
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek do ciasta
- foremki do wykrawania pierniczków
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (a najlepiej na całą noc).
Krok 2: Pieczemy pierniki
Ciasto dzielimy na dwie części. Zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy.
Krok 3: Lukrujemy pierniczki
Cukier puder wsypujemy do miseczki i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki.
Zobacz podobne
przepisy
Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Kruche gwiazdki korzenne
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!

Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.

Komentarze (80)
97 dni temu
Pierniki wyszły doskonałe!
odpowiedz
100 dni temu
kartoszka
odpowiedz
108 dni temu
Bardzo dobry przepis. Dzieci przetestowały smak - znikają błyskawicznie. Ciasto wychodzi akurat takie, żeby się rozwałkowało i nie kleiło. W smaku też dobre, bo robiłam ostatnio z przepisu z innej strony i były suche jak wiór. Zrobiłam z podwójnej porcji, mam pełne pudło i jest szansa, że starczy na parę dni :-)
odpowiedz
111 dni temu
Właśnie włożyłam ciasto do lodówki i czekam aż się zepsuję, bo słyszałam w komentarzach że ciasto twardnieje mam nadzieję że będzie dobre i elastyczne, trzymajcie kciuki
odpowiedz
461 dni temu
Nie polecam. Ciasto wyszło bardzo twarde. Użyłam jedynie tyle mąki, ile wskazywał przepis. Wszystkie skladniki wymierzyłam zgodnie z przepisem, a jajka, których użyłam, były klasy L. Jak zagniatałm to ręce mi drętwiały, a po wyjeciu z lodówki blok twardy jak skała :( Jakoś rozwałkowałam, bo szkoda mi było własnej roboty. Niepotrzebnie stracone nerwy i kilka obelg posłanych pod adresem autora przepisu, ktory przyspożył mi tej roboty.
odpowiedz
108 dni temu
JAK SIE NIE UMIE ROBIC TO TAK JUZ JEST. LEWE RECE WIDZE DO PRACY
461 dni temu
Ile około wychodzi pierniczków z tej porcji?
odpowiedz
460 dni temu
Iga, wszystko zależy od tego jak mocno rozwałkujemy ciasto. Jednak z tej porcji ok. 20-25 pierniczków powinnaś uzyskać ;)
468 dni temu
Super pierniki, przepis prosty w wykonaniu- robimy je co roku i polecamy każdemu :)
odpowiedz
468 dni temu
Super pierniki, przepis prosty w wykonaniu- robimy je co roku i polecamy każdemu :)
odpowiedz
469 dni temu
Juz trzeci rok używam tego przepisu .Pierniki wychodzą pycha😀
odpowiedz
469 dni temu
Dziękuję. Pozdrawiam
odpowiedz
469 dni temu
Czy na blaszkę można dać folie aluminiowa zamiast papieru do pieczenia?
odpowiedz
469 dni temu
Tak, możesz użyć folii aluminiowej. Oprósz ją dodatkowo niewielką ilością mąki.
477 dni temu
bardzo smaczne i fajne.Super sprawdzają się na choinkę
odpowiedz
489 dni temu
Czym można zastąpić masło ? Niestety mamy alergika w domu.
odpowiedz
488 dni temu
Masło można zastąpić np. olejem kokosowym :)
506 dni temu
Czy to prawda iż lukrowane pierniczki wcześniej szybciej się zepsują?
odpowiedz
504 dni temu
Nie ma takiej reguły. Jeśli polukrujemy pierniczki w całości, na pewno będą wolniej chłonęły wilgoć, przez co będziemy musieli dłużej czekać na to, aż staną się miękkie. Zawsze pracę nad nimi można podzielić na etapy: najpierw upiec pierniczki z wyprzedzeniem, a później, gdy odleżą jakiś czas w szczelnym pojemniku, polukrować je lukrem z przepisu :)
830 dni temu
Super ciacha ♡♡♡♡♡♡♡♡♡
odpowiedz
832 dni temu
Przepyszne mieciutkie ciasto polecam:)
odpowiedz
833 dni temu
Polecam, wyszły przepyszne :)
odpowiedz
833 dni temu
ciekawy przepis napewno zrobię ale czy bez kaka też się uda
odpowiedz
833 dni temu
Oliwio, bez kakao uzyskasz równie pyszne, korzenne ciasteczka, więc jak najbardziej: możesz zabierać się za pieczenie! :)
834 dni temu
💙💙💙💙
odpowiedz
834 dni temu
A ile wychodzi pierniczków z tej porcji?
odpowiedz
833 dni temu
Liczba pierniczków zależy od tego, jakiego wycinaka (kształt, wielkość) użyjesz do ich przygotowania-nie uda nam się zatem podać dokładnych szacunków :) Zachęcamy by wypróbować przepis i przekonać się o tym w praktyce.
835 dni temu
Ciasto wyszło pyszne choć trochę klejące. Pierniczki były przepyszne Polecam 🔥
odpowiedz
842 dni temu
Świetny przepis, ciasto wyszło idealne, bez problemu można było je cienko rozwałkować, a później pierniczki przepięknie wyrosły. Polecam 🤩
odpowiedz
843 dni temu
😋
odpowiedz
1190 dni temu
Ciasto idealne
odpowiedz
1191 dni temu
nas pierniczki wyszły przepyszne, ciasto elastyczne. Czytając komentarze zastanawiałam się jak ludzie czytają te przepisy. Pani która się żalila ze do podwójnej porcji musiała dodać kostkę masła, no przecież logiczne że jak do jednej porcji idzie 100 g masła, czyli pólkostki, to do dwóch będzie 200 g czyli całą kostka. A taka moja mała sugestia: jak ciasto zasuche to może dodać miodu więcej, jak w przepisie 3-5łyżek. Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt
odpowiedz
1192 dni temu
u mnie w podanych proporcjach ciasto wyszło za suche :(
odpowiedz
1190 dni temu
Może to kwestia jajek? Do wypieków zawsze najlepiej używać jaja w rozmiarze L.
1193 dni temu
Wczoraj zrobiłam pierniczki dokładnie według przepisu (nie zmieniałam żadnych proporcji). Wyszły idealnie i są bardzo smaczne. Dziś przyozdobiłam je lukrem, tym z sokiem z cytryny i smakują jeszcze lepiej. Przepis przepisany do zeszytu ze sprawdzonymi wypiekami i czuję, że pierniczki w moim domu nie będą gościć tylko w święta 😊
odpowiedz
1191 dni temu
Pierniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1190 dni temu
❤️
1198 dni temu
Co tam
odpowiedz
1197 dni temu
Ja spróbuje zrobić pierniczki z dziecmi z tego właśnie przepisu
1195 dni temu
A dobrze
1195 dni temu
A dobrze
1199 dni temu
Dziś pierwszy raz piekłam pierniki, zrobiłam z tego przepisu bo wydawał się najłatwiejszy i wyszły świetne, bardzo smaczne, robiłam w blenderze planetarnym więc nie było problemu z połączeniem składników, napewno będę robiła je częściej.
odpowiedz
1197 dni temu
Super! Życzymy pysznego świątecznego chrupania! :)
1202 dni temu
Jedna wielka porażka. Okrasa naucz się piec. Dodawanie takich przepisów flustruje ludzi. Zawiedzony...
odpowiedz
1202 dni temu
Nie polecam tego przepisu. Ciasto zrobione nadaje się tylko do kosza na śmieci. Rozwala się okropnie. Nawet nie da się go rozwałkować. Szkoda składników...
odpowiedz
1205 dni temu
Ciasta nie dało się skleić. trzeba było dodać więcej masła.MAsakra. Zamiast świątecznej atmosfery, były nerwy.
odpowiedz
1205 dni temu
Nie polecam zrobiłam tak jak w przepisie nie dość że ciężko było sklecić to ciasto, to jeszcze wyszło twarde jak głaz a nawet nie był w lodówce i cała praca poszła na marne. Ciasto poszło do śmieci
odpowiedz
1205 dni temu
Ja właśnie skończyłam - mi wyszły idealne... Ciasto miękkie, moja 3,5-letnia córka nie miała najmniejszego problemu aby je rozwałkować
1204 dni temu
Elu, być może to kwestia zbyt dużej ilości mąki dodanej na etapie zagniatania? Uzyskanie jednolitej konsystencji ciasta wymaga podsypywania mąką, ale ważne, by robić to stopniowo, małymi ilościami, by w efekcie nie stało się zbyt twarde i mało elastyczne. Oby następnym razem się udało! :)
1206 dni temu
Pieczemy z termoobiegiem?
odpowiedz
1204 dni temu
Pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności ustawienia termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)
1209 dni temu
Czy na mące orkiszowej też wyjdą?
odpowiedz
1208 dni temu
Nie rekomendujemy takie zamiany :)
1210 dni temu
Jak dla mnie lukier cytrynowy nie pasuje do pierniczków.
odpowiedz
1210 dni temu
Ostatnio robiłam pierniczki z lukrem cytrynowym i są przepyszne. To bardzo dobre połączenie.
1555 dni temu
Na grubość około 3-4mm . Polecam czytać ze zrozumieniem. Pozdrawiam.
odpowiedz
1559 dni temu
Ciekawe na jaką grubość trzeba rozwałkować ciasto... uwielbiam internetowe przepisy (...)
odpowiedz
1558 dni temu
Rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm :)
1558 dni temu
3-4mm, jest napisane 😉
1558 dni temu
3-4 mm, jest napisane 😉
1557 dni temu
Wystarczy czytać że zrozumieniem...
1560 dni temu
lukier kładziemy na ciepłych czy wystudzonych piernikach?
odpowiedz
1560 dni temu
Na wystudzonych, z ciepłych pierniczków lukier może spłynąć albo w nie wsiąknąć
1560 dni temu
Wystudzonych :)
1559 dni temu
Na wystudzonych :)
1554 dni temu
Na wystudzonych ;-)
1569 dni temu
Super przepis
odpowiedz
1573 dni temu
Nie przeczytałam wcześniej komentarzy,mój błąd.Podana ilość masła jest,moim zdaniem,za mała.Robiłam dzisiaj ciasteczka z podwójnej porcji skladników,tj.prawie z 1 kg mąki.Trzeba dodać co najmniej 1 kostkę masła,inaczej ciasto się nie sklei.Ja ratowałam się śmietaną 18%,którą wrabiałam już w gotowe ciasto.Dało radę.Z kg mąki wyszły mi 3 duże blachy ciasteczek(foremki średnie) i jeszcze talerzyk "do pojedzenia",w smaku dobre.dałam trochę mniej cukru.
odpowiedz
1207 dni temu
Slabe proporcje jeszcze musialam sporo mleka dodac
1922 dni temu
Wprawdzie moja ciocia zmodyfikowała trochę ten przepis na ciasteczka, to ja, pomimo że mam 12 lat, zrobiłem lukier z tego przepisu a ciocia robiła lukier z białek - dekorowaliśmy ciastka z tym lukrem jako bazą i ozdobieniami z białego lukru - piękny efekt. Ciasteczka też smaczne / ważna jest przyprawa i trochę więcej kakao.Polecam
odpowiedz
1927 dni temu
Musiałam dać prawie całą kostkę masła żeby ciasto w ogóle chciało się skleić. Ciastka czekają na upieczenie. Zobaczymy co z tego wyjdzie
odpowiedz
1924 dni temu
I jak ciastka z tego przepisu? Bo nie wiem czy warto robić...
1921 dni temu
Ja dałam masło wg przepisu i wyszły spoko :-) Małe foremki mam i wyszło ich sporo. Czubaty talerz, że aż spadały.
1895 dni temu
Po dodaniu większej ilości przyprawy do piernika, miodu i masła wyszły dobre. Trzeba pokombinować z proporcjami w tym przepisie, bo są fatalne.
1203 dni temu
Trzeba dłużej ugniatac wtedy masło się spokojnie połączy z ciastem, a dałam wszytsko według proporcji z wagą kuchenna i skleilo się idealnie, teraz czekam jakie będą po wyjęciu z pieca 😁
1927 dni temu
Ciasteczka wyszły za suche, ciasto nie chciało się skleić.
odpowiedz
829 dni temu
Najpierw mieszam mikserem, a na końcu zagniatam ręcznie. Wszystko się połączylo, konsystencja dobra.
1932 dni temu
Trudno jest określić liczbę pierniczków. Wszystko zależy od rozmiaru foremek, jakich użyjemy :)
odpowiedz
1934 dni temu
Mam pytanie ile wyjdzie pierniczków? :3
odpowiedz
1957 dni temu
Ile średnio pierniczków wychodzi z przepisu? :)
odpowiedz
zobacz wszystkie