zobacz film

Kinga Paruzel i Natalia

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • okrągłą formę o średnicy 20 cm
  • wałek
  • papier do pieczenia
  • kuleczki ceramiczne do obciążenia ciasta (lub suchy groch, fasolę)
  • foremki do wykrawania w kształcie gwiazdek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Pieczemy spód makowca

Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, cukier i sól. Dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy kruszonkę. Następnie dodajemy ocet oraz wodę i całość zagniatamy. Odkładamy 2 łyżki ciasta do dekoracji. Pozostałą ilość przekładamy do formy wyłożonej papierem i dokładnie dociskamy. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub grochem czy fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i pieczemy ciasto kolejne 10-15 minut.

Krok 2: Gotujemy masę makową

Mak przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu, mieszając. Dodajemy żurawiny, pokruszone na mniejsze kawałki orzechy, skórkę pomarańczową, syrop klonowy, rum i olej kokosowy. Gotujemy całość ok. 30 minut. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Pozostałą ilość ciasta wałkujemy na cienki placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremką do wykrawania wycinamy gwiazdki, które wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Na upieczone ciasto wykładamy masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdkami. Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Ola Ola
    31 dni temu
    Witam. Jaka inną maką zastąpie ryżową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    30 dni temu
    W tym przepisie nie rekomendujemy zmian :)
  • Gość Gość
    36 dni temu
    czy można to.ciasto na spód zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    35 dni temu
    Nie rekomendujemy tego rozwiązania :)
  • Efka Efka
    382 dni temu
    Super przepis na kruchy spód. Wyszedł rewelacyjny. Masę makową zrobiłam według własnego przepisu. U nas rum odpada. Nie dałam też syropu klonowego. Dałam konfiturę pomarańczową zamiast skórki, a do słodzenia zmiksowane daktyle, cukier kokosowy i trochę zwykłego cukru. Poza tym dodałam zmielone migdały, rodzynki i pokrojone figi.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    380 dni temu
    Brzmi pysznie ❤️
  • Gość Gość
    400 dni temu
    Świetny ten przepsi, ale czy nie muszę maku wcześniej gotować w wodzie i odsączyć?, czy wystarczy suchy mak zalać tylo mlekiem i już?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    399 dni temu
    Nie, nie trzeba. Mak gotujesz w mleku, przygotowując go na masę :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram