Świąteczne pierniczki

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • wałek do ciasta
  • foremki do wykrawania pierniczków
  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (a najlepiej na całą noc).

Krok 2: Pieczemy pierniki

Ciasto dzielimy na dwie części. Zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy.

Krok 3: Lukrujemy pierniczki

Cukier puder wsypujemy do miseczki i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (80)

Avatar
  • Pierdniczek Pierdniczek
    97 dni temu
    Pierniki wyszły doskonałe!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    100 dni temu
    kartoszka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    108 dni temu
    Bardzo dobry przepis. Dzieci przetestowały smak - znikają błyskawicznie. Ciasto wychodzi akurat takie, żeby się rozwałkowało i nie kleiło. W smaku też dobre, bo robiłam ostatnio z przepisu z innej strony i były suche jak wiór. Zrobiłam z podwójnej porcji, mam pełne pudło i jest szansa, że starczy na parę dni :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    111 dni temu
    Właśnie włożyłam ciasto do lodówki i czekam aż się zepsuję, bo słyszałam w komentarzach że ciasto twardnieje mam nadzieję że będzie dobre i elastyczne, trzymajcie kciuki

    odpowiedz

  • Pimpux Pimpux
    461 dni temu
    Nie polecam. Ciasto wyszło bardzo twarde. Użyłam jedynie tyle mąki, ile wskazywał przepis. Wszystkie skladniki wymierzyłam zgodnie z przepisem, a jajka, których użyłam, były klasy L. Jak zagniatałm to ręce mi drętwiały, a po wyjeciu z lodówki blok twardy jak skała :( Jakoś rozwałkowałam, bo szkoda mi było własnej roboty. Niepotrzebnie stracone nerwy i kilka obelg posłanych pod adresem autora przepisu, ktory przyspożył mi tej roboty.

    odpowiedz

  • Hahaha Hahaha
    108 dni temu
    JAK SIE NIE UMIE ROBIC TO TAK JUZ JEST. LEWE RECE WIDZE DO PRACY
  • Iga Iga
    461 dni temu
    Ile około wychodzi pierniczków z tej porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    460 dni temu
    Iga, wszystko zależy od tego jak mocno rozwałkujemy ciasto. Jednak z tej porcji ok. 20-25 pierniczków powinnaś uzyskać ;)
  • Igor Igor
    468 dni temu
    Super pierniki, przepis prosty w wykonaniu- robimy je co roku i polecamy każdemu :)

    odpowiedz

  • Igor Igor
    468 dni temu
    Super pierniki, przepis prosty w wykonaniu- robimy je co roku i polecamy każdemu :)

    odpowiedz

  • JA JA
    469 dni temu
    Juz trzeci rok używam tego przepisu .Pierniki wychodzą pycha😀

    odpowiedz

  • Ja Ja
    469 dni temu
    Dziękuję. Pozdrawiam

    odpowiedz

  • Ja Ja
    469 dni temu
    Czy na blaszkę można dać folie aluminiowa zamiast papieru do pieczenia?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    469 dni temu
    Tak, możesz użyć folii aluminiowej. Oprósz ją dodatkowo niewielką ilością mąki.
  • ke ke
    477 dni temu
    bardzo smaczne i fajne.Super sprawdzają się na choinkę

    odpowiedz

  • Gość Gość
    489 dni temu
    Czym można zastąpić masło ? Niestety mamy alergika w domu.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    488 dni temu
    Masło można zastąpić np. olejem kokosowym :)
  • Gość Gość
    506 dni temu
    Czy to prawda iż lukrowane pierniczki wcześniej szybciej się zepsują?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    504 dni temu
    Nie ma takiej reguły. Jeśli polukrujemy pierniczki w całości, na pewno będą wolniej chłonęły wilgoć, przez co będziemy musieli dłużej czekać na to, aż staną się miękkie. Zawsze pracę nad nimi można podzielić na etapy: najpierw upiec pierniczki z wyprzedzeniem, a później, gdy odleżą jakiś czas w szczelnym pojemniku, polukrować je lukrem z przepisu :)
  • Gość Gość
    830 dni temu
    Super ciacha ♡♡♡♡♡♡♡♡♡

    odpowiedz

  • Gość Gość
    832 dni temu
    Przepyszne mieciutkie ciasto polecam:)

    odpowiedz

  • Pierniczek Pierniczek
    833 dni temu
    Polecam, wyszły przepyszne :)

    odpowiedz

  • Oliwia Oliwia
    833 dni temu
    ciekawy przepis napewno zrobię ale czy bez kaka też się uda

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    833 dni temu
    Oliwio, bez kakao uzyskasz równie pyszne, korzenne ciasteczka, więc jak najbardziej: możesz zabierać się za pieczenie! :)
  • Gość Gość
    834 dni temu
    💙💙💙💙

    odpowiedz

  • Gość Gość
    834 dni temu
    A ile wychodzi pierniczków z tej porcji?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    833 dni temu
    Liczba pierniczków zależy od tego, jakiego wycinaka (kształt, wielkość) użyjesz do ich przygotowania-nie uda nam się zatem podać dokładnych szacunków :) Zachęcamy by wypróbować przepis i przekonać się o tym w praktyce.
  • Gość Gość
    835 dni temu
    Ciasto wyszło pyszne choć trochę klejące. Pierniczki były przepyszne Polecam 🔥

    odpowiedz

  • Gość Gość
    842 dni temu
    Świetny przepis, ciasto wyszło idealne, bez problemu można było je cienko rozwałkować, a później pierniczki przepięknie wyrosły. Polecam 🤩

    odpowiedz

  • Gość Gość
    843 dni temu
    😋

    odpowiedz

  • Ilona Ilona
    1190 dni temu
    Ciasto idealne

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1191 dni temu
    nas pierniczki wyszły przepyszne, ciasto elastyczne. Czytając komentarze zastanawiałam się jak ludzie czytają te przepisy. Pani która się żalila ze do podwójnej porcji musiała dodać kostkę masła, no przecież logiczne że jak do jednej porcji idzie 100 g masła, czyli pólkostki, to do dwóch będzie 200 g czyli całą kostka. A taka moja mała sugestia: jak ciasto zasuche to może dodać miodu więcej, jak w przepisie 3-5łyżek. Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1192 dni temu
    u mnie w podanych proporcjach ciasto wyszło za suche :(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1190 dni temu
    Może to kwestia jajek? Do wypieków zawsze najlepiej używać jaja w rozmiarze L.
  • Paulina Paulina
    1193 dni temu
    Wczoraj zrobiłam pierniczki dokładnie według przepisu (nie zmieniałam żadnych proporcji). Wyszły idealnie i są bardzo smaczne. Dziś przyozdobiłam je lukrem, tym z sokiem z cytryny i smakują jeszcze lepiej. Przepis przepisany do zeszytu ze sprawdzonymi wypiekami i czuję, że pierniczki w moim domu nie będą gościć tylko w święta 😊

    odpowiedz

  • Piernik Piernik
    1191 dni temu
    Pierniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1190 dni temu
    ❤️
  • Gość Gość
    1198 dni temu
    Co tam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1197 dni temu
    Ja spróbuje zrobić pierniczki z dziecmi z tego właśnie przepisu
  • Gość Gość
    1195 dni temu
    A dobrze
  • Gość Gość
    1195 dni temu
    A dobrze
  • Gość Gość
    1199 dni temu
    Dziś pierwszy raz piekłam pierniki, zrobiłam z tego przepisu bo wydawał się najłatwiejszy i wyszły świetne, bardzo smaczne, robiłam w blenderze planetarnym więc nie było problemu z połączeniem składników, napewno będę robiła je częściej.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1197 dni temu
    Super! Życzymy pysznego świątecznego chrupania! :)
  • Gość Gość
    1202 dni temu
    Jedna wielka porażka. Okrasa naucz się piec. Dodawanie takich przepisów flustruje ludzi. Zawiedzony...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1202 dni temu
    Nie polecam tego przepisu. Ciasto zrobione nadaje się tylko do kosza na śmieci. Rozwala się okropnie. Nawet nie da się go rozwałkować. Szkoda składników...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1205 dni temu
    Ciasta nie dało się skleić. trzeba było dodać więcej masła.MAsakra. Zamiast świątecznej atmosfery, były nerwy.

    odpowiedz

  • Ela Ela
    1205 dni temu
    Nie polecam zrobiłam tak jak w przepisie nie dość że ciężko było sklecić to ciasto, to jeszcze wyszło twarde jak głaz a nawet nie był w lodówce i cała praca poszła na marne. Ciasto poszło do śmieci

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1205 dni temu
    Ja właśnie skończyłam - mi wyszły idealne... Ciasto miękkie, moja 3,5-letnia córka nie miała najmniejszego problemu aby je rozwałkować
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1204 dni temu
    Elu, być może to kwestia zbyt dużej ilości mąki dodanej na etapie zagniatania? Uzyskanie jednolitej konsystencji ciasta wymaga podsypywania mąką, ale ważne, by robić to stopniowo, małymi ilościami, by w efekcie nie stało się zbyt twarde i mało elastyczne. Oby następnym razem się udało! :)
  • Gość Gość
    1206 dni temu
    Pieczemy z termoobiegiem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1204 dni temu
    Pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności ustawienia termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)
  • Magda Magda
    1209 dni temu
    Czy na mące orkiszowej też wyjdą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1208 dni temu
    Nie rekomendujemy takie zamiany :)
  • Gość Gość
    1210 dni temu
    Jak dla mnie lukier cytrynowy nie pasuje do pierniczków.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1210 dni temu
    Ostatnio robiłam pierniczki z lukrem cytrynowym i są przepyszne. To bardzo dobre połączenie.
  • Gość Gość
    1555 dni temu
    Na grubość około 3-4mm . Polecam czytać ze zrozumieniem. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1559 dni temu
    Ciekawe na jaką grubość trzeba rozwałkować ciasto... uwielbiam internetowe przepisy (...)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1558 dni temu
    Rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm :)
  • XontPL XontPL
    1558 dni temu
    3-4mm, jest napisane 😉
  • Jakub Szukalak Jakub Szukalak
    1558 dni temu
    3-4 mm, jest napisane 😉
  • Gość Gość
    1557 dni temu
    Wystarczy czytać że zrozumieniem...
  • Gość Gość
    1560 dni temu
    lukier kładziemy na ciepłych czy wystudzonych piernikach?

    odpowiedz


  • 1560 dni temu
    Na wystudzonych, z ciepłych pierniczków lukier może spłynąć albo w nie wsiąknąć
  • Ja Ja
    1560 dni temu
    Wystudzonych :)
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1559 dni temu
    Na wystudzonych :)
  • Ktoś Ktoś
    1554 dni temu
    Na wystudzonych ;-)
  • Gość Gość
    1569 dni temu
    Super przepis

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1573 dni temu
    Nie przeczytałam wcześniej komentarzy,mój błąd.Podana ilość masła jest,moim zdaniem,za mała.Robiłam dzisiaj ciasteczka z podwójnej porcji skladników,tj.prawie z 1 kg mąki.Trzeba dodać co najmniej 1 kostkę masła,inaczej ciasto się nie sklei.Ja ratowałam się śmietaną 18%,którą wrabiałam już w gotowe ciasto.Dało radę.Z kg mąki wyszły mi 3 duże blachy ciasteczek(foremki średnie) i jeszcze talerzyk "do pojedzenia",w smaku dobre.dałam trochę mniej cukru.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1207 dni temu
    Slabe proporcje jeszcze musialam sporo mleka dodac
  • SfenKerPL SfenKerPL
    1922 dni temu
    Wprawdzie moja ciocia zmodyfikowała trochę ten przepis na ciasteczka, to ja, pomimo że mam 12 lat, zrobiłem lukier z tego przepisu a ciocia robiła lukier z białek - dekorowaliśmy ciastka z tym lukrem jako bazą i ozdobieniami z białego lukru - piękny efekt. Ciasteczka też smaczne / ważna jest przyprawa i trochę więcej kakao.Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1927 dni temu
    Musiałam dać prawie całą kostkę masła żeby ciasto w ogóle chciało się skleić. Ciastka czekają na upieczenie. Zobaczymy co z tego wyjdzie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1924 dni temu
    I jak ciastka z tego przepisu? Bo nie wiem czy warto robić...
  • Emilia Emilia
    1921 dni temu
    Ja dałam masło wg przepisu i wyszły spoko :-) Małe foremki mam i wyszło ich sporo. Czubaty talerz, że aż spadały.
  • Gość Gość
    1895 dni temu
    Po dodaniu większej ilości przyprawy do piernika, miodu i masła wyszły dobre. Trzeba pokombinować z proporcjami w tym przepisie, bo są fatalne.
  • Gość Gość
    1203 dni temu
    Trzeba dłużej ugniatac wtedy masło się spokojnie połączy z ciastem, a dałam wszytsko według proporcji z wagą kuchenna i skleilo się idealnie, teraz czekam jakie będą po wyjęciu z pieca 😁
  • Gość Gość
    1927 dni temu
    Ciasteczka wyszły za suche, ciasto nie chciało się skleić.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    829 dni temu
    Najpierw mieszam mikserem, a na końcu zagniatam ręcznie. Wszystko się połączylo, konsystencja dobra.
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1932 dni temu
    Trudno jest określić liczbę pierniczków. Wszystko zależy od rozmiaru foremek, jakich użyjemy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1934 dni temu
    Mam pytanie ile wyjdzie pierniczków? :3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1957 dni temu
    Ile średnio pierniczków wychodzi z przepisu? :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!