Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Soczewicę przepłucz i ugotuj na sypko. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Czosnek bardzo drobno siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach, następnie delikatnie siekamy, aby kawałki były odrobinę mniejsze. Seler naciowy kroimy w bardzo drobną kostkę.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i masło. Następnie na patelnię dodajemy warzywa, połowę tymianku i pieprz. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Doprawiamy solą do smaku.
KROK 3: ŚCIERAMY I KROIMY GRZYBY
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie siekamy na mniejsze kawałki. Boczniaki bardzo drobno siekamy.
KROK 4: DUSIMY GRZYBY Z WARZYWAMI
Do podsmażonych warzyw dodajemy grzyby, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie doprawiamy warzywa tymiankiem i papryką.
KROK 5: GOTUJEMY SOS
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory pelati, wodę, soczewicę i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy 1 łyżką sosu sojowego i gotujemy ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje.
KROK 6: DOPRAWIAMY I PODAJEMY MAKARON
Kiedy sos będzie gęsty, dodajemy kolejną łyżkę sosu sojowego, odrobinę cukru i soli. Następnie do sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. Tak podany makaron ozdabiamy kawałkami rolady ustrzyckiej i kilkoma listkami natki pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Klasyczny makaron we włoskim stylu z mięsno-pomidorowym sosem wzbogacony szpinakiem. Wyborne danie, które zawsze się udaje.
Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.
Makaron z kurkami
Szukasz pomysłu na szybkie i łatwe w wykonaniu danie? Wypróbuj przepis Darii na makaron z kurkami, szpinakiem i aromatyczną szałwią!
Spaghetti alla puttanesca
Makaron spaghetti alla puttanesca to bardzo szybkie i efektowne danie w stylu włoskim, którego nie może zabraknąć na Twoim stole.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka à la Cesar z soczystym kurczakiem
- Spaghetti z klopsikami
- Florentynki migdałowe
- Łosoś smażony z zapiekanką z kalafiora z serem cheddar
- Pyszny duet dorsza z groszkiem
- Kurczak z sosem truskawkowym
- Risotto ze szpinakiem i smażoną rybą
- Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
- Domowa kapusta kiszona
- Kolorowe donuty
- Pieczona dynia hokkaido z pesto z rukoli
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Szaszłyki z halloumi
- Jambalaya z kurczakiem, kiełbasą i krewetkami
- Piyaz
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- Kuleczki z koziego sera
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Burgery z jajkiem sadzonym
- Sałatka z kurczakiem i chrupiącymi talarkami ziemniaczanymi
- Wędlina golonkowa z szynkowaru
- Piroshki z wołowiną
- Sushi z banana
- Figa z makiem i pampuchem
- Lubelski napój żniwny z rabarbaru
- Klopsy z dorsza w zalewie octowej
- Konfitura żurawinowa
- Cytryny w soli
- Wytrawne scones z cheddarem i szynką
- Tarta z kremem śmietankowym i orzeszkami w solonym karmelu
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
611 dni temu
Dzień dobry, lista składników nie zawiera marchewki, która jest potem wspominana w przepisie.
odpowiedz
610 dni temu
Dzień dobry! Faktycznie marchewka umknęła nam z listy składników, ale już na nią wróciła. Bardzo dziękujemy za uwagę :)