zobacz film Makaron z sosem grzybowym à la boloński

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o grubych oczkach

Przygotuj wcześniej:

Soczewicę przepłucz i ugotuj na sypko. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Czosnek bardzo drobno siekamy. Czerwoną cebulę kroimy w bardzo małą kostkę. Marchew ścieramy na grubych oczkach, następnie delikatnie siekamy, aby kawałki były odrobinę mniejsze. Seler naciowy kroimy w bardzo drobną kostkę.

KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA

Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy i masło. Następnie na patelnię dodajemy warzywa, połowę tymianku i pieprz. Całość podsmażamy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliły. Doprawiamy solą do smaku.

KROK 3: ŚCIERAMY I KROIMY GRZYBY

Pieczarki ścieramy na tarce o grubych oczkach i delikatnie siekamy na mniejsze kawałki. Boczniaki bardzo drobno siekamy.

KROK 4: DUSIMY GRZYBY Z WARZYWAMI

Do podsmażonych warzyw dodajemy grzyby, odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie doprawiamy warzywa tymiankiem i papryką.

KROK 5: GOTUJEMY SOS

Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory pelati, wodę, soczewicę i dokładnie mieszamy. Sos doprawiamy 1 łyżką sosu sojowego i gotujemy ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje.

KROK 6: DOPRAWIAMY I PODAJEMY MAKARON

Kiedy sos będzie gęsty, dodajemy kolejną łyżkę sosu sojowego, odrobinę cukru i soli. Następnie do sosu dodajemy ugotowany makaron, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. Tak podany makaron ozdabiamy kawałkami rolady ustrzyckiej i kilkoma listkami natki pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Łukasz Łukasz
    478 dni temu
    Dzień dobry, lista składników nie zawiera marchewki, która jest potem wspominana w przepisie.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    477 dni temu
    Dzień dobry! Faktycznie marchewka umknęła nam z listy składników, ale już na nią wróciła. Bardzo dziękujemy za uwagę :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!