Świąteczne pierniczki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wałek do ciasta
  • foremki do wykrawania pierniczków
  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (a najlepiej na całą noc).

Krok 2: Pieczemy pierniki

Ciasto dzielimy na dwie części. Zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy.

Krok 3: Lukrujemy pierniczki

Cukier puder wsypujemy do miseczki i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (85)

Avatar
  • Basia Basia
    167 dni temu
    Przepis bardzo dobry, wyszły pyszne pierniczki. Jedyny minus to że mają krótki termin żywotności, szybko znikają przed świętami 😉 robimy dziś jeszcze jedną turę pierniczków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    187 dni temu
    Wyszły mi najgorsze pierniczki w moim życiu. Ciasto było tak kruche, że wychodziły tylko malutkie pierniczki. Rozwarstwiało się, musiałam dodać jeszcze 50g masła i jajko ale to niewiele dało, tylko tyle że udało się je połączyć w całość. Wracam do sprawdzonego przepisu...

    odpowiedz

  • gosc gosc
    405 dni temu
    Czym mozna zastopic maslo oprucz olejku kokosowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    400 dni temu
    Możesz wykorzystać większość olejów o neutralnym smaku np. olej rzepakowy lub słonecznikowy. Chociaż faktycznie najlepszym zamiennikiem masła będzie olej kokosowy :)
  • Pierdniczek Pierdniczek
    520 dni temu
    Pierniki wyszły doskonałe!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    524 dni temu
    kartoszka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    531 dni temu
    Bardzo dobry przepis. Dzieci przetestowały smak - znikają błyskawicznie. Ciasto wychodzi akurat takie, żeby się rozwałkowało i nie kleiło. W smaku też dobre, bo robiłam ostatnio z przepisu z innej strony i były suche jak wiór. Zrobiłam z podwójnej porcji, mam pełne pudło i jest szansa, że starczy na parę dni :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    535 dni temu
    Właśnie włożyłam ciasto do lodówki i czekam aż się zepsuję, bo słyszałam w komentarzach że ciasto twardnieje mam nadzieję że będzie dobre i elastyczne, trzymajcie kciuki

    odpowiedz

  • Pimpux Pimpux
    884 dni temu
    Nie polecam. Ciasto wyszło bardzo twarde. Użyłam jedynie tyle mąki, ile wskazywał przepis. Wszystkie skladniki wymierzyłam zgodnie z przepisem, a jajka, których użyłam, były klasy L. Jak zagniatałm to ręce mi drętwiały, a po wyjeciu z lodówki blok twardy jak skała :( Jakoś rozwałkowałam, bo szkoda mi było własnej roboty. Niepotrzebnie stracone nerwy i kilka obelg posłanych pod adresem autora przepisu, ktory przyspożył mi tej roboty.

    odpowiedz

  • Hahaha Hahaha
    532 dni temu
    JAK SIE NIE UMIE ROBIC TO TAK JUZ JEST. LEWE RECE WIDZE DO PRACY
  • Iga Iga
    884 dni temu
    Ile około wychodzi pierniczków z tej porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    884 dni temu
    Iga, wszystko zależy od tego jak mocno rozwałkujemy ciasto. Jednak z tej porcji ok. 20-25 pierniczków powinnaś uzyskać ;)
  • Igor Igor
    892 dni temu
    Super pierniki, przepis prosty w wykonaniu- robimy je co roku i polecamy każdemu :)

    odpowiedz

  • Igor Igor
    892 dni temu
    Super pierniki, przepis prosty w wykonaniu- robimy je co roku i polecamy każdemu :)

    odpowiedz

  • JA JA
    893 dni temu
    Juz trzeci rok używam tego przepisu .Pierniki wychodzą pycha😀

    odpowiedz

  • Ja Ja
    893 dni temu
    Dziękuję. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Ja Ja
    893 dni temu
    Czy na blaszkę można dać folie aluminiowa zamiast papieru do pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    893 dni temu
    Tak, możesz użyć folii aluminiowej. Oprósz ją dodatkowo niewielką ilością mąki.
  • ja-nina ja-nina
    161 dni temu
    Ja bym nie zaryzykowała...
  • ke ke
    901 dni temu
    bardzo smaczne i fajne.Super sprawdzają się na choinkę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    913 dni temu
    Czym można zastąpić masło ? Niestety mamy alergika w domu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    912 dni temu
    Masło można zastąpić np. olejem kokosowym :)
  • Gość Gość
    929 dni temu
    Czy to prawda iż lukrowane pierniczki wcześniej szybciej się zepsują?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    928 dni temu
    Nie ma takiej reguły. Jeśli polukrujemy pierniczki w całości, na pewno będą wolniej chłonęły wilgoć, przez co będziemy musieli dłużej czekać na to, aż staną się miękkie. Zawsze pracę nad nimi można podzielić na etapy: najpierw upiec pierniczki z wyprzedzeniem, a później, gdy odleżą jakiś czas w szczelnym pojemniku, polukrować je lukrem z przepisu :)
  • Gość Gość
    1254 dni temu
    Super ciacha ♡♡♡♡♡♡♡♡♡

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1256 dni temu
    Przepyszne mieciutkie ciasto polecam:)

    odpowiedz

  • Pierniczek Pierniczek
    1257 dni temu
    Polecam, wyszły przepyszne :)

    odpowiedz

  • Oliwia Oliwia
    1257 dni temu
    ciekawy przepis napewno zrobię ale czy bez kaka też się uda

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1257 dni temu
    Oliwio, bez kakao uzyskasz równie pyszne, korzenne ciasteczka, więc jak najbardziej: możesz zabierać się za pieczenie! :)
  • Gość Gość
    1258 dni temu
    💙💙💙💙

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1258 dni temu
    A ile wychodzi pierniczków z tej porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1257 dni temu
    Liczba pierniczków zależy od tego, jakiego wycinaka (kształt, wielkość) użyjesz do ich przygotowania-nie uda nam się zatem podać dokładnych szacunków :) Zachęcamy by wypróbować przepis i przekonać się o tym w praktyce.
  • Gość Gość
    1259 dni temu
    Ciasto wyszło pyszne choć trochę klejące. Pierniczki były przepyszne Polecam 🔥

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1265 dni temu
    Świetny przepis, ciasto wyszło idealne, bez problemu można było je cienko rozwałkować, a później pierniczki przepięknie wyrosły. Polecam 🤩

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1266 dni temu
    😋

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    1614 dni temu
    Ciasto idealne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1615 dni temu
    nas pierniczki wyszły przepyszne, ciasto elastyczne. Czytając komentarze zastanawiałam się jak ludzie czytają te przepisy. Pani która się żalila ze do podwójnej porcji musiała dodać kostkę masła, no przecież logiczne że jak do jednej porcji idzie 100 g masła, czyli pólkostki, to do dwóch będzie 200 g czyli całą kostka. A taka moja mała sugestia: jak ciasto zasuche to może dodać miodu więcej, jak w przepisie 3-5łyżek. Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1615 dni temu
    u mnie w podanych proporcjach ciasto wyszło za suche :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1614 dni temu
    Może to kwestia jajek? Do wypieków zawsze najlepiej używać jaja w rozmiarze L.
  • Paulina Paulina
    1617 dni temu
    Wczoraj zrobiłam pierniczki dokładnie według przepisu (nie zmieniałam żadnych proporcji). Wyszły idealnie i są bardzo smaczne. Dziś przyozdobiłam je lukrem, tym z sokiem z cytryny i smakują jeszcze lepiej. Przepis przepisany do zeszytu ze sprawdzonymi wypiekami i czuję, że pierniczki w moim domu nie będą gościć tylko w święta 😊

    odpowiedz

  • Piernik Piernik
    1614 dni temu
    Pierniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1614 dni temu
    ❤️
  • Gość Gość
    1621 dni temu
    Co tam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1620 dni temu
    Ja spróbuje zrobić pierniczki z dziecmi z tego właśnie przepisu
  • Gość Gość
    1619 dni temu
    A dobrze
  • Gość Gość
    1619 dni temu
    A dobrze
  • Gość Gość
    1622 dni temu
    Dziś pierwszy raz piekłam pierniki, zrobiłam z tego przepisu bo wydawał się najłatwiejszy i wyszły świetne, bardzo smaczne, robiłam w blenderze planetarnym więc nie było problemu z połączeniem składników, napewno będę robiła je częściej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1621 dni temu
    Super! Życzymy pysznego świątecznego chrupania! :)
  • Gość Gość
    1626 dni temu
    Jedna wielka porażka. Okrasa naucz się piec. Dodawanie takich przepisów flustruje ludzi. Zawiedzony...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1626 dni temu
    Nie polecam tego przepisu. Ciasto zrobione nadaje się tylko do kosza na śmieci. Rozwala się okropnie. Nawet nie da się go rozwałkować. Szkoda składników...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1629 dni temu
    Ciasta nie dało się skleić. trzeba było dodać więcej masła.MAsakra. Zamiast świątecznej atmosfery, były nerwy.

    odpowiedz

  • Ela Ela
    1629 dni temu
    Nie polecam zrobiłam tak jak w przepisie nie dość że ciężko było sklecić to ciasto, to jeszcze wyszło twarde jak głaz a nawet nie był w lodówce i cała praca poszła na marne. Ciasto poszło do śmieci

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1629 dni temu
    Ja właśnie skończyłam - mi wyszły idealne... Ciasto miękkie, moja 3,5-letnia córka nie miała najmniejszego problemu aby je rozwałkować
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1628 dni temu
    Elu, być może to kwestia zbyt dużej ilości mąki dodanej na etapie zagniatania? Uzyskanie jednolitej konsystencji ciasta wymaga podsypywania mąką, ale ważne, by robić to stopniowo, małymi ilościami, by w efekcie nie stało się zbyt twarde i mało elastyczne. Oby następnym razem się udało! :)
  • Gość Gość
    1629 dni temu
    Pieczemy z termoobiegiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1628 dni temu
    Pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności ustawienia termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)
  • Magda Magda
    1632 dni temu
    Czy na mące orkiszowej też wyjdą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1632 dni temu
    Nie rekomendujemy takie zamiany :)
  • Gość Gość
    1634 dni temu
    Jak dla mnie lukier cytrynowy nie pasuje do pierniczków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1633 dni temu
    Ostatnio robiłam pierniczki z lukrem cytrynowym i są przepyszne. To bardzo dobre połączenie.
  • Gość Gość
    1979 dni temu
    Na grubość około 3-4mm . Polecam czytać ze zrozumieniem. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1982 dni temu
    Ciekawe na jaką grubość trzeba rozwałkować ciasto... uwielbiam internetowe przepisy (...)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1982 dni temu
    Rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm :)
  • XontPL XontPL
    1981 dni temu
    3-4mm, jest napisane 😉
  • Jakub Szukalak Jakub Szukalak
    1981 dni temu
    3-4 mm, jest napisane 😉
  • Gość Gość
    1981 dni temu
    Wystarczy czytać że zrozumieniem...
  • Gość Gość
    1984 dni temu
    lukier kładziemy na ciepłych czy wystudzonych piernikach?

    odpowiedz


  • 1984 dni temu
    Na wystudzonych, z ciepłych pierniczków lukier może spłynąć albo w nie wsiąknąć
  • Ja Ja
    1984 dni temu
    Wystudzonych :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1983 dni temu
    Na wystudzonych :)
  • Ktoś Ktoś
    1978 dni temu
    Na wystudzonych ;-)
  • Gość Gość
    1993 dni temu
    Super przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1997 dni temu
    Nie przeczytałam wcześniej komentarzy,mój błąd.Podana ilość masła jest,moim zdaniem,za mała.Robiłam dzisiaj ciasteczka z podwójnej porcji skladników,tj.prawie z 1 kg mąki.Trzeba dodać co najmniej 1 kostkę masła,inaczej ciasto się nie sklei.Ja ratowałam się śmietaną 18%,którą wrabiałam już w gotowe ciasto.Dało radę.Z kg mąki wyszły mi 3 duże blachy ciasteczek(foremki średnie) i jeszcze talerzyk "do pojedzenia",w smaku dobre.dałam trochę mniej cukru.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1631 dni temu
    Slabe proporcje jeszcze musialam sporo mleka dodac
  • SfenKerPL SfenKerPL
    2346 dni temu
    Wprawdzie moja ciocia zmodyfikowała trochę ten przepis na ciasteczka, to ja, pomimo że mam 12 lat, zrobiłem lukier z tego przepisu a ciocia robiła lukier z białek - dekorowaliśmy ciastka z tym lukrem jako bazą i ozdobieniami z białego lukru - piękny efekt. Ciasteczka też smaczne / ważna jest przyprawa i trochę więcej kakao.Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2351 dni temu
    Musiałam dać prawie całą kostkę masła żeby ciasto w ogóle chciało się skleić. Ciastka czekają na upieczenie. Zobaczymy co z tego wyjdzie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2348 dni temu
    I jak ciastka z tego przepisu? Bo nie wiem czy warto robić...
  • Emilia Emilia
    2344 dni temu
    Ja dałam masło wg przepisu i wyszły spoko :-) Małe foremki mam i wyszło ich sporo. Czubaty talerz, że aż spadały.
  • Gość Gość
    2319 dni temu
    Po dodaniu większej ilości przyprawy do piernika, miodu i masła wyszły dobre. Trzeba pokombinować z proporcjami w tym przepisie, bo są fatalne.
  • Gość Gość
    1627 dni temu
    Trzeba dłużej ugniatac wtedy masło się spokojnie połączy z ciastem, a dałam wszytsko według proporcji z wagą kuchenna i skleilo się idealnie, teraz czekam jakie będą po wyjęciu z pieca 😁
  • Gość Gość
    2351 dni temu
    Ciasteczka wyszły za suche, ciasto nie chciało się skleić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1253 dni temu
    Najpierw mieszam mikserem, a na końcu zagniatam ręcznie. Wszystko się połączylo, konsystencja dobra.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2356 dni temu
    Trudno jest określić liczbę pierniczków. Wszystko zależy od rozmiaru foremek, jakich użyjemy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2358 dni temu
    Mam pytanie ile wyjdzie pierniczków? :3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2381 dni temu
    Ile średnio pierniczków wychodzi z przepisu? :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Pierniki – cudownie aromatyczne ciasteczka

Trudno wyobrazić sobie święta bez aromatycznych, korzennych pierników. Te smakowite ciasteczka to nieodłączny element bożonarodzeniowego stołu. Pierniczki świąteczne mają słodko-pikantny smak i w oryginalnej odsłonie cechuje je długa trwałość. Czy wiesz, że słowo „piernik” wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny? Wyrazisty smak pierniczki świąteczne zawdzięczają wyjątkowej mieszance korzennych przypraw. Nasz przepis na pierniki zakłada wykorzystanie gotowej mieszanki, ale zapewniamy, że z łatwością przygotujesz ją również samodzielnie. Oczywiście, jeśli masz ochotę na samodzielne eksperymenty.

Zatem, jak wprowadzić do domu magię świąt za pomocą niezrównanego połączenia aromatów? Potrzebujesz następujących składników:

  • kilku lasek cynamonu – około 15 gramów,
  • 5 g imbiru w proszku,
  • 2,5 g gałki muszkatołowej,
  • łyżeczki goździków,
  • łyżeczki ziaren kardamonu,
  • gwiazdki anyżu,
  • pół łyżeczki pieprzu w ziarenkach.

Wszystkie wymienione przyprawy dokładnie rozgnieć w moździerzu, a następnie przesyp gotową mieszankę do słoiczka. Przygotowana ilość mieszanki wystarczy Ci do upieczenia pierników z naszego przepisu i to nie raz! Z powodzeniem możesz ją również wykorzystać do wypieku innych ciast – wiele smakowitych przepisów na pierniki znajdziesz oczywiście w bogatej kolekcji Kuchni Lidla.

Jak zrobić pierniczki?

Zadbaliśmy, aby nasze pierniki świąteczne były nie tylko smakowite, ale też łatwe w przygotowaniu. Przede wszystkim do ich upieczenia potrzebujesz głównie łatwo dostępnych produktów, które być może masz już w kuchni czy spiżarni! Wśród składników na pierniki największej uwagi wymaga opisana wcześniej przyprawa piernikowa. Właśnie ona wpływa na ostateczny smak wypieków.

Jednak uważaj również na dobór mąki pszennej – typ 550 jest odpowiedni do większości przepisów na domowe pierniczki. Możesz także użyć mąki pszennej typu 500 lub 450, ale to typ 550 ma wyższą zawartość białka, co pomoże Ci w uzyskaniu lepszej konsystencji ciasta piernikowego. Poza tym postaw na prawdziwe, niesłodzone kakao, ponieważ w przepisie i tak pojawia się cukier. Musimy także podkreślić, że ciasto do pierników najlepiej smakuje z dodatkiem prawdziwego masła. Nadaje mu ono idealną konsystencję oraz trudny do skopiowania, aksamitny, łagodny smak. W przepisie na ciasto na pierniczki znalazł się również miód – i w tym wypadku polecamy wybór naturalnego produktu. Eksperci polecają zwłaszcza odmianę rzepakową bądź wielokwiatową. Wyróżnia je średnia słodkość i dość słabo wyczuwalny aromat, dzięki czemu doskonale komponują się ze smakiem korzennych przypraw. Trudno zastąpić ten składnik do pierników, dlatego lepiej nie szukać zamienników. W dalszych akapitach podpowiadamy nie tylko, jak zrobić pierniczki świąteczne, ale też jak je ozdobić i przechowywać.

Pierniczki, które zawsze się udają

Wiesz już, jakich składników na pierniki potrzebujesz, aby wszystko poszło jak z płatka. Ale uważaj podczas wałkowania ciasta – nie powinno być zbyt cienkie, aby świeżo wypieczone świąteczne pierniki nie rozpadały się po przełożeniu z blachy na talerz czy do pudełka. Ponadto nigdy nie rezygnuj z umieszczenia masy na pierniki w lodówce. Dlaczego? Chłodzenie ciasta przed jego wyrabianiem i wałkowaniem czyni je plastycznym oraz łatwiejszym w obsłudze. Zimne ciasto na ciastka pierniki jest mniej klejące, co ułatwia wałkowanie i wycinanie różnych kształtów, a przy tym niemal nie rozciąga się podczas pieczenia. Ciasto na pierniczki prosto z lodówki ma też bardziej skoncentrowany smak i aromat. Pamiętaj o tych szczegółach, a odkryjesz, że to pierniczki, które zawsze się udają!

Najlepszy przepis na pierniki, które długo zachowują świeżość

Tradycyjne świąteczne pierniki słyną z niezwykłej trwałości. Czy wiesz, że niektóre przepisy na ciasto na pierniki zakładały przygotowanie go nawet na miesiąc przed ich pieczeniem? Oczywiście nasz przepis na ciasteczka pierniczki nie jest tak wymagający, ale wciąż są osoby, które respektują tę tradycję. Przy czym zapewniamy, że i nasze ciasteczka mogą przetrwać całkiem długo po upieczeniu! Dzięki sporej zawartości korzennych przypraw oraz dość twardej, suchej strukturze długo nie tracą swoich wyjątkowych właściwości. Pamiętaj jednak, aby właściwie przechowywać świąteczne pierniczki. Po ich upieczeniu i całkowitym wystudzeniu umieść je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz użyć plastikowej puszki, hermetycznego pojemnika do przechowywania żywności lub szczelnie zamykanego woreczka foliowego.

Przechowuj pyszne pierniczki świąteczne w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej. Unikaj miejsc, gdzie mogą być narażone na wilgoć, ponieważ sprawi ona, że ciastka zmiękną oraz stracą kruchość. Jeśli zamierzasz przechowywać dobre pierniczki świąteczne w jednym pojemniku, oddziel je warstwami papieru pergaminowego lub cienkiego papieru woskowego. W ten sposób zapobiegniesz sklejaniu się ciastek i zachowasz ich oryginalny kształt.

Łatwy przepis na pierniczki świąteczne (i nie tylko!)

Z pewnością nie masz już wątpliwości, jak upiec pierniczki. Czas na kilka słów o dekoracji tych smakowitych ciastek. Powyższy przepis na pierniczki domowe zakłada przygotowanie lukru w podstawowej odsłonie, czyli po prostu z soku z cytryny, cukru pudru i wody. W połączeniu tych składników przyda Ci się mikser na niskich obrotach. Miksuj masę, aż lukier będzie doskonale gładki, bez najmniejszych grudek. Ale tak naprawdę nie musisz ograniczać się wyłącznie do koloru białego. W prosty sposób wniesiesz do przepisu na ciastka pierniczki nieco koloru. Wystarczy, że dodasz do lukru odrobinę barwnika spożywczego. Masz do wyboru właściwie całą gamę kolorystyczną. Z użyciem lukru stworzysz dowolne wzory. Możesz też po prostu pokryć je gładką, słodką warstwą polewy. Inna opcja to polewa czekoladowa – gotowa lub przygotowana samodzielnie. Do jej zrobienia wystarczy kilka kostek czekolady rozpuszczonych w kąpieli wodnej.

Do przepisu na ciastka pierniki autorstwa Karola Okrasy pasują wszelkie kolorowe posypki czy połyskujące, jadalne perełki, które znakomicie wpisują się w charakter świąt Bożego Narodzenia. To na tyle łatwy przepis na pierniczki, że możesz zaszaleć z dekoracją! Co więcej, do ozdoby ciasteczek warto zaangażować również najmłodszych członków rodziny. Gwarantujemy, że czeka Was świetna zabawa.

Z jakiego kraju pochodzą pierniki?

Znane obecnie, pyszne pierniki mają długą historię. Według niektórych źródeł i ekspertów badających historię żywności, pierwszy przepis na pierniki pochodzi z Grecji z 2400 roku p.n.e.! Inne źródła podają, że po raz pierwszy pojawiły się w kuchni ormiańskiego mnicha Grzegorza z Nikopolis około 992 roku. Miał on przekazać przepis na pierniczki chrześcijańskim piekarzom z Francji. To jednak nie koniec historii tych smakowitych ciastek. Przepis na ciasto piernik należy do części tradycji kulinarnej w miastach hanzeatyckich. Uchodzą tam za symbol rozwiniętych kontaktów międzynarodowych. Co ciekawe, dawniej przepis na prawdziwe pierniki był zarezerwowany dla ludzi najbogatszych. Nic dziwnego – przyprawy stanowiły dobro luksusowe! Z kolei w XV-wiecznej Szwecji ciasteczka pierniczki wypiekały zakonnice, które wykorzystywały je jako lek na niestrawność.

W Polsce w XVII wieku przepis na ciasto piernikowe również traktowano jako lek, a także symbol statusu społecznego. W tym samym wieku w Toruniu zaczęto wypiekać znane do dziś ciasteczka pierniczki katarzynki. Dopiero w XIX wieku przepis na ciastka piernikowe pojawił się w chłopskich domach. Na rok 1938 datuje się wzmiankę o dobrych pierniczkach szczecińskich. Jak widać, powszechne obecnie pierniczki domowe jeszcze do niedawna wcale nie były tak popularne jak dziś!

Wierzymy, że nie masz już wątpliwości co do tego, jak się robi pierniki! Przepis na dobre pierniczki autorstwa Karola Okrasy nie powinien sprawić trudności nawet osobom początkującym. Nie bez powodu określamy go jako łatwy. Zachęcamy Cię do zapoznania się również z innymi przepisami z Kuchni Lidla. Znajdziesz wśród nich puszyste pierniczki, kulki piernikowe z rumem i ananasem czy kruche gwiazdki korzenne.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!