Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Gotujemy makaron
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron odcedzamy, pozostawiając około 2-3 łyżek wody z gotowania.
Krok 2: Podsmażamy kurki z pozostałymi składnikami
Kurki namaczamy w wodzie ze szczyptą soli. Następnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy posiekany czosnek wraz z cebulą pokrojoną w piórka. Orzechy lekko tłuczemy w moździerzu i wsypujemy na patelnię. Całość mieszamy. Dodajemy szpinak i kurki, oprószamy solą i pieprzem – podsmażamy około 5 minut, mieszając.
Krok 3: Danie posypujemy szałwią i kozim serem
Dolewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia – wówczas sos zacznie gęstnieć. Dodajemy makaron wraz z wodą. Mieszamy aż do połączenia się składników. Makaron nakładamy na talerze, posypujemy posiekaną szałwią oraz startym kozim serem.
Zobacz podobne
przepisy
Pęczotto z górskim serem i kurkami
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!
Tarta z kurkami
Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.
Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
Prosty pomysł na smaczny i zdrowy posiłek. Makaron z pesto to aromatyczne, sycące danie, które przygotować może każdy!
Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron z łososiem i awokado
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Zielone szparagi w chrupiącej panierce z szynki i parmezanu podawane z jajkami w koszulkach
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Gulasz z chorizo z ciecierzycą w tortilli
- Bezglutenowe pancakes z musem jabłkowym
- Makaron z dynią, szałwią i włoską szynką – przepis
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Sałatka z topinamburem
- Sorbet z mango, bananów i limonek
- Lekki bigos z suszonymi morelami
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Ciasteczka marchewkowo-bananowe
- Koreczki ze schabem w boczku
- Lody truskawkowo-miętowe
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Musaka grecka
- Makaron chow mein z wołowiną
- Naleśniki z farszem
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Domowy zakwas na żurek
- Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
- Wykwintne roladki rybne
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Cytrynowy sernik w słoiku
- PASTA Z KALAFIORA
- Pesto z papryki
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
345 dni temu
Dzień dobry, jaki rodzaj sera koziego mam użyć? pozdrawiam
odpowiedz
345 dni temu
W tym przepisie najlepiej sprawdzi się twardszy kozi ser w kawałku.
591 dni temu
fuj
odpowiedz
1850 dni temu
Nie znoszę koziego sera
odpowiedz
2224 dni temu
jest ok
odpowiedz
2560 dni temu
Danie mnie i żonie nie przypadły do gustu choć patrząc po składnikach spodziewaliśmy się hitu.
odpowiedz
2634 dni temu
Kurek się nie moczy w wodzie,bo pozbawia się ich smaku i aromatu. Grzyby tylko czyścimy.
odpowiedz
2637 dni temu
A co ze szpinakiem?
odpowiedz
2637 dni temu
Dodajemy do dania, tuż przed kurkami :)