Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Ciasto kruche

Wszystkie składniki krótko zagniatamy dłonią lub za pomocą noża (długo wyrabiane ciasto będzie twarde po upieczeniu). Zawijamy ciasto w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykładamy na wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką blaszkę (rozmiar 34x24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 12-14 minut w 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu).

Upieczone ciasto powinno mieć jasny kolor (blady).

Masa makowa

Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak, mieszamy i studzimy. Wylewamy mak na sito i odstawiamy do całkowitego odcedzenia. Suszone owoce sparzamy wrzątkiem. Żółtka z jajkiem ubijamy na puszystą pianę. Miód, żurawinę (lub rodzynki), migdały i mak łączymy w naczyniu. Dodajemy pianę z jajek. Wykładamy masę na ciasto.

Piana z białek

Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Dodajemy budyń, dokładnie mieszamy. Wykładamy pianę na masę makową.

Maślana kruszonka

Masło ugniatamy z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy do uzyskania kruszonki. Kruszonkę mieszamy z migdałami i posypujemy nią pianę z białek.

Ciasto pieczemy 40-45 minut w temp. 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Studzimy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (21)

Avatar
  • Dorka Dorka
    1658 dni temu
    Wyszło bezbłędnie, bardzo smaczne.

    odpowiedz

  • scorpio scorpio
    1868 dni temu
    zrobiłam to ciasto jakieś dwa tygodnie temu - rodzina zachwycona :-) przyznam, że nie przepadam za ciastem z makiem - ale to było bardzo dobre: kruche, nie za słodkie - idealne :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1886 dni temu
    Zamiast niebieskiego mogę dodac biały mak?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1919 dni temu
    Smakoszko, gratulujemy i pozdrawiamy! :)

    odpowiedz

  • Smakoszka Smakoszka
    1920 dni temu
    Witam, pokusiłam się i zrobiłam to ciasto na Wielkanoc. Choć nie lubię maku muszę przyznać, że jest przepyszne. Mąż, 3 letni synek i teściowie oszaleli na jego punkcie. Zostałam bohaterką domu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1922 dni temu
    Drogi Gościu, jak czytamy w przepisie: "Żółtka z jajkiem ubijamy na puszystą pianę. - stąd bierze się nasza piana z jajek :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1925 dni temu
    po 15-20 min miksowania z jajka i żółtek wychodzi a`la piana :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1925 dni temu
    W masie makowej nie rozumiem skąd wzięła się piana z jajek. W składzie masy są 2 żółtka i jedno jajko, które razem ubijamy. Skąd i ile białek mam dodać?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1926 dni temu
    Bartku, przepisy różnią się masą makową - w książce używamy gotowej masy, tutaj mamy przepis jak ją samodzielnie wykonać. Makowiec z obu przepisów jest równie smaczny :)

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    1927 dni temu
    Witam mam pytanie jestem szczęśliwym posiadaczem książki "Cukiernia Lidla" i chodzi mi o powyższy przepis w książce różni się od przepisu z internetu i tu moje pytanie który wybrać ;) ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1927 dni temu
    Matyldo, jajka trzeba możliwie najbardziej napowietrzyć :) Drogi Gościu, możesz użyć margaryny zamiast masła.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1927 dni temu
    Ciasto kruche z masłem przez godzinę w lodówce zrobiło się tak twarde że ciężko go rozwałkować od razu. Trzeba poczekać aż zmięknie, czy nie lepsza była by tu margaryna? ?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1927 dni temu
    P.S: Kuchnio Lidla wytłumaczcie mi proszę, co mieliście na myśli pisząc "Żółtka ubij z jajkiem na sztywną pianę" :-)

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1927 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli mogę - naprawdę szczerze ODRADZAM Ci korzystanie z gotowej tzw masy makowej w puszkach. Jeśli spojrzysz na etykietę, zobaczysz że maku jest tam TYLKO ok 20-30% a do tego mąka i dużo różnych dziwnych dodatków. Naprawdę, kup suchy mak mielony i przygotuj wg opisu na opakowaniu. Wcale nie będzie dużo dłużej, a różnica... ogromna! Ale zrobisz jak zechcesz. Pozdrawiam i życzę wszystkim Wesołych Świąt!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1927 dni temu
    Drogi Gościu, możesz użyć masy makowej. Potrzebujesz 900g masy, 2 żółtka, 1 jajko (rozmiar L) i 100g orzechów posiekanych. Żółtka ubij z jajkiem na sztywną pianę i wymieszaj z masą makową oraz orzechami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1927 dni temu
    Czy może być gotowy mak z puszki?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1930 dni temu
    Mak suchy mielony dostępny jest w niemal każdym spożywczym, a w hipermarketach to już bez problemu :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1930 dni temu
    Drogi Gościu, użyj blachy o wymiarach 34x24 cm. Maku nie gotujemy, a znajdziesz go w Lidlu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1930 dni temu
    Witam Proszę o informację jak wielkość blachy jest potrzebna;gdzie można kupić mak mielony;czy mak trzeba gotować czy tylko zaparzyć? Z góry dziękuję

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1931 dni temu
    Na liście składników jest napisane, że chodzi o suchy mak mielony :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1931 dni temu
    Mak w tym przepisie nie mielimy?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram