Wegański makowiec w polewie czekoladowej

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o wymiarach 36 x 10 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Gorącą wodę łączymy z syropem z agawy. Tak przygotowanym płynem zalewamy mak i odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, odważamy 100 g. Do maku dodajemy olej kokosowy, 100 g startych jabłek, mąkę z siemienia lnianego wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną oraz cynamon. Na koniec dodajemy 100 g mieszanki orzechów nerkowca z żurawinami i mieszamy.

Krok 2: Pieczemy makowiec

Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 45 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Dekorujemy makowiec

Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym i polewamy makowiec. Dekorujemy pozostałą ilością mieszanki orzechów nerkowca i żurawin.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Krystyna Krystyna
    287 dni temu
    To nie jest wegański makowiec bo polewa jest z czekolady a zatem zawiera mleko! Przepis powinien zawierać osobne wskazówki jak zrobić polewę bezmleczną.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    285 dni temu
    Polewę przygotowujemy z gorzkiej czekolady, która zazwyczaj jest wegańska, także nie ma potrzeby poprawiania przepisu :)
  • Gość Gość
    645 dni temu
    W przepisie jest podane 150 g jabłek, natomiast dalej w opisie podane jest, żeby dodać 100g jabłek. A co z pozostałymi 50 g?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    642 dni temu
    Po starciu jabłek, odrzuceniu części, które nie dadzą się już zetrzeć i odciśnięciu soku gramatura może ulec zmianie. Chodzi jednak o starcie całości jabłek :)
  • Gość Gość
    991 dni temu
    Czym można zamienić mąkę lnianą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    991 dni temu
    Mąka z siemienia lnianego odpowiada w tym przepisie za łączliwość i spójność ciasta. Możesz zastąpić ją zmielonymi nasionami chia w takiej samej ilości.
  • Magda Magda
    1014 dni temu
    Czy ciasto wyjdzie z mąką inną niż pszenna? Myślę o gryczanej i/lub owsiane.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1013 dni temu
    Magdo, mąka gryczana będzie jak najbardziej odpowiednia ;)
  • Kasia Kasia
    2122 dni temu
    Coś nie chce mi się wierzyć, że bez dodatku kakao wyjdzie taki ciemny kolor

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    2119 dni temu
    mąka lniana ma kolor brązowy, cynamon jest rudo-brązowy, syrop z agawy jest zloto-brązowy, a tarte jabłko ciemnieje.
  • Gość Gość
    1026 dni temu
    Zrobiłam i taki wyszedł. Polecam, jest pyszny!
  • Ola Ola
    2126 dni temu
    Jaką mąką bezglutenową mogę zastąpić mąkę pszenną?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2124 dni temu
    Polecam jaglaną. Można dodac też kaszki kukurydzianej zamiast mąki.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!