Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Ciasto kruche
Masło pokrojone w kostkę łączymy w misce z posostałymi składnikami ciasta. Całość krótko zagniatamy dłonią lub za pomocą noża (długo wyrabiane ciasto będzie twarde po upieczeniu). Zawijamy ciasto w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykładamy na wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką blaszkę (rozmiar 34x24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 12-14 minut w 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu).
Upieczone ciasto powinno mieć jasny kolor (blady).
Masa makowa
Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak, mieszamy i studzimy. Wylewamy mak na sito i odstawiamy do całkowitego odcedzenia. Suszone owoce sparzamy wrzątkiem. Żółtka z jajkiem ubijamy na puszystą pianę. Miód, żurawinę (lub rodzynki), posiekane migdały i mak łączymy w naczyniu. Dodajemy pianę z jajek. Wykładamy masę na ciasto.
Piana z białek
Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Dodajemy budyń, dokładnie mieszamy. Wykładamy pianę na masę makową.
Maślana kruszonka
Masło ugniatamy z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy do uzyskania kruszonki. Kruszonkę mieszamy z posiekanymi migdałami i posypujemy nią pianę z białek.
Ciasto pieczemy 40-45 minut w temp. 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Studzimy.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
Rolada makowa
Delikatne ciasto i bakaliowa masa to pyszna wariacja na temat tradycyjnej paschy. Twoi goście będą pod wrażeniem!
Mazurek marchewkowy
Zaskocz swoich gości i zaserwuj im oryginalnego mazurka na marchewkowym spodzie z masą z serka homogenizowanego.
Sernik cytrynowy na zimno
Klasyczne ciasto w eleganckim wydaniu. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie, bo wygląda i smakuje wspaniale!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Uszka z grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Piernik staropolski
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Świąteczne pierniczki
- Błyskawiczne pierniczki
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pistacjowy sernik baskijski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (21)
3275 dni temu
Wyszło bezbłędnie, bardzo smaczne.
odpowiedz
3485 dni temu
zrobiłam to ciasto jakieś dwa tygodnie temu - rodzina zachwycona :-) przyznam, że nie przepadam za ciastem z makiem - ale to było bardzo dobre: kruche, nie za słodkie - idealne :-)
odpowiedz
3503 dni temu
Zamiast niebieskiego mogę dodac biały mak?
odpowiedz
3537 dni temu
Smakoszko, gratulujemy i pozdrawiamy! :)
odpowiedz
3537 dni temu
Witam, pokusiłam się i zrobiłam to ciasto na Wielkanoc. Choć nie lubię maku muszę przyznać, że jest przepyszne. Mąż, 3 letni synek i teściowie oszaleli na jego punkcie. Zostałam bohaterką domu :)
odpowiedz
3539 dni temu
Drogi Gościu, jak czytamy w przepisie: "Żółtka z jajkiem ubijamy na puszystą pianę. - stąd bierze się nasza piana z jajek :)
odpowiedz
3542 dni temu
po 15-20 min miksowania z jajka i żółtek wychodzi a`la piana :)
odpowiedz
3542 dni temu
W masie makowej nie rozumiem skąd wzięła się piana z jajek. W składzie masy są 2 żółtka i jedno jajko, które razem ubijamy. Skąd i ile białek mam dodać?
odpowiedz
3544 dni temu
Bartku, przepisy różnią się masą makową - w książce używamy gotowej masy, tutaj mamy przepis jak ją samodzielnie wykonać. Makowiec z obu przepisów jest równie smaczny :)
odpowiedz
3544 dni temu
Witam mam pytanie jestem szczęśliwym posiadaczem książki "Cukiernia Lidla" i chodzi mi o powyższy przepis w książce różni się od przepisu z internetu i tu moje pytanie który wybrać ;) ?
odpowiedz
3544 dni temu
Matyldo, jajka trzeba możliwie najbardziej napowietrzyć :) Drogi Gościu, możesz użyć margaryny zamiast masła.
odpowiedz
3544 dni temu
Ciasto kruche z masłem przez godzinę w lodówce zrobiło się tak twarde że ciężko go rozwałkować od razu. Trzeba poczekać aż zmięknie, czy nie lepsza była by tu margaryna? ?
odpowiedz
3544 dni temu
P.S: Kuchnio Lidla wytłumaczcie mi proszę, co mieliście na myśli pisząc "Żółtka ubij z jajkiem na sztywną pianę" :-)
odpowiedz
3544 dni temu
Drogi Gościu, jeśli mogę - naprawdę szczerze ODRADZAM Ci korzystanie z gotowej tzw masy makowej w puszkach. Jeśli spojrzysz na etykietę, zobaczysz że maku jest tam TYLKO ok 20-30% a do tego mąka i dużo różnych dziwnych dodatków. Naprawdę, kup suchy mak mielony i przygotuj wg opisu na opakowaniu. Wcale nie będzie dużo dłużej, a różnica... ogromna! Ale zrobisz jak zechcesz. Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt!
odpowiedz
3545 dni temu
Drogi Gościu, możesz użyć masy makowej. Potrzebujesz 900g masy, 2 żółtka, 1 jajko (rozmiar L) i 100g orzechów posiekanych. Żółtka ubij z jajkiem na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową oraz orzechami.
odpowiedz
3545 dni temu
Czy może być gotowy mak z puszki?
odpowiedz
3547 dni temu
Mak suchy mielony dostępny jest w niemal każdym spożywczym, a w hipermarketach to już bez problemu :-)
odpowiedz
3547 dni temu
Drogi Gościu, użyj blachy o wymiarach 34x24 cm. Maku nie gotujemy, a znajdziesz go w Lidlu.
odpowiedz
3548 dni temu
Witam Proszę o informację jak wielkość blachy jest potrzebna;gdzie można kupić mak mielony;czy mak trzeba gotować czy tylko zaparzyć? Z góry dziękuję
odpowiedz
3548 dni temu
Na liście składników jest napisane, że chodzi o suchy mak mielony :-)
odpowiedz
3548 dni temu
Mak w tym przepisie nie mielimy?
odpowiedz
zobacz wszystkie