Przekąski sylwestrowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Panierowana mozzarella

Przygotuj

Ręcznik papierowy

Mieszamy 100 g mąki pszennej i 100 g mąki kukurydzianej. Do pojemnika miksera wbijamy 2 jaja, dodajemy pieprz i sól. Chwilkę miksujemy. W mące robimy dołek, dodajemy jajko i wodę. Całość mieszamy (musimy uzyskać konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego). Odstawiamy na bok. Do pojemnika miksera wrzucamy 80 g suszonych pomidorów i 3 łyżki oliwy z oliwek. Miksujemy na jednolitą masę.

Mozzarellę kroimy w plastry, następnie każdy plaster kroimy na pół. Wszystkie kawałki mozzarelli obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej za pomocą widelca. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, listki pietruszki chwilę frytujemy pod przykryciem, wyjmujemy na papierowy ręcznik, delikatnie solimy. Na patelni chwilę frytujemy kawałki mozzarelli, wyjmujemy z patelni, na wierzch każdego kawałka dodajemy sos z suszonych pomidorów i ufrytowane listki pietruszki.

Jak podawać

Podawać na gorąco.

Podajemy od razu po przygotowaniu.

Kuleczki z koziego sera

By zrobić kuleczki z koziego sera 200 g sera wrzucamy do miski, dodajemy pieprz, rozdrabniamy za pomocą widelca. Pół pęczka szczypiorku bardzo drobno kroimy i wrzucamy do koziego sera. Ponownie mieszamy.
Jajko wbijamy na talerz, dodajemy pieprz i sól, mieszamy całość. Mąkę i bułkę tartą przekładamy na osobne talerzyki. Z sera tworzymy kuleczki, obtaczamy je w mące, jajku i tartej bułce. Na oleju, który został na patelni po smażeniu mozzarelli, smażymy kulki.

Jak podawać

Po usmażeniu wykładamy kulki na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym (jeśli przygotowujemy kulki wcześniej, przed podaniem możemy je wstawić do pieca nagrzanego do 60°C (termoobieg) na kilka minut w celu podgrzania), następnie kładziemy na talerz, w każdą kuleczkę wbijamy wykałaczkę, całość dekorujemy pozostałym pokrojonym szczypiorkiem.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem

Przygotuj

Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (termoobieg).

Przygotowanie

Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na desce posypanej mąką. Łososia rozkładamy na 1/3 powierzchni ciasta. Łososia doprawiamy pieprzem i rolujemy ciasto.
Jajko roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy pieprz i sól. Mieszamy. Końcówki ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy, następnie cały rulon smarujemy jajkiem. Posypujemy ciasto sezamem. Kroimy na małe roladki. Ruloniki wkładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na mniej więcej 15 minut (ciasto nie może być surowe).

Jak podawać

Po upieczeniu wyciągamy na talerz, przystrajamy koperkiem.

Miniomlety pomidorowe

Przygotuj

Ręcznik papierowy

Przygotowanie

8 jajek wbijamy do miski. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy trzepaczką, odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, 2 ząbki czosnku bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy szczypiorek). 4 plastry boczku kroimy bardzo drobno na paseczki. Siekamy 80 g pomidorów pelati. Boczek wrzucamy na zimną patelnię, podsmażamy. Po wstępnym przesmażeniu boczku wlewamy 1 łyżkę oliwy na patelnię, dodajemy czosnek i cebulę, smażymy do zeszklenia. Po zeszkleniu dodajemy 80 g pomidorów pelati i 2 szczypty ziół prowansalskich, całość mieszamy. Przelewamy na patelnię jajka, mieszamy. Kiedy jajka zaczynają się ścinać (powstaje jajecznica) spychamy wszystko na brzeg patelni, ubijamy (całość musi być dość mocno ścięta).

Jak podawać

Omlet przekładamy na deskę i za pomocą ręcznika papierowego formujemy ładny rulonik, następnie kroimy na 12 miniomlecików.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • natika1 natika1
    2137 dni temu
    Roladki u mnie w wersji z czarnym sezamem robią furorę na sylwwestra co roku!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2137 dni temu
    ❤️
  • Gość Gość
    3270 dni temu
    Omleciki i mozzarella okazały się hitem imprezy. Niestety mozzarella rozpłynęła się i nie wyglądała tak ładnie jak na filmiku. Czy za długo ją frytowałam?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3268 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli mozzarella się rozpłynęła mogła być za słabo obtoczona w cieście, albo za długo frytowana.
  • Gość Gość
    2156 dni temu
    jak olej jest dobrze nagrzany wystarczy dostłownie chwilka. Jak za ktoryms razem dolalam troche oleju i dluzej przetrzymalam mozarelle zrobila sie packa
  • Gość Gość
    3271 dni temu
    czy można przygotowac roladki wcześniej czy ciasto tego nie zniesie? chodzi mi o przewiezienie surowych roladek na miejsce imprezy i upieczenie ich tam :) bo domyślam się, że są zjadliwe tylko na ciepło

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3268 dni temu
    Roladki smakują również na zimno :) Jeśli chcesz wypiekać je poza domem, najlepiej przygotuj je na świeżo już na miejscu.
  • Gość Gość
    3273 dni temu
    jej

    odpowiedz

  • Marta  Mierzwa Marta Mierzwa
    3276 dni temu
    Super

    odpowiedz

  • oliwia weksejGość oliwia weksejGość
    3637 dni temu
    supcio

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3882 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście dodatek koperku nieco zmienia smak, ale śmiało możesz go dodać do tej przekąski :)

    odpowiedz

  • Gość.w Gość.w
    3882 dni temu
    Witam, czy mogę dodać wędzonego łososia z koperkiem zamiast zwykłego ?? czy bardzo zmieni sie jego smak?? ;) Pozdrawiam

    odpowiedz

  • http://zenekgotuje.pl/pomyslowe-przekaski/ http://zenekgotuje.pl/pomyslowe-przekaski/
    4000 dni temu
    Przekąski z sera zawsze się świetnie sprawdzają, wystarczy podać go na zimno lub na ciepło. Dodatkowo jak zrobimy go w panierce jak sugerujecie to musi być pysznie :)

    odpowiedz

  • Lukasz Lukasz
    4002 dni temu
    Super! szkodsa tylko ze w lidlu w poznaniu sezamu nie mogłem kupić !

    odpowiedz

  • Kruszynka w kuchni szaleje Kruszynka w kuchni szaleje
    4003 dni temu
    super przekaski :) zapraszam do mnie na blog tam tez jest ich sporo oraz na strone na facebooku PYSZNE PRZEKASKI NA SYLWESTRA I NIE TYLKO ZAPRASZAM https://www.facebook.com/pages/Kruszynka-w-kuchni-szaleje/198216287037630 http://kruszynawkuchniszaleje.blogspot.de/

    odpowiedz

  • Agata Agata
    4132 dni temu
    Roladki z łososiem super!

    odpowiedz

  • Anna Anna
    4266 dni temu
    Rewelacyjne przekąski- szczególnie roladki z ciasta francuskiego! Gorąco polecam:)

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    4367 dni temu
    Zapraszam do zapoznania się z moją osobistą recenzją przekąsek Pascala http://szefkuchni.blox.pl/2012/12/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-22-Sylwestrowe.html

    odpowiedz

  • kuderek1983 kuderek1983
    4368 dni temu
    bardzo mi się podobają te przepisy mam już składniki :)

    odpowiedz

  • oliwia weksej oliwia weksej
    4368 dni temu
    supcio

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!