Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- dużą patelnię
- drewnianą łyżkę
- nóż
- deskę do krojenia
- miseczkę
- pokrywkę
- kubek
- tarkę do sera
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój, a następnie wrzuć do miseczki. Kurczaka oczyść i usuń z niego błonki, a potem przekrój pierś na pół, by stała się cieńsza.
KROK 2: SMAŻYMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozpuść masło, a potem podsmaż na niej kurczaka. Mięso dopraw na patelni 1 g soli, 0,5 g pieprzu, 0,5 g oregano, 0,5 g rozmarynu i 0,5 g tymianku. Pierś powinna smażyć się z każdej strony do momentu, aż nabierze złotego koloru.
KROK 3: KROIMY POMIDORY
W czasie, gdy kurczak się smaży, umyj deskę, a potem pokrój na niej pomidory w cienkie paski.
KROK 4: SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Na patelnię dodaj czosnek oraz cebulę i wymieszaj z kurczakiem. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, dodaj suszone pomidory i ponownie zamieszaj. Po 4-5 minutach podlej całość winem i zamieszaj.
KROK 5: BUDUJEMY SOS
Gdy wino zacznie się redukować, powoli dodaj do niego bulion. Całość zamieszaj i gotuj przez 4 minuty. Dodaj resztę przypraw i ziół.
KROK 6: HARTUJEMY ŚMIETANĘ
Do kubka wlej śmietankę, a następnie nabierz łyżką sos z patelni i dodaj do kubka. Całość zamieszaj. Czynność powtórz kilkakrotnie, cały czas mieszając.
KROK 7: DODAJEMY ŚMIETANĘ
Dodaj śmietanę do składników gotujących się na patelni i zamieszaj. Pozwól jej się gotować przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
KROK 8: DODAJEMY SER I SZPINAK
Zetrzyj parmezan na tarce wprost do gotującego się sosu i zamieszaj. Po chwili dodaj także mascarpone i ponownie zamieszaj. Na sam koniec dodaj także szpinak i ponownie zamieszaj.
KROK 9: WYKAŃCZAMY DANIE
Po dodaniu sera lekko zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj pokrywką. Całość powinna dusić się przez 15-20 minut, aż sos stanie się gęsty.
KROK 10: SERWUJEMY DANIE
Gotowe danie przełóż na głębokie talerze i serwuj w towarzystwie ulubionego makaronu, pieczywa lub dzikiego ryżu.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Kurczak marynowany w miodzie z chłodnikiem i ziemniaczkami
Kurczak i ziemniaki? To nie musi być nudne! Soczyste mięso z pysznymi dodatkami to nowatorski sposób na klasyczny obiad.
Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym
Aromatyczne, duszone mięso doprawione indyjskim curry i złamane kwasowością pomidorów. Do tego porcja warzyw i… gotowe!
Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!
Kurczak po toskańsku
Kurczak po toskańsku, znany też pod nazwą Polla alla Toscana, to danie o niezwykle długiej i burzliwej historii, które do dziś nie ma jednej ustalonej receptury. Wiadomo, że początki tego dania sięgają już czasów starożytnych, kiedy to myśliwi przygotowywali dania z tego, co upolowali i ogólnodostępnych składników — świeżych ziół, pomidorów i oliwy. To właśnie zioła są kluczowym składnikiem tego dania, dzięki któremu całość nabiera odpowiedniego smaku i aromatu, charakterystycznego dla tego regionu.
Chociaż receptura na to danie zmieniała się wraz z kolejnymi wiekami, to właśnie zioła i mięso pozostały niezmienne. Do kurczaka po toskańsku dodawano wino, świeże pomidory, oliwki, paprykę i różne inne produkty, które były aktualnie w zasięgu ręki. Danie to zostało wymyślone na potrzeby biedniejszych warstw społecznych, dlatego też trafiały do nich ogólnodostępne i tanie składniki.
Różne odsłony kurczaka po toskańsku rozsiały się po całym świecie za sprawą kupców, dlatego też dziś trudno jest wyłonić jedną prawdziwą recepturę na to danie. My przygotowaliśmy dla Was specjalny przepis, w którym gwiazdą jest kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami, ale równie popularną odsłoną tego dania w naszej części Europy jest kurczak ze szpinakiem i pomidorami cherry. Zebraliśmy też kilka istotnych wskazówek, które sprawią, że Twój kurczak z suszonymi pomidorami i szpinakiem będzie jeszcze pyszniejszy i chętnie się nimi podzielimy w dalszej części tekstu.
Jak zrobić kurczaka po toskańsku?
Pierś z kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami po toskańsku — jak ją zrobić? Kluczem do przyrządzenia tego pysznego dania są świeże składniki o wysokiej jakości oraz powolne gotowanie. Jeśli chcesz, aby Twój kurczak toskański stał się lepszy, użyj do jego przygotowania najlepszych składników — włoskich suszonych pomidorów, świeżego szpinaku i kurczaka z ekologicznej hodowli. Do uzyskania głębszego smaku sosu, możesz zmienić nieco nasz przepis i dodać do sosu całego wyporcjowanego kurczaka z kośćmi (w szczególności polecamy udka).
Gotowe składniki należy pokroić i usmażyć w odpowiedniej kolejności, aby zbudować odpowiedni smak i aromat sosu. Żeby dobrze zrobić filet po toskańsku, należy zacząć od podsmażenia kurczaka wraz z ziołami. Zioła zaczną powoli uwalniać swoje aromaty, dzięki czemu łatwiej Ci będzie zbudować głębię smaku. Postaraj się wykorzystać do gotowania jak najwięcej świeżych ziół, a suszone dodać w jak najmniejszej ilości. Zbyt duża ilość suszonych ziół może przytłoczyć gorzkością smak mięsa i innych elementów dania. Po usmażeniu kurczaka możesz przejść do dodawania reszty składników w wyznaczonej przez nas kolejności.
Jeśli chcesz, aby Twój sos miał głęboki smak i aromat, a jego struktura była gładka, koniecznie zahartuj śmietanę przed jej dodaniem. Gotujący się sos może łatwo się zważyć, niezależnie od Twoich umiejętności kulinarnych czy precyzji. Gdy kremowa baza będzie gotowa, możesz zacząć dodawać ser i szpinak i dokładnie wszystko wymieszać. Późne dodanie tych składników pozwoli Ci uzyskać gładką strukturę sosu z wyczuwalnym smakiem szpinaku.
Żeby Twoja pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem była soczysta i krucha, zadbaj o to, aby w miarę wcześnie podlać mięso winem. Wybierz takie z małą ilością cukru resztkowego — słodkie wino może popsuć cały sos! Ważna jest tu także sama technika oraz czas przygotowywania. Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym powinien gotować się długo i powoli, aby smak i aromat mógł rozwinąć się w pełni.
Z czym podawać to aromatyczne danie? Kurczak po toskańsku genialnie smakuje z makaronem oraz świeżym pieczywem na zakwasie. Jeśli chcesz, możesz podać go także z ryżem albo ulubionym rodzajem kaszy. W każdej wersji będzie smakował wybornie!
Przepis na kurczaka po toskańsku
Filet ze szpinakiem i suszonymi pomidorami możesz przygotować także na wiele innych sposobów. Toskański kurczak lubi się także ze świeżymi pomidorami, a nawet tymi z puszki. Sos na bazie świeżych pomidorów będzie nieco lżejszy i odświeżający, dlatego doskonale sprawdzi się na letni obiad.
Kurczak w sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami świetnie smakuje z dodatkiem sera ricotta oraz pecorino. Większa ilość sera czyni danie bardziej sytym oraz kalorycznym. Jeśli masz ochotę przyrządzić kurczaka w sosie z suszonymi pomidorami i szpinakiem w bardziej dietetyczny sposób, możesz zamienić słodką śmietankę na jej kwaśną kuzynkę, albo jogurt 0% tłuszczu, a zamiast parmezanu i mascarpone użyć mozzarelli w wersji light. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szwarcwaldzki shake mleczny z wiśniami
- Frittata z boczkiem i młodą kapustą
- Dorsz pieczony z sosem piwnym i szpinakiem
- Czekoladowy tort orzechowo-jabłkowy
- Chleb z orzechów laskowych
- Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną
- Bruk z polędwicy wołowej podany na purée z marchwi
- Kanapki śniadaniowe
- Zupa z topinamburu z sałatką
- Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
- Wielkopolski street food – pyzy z kaczką
- PASTA Z GRILLOWANEJ CUKINII
- Potrawka z kurczaka
- Kurczak z farszem orzechowym i śliwkami
- Bubble waffles z domowymi lodami, owocami i polewą czekoladową
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
301 dni temu
Ile gramów kurczaka?
odpowiedz
300 dni temu
Cztery filety będą ważyć ok. 500-600 gramów.