Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę o wymiarach 36 x 10 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C

Krok 1: Łączymy składniki ciasta

Gorącą wodę łączymy z syropem z agawy. Tak przygotowanym płynem zalewamy mak i odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, odważamy 100 g. Do maku dodajemy olej kokosowy, 100 g startych jabłek, mąkę z siemienia lnianego wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną oraz cynamon. Na koniec dodajemy 100 g mieszanki orzechów nerkowca z żurawinami i mieszamy.

Krok 2: Pieczemy makowiec

Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 45 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.

Krok 3: Dekorujemy makowiec

Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym i polewamy makowiec. Dekorujemy pozostałą ilością mieszanki orzechów nerkowca i żurawin.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Kasia Kasia
    8 dni temu
    Coś nie chce mi się wierzyć, że bez dodatku kakao wyjdzie taki ciemny kolor

    odpowiedz

  • Alicja Alicja
    5 dni temu
    mąka lniana ma kolor brązowy, cynamon jest rudo-brązowy, syrop z agawy jest zloto-brązowy, a tarte jabłko ciemnieje.
  • Ola Ola
    12 dni temu
    Jaką mąką bezglutenową mogę zastąpić mąkę pszenną?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    10 dni temu
    Polecam jaglaną. Można dodac też kaszki kukurydzianej zamiast mąki.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram