
Przygotuj
KROK 1
W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
KROK 2
Suche składniki dokładnie mieszamy z mlekiem. Masę łączymy z 3 łyżkami rozpuszczonego masła. Dodajemy jajko i ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy.
KROK 3
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Powierzchnię smarujemy odrobiną masła, nalewamy porcje ciasta. Pancakes przewracamy na drugą stronę, kiedy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
Ciepłe naleśniki serwujemy z małą kosteczką masła, syropem klonowym i borówkami.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe naleśniki z bananami
Wystarczy odrobina kakao i kilka dodatków, by odmienić klasyczne naleśniki. W tej wersji smakują naprawdę przepysznie.

Mini Pancakes na patyku
Spróbuj słynnych amerykańskich placuszków w wersji mini, podawanych w formie szaszłyków z truskawkami.

Sok i sałatka owocowa
Przygotuj owocowe śniadanie, jakie jada na co dzień amerykańska modelka i aktorka - Laura James!

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Komentarze (41)
141 dni temu
W tym przepisie jest za dużo soli i proszku do pieczenia
odpowiedz
141 dni temu
nie lubie rodzynek
odpowiedz
230 dni temu
3,5 łyżeczki proszku na 200 gram mąki zdecydowanie za dużo.
odpowiedz
429 dni temu
również polecam dać mniej proszku do piecznie, i mnie niż pół łyżeczki soli, dodać dosłownie szczyptę :)
odpowiedz
337 dni temu
Daj spokoj ... Tu chodzi o prawdziwie amerykanski przepis, a nie o twoj - zmodyfikowany.
465 dni temu
Mam pytanie jaka ilość naleśników wychodzi z podanych proporcji. Pozdrawiam serdecznie 14 latka jako na specjalizacjii Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.
odpowiedz
465 dni temu
Trudno określić ilość, bo zależy jaki duże zrobisz naleśniczki :) Średnio powinno wyjść około 4-6 szt. Pozdrawiamy!
536 dni temu
Ok
odpowiedz
543 dni temu
Placuszki bardzo polecam ! Pyszne ! Radzę smażyć bez borówek ;) I dodać mniej proszku do pieczenia 😉 Smacznego ! ☺️
odpowiedz
848 dni temu
Można zamiast mleka dać maślanke?
odpowiedz
848 dni temu
Tak, można zamienić mleko na maślankę.
779 dni temu
Tak. Ja na 200g mąki daje około 200-250ml maślanki
901 dni temu
Jeff mówi dodać 1,5 szklanki mąki, a w przepisie jest 200 g więc coś się nie zgadza.... hmmm
odpowiedz
901 dni temu
Według naszych kulinarnych szacunków wszystko się zgadza 200 g mąki pszennej to ok. 1,5 szklanki tego produktu :)
886 dni temu
1szklanka to ok 150-160 gram wiec sie zgadza
947 dni temu
Czy cukier może nie być biały,ale trzcinowy ? Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiedz
947 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście możesz użyć w tym przepisie cukru trzcinowego :)
942 dni temu
A czemu nie. 🤔
979 dni temu
Genialne! Wyszło idealnie! Próbowałam różnych przepisów ale ten jest najlepszy!
odpowiedz
1276 dni temu
Super smaczne z borówkami i nutellą jako dodatek. Pobawiłam się barwnikiem i wyglądają nieziemsko. Rodzeństwo jest zadowolone- przyjeli! To najważniejsze haha Jedyny minus- przy smażeniu borówki w cieście robią troche kłopotu, klejąc sie do patelni. Polecam smażyć bez borówek w cieście i użyć je jako dodatek do posypania naszego dania :) Polecam z całego serduszka
odpowiedz
1276 dni temu
Super smaczne z borówkami i nutellą jako dodatek. Pobawiłam się barwnikiem i wyglądają nieziemsko. Rodzeństwo jest zadowolone- przyjeli! To najważniejsze haha Jedyny minus- przy smażeniu borówki w cieście robią troche kłopotu, klejąc sie do patelni. Polecam smażyć bez borówek w cieście i użyć je jako dodatek do posypania naszego dania :) Polecam z całego serduszka
odpowiedz
1313 dni temu
za dużo proszku do pieczenia !
odpowiedz
1313 dni temu
Możesz zmodyfikować jego ilość, według uznania :)
1349 dni temu
Wszystko ok, ale następnym razem dam mniej soli i proszku do pieczemnia. Naleśniczki nie rosną za dużo i są słone. Nawet duża ilość dżemu nie zabija slonego posmaku ;(
odpowiedz
1352 dni temu
Pierwszy i ostatni raz zrobiłam. Nie polecam
odpowiedz
1390 dni temu
Taka ilość proszku do pieczenia powoduje, że placki mają na końcu gorycz
odpowiedz
1394 dni temu
Pyszne robię je zawsze w sobotę na śniadanie
odpowiedz
1623 dni temu
A według mnie są pyszne! I wychodzą idealnie!
odpowiedz
1624 dni temu
Nie polecam tego przepisu , na patelni powstaje papka
odpowiedz
1624 dni temu
Zgadzam się z Panem w dodatku za dużo soli ! Precz z małpowaniem zachodu. Mamy swoje specjały
1646 dni temu
Mniamm... pyszne!
odpowiedz
1687 dni temu
Mam pytanie na patelnie jakiej grubosci ciasto wylac tak mniej wiecej?
odpowiedz
1686 dni temu
Trudno jest nam odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wylane na patelnie ciasto pod wpływem ciepła zaczyna rosnąć. Najlepiej będzie, jak sam popróbujesz. Obejrzyj również filmik i zobacz, jak to robi nasz gość! :)
1787 dni temu
placki wyszły pyszne, dałam pół łyżeczki soli.
odpowiedz
1838 dni temu
Pancakes-y wyszły puszyste i pięknie przypieczone. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość soli. Jak dla mnie zdecydowanie za słone.
odpowiedz
1830 dni temu
zgadzam się z Panią Aleksandrą ilość soli za duża ale tak PYCHOTKA
1875 dni temu
p
odpowiedz
1885 dni temu
A z jakiego powodu aż tak dużo proszku do pieczenia?
odpowiedz
1886 dni temu
Nie dawajcie soli, słone placki wychodzą, aż się odechciewa jeść. I uprzedzam nie pomyliłem cukru z solą w porcjowaniu :)
odpowiedz
1887 dni temu
To ile tego proszku dać? .
odpowiedz
1890 dni temu
Ciasto idealne, aczkolwiek 3,5 łyżeczki to jest trochę dużo i jest ten proszek strasznie wyczuwalny potem :/
odpowiedz
zobacz wszystkie