zobacz film Pancakes z borówkami

John James

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • miskę
  • trzepaczkę
  • łopatkę do przewracania
  • patelnię

KROK 1

Pancakes z borówkami - mieszamy mąkę i proszek do pieczenia

W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

 

 

KROK 2

Pancakes z borówkami - mieszamy ciasto

Suche składniki dokładnie mieszamy z mlekiem. Masę łączymy z 3 łyżkami rozpuszczonego masła. Dodajemy jajko i ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy.

 

 

KROK 3

Pancakes z borówkami - smażymy placuszki

Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Powierzchnię smarujemy odrobiną masła, nalewamy porcje ciasta. Pancakes przewracamy na drugą stronę, kiedy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Ciepłe naleśniki serwujemy z małą kosteczką masła, syropem klonowym i borówkami.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (31)

Avatar
  • Gość Gość
    29 dni temu
    Można zamiast mleka dać maślanke?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    29 dni temu
    Tak, można zamienić mleko na maślankę.
  • Gość Gość
    82 dni temu
    Jeff mówi dodać 1,5 szklanki mąki, a w przepisie jest 200 g więc coś się nie zgadza.... hmmm

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    82 dni temu
    Według naszych kulinarnych szacunków wszystko się zgadza 200 g mąki pszennej to ok. 1,5 szklanki tego produktu :)
  • Gość Gość
    67 dni temu
    1szklanka to ok 150-160 gram wiec sie zgadza
  • Ktoś Ktoś
    128 dni temu
    Czy cukier może nie być biały,ale trzcinowy ? Z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    128 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście możesz użyć w tym przepisie cukru trzcinowego :)
  • Gość Gość
    123 dni temu
    A czemu nie. 🤔
  • Gość Gość
    160 dni temu
    Genialne! Wyszło idealnie! Próbowałam różnych przepisów ale ten jest najlepszy!

    odpowiedz

  • Sara kucharz lamus Sara kucharz lamus
    457 dni temu
    Super smaczne z borówkami i nutellą jako dodatek. Pobawiłam się barwnikiem i wyglądają nieziemsko. Rodzeństwo jest zadowolone- przyjeli! To najważniejsze haha Jedyny minus- przy smażeniu borówki w cieście robią troche kłopotu, klejąc sie do patelni. Polecam smażyć bez borówek w cieście i użyć je jako dodatek do posypania naszego dania :) Polecam z całego serduszka

    odpowiedz

  • Sara kucharz lamus Sara kucharz lamus
    457 dni temu
    Super smaczne z borówkami i nutellą jako dodatek. Pobawiłam się barwnikiem i wyglądają nieziemsko. Rodzeństwo jest zadowolone- przyjeli! To najważniejsze haha Jedyny minus- przy smażeniu borówki w cieście robią troche kłopotu, klejąc sie do patelni. Polecam smażyć bez borówek w cieście i użyć je jako dodatek do posypania naszego dania :) Polecam z całego serduszka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    494 dni temu
    za dużo proszku do pieczenia !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    494 dni temu
    Możesz zmodyfikować jego ilość, według uznania :)
  • Joanna Joanna
    530 dni temu
    Wszystko ok, ale następnym razem dam mniej soli i proszku do pieczemnia. Naleśniczki nie rosną za dużo i są słone. Nawet duża ilość dżemu nie zabija slonego posmaku ;(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    533 dni temu
    Pierwszy i ostatni raz zrobiłam. Nie polecam

    odpowiedz

  • mineralna_2017 mineralna_2017
    571 dni temu
    Taka ilość proszku do pieczenia powoduje, że placki mają na końcu gorycz

    odpowiedz

  • Pyszne   robię je zawsze w sobotę na śniadanie Pyszne robię je zawsze w sobotę na śniadanie
    575 dni temu
    Pyszne robię je zawsze w sobotę na śniadanie

    odpowiedz

  • Aga Aga
    804 dni temu
    A według mnie są pyszne! I wychodzą idealnie!

    odpowiedz

  • Amadeusz Rak Amadeusz Rak
    805 dni temu
    Nie polecam tego przepisu , na patelni powstaje papka

    odpowiedz

  • Michalina Michalina
    805 dni temu
    Zgadzam się z Panem w dodatku za dużo soli ! Precz z małpowaniem zachodu. Mamy swoje specjały
  • Gość Gość
    827 dni temu
    Mniamm... pyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    868 dni temu
    Mam pytanie na patelnie jakiej grubosci ciasto wylac tak mniej wiecej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    867 dni temu
    Trudno jest nam odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wylane na patelnie ciasto pod wpływem ciepła zaczyna rosnąć. Najlepiej będzie, jak sam popróbujesz. Obejrzyj również filmik i zobacz, jak to robi nasz gość! :)
  • Gość Gość
    968 dni temu
    placki wyszły pyszne, dałam pół łyżeczki soli.

    odpowiedz

  • Aleksandra Aleksandra
    1019 dni temu
    Pancakes-y wyszły puszyste i pięknie przypieczone. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość soli. Jak dla mnie zdecydowanie za słone.

    odpowiedz

  • Marta Cieślak Marta Cieślak
    1012 dni temu
    zgadzam się z Panią Aleksandrą ilość soli za duża ale tak PYCHOTKA
  • Gość Gość
    1056 dni temu
    p

    odpowiedz

  • Izabela Izabela
    1066 dni temu
    A z jakiego powodu aż tak dużo proszku do pieczenia?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1067 dni temu
    Nie dawajcie soli, słone placki wychodzą, aż się odechciewa jeść. I uprzedzam nie pomyliłem cukru z solą w porcjowaniu :)

    odpowiedz

  • To ile tego proszku dać ?. To ile tego proszku dać ?.
    1068 dni temu
    To ile tego proszku dać? .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1071 dni temu
    Ciasto idealne, aczkolwiek 3,5 łyżeczki to jest trochę dużo i jest ten proszek strasznie wyczuwalny potem :/

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram