zobacz film Naleśniki z syropem kawowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Krok 1: Do ciasta naleśnikowego dodajemy rozpuszczone masło 

Podsmażamy warzywa

Masło roztapiamy. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier wanilinowy i mieszamy rózgą. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy mleko oraz odrobinę wody. Mieszamy. Dodajemy mąkę partiami oraz rozpuszczone masło.

 

 

Krok 2: Smażymy naleśniki

Przygotowujemy paprykową salsę

Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

 

 

 

Krok 3: Wrzucamy ziarna kawy do sosu

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Lekko rozgrzewamy drugą patelnię. Wysypujemy cukier na całej jej powierzchni i rozpuszczamy (nie mieszamy!) aż do uzyskania jasnozłotej barwy. Dodajemy zmrożone masło, pokrojone na kawałki. Dodajemy odrobinę wody i czekamy, aż karmel oderwie się od patelni. Następnie dolewamy śmietankę i ponownie odrobinę wody. Wrzucamy kilka ziaren kawy. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zmieni barwę. Sos doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z limonki. Miętę siekamy i dodajemy do sosu. Naleśniki, po kolei, zanurzamy w sosie na patelni i składamy w trójkąty. Gotowe naleśniki układamy na talerzu i polewamy odrobiną sosu.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    1263 dni temu
    Ike około naleśników wychodzi z jednego przepisu? :D

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1263 dni temu
    Wszystko zależy oczywiście od wielkości patelni, ale z tego przepisu powinno wyjść ok. 8 naleśników :)
  • Maria S. Maria S.
    1474 dni temu
    Panie Karolu, co zamiast mąki pszennej??? pozdrawiam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1473 dni temu
    Mario, Mario, jeśli szukasz bezglutenowego zamiennika, najlepiej sprawdzi się mieszanka kilku mąk, np. kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej. Naleśniki wykonane z jednego rodzaju mąki bezglutenowej mogą okazać się zbyt mało elastyczne i sprawiać problem podczas składania w trójkąty. Wśród mąk z glutenem dobrym zamiennikiem będzie mąka orkiszowa i owsiana.
  • Gość Gość
    2414 dni temu
    to w koncu kilka czy kilkanascie ziaren kawy??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2413 dni temu
    kilka wystarczy :)
  • Gość Gość
    2993 dni temu
    Pierońsko słodki sos ale pyszny! Ciasto z tych proporcji wyszło mi bardzo gęstę więc dolałam więcej wody, ale rzeczywiście dzięki masłu dużo lepiej smakuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2997 dni temu
    Oj tak :) Są przepyszne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2999 dni temu
    Pyszne naleśniczki!

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!