
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 36 x 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Gorącą wodę łączymy z syropem z agawy. Tak przygotowanym płynem zalewamy mak i odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, odważamy 100 g. Do maku dodajemy olej kokosowy, 100 g startych jabłek, mąkę z siemienia lnianego wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną oraz cynamon. Na koniec dodajemy 100 g mieszanki orzechów nerkowca z żurawinami i mieszamy.
Krok 2: Pieczemy makowiec
Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 45 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Dekorujemy makowiec
Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym i polewamy makowiec. Dekorujemy pozostałą ilością mieszanki orzechów nerkowca i żurawin.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!

Świąteczny makowiec z jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie? Wypróbuj kolejny, pyszny deser Pawła.

Komentarze (13)
103 dni temu
To nie jest wegański makowiec bo polewa jest z czekolady a zatem zawiera mleko! Przepis powinien zawierać osobne wskazówki jak zrobić polewę bezmleczną.
odpowiedz
101 dni temu
Polewę przygotowujemy z gorzkiej czekolady, która zazwyczaj jest wegańska, także nie ma potrzeby poprawiania przepisu :)
462 dni temu
W przepisie jest podane 150 g jabłek, natomiast dalej w opisie podane jest, żeby dodać 100g jabłek. A co z pozostałymi 50 g?
odpowiedz
458 dni temu
Po starciu jabłek, odrzuceniu części, które nie dadzą się już zetrzeć i odciśnięciu soku gramatura może ulec zmianie. Chodzi jednak o starcie całości jabłek :)
808 dni temu
Czym można zamienić mąkę lnianą?
odpowiedz
807 dni temu
Mąka z siemienia lnianego odpowiada w tym przepisie za łączliwość i spójność ciasta. Możesz zastąpić ją zmielonymi nasionami chia w takiej samej ilości.
830 dni temu
Czy ciasto wyjdzie z mąką inną niż pszenna? Myślę o gryczanej i/lub owsiane.
odpowiedz
829 dni temu
Magdo, mąka gryczana będzie jak najbardziej odpowiednia ;)
1938 dni temu
Coś nie chce mi się wierzyć, że bez dodatku kakao wyjdzie taki ciemny kolor
odpowiedz
1935 dni temu
mąka lniana ma kolor brązowy, cynamon jest rudo-brązowy, syrop z agawy jest zloto-brązowy, a tarte jabłko ciemnieje.
842 dni temu
Zrobiłam i taki wyszedł. Polecam, jest pyszny!
1942 dni temu
Jaką mąką bezglutenową mogę zastąpić mąkę pszenną?
odpowiedz
1940 dni temu
Polecam jaglaną. Można dodac też kaszki kukurydzianej zamiast mąki.
zobacz wszystkie