Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o grubych oczkach
Przygotuj wcześniej:
Soczewicę przepłucz i ugotuj na sypko. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Czosnek bardzo drobno siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach, następnie delikatnie siekamy, aby kawałki były odrobinę mniejsze. Seler naciowy kroimy w bardzo drobną kostkę.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i masło. Następnie na patelnię dodajemy warzywa, połowę tymianku i pieprz. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Doprawiamy solą do smaku.
KROK 3: ŚCIERAMY I KROIMY GRZYBY
Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie siekamy na mniejsze kawałki. Boczniaki bardzo drobno siekamy.
KROK 4: DUSIMY GRZYBY Z WARZYWAMI
Do podsmażonych warzyw dodajemy grzyby, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie doprawiamy warzywa tymiankiem i papryką.
KROK 5: GOTUJEMY SOS
Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory pelati, wodę, soczewicę i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy 1 łyżką sosu sojowego i gotujemy ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje.
KROK 6: DOPRAWIAMY I PODAJEMY MAKARON
Kiedy sos będzie gęsty, dodajemy kolejną łyżkę sosu sojowego, odrobinę cukru i soli. Następnie do sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. Tak podany makaron ozdabiamy kawałkami rolady ustrzyckiej i kilkoma listkami natki pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Zupa grzybowa z makaronem
- Makowiec japoński
- Makówki śląskie
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kutia
- Pistacjowy sernik baskijski
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ryba po japońsku
- Domek z piernika
- Uszka z grzybami
- Mini burgery
- Śledzie po kaszubsku
- Śledź w oleju
- Pierniki
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Nuggetsy z kurczaka
- Piernik świąteczny
- Burek ze szpinakiem
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (3)
78 dni temu
Dziś zrobiłem Makaron z sosem grzybowym à la boloński. Bardzo dobry wyszedł
Odpowiedz
1056 dni temu
Dzień dobry, lista składników nie zawiera marchewki, która jest potem wspominana w przepisie.
Odpowiedz
1055 dni temu
Dzień dobry! Faktycznie marchewka umknęła nam z listy składników, ale już na nią wróciła. Bardzo dziękujemy za uwagę :)