zobacz film Sernik cytrynowy na zimno
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Spód

Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Masę wykładamy (mocno dociskając) na dno wysmarowanej masłem formy. Pieczemy 10-12 minut w temp. 180 °C (termoobieg) lub 190-200 °C (bez termoobiegu). Studzimy.

Masa serowa

200 ml śmietanki, cukier, cukier wanilinowy i żółtka ubijamy na parze, do momentu zgęstnienia sosu. Dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy twaróg, sok i otartą skórkę z cytryn. Dokładnie mieszamy, studzimy. Ubijamy pozostałe 200 ml śmietanki. Gdy masa zacznie gęstnieć, łączymy ją z ubitą śmietaną. Wylewamy na orzechowy spód i chłodzimy w lodówce około 3 godzin.

Beza włoska opalana

Wodę z cukrem podgrzewamy do temperatury około 118°C (próba pióra). Ubijamy białka i stopniowo zalewamy je (sparzamy) gorącym syropem. Miksujemy do uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Przekładamy masę do worka cukierniczego.

Sernik wyjmujemy z tortownicy. Zdobimy ciasto na obwodzie, szprycując rozetki z białka. Opalamy gotowe rozetki palnikiem. Sernik dekorujemy wiórkami z białej czekolady, plastrami cytryny oraz listkami mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (19)

Avatar
  • Gość Gość
    313 dni temu
    Jeden z serników podobny do "Logan", wydaje sié, że się chce. Pozdrawiam! Anna Lamaroue

    odpowiedz

  • Gość Gość
    640 dni temu
    Bezy jest zdecydowanie za dużo. Oprócz ozdobienia sernika robiłam beziki opalane dla dzieci. Mimo to zostało mu jej dużo. Serniczek genialny, będę powtarzać.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    982 dni temu
    Aga, można upiec (wysuszyć w piekarniku) pojedyncze bezy i udekorować nim sernik.

    odpowiedz

  • Aga Aga
    982 dni temu
    czy można gotowe już bezy jakoś przypiec w piekarniku dla takiego efektu? i dopiero później udekorować deser.

    odpowiedz

  • Anka Anka
    1038 dni temu
    Zdecydowanie zgadzam się z Kasią i Gosią85. Książka jest bardzo fajna. Pozdrowienia dla Pana Pawła.

    odpowiedz

  • milka milka
    1047 dni temu
    Ja upiekłam sobie beziki osobno i przyozdobiłam sernik : )

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1056 dni temu
    Sernik wyszedł przepyszny. A książka jest rewelacyjna! Piękne zdjęcia, a proporcje składników idealne tak, że desery nie wychodzą za słodkie i udają się idealnie :)

    odpowiedz

  • Gosia85 Gosia85
    1057 dni temu
    Strasznie narzekacie na tą książkę. Ja też mam ją i szczerze przyznam, że odkąd ją posiadam, to coraz częściej przygotowuję słodkości. Czasem tylko z czystej ciekawości jak smakują i czy aby na pewno są takie świetne. Szczerze mówiąc to nie mam do niej żadnych zastrzeżeń. Zawiera świetne przepisy, łatwe w przygotowaniu, a wszystko jest klarownie napisane. Jeśli chodzi o efekt końcowy to jest taki jak w przepisie. Wszystko wychodzi smakowite! Poproszę więcej takich książek (nie tylko ze słodyczami :-)

    odpowiedz

  • aga aga
    1057 dni temu
    do gościa Edi; cieszę się że masz takie zdanie bo już myślałam że to ze mną jest coś nie tak. Zrobiłam dwa ciasta z tej książki i powiem szczerze szkoda było mojego czasu,nerwów i pieniędzy które wydałam na składniki nie mówiąc już o kasie wydanej na książkę,a co do pieczenia słodkości ułomna nie jestem bo dużo potrafię;-) przepisy są nie precyzyjne, trzeba się grubo zastanowić co jak zrobić bo nie wszystko jest dokładnie opisane, czasami nie wiadomo czy tylko podgrzać czy doprowadzić do wrzenia,totalny bezsens.

    odpowiedz

  • Grażyna Gość Grażyna Gość
    1060 dni temu
    Super to wygląda... .Spróbuję

    odpowiedz

  • Edi Edi
    1061 dni temu
    Nie wiem gdzie mogę dodać komentarz na temat książki, więc pozwolę sobie tutaj. Od jakiegoś czasu jestem w posiadaniu owej książki, czy w szczęśliwym posiadaniu? jeśli książki mają służyc do zbierania kurzu to tak. Fotograf miał jakąś swoją wizję i wszystkie te zdjęcia są robione na jedno kopyto, ale czy ze smakiem? wystarczy spojrzeć na pierwsze strony - zdjęcia wypieków zrobione z góry, str 103 - pani bez połowy twarzy ale wiadomo że to książka kulinarna więc po co w dalszej części zdjęcia osób w całości, str 268 ciemne pączki na ciemnym tle, trzeba się nieźle wpatrzeć żeby zobaczyć śliwki. Wiadomo że najpierw je się oczami, dlatego nie rozumiem jak takie zdjęcia mógł ktoś zatwierdzić do wydruku. Posiadam ponad 20-letni staż w cukiernictwie i jak czytam sposób wykonania to...muszę czytać jeszcze raz. Czcionka jest za mała a i sens opisu pozostawia wiele do życzenia. Jeśli w przepisie ktoś używa drożdży to warto napisać jakie to są drożdże. Tak dla porównania mogę polecić blog cukierniczy www.mojewypieki.com który jest regularnie odwiedzany przez tysiące kobiet nie tylko w Polsce. Proszę zwrócić uwagę jak przedstawione są wypieki, jak opisany sposób przygotowania...strona ta wręcz uzależnia. Myślałam że w tej książce zdobędę jakąś wiedzę - po prostu bardzo się rozczarowałam.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1062 dni temu
    Drogi Gościu, niestety przy serniku na zimno - nie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1062 dni temu
    Czy mozna jakos inaczej opalic bezy gdy sie nie ma palnika ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1062 dni temu
    Aniu, blacha ma średnicę 25 cm.

    odpowiedz

  • ania ania
    1062 dni temu
    Jaką średnicę ma blacha?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1063 dni temu
    Matyldo, możesz ubijać żółtka mikserem, jednak na najmniejszych obrotach. Żółtka ubijane na parze stają się bardziej puszyste, powstaje z nich lepsza piana, niż ubijane w sposób tradycyjny. Niestety w przypadku sernika na zimno nie ma innego sposobu na opalenie bezy (nie możemy takiego ciasta wstawić do piekarnika). Drogi Gościu, nie możemy podawać tego typu informacji. Ja_nina, świetne przepisy na domowe lody znajdziesz tu: http://kuchnialidla.pl/product/Domowe-lody-truskawkowo-jogurtowe-na-3-sposoby i tu http://kuchnialidla.pl/product/Parfait-waniliowe-z-malinami-domowe-lody :)

    odpowiedz

  • Ja_nina Ja_nina
    1063 dni temu
    Sernik fajny, ale ja mam inną prośbę :-) Wiosna już jest, lato się zbliża... chciałabym prosić aby pojawił się w KuchniLidla przepis na domowe lody - gotuje się chyba i ubija śmietankę z jajkami!?. Taki podstawowy, który można zmieniać i urozmaicać różnymi dodatkami, bo te wszystkie sklepowe lody, listę składników mają nieraz bardzo dziwną i... dłuższą niż 2 tomy Krzyżaków ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1063 dni temu
    z jakiej firmy jest ten rękaw cukierniczy?

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1064 dni temu
    Czy ubijanie masy z cukru, żółtek i śmietanki na parze to wymóg higieniczny, tzn. służy pozbyciu się z jajek ew. salmonelli czy ma jakiś inny cel? Czy można tę masę ubijać mikserem czy to ją za bardzo napowietrzy? A ten palnik do przypiekania bezy to jaki on właściwie jest i czym można uzyskać podobny efekt, jeśli się takowego palnika nie posiada?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram