zobacz film Pancakes z borówkami

John James

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

KROK 1

Pancakes z borówkami - mieszamy mąkę i proszek do pieczenia

W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

 

 

KROK 2

Pancakes z borówkami - mieszamy ciasto

Suche składniki dokładnie mieszamy z mlekiem. Masę łączymy z 3 łyżkami rozpuszczonego masła. Dodajemy jajko i ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy.

 

 

KROK 3

Pancakes z borówkami - smażymy placuszki

Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Powierzchnię smarujemy odrobiną masła, nalewamy porcje ciasta. Pancakes przewracamy na drugą stronę, kiedy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Ciepłe naleśniki serwujemy z małą kosteczką masła, syropem klonowym i borówkami.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (49)

Avatar
  • Gość Gość
    220 dni temu
    Od lat posługuję się tym wideo i używam wyłącznie tego super przepisu pana Jeff'a Colby'ego, zawsze wychodzą mi z tego dobre pankejki i gofry. Szczególnie doceniam że proporcje składników łatwo zapamiętać, w mojej translacji to 3 połówki szkl. mąki, 3 połówki szkl. mleka, 3 łyżeczki proszku do piecz, 3 łyżki masła, cukru., 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 miska, 1 trzepaczka, 1 patelnia, żadnych termomiksów czy innych kenłudów mało zmywania i zażaleń żony że pobrudziłem kuchnię ;-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    627 dni temu
    przecież to jest rzadkie jak woda z tego przepisu, nie rośnie nie da sie tego usmażyć

    odpowiedz

  • Gość Gość
    561 dni temu
    Jak 300ml płynu i 200gr mąki może być jak woda? Ja naleśniki robię w proporcji 500ml do 250gr i nie wychodzi woda. Jak coś nie wychodzi to trzeba pomyśleć dlaczego a nie zwalać na przepis. Mi zawsze wychodzą z tego przepisu, gorąco polecam.
  • Ja Ja
    636 dni temu
    Rewelacyjny przepis! Moje dzieci je uwielbiają. Zawsze muszę robić podwójną porcję. Bardzo polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    639 dni temu
    Świetny przepis, jeżeli ktoś twierdzi że coś jest z nim nie tak, to widocznie nigdy nie miał styczności ze świetną amerykańską kuchnią :))

    odpowiedz

  • Monika Monika
    807 dni temu
    Najgorsze placki jakie jadlam. Ilosc soli o wiele za duza, dalam mniej a i tak byly za slone. Ilosc proszku to jakis zart. Placki trudno sie przewraca gdyz sie łamia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    790 dni temu
    Nie placki, tylko Pancakes jak w Ameryce, bo to są amerykańskie naleśniki, a nie polskie. Pancakes były pyszne, ilość soli odpowiednia. Podczas smażenia należało zaczekać, aż będą sztywne, a nie surowe.
  • Gość Gość
    1131 dni temu
    W tym przepisie jest za dużo soli i proszku do pieczenia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1131 dni temu
    nie lubie rodzynek

    odpowiedz

  • Gość Gość
    790 dni temu
    W przepisie nie ma rodzynek, więc po co piszesz, że nie lubisz rodzynek. Nawet jakby były to nie wina autora przepisu, że nie lubisz rodzynek. Nie musisz ich dodawać.
  • fanka kuchni lidla fanka kuchni lidla
    1221 dni temu
    3,5 łyżeczki proszku na 200 gram mąki zdecydowanie za dużo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1419 dni temu
    również polecam dać mniej proszku do piecznie, i mnie niż pół łyżeczki soli, dodać dosłownie szczyptę :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1327 dni temu
    Daj spokoj ... Tu chodzi o prawdziwie amerykanski przepis, a nie o twoj - zmodyfikowany.
  • Gośćmaja05 Gośćmaja05
    1455 dni temu
    Mam pytanie jaka ilość naleśników wychodzi z podanych proporcji. Pozdrawiam serdecznie 14 latka jako na specjalizacjii Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1455 dni temu
    Trudno określić ilość, bo zależy jaki duże zrobisz naleśniczki :) Średnio powinno wyjść około 4-6 szt. Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    1526 dni temu
    Ok

    odpowiedz

  • Kinia 😚 Kinia 😚
    1533 dni temu
    Placuszki bardzo polecam ! Pyszne ! Radzę smażyć bez borówek ;) I dodać mniej proszku do pieczenia 😉 Smacznego ! ☺️

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1838 dni temu
    Można zamiast mleka dać maślanke?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1838 dni temu
    Tak, można zamienić mleko na maślankę.
  • Kaja Kaja
    1769 dni temu
    Tak. Ja na 200g mąki daje około 200-250ml maślanki
  • Gość Gość
    1891 dni temu
    Jeff mówi dodać 1,5 szklanki mąki, a w przepisie jest 200 g więc coś się nie zgadza.... hmmm

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1891 dni temu
    Według naszych kulinarnych szacunków wszystko się zgadza 200 g mąki pszennej to ok. 1,5 szklanki tego produktu :)
  • Gość Gość
    1877 dni temu
    1szklanka to ok 150-160 gram wiec sie zgadza
  • Ktoś Ktoś
    1937 dni temu
    Czy cukier może nie być biały,ale trzcinowy ? Z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1937 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście możesz użyć w tym przepisie cukru trzcinowego :)
  • Gość Gość
    1932 dni temu
    A czemu nie. 🤔
  • Gość Gość
    1970 dni temu
    Genialne! Wyszło idealnie! Próbowałam różnych przepisów ale ten jest najlepszy!

    odpowiedz

  • Sara kucharz lamus Sara kucharz lamus
    2266 dni temu
    Super smaczne z borówkami i nutellą jako dodatek. Pobawiłam się barwnikiem i wyglądają nieziemsko. Rodzeństwo jest zadowolone- przyjeli! To najważniejsze haha Jedyny minus- przy smażeniu borówki w cieście robią troche kłopotu, klejąc sie do patelni. Polecam smażyć bez borówek w cieście i użyć je jako dodatek do posypania naszego dania :) Polecam z całego serduszka

    odpowiedz

  • Sara kucharz lamus Sara kucharz lamus
    2266 dni temu
    Super smaczne z borówkami i nutellą jako dodatek. Pobawiłam się barwnikiem i wyglądają nieziemsko. Rodzeństwo jest zadowolone- przyjeli! To najważniejsze haha Jedyny minus- przy smażeniu borówki w cieście robią troche kłopotu, klejąc sie do patelni. Polecam smażyć bez borówek w cieście i użyć je jako dodatek do posypania naszego dania :) Polecam z całego serduszka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2303 dni temu
    za dużo proszku do pieczenia !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2303 dni temu
    Możesz zmodyfikować jego ilość, według uznania :)
  • Joanna Joanna
    2340 dni temu
    Wszystko ok, ale następnym razem dam mniej soli i proszku do pieczemnia. Naleśniczki nie rosną za dużo i są słone. Nawet duża ilość dżemu nie zabija slonego posmaku ;(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2342 dni temu
    Pierwszy i ostatni raz zrobiłam. Nie polecam

    odpowiedz

  • mineralna_2017 mineralna_2017
    2380 dni temu
    Taka ilość proszku do pieczenia powoduje, że placki mają na końcu gorycz

    odpowiedz

  • Pyszne   robię je zawsze w sobotę na śniadanie Pyszne robię je zawsze w sobotę na śniadanie
    2384 dni temu
    Pyszne robię je zawsze w sobotę na śniadanie

    odpowiedz

  • Aga Aga
    2613 dni temu
    A według mnie są pyszne! I wychodzą idealnie!

    odpowiedz

  • Amadeusz Rak Amadeusz Rak
    2615 dni temu
    Nie polecam tego przepisu , na patelni powstaje papka

    odpowiedz

  • Michalina Michalina
    2615 dni temu
    Zgadzam się z Panem w dodatku za dużo soli ! Precz z małpowaniem zachodu. Mamy swoje specjały
  • Gość Gość
    2636 dni temu
    Mniamm... pyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2677 dni temu
    Mam pytanie na patelnie jakiej grubosci ciasto wylac tak mniej wiecej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2676 dni temu
    Trudno jest nam odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wylane na patelnie ciasto pod wpływem ciepła zaczyna rosnąć. Najlepiej będzie, jak sam popróbujesz. Obejrzyj również filmik i zobacz, jak to robi nasz gość! :)
  • Gość Gość
    2777 dni temu
    placki wyszły pyszne, dałam pół łyżeczki soli.

    odpowiedz

  • Aleksandra Aleksandra
    2829 dni temu
    Pancakes-y wyszły puszyste i pięknie przypieczone. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość soli. Jak dla mnie zdecydowanie za słone.

    odpowiedz

  • Marta Cieślak Marta Cieślak
    2821 dni temu
    zgadzam się z Panią Aleksandrą ilość soli za duża ale tak PYCHOTKA
  • Gość Gość
    2865 dni temu
    p

    odpowiedz

  • Izabela Izabela
    2876 dni temu
    A z jakiego powodu aż tak dużo proszku do pieczenia?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2876 dni temu
    Nie dawajcie soli, słone placki wychodzą, aż się odechciewa jeść. I uprzedzam nie pomyliłem cukru z solą w porcjowaniu :)

    odpowiedz

  • To ile tego proszku dać ?. To ile tego proszku dać ?.
    2877 dni temu
    To ile tego proszku dać? .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2880 dni temu
    Ciasto idealne, aczkolwiek 3,5 łyżeczki to jest trochę dużo i jest ten proszek strasznie wyczuwalny potem :/

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!