Wegański makowiec w polewie czekoladowej

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • formę o wymiarach 36 x 10 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Gorącą wodę łączymy z syropem z agawy. Tak przygotowanym płynem zalewamy mak i odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, odważamy 100 g. Do maku dodajemy olej kokosowy, 100 g startych jabłek, mąkę z siemienia lnianego wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną oraz cynamon. Na koniec dodajemy 100 g mieszanki orzechów nerkowca z żurawinami i mieszamy.

Krok 2: Pieczemy makowiec

Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 45 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Dekorujemy makowiec

Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym i polewamy makowiec. Dekorujemy pozostałą ilością mieszanki orzechów nerkowca i żurawin.

Przygotuj:

  • termorobota MC Smart
  • formę o wymiarach 36 x 10 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C

Sposób przygotowania z termorobotem MC Smart:

KROK 1: ROZDRABNIAMY JABŁKA

Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie rozdrabniamy je, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5. Tak przygotowane jabłka przekładamy do miski.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ

Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i syrop z agawy. Zagotowujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / 100°C / obroty 1. Następnie do pojemnika dodajemy mak i mieszamy w programie gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 3. Tak przygotowaną masę makową zostawiamy w zamkniętym pojemniku mieszającym na min. 30 minut.

KROK 3: WYRABIAMY CIASTO

Po 30 minutach do maku dodajemy olej kokosowy, 100 g przygotowanego wcześniej jabłka, siemię lniane, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i cynamon. Całość mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 3. Następnie do masy dodajemy połowę orzechów nerkowca i połowę żurawin i mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 3.

KROK 4: PIECZEMY MAKOWIEC

Gotową masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 45 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

KROK 5: DEKORUJEMY CIASTO

Czekoladę rozdrabniamy w pojemniku miksującym, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie rozdrobnioną czekoladę zgarniamy ze ścianek na dno naczynia, dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 50°C / obroty 3. Tak przygotowaną polewą oblewamy gotowe ciasto i dekorujemy je pozostałymi nerkowcami i żurawinami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Krystyna Krystyna
    725 dni temu
    To nie jest wegański makowiec bo polewa jest z czekolady a zatem zawiera mleko! Przepis powinien zawierać osobne wskazówki jak zrobić polewę bezmleczną.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    723 dni temu
    Polewę przygotowujemy z gorzkiej czekolady, która zazwyczaj jest wegańska, także nie ma potrzeby poprawiania przepisu :)
  • Gość Gość
    1083 dni temu
    W przepisie jest podane 150 g jabłek, natomiast dalej w opisie podane jest, żeby dodać 100g jabłek. A co z pozostałymi 50 g?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1080 dni temu
    Po starciu jabłek, odrzuceniu części, które nie dadzą się już zetrzeć i odciśnięciu soku gramatura może ulec zmianie. Chodzi jednak o starcie całości jabłek :)
  • Gość Gość
    1429 dni temu
    Czym można zamienić mąkę lnianą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1429 dni temu
    Mąka z siemienia lnianego odpowiada w tym przepisie za łączliwość i spójność ciasta. Możesz zastąpić ją zmielonymi nasionami chia w takiej samej ilości.
  • Magda Magda
    1452 dni temu
    Czy ciasto wyjdzie z mąką inną niż pszenna? Myślę o gryczanej i/lub owsiane.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1451 dni temu
    Magdo, mąka gryczana będzie jak najbardziej odpowiednia ;)
  • Kasia Kasia
    2560 dni temu
    Coś nie chce mi się wierzyć, że bez dodatku kakao wyjdzie taki ciemny kolor

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    2557 dni temu
    mąka lniana ma kolor brązowy, cynamon jest rudo-brązowy, syrop z agawy jest zloto-brązowy, a tarte jabłko ciemnieje.
  • Gość Gość
    1464 dni temu
    Zrobiłam i taki wyszedł. Polecam, jest pyszny!
  • Ola Ola
    2564 dni temu
    Jaką mąką bezglutenową mogę zastąpić mąkę pszenną?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2562 dni temu
    Polecam jaglaną. Można dodac też kaszki kukurydzianej zamiast mąki.

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!