Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- miskę
- miseczkę
- talerz
- sitko o drobnych oczkach
- przesiewacz do mąki
- patelnię o nieprzywierającym dnie
- trzepaczkę
- chochlę średniej wielkości
- łopatkę do przewracania naleśników
PRZYGOTOWANIE:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ
Do miski przesiej mąkę, a następnie wlej mleko, wbij jajka i dodaj sól oraz olej. Całość dokładnie rozmieszaj trzepaczką, aby uzyskać gładką konsystencję. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na 10 minut.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Truskawki starannie umyj pod bieżącą wodą, a następnie osusz je i pokrój na mniejsze kawałki, najlepiej na ćwiartki. Wrzuć je do miseczki.
KROK 3: SMAŻYMY NALEŚNIKI
Rozgrzej patelnię, a następnie delikatnie wysmaruj ją olejem. Nabierz porcję ciasta i wylej ją na patelnię. Po ok. 45 sekundach przewróć naleśnika na drugą stronę. Odłóż go na talerz i przejdź do smażenia kolejnego naleśnika. Czynność powtarzaj, aż do momentu, w którym skończy Ci się ciasto. Co kilka naleśników warto ponownie posmarować patelnię olejem.
KROK 4: SERWUJEMY NALEŚNIKI
Rozłóż naleśnika na osobnym talerzu, a następnie przesmaruj go serkiem homogenizowanym. Ułóż po środku kilka ćwiartek truskawek, a potem złóż naleśnika na pół i jeszcze raz na pół. Złóż dokładnie w takim sam sposób kolejnego naleśnika. Całość ozdób kawałkami truskawek i przesianym przez sitko cukrem pudrem. Przygotuj w ten sam sposób pozostałe naleśniki. Życzymy smacznego!
Zobacz podobne
przepisy
Serowe placuszki z sosem malinowym
Puszyste twarogowe placuszki z intensywnie malinowym sosem z dodatkiem wina. Sprawdź smakowity przepis Pawła!
Czekoladowe naleśniki z bananami
Wystarczy odrobina kakao i kilka dodatków, by odmienić klasyczne naleśniki. W tej wersji smakują naprawdę przepysznie.
Pancakes z borówkami
Śniadanie w amerykańskim stylu musi być sycące, dlatego polecamy pyszne pancakes z borówkami i syropem klonowym!
Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
Naleśniki na śniadanie? Spróbuj ich w nowej formie – pieczonej! Zachwycą Cię puszystością i delikatnością!
Puszyste naleśniki z truskawkami — na obiad, deser i przekąskę
Puszyste naleśniki z truskawkami z naszego przepisu to danie, którego koniecznie musisz spróbować! Przyrządzenie naleśników z nadzieniem z soczystych truskawek to także doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, a zwłaszcza ich nadmiaru. Kompozycja z soczystymi truskawkami i delikatnym, a zarazem puszystym ciastem naleśnikowym z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom, także tym młodszym.
Naleśniki z truskawkami to bardzo uniwersalna pozycja, którą można bez trudu dopasować do własnych upodobań i poeksperymentować z różnymi dodatkami — od klasycznego serka homogenizowanego czy bitej śmietany, aż po bardziej wyszukane połączenia, takie jak kremowy ser ricotta czy nasz polski, domowy twaróg. Każdy dobierze do naleśników z truskawkami coś w swoim guście!
Nasz sprawdzony przepis gwarantuje Ci uzyskanie idealnie cienkich, puszystych i lekkich jak chmurka naleśników, które zachwycają swoim smakiem już od pierwszego kęsa. Kluczową rolę odgrywają tutaj dobrze dobrane proporcje składników oraz odpowiednia temperatura patelni. Starannie dobrane składniki oraz odpowiednie mieszanie zapewniają idealną konsystencję ciasta, które w kilka chwil zamienia się w rumiane, pyszne placuszki.
Naleśniki z truskawkami to potrawa, która sprawdzi się jako letni obiad, deser czy słodka przekąska. Od niedzielnego śniadania po przyjęcie w gronie przyjaciół — w każdej konfiguracji będą znakomite. Ich przygotowanie jest stosunkowo proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności kulinarnych, co sprawia, że mogą być przyrządzane przez każdego, nawet osoby początkujące w sztuce kucharskiej.
Przepis na naleśniki z truskawkami — o czym warto pamiętać?
Jak zrobić dobre naleśniki? Nasz przepis na naleśniki z truskawkami pozwoli Ci przyrządzić to danie w perfekcyjnej odsłonie. Jeśli dodatkowo będziesz trzymał się kilku zasad oraz naszych wskazówek, efekt przejdzie Twoje najśmielsze oczekiwania. Odkryj wraz z nami tajniki przyrządzania idealnie puszystych, domowych naleśników z truskawkami!
Przygotowanie doskonałych naleśników z truskawkami zaczyna się od sporządzenia odpowiedniego ciasta. Kluczową rolę odgrywają tutaj wysokiej jakości składniki oraz właściwe proporcje pomiędzy nimi. Mąka powinna być drobno zmielona i dodatkowo przesiana przez sito lub przesiewacz, dzięki czemu ciasto będzie lżejsze i bardziej puszyste. Istotne jest również odpowiednie napowietrzenie ciasta podczas mieszania. Warto dodać do mleka sporą ilość wody gazowanej, aby spotęgować ten efekt. Dzięki temu ciasto nabierze lekkości i sprężystości, a naleśniki będą miały delikatną konsystencję.
Kolejnym istotnym krokiem jest odpowiednie przygotowanie truskawek na nadzienie. Świeże owoce powinny być dokładnie umyte i pokrojone na kawałki, ćwiartki lub plastry, aby można było równomiernie rozłożyć je na naleśnikach. Dodatek cukru do truskawek może pomóc wydobyć ich naturalny smak oraz aromat, ale jeśli bardzo nie chcesz, wcale nie musisz go dodawać. Jeśli przyrządzasz naleśniki według naszego przepisu, serek homogenizowany oraz cukier puder na wierzchu naleśnika w zupełności wystarczą. Chcesz podkręcić nieco smak nadzienia? Dodaj do niego odrobinę wanilii i cynamonu lub soku z cytryny.
Ostatnim krokiem w przygotowaniu idealnych naleśników z truskawkami jest rzecz jasna samo smażenie. Patelnia powinna być mocno rozgrzana i natłuszczona, aby z łatwością rozprowadzić po jej powierzchni ciasto. Ważne, aby nie przesadzać z ilością ciasta wlewanego na patelnię, by naleśniki nie wyszły zbyt grube. Podczas smażenia naleśników należy obserwować ich brzegi — gdy zaczną się lekko odrywać od patelni, można je odwrócić na drugą stronę.
Gotowe naleśniki powinny mieć złocisty kolor i sprężystą strukturę. Po zdjęciu z patelni naleśniki możesz podać w dowolny sposób — posypać je cukrem pudrem, polać ulubionym syropem lub udekorować pokruszonymi orzechami. Wybór należy do Ciebie!
Jakie dodatki do naleśników z truskawkami?
Jakie dodatki pasują do naleśników z truskawkami? Jednym z klasycznych dodatków do naleśników z truskawkami jest wykorzystany przez nas serek homogenizowany. Bardzo często można spotkać także naleśniki z serem i truskawkami. Połączenie słodkich truskawek z serem tworzy bardzo przyjemne doznania smakowe i kojarzy się z posiłkami serwowanymi w dzieciństwie. Takie naleśniki z twarogiem i truskawkami świetnie sprawdzą się w roli obiadu, ponieważ są bardzo sycące.
Z kolei bardzo popularne naleśniki z nutellą i truskawkami to propozycja dla miłośników wszelkiej maści słodyczy. Orzechowo-czekoladowy smak kremu czekoladowo-orzechowego doskonale współgra z soczystymi truskawkami, tworząc kombinację, która rozbudza zmysły. Kolejnym pomysłem wartym uwagi są naleśniki z truskawkami i bitą śmietaną. To klasyczne połączenie jest doskonałym pomysłem na letni deser — lekki i przyjemny w smaku.
Można także połączyć truskawki z innymi owocami, takimi jak banany, marakuja, kiwi, mango, borówki, jabłka, brzoskwinie, morele czy maliny, tworząc kolorowe i aromatyczne kompozycje na talerzu. Jeśli jesteś fanem orzechów, wykorzystaj je do przyrządzenia swoich naleśników! Orzechy laskowe, migdały, orzeszki ziemne, płatki kokosowe czy pistacje doskonale dogadują się z truskawkami.
Naleśniki z truskawkami świetnie komponują się również z jogurtami (np. greckim) oraz wszelkimi syropami — klonowym czy daktylowym, a nawet czekoladowym. Możliwości eksperymentowania z dodatkami do naleśników z truskawkami są praktycznie nieograniczone! Już dziś sprawdź, w której wersji smakują Ci najbardziej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Uszka z grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Piernik staropolski
- Ryba po japońsku
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Zupa grzybowa z makaronem
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pieczona ryba po grecku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
181 dni temu
Bardzo proste i bardzo smaczne!
odpowiedz
181 dni temu
PS. Ciasto trochę za gęste, musiałam rozcieńczyć.