Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • 2 duże miski
  • prostokątną blachę z odpinanym rantem o wymiarach ok. 25x28
  • mikser
  • folię aluminiową
  • kubek
  • szpatułkę
  • tacę

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 10 minut, a potem je odcedzamy.

PRZYGOTOWANIE:

MAKOWE CIASTO:

KROK 1: UBIJAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI

Do miski dodajemy masło. Rozbijamy jajka i wlewamy białka do kubka, a żółtka wprost do miski. Masło z żółtkami ubijamy mikserem na puszystą masę.

KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA

Do czystej miski dodajemy białka i ubijamy je na sztywno.

KROK 3: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ MASY

Do masy z żółtek dodajemy miód, rodzynki, masę makową i orzechy laskowe. Mieszamy szpatułką. Potem powoli łączymy wszystko z pianą z białek.

KROK 4: PIECZEMY CIASTO MAKOWE

Wykładamy blachę folią aluminiową i przekładamy do niej ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto, a potem wyciągamy je z formy do góry dnem. Układamy je na tacy.

CIASTO BISZKOPTOWE

KROK 5: UBIJAMY BIAŁKA

Znowu oddzielamy białka od żółtek. Tym razem białka wbijamy do umytej i osuszonej miski. Ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec wsypujemy cukier i dalej ubijamy.

KROK 6: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Dodajemy powoli żółtka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych obrotach.

KROK 7: PIECZEMY MAKOWE CIASTO

Formę ponownie wykładamy folią, a następnie przekładamy do niej gotowe ciasto makowe, a następnie wylewamy na nie ciasto biszkoptowe. Ponownie wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto na tacę i odwracamy je tak, aby jasne ciasto było na spodzie, a makowe na wierzchu.

POLEWA CZEKOLADOWA:

KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem.

KROK 9: OZDABIAMY CIASTO

Ciasto polewamy sowicie polewą. Możemy też ozdobić je orzechami czy płatkami migdałów. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby polewa stężała.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (0)

Avatar

Makowiec z gotowej masy — pyszny i prosty

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej to idealne ciasto dla osób, które szukają prostego przepisu, a jednocześnie pragną zachwycić domowników i gości smacznym, świątecznym wypiekiem. Do jego przygotowania nie musisz posiadać zaawansowanych umiejętności cukierniczych, a z przepisem poradzą sobie bez problemu także początkujący cukiernicy. Gotowa masa makowa znacznie ułatwia proces, oszczędzając przy tym czas.

Jeśli do tej pory makowce wydawały się Wam zbyt suche, makowiec z masy makowej to doskonała alternatywa. Nasz przepis pozwala uzyskać pyszny, lekki i wilgotny makowiec, który dzięki dodaniu polewy czekoladowej staje się jeszcze bardziej apetyczny. To świetna propozycja, by przekonać nawet największych sceptyków makowca, bo makowiec z gotową masą makową zaskoczy każdego swoją delikatną konsystencją i bogatym smakiem.

Przepis na makowiec z gotowej masy makowej

Przygotowanie szybkiego makowca z gotowej masy makowej to prosty sposób na pyszne, świąteczne ciasto, które zachwyci zarówno smakiem, jak i wilgotną konsystencją. Jak zrobić, aby makowiec z gotowej masy makowej z puszki był wyjątkowo wilgotny? Kluczem jest odpowiednie przygotowanie masy. Gotowa masa makowa sama w sobie jest dobrym rozwiązaniem, jednak warto dodać do niej kilka składników, które wzbogacą smak i konsystencję. Namoczone wcześniej rodzynki i posiekane orzechy włoskie, laskowe czy migdały to doskonałe dodatki, które nadadzą ciastu głębszego smaku oraz wilgotności. Możesz również dodać odrobinę soku z pomarańczy, który ożywi nadzienie.

Jeśli chcesz, aby makowiec z gotowej masy makowej był równie pyszny co ten z najlepszej piekarni, staraj się zachować proporcje pomiędzy wszystkimi składnikami i upiecz go zgodnie z naszymi wskazówkami. Makowiec z masy makowej z puszki nie powinien piec się zbyt długo, gdyż może to wysuszyć ciasto. Zabezpieczenie go od spodu folią aluminiową zatrzyma w nim więcej wilgoci. Gotowy makowiec udekoruj i oblej go obficie polewą czekoladową, która nie tylko wzbogaci smak, ale również zabezpieczy powierzchnię ciasta przed wysychaniem. Dzięki tym prostym trikom makowiec przepis z gotową masą makową będzie wyjątkowo udany!

Co zrobić z masy makowej? Pomysły na różne makowce

Co zrobić z gotowej masy makowej? Gotowa masa makowa to niezwykle wszechstronny składnik, z którego można przygotować nie tylko klasyczny makowiec, ale również wiele innych pysznych wypieków, takich jak nasz wilgotny makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Fanom makowych wypieków polecamy przyrządzenie tradycyjnej wersji makowca, w której masa makowa jest zwinięta w ciasto drożdżowe. Kolejnym pomysłem jest makowiec z gotowej masy makowej z kruszonką. Kruchy spód, wilgotna masa makowa i słodka kruszonka z lukrem z pewnością przypadnie do gustu domownikom i gościom.

Jeśli masz ochotę na coś bardziej nietypowego, spróbuj zrobić wilgotny makowiec japoński z gotowej masy makowej. To ciasto, do którego dodaje się starte jabłka, dzięki czemu nabiera niezwykłej wilgotności i lekkości, idealnej na każdą okazję. Można także pokusić się o przygotowanie wilgotnego makowca z gotowej masy makowej na biszkopcie z białej masy makowej. Leciutki biszkopt w połączeniu z aromatyczną masą makową z dodatkiem skórki pomarańczy to gratka dla fanów rogali marcińskich.

Jeżeli zastanawiasz się, co można zrobić z masy makowej poza klasycznymi makowcami, warto spróbować przygotować makowe ciasteczka, muffiny lub strudel makowy. Każdy z tych wypieków wykorzystuje gotową masę makową, ale w różnych formach, dzięki czemu możesz cieszyć się bogatym smakiem maku na wiele sposobów. Gotowa masa makowa świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do ciasta francuskiego czy do rogalików z gotowego ciasta drożdżowego, które można podać na świąteczny stół lub jako szybki deser na co dzień.

Mak bardzo lubi się także z bakaliami, suszonymi owocami, jabłkami, gruszkami i cytrusami oraz czekoladą. Fani łakoci z dodatkiem procentów powinni spróbować makowca z rodzynkami moczonymi w rumie — należy pamiętać o tym, że taki wypiek nie nadaje się do spożycia przez dzieci i osoby stroniące od alkoholu. Wypróbuj masę makową w różnych wersjach i daj się ponieść swojej kulinarnej fantazji!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!