Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wałek do ciasta
  • foremki do wykrawania pierniczków
  • blachę
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut.

Krok 2: Pieczemy pierniki

Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy i za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy.

Krok 3: Lukrujemy pierniczki

Cukier puder wsypujemy do miseczki i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • SfenKerPL SfenKerPL
    179 dni temu
    Wprawdzie moja ciocia zmodyfikowała trochę ten przepis na ciasteczka, to ja, pomimo że mam 12 lat, zrobiłem lukier z tego przepisu a ciocia robiła lukier z białek - dekorowaliśmy ciastka z tym lukrem jako bazą i ozdobieniami z białego lukru - piękny efekt. Ciasteczka też smaczne / ważna jest przyprawa i trochę więcej kakao.Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    183 dni temu
    Musiałam dać prawie całą kostkę masła żeby ciasto w ogóle chciało się skleić. Ciastka czekają na upieczenie. Zobaczymy co z tego wyjdzie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    180 dni temu
    I jak ciastka z tego przepisu? Bo nie wiem czy warto robić...
  • Emilia Emilia
    177 dni temu
    Ja dałam masło wg przepisu i wyszły spoko :-) Małe foremki mam i wyszło ich sporo. Czubaty talerz, że aż spadały.
  • Gość Gość
    151 dni temu
    Po dodaniu większej ilości przyprawy do piernika, miodu i masła wyszły dobre. Trzeba pokombinować z proporcjami w tym przepisie, bo są fatalne.
  • Gość Gość
    183 dni temu
    Ciasteczka wyszły za suche, ciasto nie chciało się skleić.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    189 dni temu
    Trudno jest określić liczbę pierniczków. Wszystko zależy od rozmiaru foremek, jakich użyjemy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    190 dni temu
    Mam pytanie ile wyjdzie pierniczków? :3

    odpowiedz

  • Gość Gość
    213 dni temu
    Ile średnio pierniczków wychodzi z przepisu? :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram