Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wałek do ciasta
  • foremki do wykrawania pierniczków
  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (a najlepiej na całą noc).

Krok 2: Pieczemy pierniki

Ciasto dzielimy na dwie części. Zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy.

Krok 3: Lukrujemy pierniczki

Cukier puder wsypujemy do miseczki i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (49)

Avatar
  • Ilona Ilona
    106 dni temu
    Ciasto idealne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    107 dni temu
    nas pierniczki wyszły przepyszne, ciasto elastyczne. Czytając komentarze zastanawiałam się jak ludzie czytają te przepisy. Pani która się żalila ze do podwójnej porcji musiała dodać kostkę masła, no przecież logiczne że jak do jednej porcji idzie 100 g masła, czyli pólkostki, to do dwóch będzie 200 g czyli całą kostka. A taka moja mała sugestia: jak ciasto zasuche to może dodać miodu więcej, jak w przepisie 3-5łyżek. Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt

    odpowiedz

  • Gość Gość
    107 dni temu
    u mnie w podanych proporcjach ciasto wyszło za suche :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    106 dni temu
    Może to kwestia jajek? Do wypieków zawsze najlepiej używać jaja w rozmiarze L.
  • Paulina Paulina
    109 dni temu
    Wczoraj zrobiłam pierniczki dokładnie według przepisu (nie zmieniałam żadnych proporcji). Wyszły idealnie i są bardzo smaczne. Dziś przyozdobiłam je lukrem, tym z sokiem z cytryny i smakują jeszcze lepiej. Przepis przepisany do zeszytu ze sprawdzonymi wypiekami i czuję, że pierniczki w moim domu nie będą gościć tylko w święta 😊

    odpowiedz

  • Piernik Piernik
    106 dni temu
    Pierniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    106 dni temu
    ❤️
  • Gość Gość
    113 dni temu
    Co tam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    112 dni temu
    Ja spróbuje zrobić pierniczki z dziecmi z tego właśnie przepisu
  • Gość Gość
    111 dni temu
    A dobrze
  • Gość Gość
    111 dni temu
    A dobrze
  • Gość Gość
    114 dni temu
    Dziś pierwszy raz piekłam pierniki, zrobiłam z tego przepisu bo wydawał się najłatwiejszy i wyszły świetne, bardzo smaczne, robiłam w blenderze planetarnym więc nie było problemu z połączeniem składników, napewno będę robiła je częściej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    113 dni temu
    Super! Życzymy pysznego świątecznego chrupania! :)
  • Gość Gość
    118 dni temu
    Jedna wielka porażka. Okrasa naucz się piec. Dodawanie takich przepisów flustruje ludzi. Zawiedzony...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    118 dni temu
    Nie polecam tego przepisu. Ciasto zrobione nadaje się tylko do kosza na śmieci. Rozwala się okropnie. Nawet nie da się go rozwałkować. Szkoda składników...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    121 dni temu
    Ciasta nie dało się skleić. trzeba było dodać więcej masła.MAsakra. Zamiast świątecznej atmosfery, były nerwy.

    odpowiedz

  • Ela Ela
    121 dni temu
    Nie polecam zrobiłam tak jak w przepisie nie dość że ciężko było sklecić to ciasto, to jeszcze wyszło twarde jak głaz a nawet nie był w lodówce i cała praca poszła na marne. Ciasto poszło do śmieci

    odpowiedz

  • Gość Gość
    121 dni temu
    Ja właśnie skończyłam - mi wyszły idealne... Ciasto miękkie, moja 3,5-letnia córka nie miała najmniejszego problemu aby je rozwałkować
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    120 dni temu
    Elu, być może to kwestia zbyt dużej ilości mąki dodanej na etapie zagniatania? Uzyskanie jednolitej konsystencji ciasta wymaga podsypywania mąką, ale ważne, by robić to stopniowo, małymi ilościami, by w efekcie nie stało się zbyt twarde i mało elastyczne. Oby następnym razem się udało! :)
  • Gość Gość
    121 dni temu
    Pieczemy z termoobiegiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    120 dni temu
    Pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności ustawienia termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)
  • Magda Magda
    125 dni temu
    Czy na mące orkiszowej też wyjdą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    124 dni temu
    Nie rekomendujemy takie zamiany :)
  • Gość Gość
    126 dni temu
    Jak dla mnie lukier cytrynowy nie pasuje do pierniczków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    125 dni temu
    Ostatnio robiłam pierniczki z lukrem cytrynowym i są przepyszne. To bardzo dobre połączenie.
  • Gość Gość
    471 dni temu
    Na grubość około 3-4mm . Polecam czytać ze zrozumieniem. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    474 dni temu
    Ciekawe na jaką grubość trzeba rozwałkować ciasto... uwielbiam internetowe przepisy (...)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    474 dni temu
    Rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm :)
  • XontPL XontPL
    473 dni temu
    3-4mm, jest napisane 😉
  • Jakub Szukalak Jakub Szukalak
    473 dni temu
    3-4 mm, jest napisane 😉
  • Gość Gość
    473 dni temu
    Wystarczy czytać że zrozumieniem...
  • Gość Gość
    476 dni temu
    lukier kładziemy na ciepłych czy wystudzonych piernikach?

    odpowiedz


  • 476 dni temu
    Na wystudzonych, z ciepłych pierniczków lukier może spłynąć albo w nie wsiąknąć
  • Ja Ja
    476 dni temu
    Wystudzonych :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    475 dni temu
    Na wystudzonych :)
  • Ktoś Ktoś
    470 dni temu
    Na wystudzonych ;-)
  • Gość Gość
    485 dni temu
    Super przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    489 dni temu
    Nie przeczytałam wcześniej komentarzy,mój błąd.Podana ilość masła jest,moim zdaniem,za mała.Robiłam dzisiaj ciasteczka z podwójnej porcji skladników,tj.prawie z 1 kg mąki.Trzeba dodać co najmniej 1 kostkę masła,inaczej ciasto się nie sklei.Ja ratowałam się śmietaną 18%,którą wrabiałam już w gotowe ciasto.Dało radę.Z kg mąki wyszły mi 3 duże blachy ciasteczek(foremki średnie) i jeszcze talerzyk "do pojedzenia",w smaku dobre.dałam trochę mniej cukru.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    123 dni temu
    Slabe proporcje jeszcze musialam sporo mleka dodac
  • SfenKerPL SfenKerPL
    838 dni temu
    Wprawdzie moja ciocia zmodyfikowała trochę ten przepis na ciasteczka, to ja, pomimo że mam 12 lat, zrobiłem lukier z tego przepisu a ciocia robiła lukier z białek - dekorowaliśmy ciastka z tym lukrem jako bazą i ozdobieniami z białego lukru - piękny efekt. Ciasteczka też smaczne / ważna jest przyprawa i trochę więcej kakao.Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    843 dni temu
    Musiałam dać prawie całą kostkę masła żeby ciasto w ogóle chciało się skleić. Ciastka czekają na upieczenie. Zobaczymy co z tego wyjdzie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    840 dni temu
    I jak ciastka z tego przepisu? Bo nie wiem czy warto robić...
  • Emilia Emilia
    836 dni temu
    Ja dałam masło wg przepisu i wyszły spoko :-) Małe foremki mam i wyszło ich sporo. Czubaty talerz, że aż spadały.
  • Gość Gość
    811 dni temu
    Po dodaniu większej ilości przyprawy do piernika, miodu i masła wyszły dobre. Trzeba pokombinować z proporcjami w tym przepisie, bo są fatalne.
  • Gość Gość
    119 dni temu
    Trzeba dłużej ugniatac wtedy masło się spokojnie połączy z ciastem, a dałam wszytsko według proporcji z wagą kuchenna i skleilo się idealnie, teraz czekam jakie będą po wyjęciu z pieca 😁
  • Gość Gość
    843 dni temu
    Ciasteczka wyszły za suche, ciasto nie chciało się skleić.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    848 dni temu
    Trudno jest określić liczbę pierniczków. Wszystko zależy od rozmiaru foremek, jakich użyjemy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    850 dni temu
    Mam pytanie ile wyjdzie pierniczków? :3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    873 dni temu
    Ile średnio pierniczków wychodzi z przepisu? :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram