zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: Do ciasta naleśnikowego dodajemy rozpuszczone masło 

Podsmażamy warzywa

Masło roztapiamy. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy cukier wanilinowy i mieszamy rózgą. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy mleko oraz odrobinę wody. Mieszamy. Dodajemy mąkę partiami oraz rozpuszczone masło.

 

 

Krok 2: Smażymy naleśniki

Przygotowujemy paprykową salsę

Patelnię smarujemy odrobiną oleju. Smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor.

 

 

 

Krok 3: Wrzucamy ziarna kawy do sosu

Zupę doprawiamy skórką z limonki

Lekko rozgrzewamy drugą patelnię. Wysypujemy cukier na całej jej powierzchni i rozpuszczamy (nie mieszamy!) aż do uzyskania jasnozłotej barwy. Dodajemy zmrożone masło, pokrojone na kawałki. Dodajemy odrobinę wody i czekamy, aż karmel oderwie się od patelni. Następnie dolewamy śmietankę i ponownie odrobinę wody. Wrzucamy kilka ziaren kawy. Gotujemy, aż sos się zredukuje i zmieni barwę. Sos doprawiamy do smaku sokiem wyciśniętym z limonki. Miętę siekamy i dodajemy do sosu. Naleśniki, po kolei, zanurzamy w sosie na patelni i składamy w trójkąty. Gotowe naleśniki układamy na talerzu i polewamy odrobiną sosu.

 

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    163 dni temu
    to w koncu kilka czy kilkanascie ziaren kawy??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    162 dni temu
    kilka wystarczy :)
  • Gość Gość
    742 dni temu
    Pierońsko słodki sos ale pyszny! Ciasto z tych proporcji wyszło mi bardzo gęstę więc dolałam więcej wody, ale rzeczywiście dzięki masłu dużo lepiej smakuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    746 dni temu
    Oj tak :) Są przepyszne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    748 dni temu
    Pyszne naleśniczki!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram