Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wałek do ciasta
- foremki do wykrawania pierniczków
- blachę
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Masło rozpuszczamy w garnku, a następnie studzimy. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika – dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, dodajemy ostudzone masło oraz miód. Ciasto zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 25 minut (a najlepiej na całą noc).
Krok 2: Pieczemy pierniki
Ciasto dzielimy na dwie części. Zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm. Za pomocą foremek wycinamy pierniczki o różnych kształtach. Następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy ok. 10 minut. Upieczone pierniczki studzimy.
Krok 3: Lukrujemy pierniczki
Cukier puder wsypujemy do miseczki i dolewamy sok wyciśnięty z cytryny lub wodę. Składniki mieszamy na gładką masę, a następnie lukrujemy pierniczki.
Zobacz podobne
przepisy
Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!
Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.
Pierniki
Tradycyjne ciasteczka o korzennym aromacie udekorowane słodką polewą i kolorową posypką. Cieszą i oko, i podniebienie!
Kulki piernikowe z rumem i ananasem
Świąteczne słodkości co roku mogą smakować inaczej. A obok tego połączenia nikt nie przejdzie obojętnie.
Pierniki – cudownie aromatyczne ciasteczka
Trudno wyobrazić sobie święta bez aromatycznych, korzennych pierników. Te smakowite ciasteczka to nieodłączny element bożonarodzeniowego stołu. Pierniczki świąteczne mają słodko-pikantny smak i w oryginalnej odsłonie cechuje je długa trwałość. Czy wiesz, że słowo „piernik” wywodzi się od staropolskiego słowa „pierny”, czyli pieprzny? Wyrazisty smak pierniczki świąteczne zawdzięczają wyjątkowej mieszance korzennych przypraw. Nasz przepis na pierniki zakłada wykorzystanie gotowej mieszanki, ale zapewniamy, że z łatwością przygotujesz ją również samodzielnie. Oczywiście, jeśli masz ochotę na samodzielne eksperymenty.
Zatem, jak wprowadzić do domu magię świąt za pomocą niezrównanego połączenia aromatów? Potrzebujesz następujących składników:
- kilku lasek cynamonu – około 15 gramów,
- 5 g imbiru w proszku,
- 2,5 g gałki muszkatołowej,
- łyżeczki goździków,
- łyżeczki ziaren kardamonu,
- gwiazdki anyżu,
- pół łyżeczki pieprzu w ziarenkach.
Wszystkie wymienione przyprawy dokładnie rozgnieć w moździerzu, a następnie przesyp gotową mieszankę do słoiczka. Przygotowana ilość mieszanki wystarczy Ci do upieczenia pierników z naszego przepisu i to nie raz! Z powodzeniem możesz ją również wykorzystać do wypieku innych ciast – wiele smakowitych przepisów na pierniki znajdziesz oczywiście w bogatej kolekcji Kuchni Lidla.
Jak zrobić pierniczki?
Zadbaliśmy, aby nasze pierniki świąteczne były nie tylko smakowite, ale też łatwe w przygotowaniu. Przede wszystkim do ich upieczenia potrzebujesz głównie łatwo dostępnych produktów, które być może masz już w kuchni czy spiżarni! Wśród składników na pierniki największej uwagi wymaga opisana wcześniej przyprawa piernikowa. Właśnie ona wpływa na ostateczny smak wypieków.
Jednak uważaj również na dobór mąki pszennej – typ 550 jest odpowiedni do większości przepisów na domowe pierniczki. Możesz także użyć mąki pszennej typu 500 lub 450, ale to typ 550 ma wyższą zawartość białka, co pomoże Ci w uzyskaniu lepszej konsystencji ciasta piernikowego. Poza tym postaw na prawdziwe, niesłodzone kakao, ponieważ w przepisie i tak pojawia się cukier. Musimy także podkreślić, że ciasto do pierników najlepiej smakuje z dodatkiem prawdziwego masła. Nadaje mu ono idealną konsystencję oraz trudny do skopiowania, aksamitny, łagodny smak. W przepisie na ciasto na pierniczki znalazł się również miód – i w tym wypadku polecamy wybór naturalnego produktu. Eksperci polecają zwłaszcza odmianę rzepakową bądź wielokwiatową. Wyróżnia je średnia słodkość i dość słabo wyczuwalny aromat, dzięki czemu doskonale komponują się ze smakiem korzennych przypraw. Trudno zastąpić ten składnik do pierników, dlatego lepiej nie szukać zamienników. W dalszych akapitach podpowiadamy nie tylko, jak zrobić pierniczki świąteczne, ale też jak je ozdobić i przechowywać.
Pierniczki, które zawsze się udają
Wiesz już, jakich składników na pierniki potrzebujesz, aby wszystko poszło jak z płatka. Ale uważaj podczas wałkowania ciasta – nie powinno być zbyt cienkie, aby świeżo wypieczone świąteczne pierniki nie rozpadały się po przełożeniu z blachy na talerz czy do pudełka. Ponadto nigdy nie rezygnuj z umieszczenia masy na pierniki w lodówce. Dlaczego? Chłodzenie ciasta przed jego wyrabianiem i wałkowaniem czyni je plastycznym oraz łatwiejszym w obsłudze. Zimne ciasto na ciastka pierniki jest mniej klejące, co ułatwia wałkowanie i wycinanie różnych kształtów, a przy tym niemal nie rozciąga się podczas pieczenia. Ciasto na pierniczki prosto z lodówki ma też bardziej skoncentrowany smak i aromat. Pamiętaj o tych szczegółach, a odkryjesz, że to pierniczki, które zawsze się udają!
Najlepszy przepis na pierniki, które długo zachowują świeżość
Tradycyjne świąteczne pierniki słyną z niezwykłej trwałości. Czy wiesz, że niektóre przepisy na ciasto na pierniki zakładały przygotowanie go nawet na miesiąc przed ich pieczeniem? Oczywiście nasz przepis na ciasteczka pierniczki nie jest tak wymagający, ale wciąż są osoby, które respektują tę tradycję. Przy czym zapewniamy, że i nasze ciasteczka mogą przetrwać całkiem długo po upieczeniu! Dzięki sporej zawartości korzennych przypraw oraz dość twardej, suchej strukturze długo nie tracą swoich wyjątkowych właściwości. Pamiętaj jednak, aby właściwie przechowywać świąteczne pierniczki. Po ich upieczeniu i całkowitym wystudzeniu umieść je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Możesz użyć plastikowej puszki, hermetycznego pojemnika do przechowywania żywności lub szczelnie zamykanego woreczka foliowego.
Przechowuj pyszne pierniczki świąteczne w chłodnym i suchym miejscu, najlepiej w temperaturze pokojowej. Unikaj miejsc, gdzie mogą być narażone na wilgoć, ponieważ sprawi ona, że ciastka zmiękną oraz stracą kruchość. Jeśli zamierzasz przechowywać dobre pierniczki świąteczne w jednym pojemniku, oddziel je warstwami papieru pergaminowego lub cienkiego papieru woskowego. W ten sposób zapobiegniesz sklejaniu się ciastek i zachowasz ich oryginalny kształt.
Łatwy przepis na pierniczki świąteczne (i nie tylko!)
Z pewnością nie masz już wątpliwości, jak upiec pierniczki. Czas na kilka słów o dekoracji tych smakowitych ciastek. Powyższy przepis na pierniczki domowe zakłada przygotowanie lukru w podstawowej odsłonie, czyli po prostu z soku z cytryny, cukru pudru i wody. W połączeniu tych składników przyda Ci się mikser na niskich obrotach. Miksuj masę, aż lukier będzie doskonale gładki, bez najmniejszych grudek. Ale tak naprawdę nie musisz ograniczać się wyłącznie do koloru białego. W prosty sposób wniesiesz do przepisu na ciastka pierniczki nieco koloru. Wystarczy, że dodasz do lukru odrobinę barwnika spożywczego. Masz do wyboru właściwie całą gamę kolorystyczną. Z użyciem lukru stworzysz dowolne wzory. Możesz też po prostu pokryć je gładką, słodką warstwą polewy. Inna opcja to polewa czekoladowa – gotowa lub przygotowana samodzielnie. Do jej zrobienia wystarczy kilka kostek czekolady rozpuszczonych w kąpieli wodnej.
Do przepisu na ciastka pierniki autorstwa Karola Okrasy pasują wszelkie kolorowe posypki czy połyskujące, jadalne perełki, które znakomicie wpisują się w charakter świąt Bożego Narodzenia. To na tyle łatwy przepis na pierniczki, że możesz zaszaleć z dekoracją! Co więcej, do ozdoby ciasteczek warto zaangażować również najmłodszych członków rodziny. Gwarantujemy, że czeka Was świetna zabawa.
Z jakiego kraju pochodzą pierniki?
Znane obecnie, pyszne pierniki mają długą historię. Według niektórych źródeł i ekspertów badających historię żywności, pierwszy przepis na pierniki pochodzi z Grecji z 2400 roku p.n.e.! Inne źródła podają, że po raz pierwszy pojawiły się w kuchni ormiańskiego mnicha Grzegorza z Nikopolis około 992 roku. Miał on przekazać przepis na pierniczki chrześcijańskim piekarzom z Francji. To jednak nie koniec historii tych smakowitych ciastek. Przepis na ciasto piernik należy do części tradycji kulinarnej w miastach hanzeatyckich. Uchodzą tam za symbol rozwiniętych kontaktów międzynarodowych. Co ciekawe, dawniej przepis na prawdziwe pierniki był zarezerwowany dla ludzi najbogatszych. Nic dziwnego – przyprawy stanowiły dobro luksusowe! Z kolei w XV-wiecznej Szwecji ciasteczka pierniczki wypiekały zakonnice, które wykorzystywały je jako lek na niestrawność.
W Polsce w XVII wieku przepis na ciasto piernikowe również traktowano jako lek, a także symbol statusu społecznego. W tym samym wieku w Toruniu zaczęto wypiekać znane do dziś ciasteczka pierniczki katarzynki. Dopiero w XIX wieku przepis na ciastka piernikowe pojawił się w chłopskich domach. Na rok 1938 datuje się wzmiankę o dobrych pierniczkach szczecińskich. Jak widać, powszechne obecnie pierniczki domowe jeszcze do niedawna wcale nie były tak popularne jak dziś!
Wierzymy, że nie masz już wątpliwości co do tego, jak się robi pierniki! Przepis na dobre pierniczki autorstwa Karola Okrasy nie powinien sprawić trudności nawet osobom początkującym. Nie bez powodu określamy go jako łatwy. Zachęcamy Cię do zapoznania się również z innymi przepisami z Kuchni Lidla. Znajdziesz wśród nich puszyste pierniczki, kulki piernikowe z rumem i ananasem czy kruche gwiazdki korzenne.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z łososia z jabłkiem i tatarem z buraka
- Racuchy ze szpinakiem i kozim serem
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Minipizza z kabanosami
- Makaron z kurkami
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Tarta z boczkiem, porem i fasolką szparagową
- Koreczki ze schabem w boczku
- Makaron ryżowy z krewetkami
- Kaszotto z młodą kapustą
- EKSPRESOWY BIGOS
- KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
- Sałatka z pęczaku i tuńczyka
- Kaszotto z kurczakiem i warzywami
- Stek z udźca jelenia z rozmarynem
- Konfitura z rabarbaru z suszonymi figami
- Naleśniki z farszem
- Tatar wołowy w omlecie sojowym
- Ciasto na pizzę z suchych drożdży
- Pesto z papryki
- Pilaw z kaszy bulgur z dorszem
- Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
- Cytrynowy sernik w słoiku
- Kawa z borówką, rozmarynem i białą czekoladą
- Wykwintne roladki rybne
- Domowy zakwas na żurek
- Naleśniki z cheddarem i suszonymi pomidorami
- Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
- PASTA Z KALAFIORA
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (87)
63 dni temu
a można użyć wielokwiatowego
odpowiedz
61 dni temu
Jak najbardziej, miód wielokwiatowy będzie dobry :)
308 dni temu
Przepis bardzo dobry, wyszły pyszne pierniczki. Jedyny minus to że mają krótki termin żywotności, szybko znikają przed świętami 😉 robimy dziś jeszcze jedną turę pierniczków.
odpowiedz
329 dni temu
Wyszły mi najgorsze pierniczki w moim życiu. Ciasto było tak kruche, że wychodziły tylko malutkie pierniczki. Rozwarstwiało się, musiałam dodać jeszcze 50g masła i jajko ale to niewiele dało, tylko tyle że udało się je połączyć w całość. Wracam do sprawdzonego przepisu...
odpowiedz
546 dni temu
Czym mozna zastopic maslo oprucz olejku kokosowego?
odpowiedz
541 dni temu
Możesz wykorzystać większość olejów o neutralnym smaku np. olej rzepakowy lub słonecznikowy. Chociaż faktycznie najlepszym zamiennikiem masła będzie olej kokosowy :)
662 dni temu
Pierniki wyszły doskonałe!
odpowiedz
665 dni temu
kartoszka
odpowiedz
673 dni temu
Bardzo dobry przepis. Dzieci przetestowały smak - znikają błyskawicznie. Ciasto wychodzi akurat takie, żeby się rozwałkowało i nie kleiło. W smaku też dobre, bo robiłam ostatnio z przepisu z innej strony i były suche jak wiór. Zrobiłam z podwójnej porcji, mam pełne pudło i jest szansa, że starczy na parę dni :-)
odpowiedz
676 dni temu
Właśnie włożyłam ciasto do lodówki i czekam aż się zepsuję, bo słyszałam w komentarzach że ciasto twardnieje mam nadzieję że będzie dobre i elastyczne, trzymajcie kciuki
odpowiedz
1026 dni temu
Nie polecam. Ciasto wyszło bardzo twarde. Użyłam jedynie tyle mąki, ile wskazywał przepis. Wszystkie skladniki wymierzyłam zgodnie z przepisem, a jajka, których użyłam, były klasy L. Jak zagniatałm to ręce mi drętwiały, a po wyjeciu z lodówki blok twardy jak skała :( Jakoś rozwałkowałam, bo szkoda mi było własnej roboty. Niepotrzebnie stracone nerwy i kilka obelg posłanych pod adresem autora przepisu, ktory przyspożył mi tej roboty.
odpowiedz
673 dni temu
JAK SIE NIE UMIE ROBIC TO TAK JUZ JEST. LEWE RECE WIDZE DO PRACY
1026 dni temu
Ile około wychodzi pierniczków z tej porcji?
odpowiedz
1025 dni temu
Iga, wszystko zależy od tego jak mocno rozwałkujemy ciasto. Jednak z tej porcji ok. 20-25 pierniczków powinnaś uzyskać ;)
1033 dni temu
Super pierniki, przepis prosty w wykonaniu- robimy je co roku i polecamy każdemu :)
odpowiedz
1033 dni temu
Super pierniki, przepis prosty w wykonaniu- robimy je co roku i polecamy każdemu :)
odpowiedz
1034 dni temu
Juz trzeci rok używam tego przepisu .Pierniki wychodzą pycha😀
odpowiedz
1034 dni temu
Dziękuję. Pozdrawiam
odpowiedz
1034 dni temu
Czy na blaszkę można dać folie aluminiowa zamiast papieru do pieczenia?
odpowiedz
1034 dni temu
Tak, możesz użyć folii aluminiowej. Oprósz ją dodatkowo niewielką ilością mąki.
303 dni temu
Ja bym nie zaryzykowała...
1042 dni temu
bardzo smaczne i fajne.Super sprawdzają się na choinkę
odpowiedz
1054 dni temu
Czym można zastąpić masło ? Niestety mamy alergika w domu.
odpowiedz
1053 dni temu
Masło można zastąpić np. olejem kokosowym :)
1071 dni temu
Czy to prawda iż lukrowane pierniczki wcześniej szybciej się zepsują?
odpowiedz
1069 dni temu
Nie ma takiej reguły. Jeśli polukrujemy pierniczki w całości, na pewno będą wolniej chłonęły wilgoć, przez co będziemy musieli dłużej czekać na to, aż staną się miękkie. Zawsze pracę nad nimi można podzielić na etapy: najpierw upiec pierniczki z wyprzedzeniem, a później, gdy odleżą jakiś czas w szczelnym pojemniku, polukrować je lukrem z przepisu :)
1395 dni temu
Super ciacha ♡♡♡♡♡♡♡♡♡
odpowiedz
1397 dni temu
Przepyszne mieciutkie ciasto polecam:)
odpowiedz
1398 dni temu
Polecam, wyszły przepyszne :)
odpowiedz
1398 dni temu
ciekawy przepis napewno zrobię ale czy bez kaka też się uda
odpowiedz
1398 dni temu
Oliwio, bez kakao uzyskasz równie pyszne, korzenne ciasteczka, więc jak najbardziej: możesz zabierać się za pieczenie! :)
1399 dni temu
💙💙💙💙
odpowiedz
1399 dni temu
A ile wychodzi pierniczków z tej porcji?
odpowiedz
1398 dni temu
Liczba pierniczków zależy od tego, jakiego wycinaka (kształt, wielkość) użyjesz do ich przygotowania-nie uda nam się zatem podać dokładnych szacunków :) Zachęcamy by wypróbować przepis i przekonać się o tym w praktyce.
1400 dni temu
Ciasto wyszło pyszne choć trochę klejące. Pierniczki były przepyszne Polecam 🔥
odpowiedz
1407 dni temu
Świetny przepis, ciasto wyszło idealne, bez problemu można było je cienko rozwałkować, a później pierniczki przepięknie wyrosły. Polecam 🤩
odpowiedz
1408 dni temu
😋
odpowiedz
1755 dni temu
Ciasto idealne
odpowiedz
1756 dni temu
nas pierniczki wyszły przepyszne, ciasto elastyczne. Czytając komentarze zastanawiałam się jak ludzie czytają te przepisy. Pani która się żalila ze do podwójnej porcji musiała dodać kostkę masła, no przecież logiczne że jak do jednej porcji idzie 100 g masła, czyli pólkostki, to do dwóch będzie 200 g czyli całą kostka. A taka moja mała sugestia: jak ciasto zasuche to może dodać miodu więcej, jak w przepisie 3-5łyżek. Pozdrawiam i życzę Wesołych świąt
odpowiedz
1757 dni temu
u mnie w podanych proporcjach ciasto wyszło za suche :(
odpowiedz
1755 dni temu
Może to kwestia jajek? Do wypieków zawsze najlepiej używać jaja w rozmiarze L.
1758 dni temu
Wczoraj zrobiłam pierniczki dokładnie według przepisu (nie zmieniałam żadnych proporcji). Wyszły idealnie i są bardzo smaczne. Dziś przyozdobiłam je lukrem, tym z sokiem z cytryny i smakują jeszcze lepiej. Przepis przepisany do zeszytu ze sprawdzonymi wypiekami i czuję, że pierniczki w moim domu nie będą gościć tylko w święta 😊
odpowiedz
1756 dni temu
Pierniki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1755 dni temu
❤️
1763 dni temu
Co tam
odpowiedz
1762 dni temu
Ja spróbuje zrobić pierniczki z dziecmi z tego właśnie przepisu
1760 dni temu
A dobrze
1760 dni temu
A dobrze
1764 dni temu
Dziś pierwszy raz piekłam pierniki, zrobiłam z tego przepisu bo wydawał się najłatwiejszy i wyszły świetne, bardzo smaczne, robiłam w blenderze planetarnym więc nie było problemu z połączeniem składników, napewno będę robiła je częściej.
odpowiedz
1762 dni temu
Super! Życzymy pysznego świątecznego chrupania! :)
1767 dni temu
Jedna wielka porażka. Okrasa naucz się piec. Dodawanie takich przepisów flustruje ludzi. Zawiedzony...
odpowiedz
1767 dni temu
Nie polecam tego przepisu. Ciasto zrobione nadaje się tylko do kosza na śmieci. Rozwala się okropnie. Nawet nie da się go rozwałkować. Szkoda składników...
odpowiedz
1770 dni temu
Ciasta nie dało się skleić. trzeba było dodać więcej masła.MAsakra. Zamiast świątecznej atmosfery, były nerwy.
odpowiedz
1770 dni temu
Nie polecam zrobiłam tak jak w przepisie nie dość że ciężko było sklecić to ciasto, to jeszcze wyszło twarde jak głaz a nawet nie był w lodówce i cała praca poszła na marne. Ciasto poszło do śmieci
odpowiedz
1770 dni temu
Ja właśnie skończyłam - mi wyszły idealne... Ciasto miękkie, moja 3,5-letnia córka nie miała najmniejszego problemu aby je rozwałkować
1769 dni temu
Elu, być może to kwestia zbyt dużej ilości mąki dodanej na etapie zagniatania? Uzyskanie jednolitej konsystencji ciasta wymaga podsypywania mąką, ale ważne, by robić to stopniowo, małymi ilościami, by w efekcie nie stało się zbyt twarde i mało elastyczne. Oby następnym razem się udało! :)
1771 dni temu
Pieczemy z termoobiegiem?
odpowiedz
1769 dni temu
Pieczemy z funkcją grzania góra-dół. O konieczności ustawienia termoobiegu zawsze dodatkowo wspominamy w przepisie :)
1774 dni temu
Czy na mące orkiszowej też wyjdą?
odpowiedz
1773 dni temu
Nie rekomendujemy takie zamiany :)
1775 dni temu
Jak dla mnie lukier cytrynowy nie pasuje do pierniczków.
odpowiedz
1775 dni temu
Ostatnio robiłam pierniczki z lukrem cytrynowym i są przepyszne. To bardzo dobre połączenie.
2120 dni temu
Na grubość około 3-4mm . Polecam czytać ze zrozumieniem. Pozdrawiam.
odpowiedz
2124 dni temu
Ciekawe na jaką grubość trzeba rozwałkować ciasto... uwielbiam internetowe przepisy (...)
odpowiedz
2123 dni temu
Rozwałkowujemy na grubość około 3-4 mm :)
2123 dni temu
3-4mm, jest napisane 😉
2123 dni temu
3-4 mm, jest napisane 😉
2122 dni temu
Wystarczy czytać że zrozumieniem...
2125 dni temu
lukier kładziemy na ciepłych czy wystudzonych piernikach?
odpowiedz
2125 dni temu
Na wystudzonych, z ciepłych pierniczków lukier może spłynąć albo w nie wsiąknąć
2125 dni temu
Wystudzonych :)
2124 dni temu
Na wystudzonych :)
2119 dni temu
Na wystudzonych ;-)
2134 dni temu
Super przepis
odpowiedz
2138 dni temu
Nie przeczytałam wcześniej komentarzy,mój błąd.Podana ilość masła jest,moim zdaniem,za mała.Robiłam dzisiaj ciasteczka z podwójnej porcji skladników,tj.prawie z 1 kg mąki.Trzeba dodać co najmniej 1 kostkę masła,inaczej ciasto się nie sklei.Ja ratowałam się śmietaną 18%,którą wrabiałam już w gotowe ciasto.Dało radę.Z kg mąki wyszły mi 3 duże blachy ciasteczek(foremki średnie) i jeszcze talerzyk "do pojedzenia",w smaku dobre.dałam trochę mniej cukru.
odpowiedz
1772 dni temu
Slabe proporcje jeszcze musialam sporo mleka dodac
2487 dni temu
Wprawdzie moja ciocia zmodyfikowała trochę ten przepis na ciasteczka, to ja, pomimo że mam 12 lat, zrobiłem lukier z tego przepisu a ciocia robiła lukier z białek - dekorowaliśmy ciastka z tym lukrem jako bazą i ozdobieniami z białego lukru - piękny efekt. Ciasteczka też smaczne / ważna jest przyprawa i trochę więcej kakao.Polecam
odpowiedz
2492 dni temu
Musiałam dać prawie całą kostkę masła żeby ciasto w ogóle chciało się skleić. Ciastka czekają na upieczenie. Zobaczymy co z tego wyjdzie
odpowiedz
2489 dni temu
I jak ciastka z tego przepisu? Bo nie wiem czy warto robić...
2486 dni temu
Ja dałam masło wg przepisu i wyszły spoko :-) Małe foremki mam i wyszło ich sporo. Czubaty talerz, że aż spadały.
2460 dni temu
Po dodaniu większej ilości przyprawy do piernika, miodu i masła wyszły dobre. Trzeba pokombinować z proporcjami w tym przepisie, bo są fatalne.
1768 dni temu
Trzeba dłużej ugniatac wtedy masło się spokojnie połączy z ciastem, a dałam wszytsko według proporcji z wagą kuchenna i skleilo się idealnie, teraz czekam jakie będą po wyjęciu z pieca 😁
2492 dni temu
Ciasteczka wyszły za suche, ciasto nie chciało się skleić.
odpowiedz
1394 dni temu
Najpierw mieszam mikserem, a na końcu zagniatam ręcznie. Wszystko się połączylo, konsystencja dobra.
2497 dni temu
Trudno jest określić liczbę pierniczków. Wszystko zależy od rozmiaru foremek, jakich użyjemy :)
odpowiedz
2499 dni temu
Mam pytanie ile wyjdzie pierniczków? :3
odpowiedz
2522 dni temu
Ile średnio pierniczków wychodzi z przepisu? :)
odpowiedz
zobacz wszystkie