Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Panierowana mozzarella
Przygotuj
Ręcznik papierowy
Mieszamy 100 g mąki pszennej i 100 g mąki kukurydzianej. Do pojemnika miksera wbijamy 2 jaja, dodajemy pieprz i sól. Chwilkę miksujemy. W mące robimy dołek, dodajemy jajko i wodę. Całość mieszamy (musimy uzyskać konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego). Odstawiamy na bok. Do pojemnika miksera wrzucamy 80 g suszonych pomidorów i 3 łyżki oliwy z oliwek. Miksujemy na jednolitą masę.
Mozzarellę kroimy w plastry, następnie każdy plaster kroimy na pół. Wszystkie kawałki mozzarelli obtaczamy w cieście, następnie w bułce tartej za pomocą widelca. Na patelni rozgrzewamy olej roślinny, listki pietruszki chwilę frytujemy pod przykryciem, wyjmujemy na papierowy ręcznik, delikatnie solimy. Na patelni chwilę frytujemy kawałki mozzarelli, wyjmujemy z patelni, na wierzch każdego kawałka dodajemy sos z suszonych pomidorów i ufrytowane listki pietruszki.
Jak podawać
Podawać na gorąco.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Kuleczki z koziego sera
By zrobić kuleczki z koziego sera 200 g sera wrzucamy do miski, dodajemy pieprz, rozdrabniamy za pomocą widelca. Pół pęczka szczypiorku bardzo drobno kroimy i wrzucamy do koziego sera. Ponownie mieszamy.
Jajko wbijamy na talerz, dodajemy pieprz i sól, mieszamy całość. Mąkę i bułkę tartą przekładamy na osobne talerzyki. Z sera tworzymy kuleczki, obtaczamy je w mące, jajku i tartej bułce. Na oleju, który został na patelni po smażeniu mozzarelli, smażymy kulki.
Jak podawać
Po usmażeniu wykładamy kulki na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym (jeśli przygotowujemy kulki wcześniej, przed podaniem możemy je wstawić do pieca nagrzanego do 60°C (termoobieg) na kilka minut w celu podgrzania), następnie kładziemy na talerz, w każdą kuleczkę wbijamy wykałaczkę, całość dekorujemy pozostałym pokrojonym szczypiorkiem.
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
Przygotuj
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C (termoobieg).
Przygotowanie
Ciasto francuskie delikatnie rozwałkowujemy na desce posypanej mąką. Łososia rozkładamy na 1/3 powierzchni ciasta. Łososia doprawiamy pieprzem i rolujemy ciasto.
Jajko roztrzepujemy widelcem w misce, dodajemy pieprz i sól. Mieszamy. Końcówki ciasta smarujemy jajkiem, zawijamy, następnie cały rulon smarujemy jajkiem. Posypujemy ciasto sezamem. Kroimy na małe roladki. Ruloniki wkładamy na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (termoobieg) na mniej więcej 15 minut (ciasto nie może być surowe).
Jak podawać
Po upieczeniu wyciągamy na talerz, przystrajamy koperkiem.
Miniomlety pomidorowe
Przygotuj
Ręcznik papierowy
Przygotowanie
8 jajek wbijamy do miski. Mieszamy całość za pomocą trzepaczki. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy trzepaczką, odstawiamy. Cebulę kroimy w piórka, 2 ząbki czosnku bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy szczypiorek). 4 plastry boczku kroimy bardzo drobno na paseczki. Siekamy 80 g pomidorów pelati. Boczek wrzucamy na zimną patelnię, podsmażamy. Po wstępnym przesmażeniu boczku wlewamy 1 łyżkę oliwy na patelnię, dodajemy czosnek i cebulę, smażymy do zeszklenia. Po zeszkleniu dodajemy 80 g pomidorów pelati i 2 szczypty ziół prowansalskich, całość mieszamy. Przelewamy na patelnię jajka, mieszamy. Kiedy jajka zaczynają się ścinać (powstaje jajecznica) spychamy wszystko na brzeg patelni, ubijamy (całość musi być dość mocno ścięta).
Jak podawać
Omlet przekładamy na deskę i za pomocą ręcznika papierowego formujemy ładny rulonik, następnie kroimy na 12 miniomlecików.
Zobacz podobne
przepisy
Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem kuchni w stylu hiszpańskim.
Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.
Przekąski sylwestrowe Okrasy
Sekretem udanego przyjęcia jest dobre jedzenie. Skorzystajcie z pomysłów Okrasy na przekąski sylwestrowe!
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczone udka z kurczaka z cytryną, miodem i zapiekanymi ziemniakami
- Zupa chrzanowa z szynką
- Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
- Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym
- Muffiny jabłkowe z karmelem
- Zielone curry z groszkiem cukrowym
- Wegesmalec ze skwarkami
- Semifreddo z czarnym sezamem
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Mus truskawkowy
- Pierś kurczaka z ziemniakami i marchewką z groszkiem
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Krakersy z chutneyem brzoskwiniowym
- Herbata jabłkowo-cynamonowa
- Sylwestrowe przekąski z ciasta owsianego
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- Talerz przekąsek w stylu adriatyckim
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Sałatka z kiełkami fasoli
- Nalewka z głogu
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Ciasto z profiterolkami
- NALEWKA ŚLIWKOWA
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (20)
2113 dni temu
Roladki u mnie w wersji z czarnym sezamem robią furorę na sylwwestra co roku!!!
odpowiedz
2113 dni temu
❤️
3245 dni temu
Omleciki i mozzarella okazały się hitem imprezy. Niestety mozzarella rozpłynęła się i nie wyglądała tak ładnie jak na filmiku. Czy za długo ją frytowałam?
odpowiedz
3243 dni temu
Drogi Gościu, jeśli mozzarella się rozpłynęła mogła być za słabo obtoczona w cieście, albo za długo frytowana.
2132 dni temu
jak olej jest dobrze nagrzany wystarczy dostłownie chwilka. Jak za ktoryms razem dolalam troche oleju i dluzej przetrzymalam mozarelle zrobila sie packa
3247 dni temu
czy można przygotowac roladki wcześniej czy ciasto tego nie zniesie? chodzi mi o przewiezienie surowych roladek na miejsce imprezy i upieczenie ich tam :) bo domyślam się, że są zjadliwe tylko na ciepło
odpowiedz
3243 dni temu
Roladki smakują również na zimno :) Jeśli chcesz wypiekać je poza domem, najlepiej przygotuj je na świeżo już na miejscu.
3248 dni temu
jej
odpowiedz
3251 dni temu
Super
odpowiedz
3613 dni temu
supcio
odpowiedz
3857 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście dodatek koperku nieco zmienia smak, ale śmiało możesz go dodać do tej przekąski :)
odpowiedz
3857 dni temu
Witam, czy mogę dodać wędzonego łososia z koperkiem zamiast zwykłego ?? czy bardzo zmieni sie jego smak?? ;) Pozdrawiam
odpowiedz
3975 dni temu
Przekąski z sera zawsze się świetnie sprawdzają, wystarczy podać go na zimno lub na ciepło. Dodatkowo jak zrobimy go w panierce jak sugerujecie to musi być pysznie :)
odpowiedz
3978 dni temu
Super! szkodsa tylko ze w lidlu w poznaniu sezamu nie mogłem kupić !
odpowiedz
3978 dni temu
super przekaski :) zapraszam do mnie na blog tam tez jest ich sporo oraz na strone na facebooku PYSZNE PRZEKASKI NA SYLWESTRA I NIE TYLKO ZAPRASZAM https://www.facebook.com/pages/Kruszynka-w-kuchni-szaleje/198216287037630 http://kruszynawkuchniszaleje.blogspot.de/
odpowiedz
4108 dni temu
Roladki z łososiem super!
odpowiedz
4241 dni temu
Rewelacyjne przekąski- szczególnie roladki z ciasta francuskiego! Gorąco polecam:)
odpowiedz
4343 dni temu
Zapraszam do zapoznania się z moją osobistą recenzją przekąsek Pascala http://szefkuchni.blox.pl/2012/12/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-22-Sylwestrowe.html
odpowiedz
4344 dni temu
bardzo mi się podobają te przepisy mam już składniki :)
odpowiedz
4344 dni temu
supcio
odpowiedz
zobacz wszystkie