
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Do ciasta naleśnikowego dodajemy rozpuszczone masło
Masło roztapiamy. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier wanilinowy i mieszamy rózgą. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy mleko oraz odrobinę wody. Mieszamy. Dodajemy mąkę partiami oraz rozpuszczone masło.
Krok 2: Smażymy naleśniki
Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.
Krok 3: Wrzucamy ziarna kawy do sosu
Lekko rozgrzewamy drugą patelnię. Wysypujemy cukier na całej jej powierzchni i rozpuszczamy (nie mieszamy!) aż do uzyskania jasnozłotej barwy. Dodajemy zmrożone masło, pokrojone na kawałki. Dodajemy odrobinę wody i czekamy, aż karmel oderwie się od patelni. Następnie dolewamy śmietankę i ponownie odrobinę wody. Wrzucamy kilka ziaren kawy. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zmieni barwę. Sos doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z limonki. Miętę siekamy i dodajemy do sosu. Naleśniki, po kolei, zanurzamy w sosie na patelni i składamy w trójkąty. Gotowe naleśniki układamy na talerzu i polewamy odrobiną sosu.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekane naleśniki z serkiem waniliowym i rodzynkami
Sprawdzony i szybki przepis na naleśniki z waniliowym nadzieniem zapiekane pod śmietanowym sosem. Pycha!

Amerykańskie naleśniki
Puszyste, pulchne, pachnące i bardzo sycące – przyrządź samodzielnie pyszne pancakes i rozpocznij słodko nowy dzień!

Pancakes z borówkami
Śniadanie w amerykańskim stylu musi być sycące, dlatego polecamy pyszne pancakes z borówkami i syropem klonowym!

Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka
Świeże i orzeźwiające danie Karola Okrasy - naleśniki o kokosowym smaku z sałatką truskawkowo-ogórkową!

Zobacz przepisy
na święta
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
- Ciasto szpinakowe à la jajka sadzone
- Karmelowy sernik z rosą
- Babka bananowa
- Jajka faszerowane pieczarkami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (9)
1319 dni temu
Ike około naleśników wychodzi z jednego przepisu? :D
odpowiedz
1319 dni temu
Wszystko zależy oczywiście od wielkości patelni, ale z tego przepisu powinno wyjść ok. 8 naleśników :)
1530 dni temu
Panie Karolu, co zamiast mąki pszennej??? pozdrawiam
odpowiedz
1529 dni temu
Mario, Mario, jeśli szukasz bezglutenowego zamiennika, najlepiej sprawdzi się mieszanka kilku mąk, np. kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej. Naleśniki wykonane z jednego rodzaju mąki bezglutenowej mogą okazać się zbyt mało elastyczne i sprawiać problem podczas składania w trójkąty. Wśród mąk z glutenem dobrym zamiennikiem będzie mąka orkiszowa i owsiana.
2470 dni temu
to w koncu kilka czy kilkanascie ziaren kawy??
odpowiedz
2469 dni temu
kilka wystarczy :)
3049 dni temu
Pierońsko słodki sos ale pyszny! Ciasto z tych proporcji wyszło mi bardzo gęstę więc dolałam więcej wody, ale rzeczywiście dzięki masłu dużo lepiej smakuje.
odpowiedz
3053 dni temu
Oj tak :) Są przepyszne :)
odpowiedz
3055 dni temu
Pyszne naleśniczki!
odpowiedz