
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 36 x 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Gorącą wodę łączymy z syropem z agawy. Tak przygotowanym płynem zalewamy mak i odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, odważamy 100 g. Do maku dodajemy olej kokosowy, 100 g startych jabłek, mąkę z siemienia lnianego wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną oraz cynamon. Na koniec dodajemy 100 g mieszanki orzechów nerkowca z żurawinami i mieszamy.
Krok 2: Pieczemy makowiec
Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 45 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Dekorujemy makowiec
Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym i polewamy makowiec. Dekorujemy pozostałą ilością mieszanki orzechów nerkowca i żurawin.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie? Wypróbuj kolejny, pyszny deser Pawła.

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Świąteczny makowiec z jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.

Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Komentarze (9)
55 dni temu
Czym można zamienić mąkę lnianą?
odpowiedz
55 dni temu
Mąka z siemienia lnianego odpowiada w tym przepisie za łączliwość i spójność ciasta. Możesz zastąpić ją zmielonymi nasionami chia w takiej samej ilości.
77 dni temu
Czy ciasto wyjdzie z mąką inną niż pszenna? Myślę o gryczanej i/lub owsiane.
odpowiedz
77 dni temu
Magdo, mąka gryczana będzie jak najbardziej odpowiednia ;)
1185 dni temu
Coś nie chce mi się wierzyć, że bez dodatku kakao wyjdzie taki ciemny kolor
odpowiedz
1182 dni temu
mąka lniana ma kolor brązowy, cynamon jest rudo-brązowy, syrop z agawy jest zloto-brązowy, a tarte jabłko ciemnieje.
89 dni temu
Zrobiłam i taki wyszedł. Polecam, jest pyszny!
1189 dni temu
Jaką mąką bezglutenową mogę zastąpić mąkę pszenną?
odpowiedz
1188 dni temu
Polecam jaglaną. Można dodac też kaszki kukurydzianej zamiast mąki.
zobacz wszystkie