
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy, pozostawiając około 2-3 łyżek wody z gotowania.
Krok 2: Podsmażamy kurki z pozostałymi składnikami
Kurki namaczamy w wodzie ze szczyptą soli. Następnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekany czosnek wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Orzechy lekko tłuczemy w moździerzu i wsypujemy na patelnię. Całość mieszamy. Dodajemy szpinak i kurki, oprószamy solą i pieprzem – podsmażamy około 5 minut, mieszając.
Krok 3: Danie posypujemy szałwią i kozim serem
Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia – wówczas sos zacznie gęstnieć. Dodajemy makaron wraz z wodą. Mieszamy aż do połączenia się składników. Makaron nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną szałwią oraz startym kozim serem.
Zobacz podobne
przepisy
Pęczotto z górskim serem i kurkami
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!

Tarta z kurkami
Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.

Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!

Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!

Komentarze (9)
68 dni temu
Dzień dobry, jaki rodzaj sera koziego mam użyć? pozdrawiam
odpowiedz
68 dni temu
W tym przepisie najlepiej sprawdzi się twardszy kozi ser w kawałku.
314 dni temu
fuj
odpowiedz
1573 dni temu
Nie znoszę koziego sera
odpowiedz
1947 dni temu
jest ok
odpowiedz
2283 dni temu
Danie mnie i żonie nie przypadły do gustu choć patrząc po składnikach spodziewaliśmy się hitu.
odpowiedz
2357 dni temu
Kurek się nie moczy w wodzie,bo pozbawia się ich smaku i aromatu. Grzyby tylko czyścimy.
odpowiedz
2360 dni temu
A co ze szpinakiem?
odpowiedz
2360 dni temu
Dodajemy do dania, tuż przed kurkami :)
zobacz wszystkie