zobacz film

Kinga Paruzel i Natalia

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • okrągłą formę o średnicy 20 cm
  • wałek
  • papier do pieczenia
  • kuleczki ceramiczne do obciążenia ciasta (lub suchy groch, fasolę)
  • foremki do wykrawania w kształcie gwiazdek
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Krok 1: Pieczemy spód makowca

Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, cukier i sól. Dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy kruszonkę. Następnie dodajemy ocet oraz wodę i całość zagniatamy. Odkładamy 2 łyżki ciasta do dekoracji. Pozostałą ilość przekładamy do formy wyłożonej papierem i dokładnie dociskamy. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub grochem czy fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i pieczemy ciasto kolejne 10-15 minut.

Krok 2: Gotujemy masę makową

Mak przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu, mieszając. Dodajemy żurawiny, pokruszone na mniejsze kawałki orzechy, skórkę pomarańczową, syrop klonowy, rum i olej kokosowy. Gotujemy całość ok. 30 minut. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Pozostałą ilość ciasta wałkujemy na cienki placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremką do wykrawania wycinamy gwiazdki, które wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Na upieczone ciasto wykładamy masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdkami. Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • Marta Marta
    17 dni temu
    Najlepsze wegańskie, bezglutenowe ciasto kruche jakie jadłam!!! Do masy makowej dodałam zmielone siemię lniane złociste i myślę że to był dobry dodatek, ciasto świetnie się kroi i trzyma razem. Bardzo udany wypiek!!! Dostał wiele pochwał mojej glutenowej i niewegańskiej części rodziny! Dziękuję !

    odpowiedz

  • Marta Marta
    18 dni temu
    Po wlaniu mleka, mak całkowicie wchłonął ta ilość mleka i nie mam do w czym "gotować". Czy powinnam dolać mleka?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    16 dni temu
    Marto, jeśli mak wchłonął cały płyn, podlej go dodatkową ilością mleka. Masa makowa powinna gotować się ok. 30 minut, by miała szansę zmięknąć i osiągnąć odpowiednią, zwartą konsystencję.
  • Ola Ola
    339 dni temu
    Witam. Jaka inną maką zastąpie ryżową?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    338 dni temu
    W tym przepisie nie rekomendujemy zmian :)
  • Gość Gość
    344 dni temu
    czy można to.ciasto na spód zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    343 dni temu
    Nie rekomendujemy tego rozwiązania :)
  • Efka Efka
    690 dni temu
    Super przepis na kruchy spód. Wyszedł rewelacyjny. Masę makową zrobiłam według własnego przepisu. U nas rum odpada. Nie dałam też syropu klonowego. Dałam konfiturę pomarańczową zamiast skórki, a do słodzenia zmiksowane daktyle, cukier kokosowy i trochę zwykłego cukru. Poza tym dodałam zmielone migdały, rodzynki i pokrojone figi.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    688 dni temu
    Brzmi pysznie ❤️
  • Gość Gość
    708 dni temu
    Świetny ten przepsi, ale czy nie muszę maku wcześniej gotować w wodzie i odsączyć?, czy wystarczy suchy mak zalać tylo mlekiem i już?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    707 dni temu
    Nie, nie trzeba. Mak gotujesz w mleku, przygotowując go na masę :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram