
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Gotowy odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby go schłodzić i zatrzymać proces gotowania.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Ogórki obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w bardzo cienkie plastry. Ząbki czosnku i cebulę bardzo drobno siekamy. Grillowaną paprykę i pomidory kroimy w kostkę. Papryczkę chili, zioła i orzechy włoskie bardzo drobno siekamy.
KROK 3: PODAJEMY SAŁATKĘ
Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do dużej miski i dodajemy olej po suszonych pomidorach. Ocieramy skórkę i wyciskamy sok z połowy cytryny. Na koniec do sałatki dodajemy rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Sałatkę podajemy z pokrojoną w plastry papryczką chili i kawałkami cytryny.
WSKAZÓWKA! Sałatka najlepsza jest od razu, kiedy warzywa są chrupiące.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Przekąski sylwestrowe
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Mini burgery
- Uszka z grzybami
- Łazanki
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Burek ze szpinakiem
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba z piekarnika
- Makowiec japoński
- Piernik świąteczny
- Makówki śląskie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Guacamole
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
138 dni temu
Limonki, miodu o kolendry tym razem nie było pod ręką ;-)
Odpowiedz