Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- okrągłą formę o średnicy 20 cm
- wałek
- papier do pieczenia
- kuleczki ceramiczne do obciążenia ciasta (lub suchy groch, fasolę)
- foremki do wykrawania w kształcie gwiazdek
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
Krok 1: Pieczemy spód makowca
Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, cukier i sól. Dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy kruszonkę. Następnie dodajemy ocet oraz wodę i całość zagniatamy. Odkładamy 2 łyżki ciasta do dekoracji. Pozostałą ilość przekładamy do formy wyłożonej papierem i dokładnie dociskamy. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub grochem czy fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i pieczemy ciasto kolejne 10-15 minut.
Krok 2: Gotujemy masę makową
Mak przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu, mieszając. Dodajemy żurawiny, pokruszone na mniejsze kawałki orzechy, skórkę pomarańczową, syrop klonowy, rum i olej kokosowy. Gotujemy całość ok. 30 minut. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Pieczemy ciasto
Pozostałą ilość ciasta wałkujemy na cienki placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremką do wykrawania wycinamy gwiazdki, które wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Na upieczone ciasto wykładamy masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdkami. Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Zobacz podobne
przepisy
Świąteczny makowiec z jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
Wegański sernik na korzennym spodzie
Sernik na spodzie z kaszy gryczanej? Takie przepisy tylko u Kingi Paruzel! Spróbuj tego pysznego połączenia!
Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Sernik piernikowy
- Ciasto marchewkowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Wigilijny makowiec
- Wegańska ryba po grecku
- Świąteczne pierniczki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kapusta z grochem
- Kutia
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
1443 dni temu
Czy można upiec samą masę makową bez spodu?
odpowiedz
1442 dni temu
Rekomendujemy upiec także spód, aby całość była stabilniejsza. Jednak sam spód może być także wykonany z innego przepisu oraz innych składników.
1472 dni temu
Czy gdybym pominęła cukier, ciasto będzie można wykorzystać do zrobienia tarty wytrawnej? Chciałabym zrobić tartę z kapustą i grzybami dla chorych na celiakię członków rodziny, aby "wynagrodzić" im niemożność zjedzenia pasztecików.
odpowiedz
1472 dni temu
Maga, świetny pomysł! Jak najbardziej możesz pominąć cukier i wykorzystać przepis do przygotowania wytrawnego spodu do tarty z kapustą i grzybami.
1471 dni temu
Magdo, jak najbardziej możesz zrobić ten spód z pominięciem cukru w wersji wytrawnej :) Dobrym pomysłem będzie również dodanie odrobiny ulubionych przypraw, które dodadzą wytrawnego posmaku. Smacznego dla Ciebie i Twoich bliskich!
1495 dni temu
Najlepsze wegańskie, bezglutenowe ciasto kruche jakie jadłam!!! Do masy makowej dodałam zmielone siemię lniane złociste i myślę że to był dobry dodatek, ciasto świetnie się kroi i trzyma razem. Bardzo udany wypiek!!! Dostał wiele pochwał mojej glutenowej i niewegańskiej części rodziny! Dziękuję !
odpowiedz
1495 dni temu
Po wlaniu mleka, mak całkowicie wchłonął ta ilość mleka i nie mam do w czym "gotować". Czy powinnam dolać mleka?
odpowiedz
1493 dni temu
Marto, jeśli mak wchłonął cały płyn, podlej go dodatkową ilością mleka. Masa makowa powinna gotować się ok. 30 minut, by miała szansę zmięknąć i osiągnąć odpowiednią, zwartą konsystencję.
1816 dni temu
Witam. Jaka inną maką zastąpie ryżową?
odpowiedz
1815 dni temu
W tym przepisie nie rekomendujemy zmian :)
1821 dni temu
czy można to.ciasto na spód zamrozić?
odpowiedz
1820 dni temu
Nie rekomendujemy tego rozwiązania :)
2167 dni temu
Super przepis na kruchy spód. Wyszedł rewelacyjny. Masę makową zrobiłam według własnego przepisu. U nas rum odpada. Nie dałam też syropu klonowego. Dałam konfiturę pomarańczową zamiast skórki, a do słodzenia zmiksowane daktyle, cukier kokosowy i trochę zwykłego cukru. Poza tym dodałam zmielone migdały, rodzynki i pokrojone figi.
odpowiedz
2165 dni temu
Brzmi pysznie ❤️
2185 dni temu
Świetny ten przepsi, ale czy nie muszę maku wcześniej gotować w wodzie i odsączyć?, czy wystarczy suchy mak zalać tylo mlekiem i już?
odpowiedz
2184 dni temu
Nie, nie trzeba. Mak gotujesz w mleku, przygotowując go na masę :)
zobacz wszystkie