĄCZYMY KREM Z MAKARONEM
Ugotowany, odcedzony makaron wraz z wodą zachowaną po jego gotowaniu dodajemy do przygotowanego wcześniej kremu z anchois. Dokładnie mieszamy i posypujemy podpieczoną bułką tartą.
Opcjonalnie: makaron oprószamy natką pietruszki i płatkami sera grana padano . Na wierzchu układamy kilka filetów anchois
Zobacz podobne
przepisy
Makaron z sosem grzybowym à la boloński
Niezwykłe połączenie sosu grzybowego z inspirowanym kuchnią włoską sosem bolońskim. To wyjątkowe danie zaskoczy i zachwyci całą rodzinę, zwłaszcza dzięki dodatkowi aromatycznej rolady ustrzyckiej.
Makaron z serem burrata
Makaron tagliolini z truflami, podany z burratą, kaparami i pesto. Danie to będzie świetnym pomysłem na romantyczny wieczór lub wyjątkową kolację z najbliższymi.
Sałatka z wędzonym tuńczykiem i makaronem kritharaki
Wyjątkowa sałatka w stylu greckim z makaronem kritharaki, aromatycznym wędzonym tuńczykiem i odświeżającym dodatkiem cytryny i świeżych ziół. Sprawdź, jak prosto ją przygotować!
Makaron z truskawkami
Charakterystyczny dla kuchni w stylu polskim makaron z truskawkami, twarogiem i śmietaną to dla wielu osób kulinarne wspomnienie z dzieciństwa. Koniecznie sprawdź, jaki przepis na to danie proponuje Paweł!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem ze szparagów
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Makaron z szynką parmeńską i sosem pomidorowym
- Sum w śmietanie
- Risotto z krewetkami i szafranem
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
- Spaghetti z pesto z brokułu
- Paglia e fieno – makaron z groszkiem
- Łosoś w sosie teriyaki z warzywami na parze
- Gulasz ekstra z dzika w gęstym sosie z ziemniakami
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
- Ciasto wiewiórka
- Gofry z jogurtem i borówkami
- Kremowa jajecznica z pomidorami
- Świąteczny talerz obfitości
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Makaron orecchiette ammollicate
- Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Szakszuka z botwinki
- Duet nalewkowy
- Śniadaniowe tacos z jajecznicą
- Ciasto marchewkowe
- Bajgle z różowym serkiem, łososiem i awokado
- Odwrócone ciasto z truskawkami
- Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
- Dorsz owinięty w szynkę
- Galaretki pomarańczowe w skórce
- Pizza capriciosa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
584 dni temu
Kogoś w Lidlu poniosło z tą bułka tartą. Dałam połowę tego co w przepisie i potrawa nie do zjedzenia. Tragedia.
odpowiedz