Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby go schłodzić i zatrzymać proces gotowania.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Ogórki obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w bardzo cienkie plastry. Ząbki czosnku i cebulę bardzo drobno siekamy. Grillowaną paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Papryczkę chili, zioła i orzechy włoskie bardzo drobno siekamy.
KROK 3: PODAJEMY SAŁATKĘ
Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do dużej miski i dodajemy olej po suszonych pomidorach. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy cytryny. Na koniec do sałatki dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Sałatkę podajemy z pokrojoną w plastry papryczką chili i kawałkami cytryny.
WSKAZÓWKA! Sałatka najlepsza jest od razu, kiedy warzywa są chrupiące.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z grillowanych warzyw z fetą i sosem miodowym
Pyszne, kolorowe kawałki warzyw, podpieczone na grillu i połączone w smakowitej sałatce z dodatkiem miodowego dressingu.
Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
Porcja zdrowia inspirowana kuchnią włoską. Świeże warzywa i kurczak to pomysł na szybkie, lekkie i smaczne danie.
Sałatka z krewetek z sosem z limonek
Wyśmienita propozycja dla fanów owoców morza: lekka sałatka z delikatnymi krewetkami i sosem imbirowo-limonkowym.
Sałatka z paluszkami krabowymi surimi z sosem jogurtowym
Pomysł na lekką, oryginalną sałatkę do przygotowania w parę chwil: połączenie surimi z ogórkiem i sosem jogurtowym.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z awokado i tuńczyka
- Sałatka z bobu z pesto z prażonej dymki
- Prosta zapiekanka z brukselką
- Sałatka nicejska
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Roślinny kebab w tortilli z wegańskim sosem tzatziki
- Cytrynowa zupa w stylu greckim z kurczakiem
- Zupa gyros
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Słodka pasta z pestek dyni
- Pasta z wędzonej makreli
- Kurczak duszony w piwie
- Zielony falafel burger
- Kalafior w jogurtowym sosie curry
Komentarze (0)