
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek do ciasta
- foremki do wykrawania pierniczków
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (a najlepiej na całą noc).
Krok 2: Pieczemy pierniki
Ciasto dzielimy na dwie części. Zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy.
Krok 3: Lukrujemy pierniczki
Cukier puder wsypujemy do miseczki i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki.
Zobacz podobne
przepisy
Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Kruche gwiazdki korzenne
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.

Komentarze (61)
32 dni temu
Super ciacha ♡♡♡♡♡♡♡♡♡
odpowiedz
34 dni temu
Przepyszne mieciutkie ciasto polecam:)
odpowiedz
35 dni temu
Polecam, wyszły przepyszne :)
odpowiedz
35 dni temu
ciekawy przepis napewno zrobię ale czy bez kaka też się uda
odpowiedz
35 dni temu
Oliwio, bez kakao uzyskasz równie pyszne, korzenne ciasteczka, więc jak najbardziej: możesz zabierać się za pieczenie! :)
36 dni temu
💙💙💙💙
odpowiedz
36 dni temu
A ile wychodzi pierniczków z tej porcji?
odpowiedz
35 dni temu
Liczba pierniczków zależy od tego, jakiego wycinaka (kształt, wielkość) użyjesz do ich przygotowania-nie uda nam się zatem podać dokładnych szacunków :) Zachęcamy by wypróbować przepis i przekonać się o tym w praktyce.
37 dni temu
Ciasto wyszło pyszne choć trochę klejące. Pierniczki były przepyszne Polecam 🔥
odpowiedz
44 dni temu
Świetny przepis, ciasto wyszło idealne, bez problemu można było je cienko rozwałkować, a później pierniczki przepięknie wyrosły. Polecam 🤩
odpowiedz
45 dni temu
😋
odpowiedz
392 dni temu
Ciasto idealne
odpowiedz
393 dni temu
nas pierniczki wyszły przepyszne, ciasto elastyczne. Czytając komentarze zastanawiałam się jak ludzie czytają te przepisy. Pani która się żalila ze do podwójnej porcji musiała dodać kostkę masła, no przecież logiczne że jak do jednej porcji idzie 100 g masła, czyli pólkostki, to do dwóch będzie 200 g czyli całą kostka. A taka moja mała sugestia: jak ciasto zasuche to może dodać miodu więcej, jak w przepisie 3-5łyżek. Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt
odpowiedz
394 dni temu
u mnie w podanych proporcjach ciasto wyszło za suche :(
odpowiedz
392 dni temu
Może to kwestia jajek? Do wypieków zawsze najlepiej używać jaja w rozmiarze L.
395 dni temu
Wczoraj zrobiłam pierniczki dokładnie według przepisu (nie zmieniałam żadnych proporcji). Wyszły idealnie i są bardzo smaczne. Dziś przyozdobiłam je lukrem, tym z sokiem z cytryny i smakują jeszcze lepiej. Przepis przepisany do zeszytu ze sprawdzonymi wypiekami i czuję, że pierniczki w moim domu nie będą gościć tylko w święta 😊
odpowiedz
393 dni temu
Pierniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
392 dni temu
❤️
400 dni temu
Co tam
odpowiedz
399 dni temu
Ja spróbuje zrobić pierniczki z dziecmi z tego właśnie przepisu
397 dni temu
A dobrze
397 dni temu
A dobrze
401 dni temu
Dziś pierwszy raz piekłam pierniki, zrobiłam z tego przepisu bo wydawał się najłatwiejszy i wyszły świetne, bardzo smaczne, robiłam w blenderze planetarnym więc nie było problemu z połączeniem składników, napewno będę robiła je częściej.
odpowiedz
399 dni temu
Super! Życzymy pysznego świątecznego chrupania! :)
404 dni temu
Jedna wielka porażka. Okrasa naucz się piec. Dodawanie takich przepisów flustruje ludzi. Zawiedzony...
odpowiedz
404 dni temu
Nie polecam tego przepisu. Ciasto zrobione nadaje się tylko do kosza na śmieci. Rozwala się okropnie. Nawet nie da się go rozwałkować. Szkoda składników...
odpowiedz
407 dni temu
Ciasta nie dało się skleić. trzeba było dodać więcej masła.MAsakra. Zamiast świątecznej atmosfery, były nerwy.
odpowiedz
407 dni temu
Nie polecam zrobiłam tak jak w przepisie nie dość że ciężko było sklecić to ciasto, to jeszcze wyszło twarde jak głaz a nawet nie był w lodówce i cała praca poszła na marne. Ciasto poszło do śmieci
odpowiedz
407 dni temu
Ja właśnie skończyłam - mi wyszły idealne... Ciasto miękkie, moja 3,5-letnia córka nie miała najmniejszego problemu aby je rozwałkować
406 dni temu
Elu, być może to kwestia zbyt dużej ilości mąki dodanej na etapie zagniatania? Uzyskanie jednolitej konsystencji ciasta wymaga podsypywania mąką, ale ważne, by robić to stopniowo, małymi ilościami, by w efekcie nie stało się zbyt twarde i mało elastyczne. Oby następnym razem się udało! :)
408 dni temu
Pieczemy z termoobiegiem?
odpowiedz
406 dni temu
Pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności ustawienia termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)
411 dni temu
Czy na mące orkiszowej też wyjdą?
odpowiedz
410 dni temu
Nie rekomendujemy takie zamiany :)
412 dni temu
Jak dla mnie lukier cytrynowy nie pasuje do pierniczków.
odpowiedz
412 dni temu
Ostatnio robiłam pierniczki z lukrem cytrynowym i są przepyszne. To bardzo dobre połączenie.
757 dni temu
Na grubość około 3-4mm . Polecam czytać ze zrozumieniem. Pozdrawiam.
odpowiedz
761 dni temu
Ciekawe na jaką grubość trzeba rozwałkować ciasto... uwielbiam internetowe przepisy (...)
odpowiedz
760 dni temu
Rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm :)
760 dni temu
3-4mm, jest napisane 😉
760 dni temu
3-4 mm, jest napisane 😉
759 dni temu
Wystarczy czytać że zrozumieniem...
762 dni temu
lukier kładziemy na ciepłych czy wystudzonych piernikach?
odpowiedz
762 dni temu
Na wystudzonych, z ciepłych pierniczków lukier może spłynąć albo w nie wsiąknąć
762 dni temu
Wystudzonych :)
761 dni temu
Na wystudzonych :)
756 dni temu
Na wystudzonych ;-)
771 dni temu
Super przepis
odpowiedz
775 dni temu
Nie przeczytałam wcześniej komentarzy,mój błąd.Podana ilość masła jest,moim zdaniem,za mała.Robiłam dzisiaj ciasteczka z podwójnej porcji skladników,tj.prawie z 1 kg mąki.Trzeba dodać co najmniej 1 kostkę masła,inaczej ciasto się nie sklei.Ja ratowałam się śmietaną 18%,którą wrabiałam już w gotowe ciasto.Dało radę.Z kg mąki wyszły mi 3 duże blachy ciasteczek(foremki średnie) i jeszcze talerzyk "do pojedzenia",w smaku dobre.dałam trochę mniej cukru.
odpowiedz
409 dni temu
Slabe proporcje jeszcze musialam sporo mleka dodac
1124 dni temu
Wprawdzie moja ciocia zmodyfikowała trochę ten przepis na ciasteczka, to ja, pomimo że mam 12 lat, zrobiłem lukier z tego przepisu a ciocia robiła lukier z białek - dekorowaliśmy ciastka z tym lukrem jako bazą i ozdobieniami z białego lukru - piękny efekt. Ciasteczka też smaczne / ważna jest przyprawa i trochę więcej kakao.Polecam
odpowiedz
1129 dni temu
Musiałam dać prawie całą kostkę masła żeby ciasto w ogóle chciało się skleić. Ciastka czekają na upieczenie. Zobaczymy co z tego wyjdzie
odpowiedz
1126 dni temu
I jak ciastka z tego przepisu? Bo nie wiem czy warto robić...
1123 dni temu
Ja dałam masło wg przepisu i wyszły spoko :-) Małe foremki mam i wyszło ich sporo. Czubaty talerz, że aż spadały.
1097 dni temu
Po dodaniu większej ilości przyprawy do piernika, miodu i masła wyszły dobre. Trzeba pokombinować z proporcjami w tym przepisie, bo są fatalne.
405 dni temu
Trzeba dłużej ugniatac wtedy masło się spokojnie połączy z ciastem, a dałam wszytsko według proporcji z wagą kuchenna i skleilo się idealnie, teraz czekam jakie będą po wyjęciu z pieca 😁
1129 dni temu
Ciasteczka wyszły za suche, ciasto nie chciało się skleić.
odpowiedz
31 dni temu
Najpierw mieszam mikserem, a na końcu zagniatam ręcznie. Wszystko się połączylo, konsystencja dobra.
1134 dni temu
Trudno jest określić liczbę pierniczków. Wszystko zależy od rozmiaru foremek, jakich użyjemy :)
odpowiedz
1136 dni temu
Mam pytanie ile wyjdzie pierniczków? :3
odpowiedz
1159 dni temu
Ile średnio pierniczków wychodzi z przepisu? :)
odpowiedz
zobacz wszystkie