zobacz film

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • żeliwną patelnię o średnicy 20 cm lub naczynie żaroodporne
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Rozgrzewamy patelnię

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Żeliwną patelnię (lub naczynie żaroodporne) wstawiamy do piekarnika, aby się rozgrzała.

Krok 2: Przygotowujemy ciasto

W dużej misce mieszamy jaja i mleko. Dodajemy cukier, sól i przesianą mąkę, dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć lejącą się i gładką konsystencję. Jeśli mamy więcej czasu na przygotowanie naleśnika, odstawiamy ciasto na 20 minut, aby odpoczęło.

Krok 3: Pieczemy naleśnik

Rozgrzaną patelnię wyciągamy z pieca i dokładnie smarujemy oliwą, zarówno dno, jak i boki naczynia. Na tak przygotowaną patelnię wylewamy ciasto. Naleśnik pieczemy w piekarniku ok. 20 minut, aż nabierze złotego koloru, a jego boki się uniosą.

Naleśnik podajemy od razu oprószony cukrem pudrem z dodatkiem świeżych owoców.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    71 dni temu
    Jak długo powinno rozgrzewć się naczynie? Pozdrawiam :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    69 dni temu
    Wstawiamy zanim zaczniemy przygotowywać przepis :) I nagrzewamy tak długo, dopóki nie zrobimy ciasta :)
  • Gość Gość
    89 dni temu
    co zamiast cukru? Czy może być miód? pozdrawiam Nina

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    88 dni temu
    Oczywiście :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram