
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- 2 duże miski
- prostokątną blachę z odpinanym rantem o wymiarach ok. 25x28
- mikser
- folię aluminiową
- kubek
- szpatułkę
- tacę
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Rodzynki moczymy w ciepłej wodzie przez 10 minut, a potem je odcedzamy.
PRZYGOTOWANIE:
MAKOWE CIASTO:
KROK 1: UBIJAMY MASŁO Z ŻÓŁTKAMI
Do miski dodajemy masło. Rozbijamy jajka i wlewamy białka do kubka, a żółtka wprost do miski. Masło z żółtkami ubijamy mikserem na puszystą masę.
KROK 2: UBIJAMY BIAŁKA
Do czystej miski dodajemy białka i ubijamy je na sztywno.
KROK 3: ŁĄCZYMY ZE SOBĄ MASY
Do masy z żółtek dodajemy miód, rodzynki, masę makową i orzechy laskowe. Mieszamy szpatułką. Potem powoli łączymy wszystko z pianą z białek.
KROK 4: PIECZEMY CIASTO MAKOWE
Wykładamy blachę folią aluminiową i przekładamy do niej ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto, a potem wyciągamy je z formy do góry dnem. Układamy je na tacy.
CIASTO BISZKOPTOWE
KROK 5: UBIJAMY BIAŁKA
Znowu oddzielamy białka od żółtek. Tym razem białka wbijamy do umytej i osuszonej miski. Ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec wsypujemy cukier i dalej ubijamy.
KROK 6: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Dodajemy powoli żółtka, olej, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych obrotach.
KROK 7: PIECZEMY MAKOWE CIASTO
Formę ponownie wykładamy folią, a następnie przekładamy do niej gotowe ciasto makowe, a następnie wylewamy na nie ciasto biszkoptowe. Ponownie wkładamy wszystko do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu wyciągamy ciasto na tacę i odwracamy je tak, aby jasne ciasto było na spodzie, a makowe na wierzchu.
POLEWA CZEKOLADOWA:
KROK 8: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
W rondelku rozpuszczamy czekoladę wraz z masłem.
KROK 9: OZDABIAMY CIASTO
Ciasto polewamy sowicie polewą. Możemy też ozdobić je orzechami czy płatkami migdałów. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby polewa stężała.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Makowiec z jabłkami
Makowiec w nieco innej odsłonie? To musi być makowiec z jabłkami! Doskonale wilgotne ciasto, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Koniecznie wypróbuj ten przepis na święta!

Gwiazda makowa
Gwiazda makowa to klasyczne i pięknie prezentujące się ciasto, które będzie idealne na Boże Narodzenie! Sprawdź, jakie jest pełne bakalii oraz aromatycznej skórki pomarańczowej i naprawdę pyszne.


Makowiec z gotowej masy — pyszny i prosty
Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej to idealne ciasto dla osób, które szukają prostego przepisu, a jednocześnie pragną zachwycić domowników i gości smacznym, świątecznym wypiekiem. Do jego przygotowania nie musisz posiadać zaawansowanych umiejętności cukierniczych, a z przepisem poradzą sobie bez problemu także początkujący cukiernicy. Gotowa masa makowa znacznie ułatwia proces, oszczędzając przy tym czas.
Jeśli do tej pory makowce wydawały się Wam zbyt suche, makowiec z masy makowej to doskonała alternatywa. Nasz przepis pozwala uzyskać pyszny, lekki i wilgotny makowiec, który dzięki dodaniu polewy czekoladowej staje się jeszcze bardziej apetyczny. To świetna propozycja, by przekonać nawet największych sceptyków makowca, bo makowiec z gotową masą makową zaskoczy każdego swoją delikatną konsystencją i bogatym smakiem.
Przepis na makowiec z gotowej masy makowej
Przygotowanie szybkiego makowca z gotowej masy makowej to prosty sposób na pyszne, świąteczne ciasto, które zachwyci zarówno smakiem, jak i wilgotną konsystencją. Jak zrobić, aby makowiec z gotowej masy makowej z puszki był wyjątkowo wilgotny? Kluczem jest odpowiednie przygotowanie masy. Gotowa masa makowa sama w sobie jest dobrym rozwiązaniem, jednak warto dodać do niej kilka składników, które wzbogacą smak i konsystencję. Namoczone wcześniej rodzynki i posiekane orzechy włoskie, laskowe czy migdały to doskonałe dodatki, które nadadzą ciastu głębszego smaku oraz wilgotności. Możesz również dodać odrobinę soku z pomarańczy, który ożywi nadzienie.
Jeśli chcesz, aby makowiec z gotowej masy makowej był równie pyszny co ten z najlepszej piekarni, staraj się zachować proporcje pomiędzy wszystkimi składnikami i upiecz go zgodnie z naszymi wskazówkami. Makowiec z masy makowej z puszki nie powinien piec się zbyt długo, gdyż może to wysuszyć ciasto. Zabezpieczenie go od spodu folią aluminiową zatrzyma w nim więcej wilgoci. Gotowy makowiec udekoruj i oblej go obficie polewą czekoladową, która nie tylko wzbogaci smak, ale również zabezpieczy powierzchnię ciasta przed wysychaniem. Dzięki tym prostym trikom makowiec przepis z gotową masą makową będzie wyjątkowo udany!
Co zrobić z masy makowej? Pomysły na różne makowce
Co zrobić z gotowej masy makowej? Gotowa masa makowa to niezwykle wszechstronny składnik, z którego można przygotować nie tylko klasyczny makowiec, ale również wiele innych pysznych wypieków, takich jak nasz wilgotny makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Fanom makowych wypieków polecamy przyrządzenie tradycyjnej wersji makowca, w której masa makowa jest zwinięta w ciasto drożdżowe. Kolejnym pomysłem jest makowiec z gotowej masy makowej z kruszonką. Kruchy spód, wilgotna masa makowa i słodka kruszonka z lukrem z pewnością przypadnie do gustu domownikom i gościom.
Jeśli masz ochotę na coś bardziej nietypowego, spróbuj zrobić wilgotny makowiec japoński z gotowej masy makowej. To ciasto, do którego dodaje się starte jabłka, dzięki czemu nabiera niezwykłej wilgotności i lekkości, idealnej na każdą okazję. Można także pokusić się o przygotowanie wilgotnego makowca z gotowej masy makowej na biszkopcie z białej masy makowej. Leciutki biszkopt w połączeniu z aromatyczną masą makową z dodatkiem skórki pomarańczy to gratka dla fanów rogali marcińskich.
Jeżeli zastanawiasz się, co można zrobić z masy makowej poza klasycznymi makowcami, warto spróbować przygotować makowe ciasteczka, muffiny lub strudel makowy. Każdy z tych wypieków wykorzystuje gotową masę makową, ale w różnych formach, dzięki czemu możesz cieszyć się bogatym smakiem maku na wiele sposobów. Gotowa masa makowa świetnie sprawdzi się także jako nadzienie do ciasta francuskiego czy do rogalików z gotowego ciasta drożdżowego, które można podać na świąteczny stół lub jako szybki deser na co dzień.
Mak bardzo lubi się także z bakaliami, suszonymi owocami, jabłkami, gruszkami i cytrusami oraz czekoladą. Fani łakoci z dodatkiem procentów powinni spróbować makowca z rodzynkami moczonymi w rumie — należy pamiętać o tym, że taki wypiek nie nadaje się do spożycia przez dzieci i osoby stroniące od alkoholu. Wypróbuj masę makową w różnych wersjach i daj się ponieść swojej kulinarnej fantazji!
Zobacz przepisy
na święta
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
- Ciasto z profiterolkami
- Królik duszony w marchewce i maśle
- Pasztet z ciecierzycy
- Słodkie wegańskie bułeczki Hot Cross Buns
- Miniserniczki z serka homogenizowanego
- Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami
- Sałatka z melonem, mozzarellą, szynką parmeńską i miętą
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Świąteczna sałatka z pieczonym kalafiorem
- Babeczki waniliowe – przepis
- Marmolada z fig i wanilii
- Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Wegański mazurek ze świeżymi owocami
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Pasztet z dzika
- Ajerkoniakowy tort wielkanocny
- Muffinki wielkanocne
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)