Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Ciasto kruche

Wszystkie składniki krótko zagniatamy dłonią lub za pomocą noża (długo wyrabiane ciasto będzie twarde po upieczeniu). Zawijamy ciasto w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykładamy na wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką blaszkę (rozmiar 34x24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 12-14 minut w 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu).

Upieczone ciasto powinno mieć jasny kolor (blady).

Masa makowa

Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak, mieszamy i studzimy. Wylewamy mak na sito i odstawiamy do całkowitego odcedzenia. Suszone owoce sparzamy wrzątkiem. Żółtka z jajkiem ubijamy na puszystą pianę. Miód, żurawinę (lub rodzynki), migdały i mak łączymy w naczyniu. Dodajemy pianę z jajek. Wykładamy masę na ciasto.

Piana z białek

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Dodajemy budyń, dokładnie mieszamy. Wykładamy pianę na masę makową.

Maślana kruszonka

Masło ugniatamy z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy do uzyskania kruszonki. Kruszonkę mieszamy z migdałami i posypujemy nią pianę z białek.

Ciasto pieczemy 40-45 minut w temp. 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Dorka Dorka
    783 dni temu
    Wyszło bezbłędnie, bardzo smaczne.

    odpowiedz

  • scorpio scorpio
    993 dni temu
    zrobiłam to ciasto jakieś dwa tygodnie temu - rodzina zachwycona :-) przyznam, że nie przepadam za ciastem z makiem - ale to było bardzo dobre: kruche, nie za słodkie - idealne :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1011 dni temu
    Zamiast niebieskiego mogę dodac biały mak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1044 dni temu
    Smakoszko, gratulujemy i pozdrawiamy! :)

    odpowiedz

  • Smakoszka Smakoszka
    1045 dni temu
    Witam, pokusiłam się i zrobiłam to ciasto na Wielkanoc. Choć nie lubię maku muszę przyznać, że jest przepyszne. Mąż, 3 letni synek i teściowie oszaleli na jego punkcie. Zostałam bohaterką domu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1047 dni temu
    Drogi Gościu, jak czytamy w przepisie: "Żółtka z jajkiem ubijamy na puszystą pianę. - stąd bierze się nasza piana z jajek :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1050 dni temu
    po 15-20 min miksowania z jajka i żółtek wychodzi a`la piana :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1050 dni temu
    W masie makowej nie rozumiem skąd wzięła się piana z jajek. W składzie masy są 2 żółtka i jedno jajko, które razem ubijamy. Skąd i ile białek mam dodać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1051 dni temu
    Bartku, przepisy różnią się masą makową - w książce używamy gotowej masy, tutaj mamy przepis jak ją samodzielnie wykonać. Makowiec z obu przepisów jest równie smaczny :)

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    1052 dni temu
    Witam mam pytanie jestem szczęśliwym posiadaczem książki "Cukiernia Lidla" i chodzi mi o powyższy przepis w książce różni się od przepisu z internetu i tu moje pytanie który wybrać ;) ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1052 dni temu
    Matyldo, jajka trzeba możliwie najbardziej napowietrzyć :) Drogi Gościu, możesz użyć margaryny zamiast masła.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1052 dni temu
    Ciasto kruche z masłem przez godzinę w lodówce zrobiło się tak twarde że ciężko go rozwałkować od razu. Trzeba poczekać aż zmięknie, czy nie lepsza była by tu margaryna? ?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1052 dni temu
    P.S: Kuchnio Lidla wytłumaczcie mi proszę, co mieliście na myśli pisząc "Żółtka ubij z jajkiem na sztywną pianę" :-)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1052 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli mogę - naprawdę szczerze ODRADZAM Ci korzystanie z gotowej tzw masy makowej w puszkach. Jeśli spojrzysz na etykietę, zobaczysz że maku jest tam TYLKO ok 20-30% a do tego mąka i dużo różnych dziwnych dodatków. Naprawdę, kup suchy mak mielony i przygotuj wg opisu na opakowaniu. Wcale nie będzie dużo dłużej, a różnica... ogromna! Ale zrobisz jak zechcesz. Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1052 dni temu
    Drogi Gościu, możesz użyć masy makowej. Potrzebujesz 900g masy, 2 żółtka, 1 jajko (rozmiar L) i 100g orzechów posiekanych. Żółtka ubij z jajkiem na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową oraz orzechami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1052 dni temu
    Czy może być gotowy mak z puszki?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1055 dni temu
    Mak suchy mielony dostępny jest w niemal każdym spożywczym, a w hipermarketach to już bez problemu :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1055 dni temu
    Drogi Gościu, użyj blachy o wymiarach 34x24 cm. Maku nie gotujemy, a znajdziesz go w Lidlu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1055 dni temu
    Witam Proszę o informację jak wielkość blachy jest potrzebna;gdzie można kupić mak mielony;czy mak trzeba gotować czy tylko zaparzyć? Z góry dziękuję

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1056 dni temu
    Na liście składników jest napisane, że chodzi o suchy mak mielony :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1056 dni temu
    Mak w tym przepisie nie mielimy?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram