zobacz film Pancakes z borówkami

John James

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

KROK 1

Pancakes z borówkami - mieszamy mąkę i proszek do pieczenia

W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.

 

 

KROK 2

Pancakes z borówkami - mieszamy ciasto

Suche składniki dokładnie mieszamy z mlekiem. Masę łączymy z 3 łyżkami rozpuszczonego masła. Dodajemy jajko i ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy.

 

 

KROK 3

Pancakes z borówkami - smażymy placuszki

Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Powierzchnię smarujemy odrobiną masła, nalewamy porcje ciasta. Pancakes przewracamy na drugą stronę, kiedy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Ciepłe naleśniki serwujemy z małą kosteczką masła, syropem klonowym i borówkami.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (44)

Avatar
  • Monika Monika
    140 dni temu
    Najgorsze placki jakie jadlam. Ilosc soli o wiele za duza, dalam mniej a i tak byly za slone. Ilosc proszku to jakis zart. Placki trudno sie przewraca gdyz sie łamia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    123 dni temu
    Nie placki, tylko Pancakes jak w Ameryce, bo to są amerykańskie naleśniki, a nie polskie. Pancakes były pyszne, ilość soli odpowiednia. Podczas smażenia należało zaczekać, aż będą sztywne, a nie surowe.
  • Gość Gość
    465 dni temu
    W tym przepisie jest za dużo soli i proszku do pieczenia

    odpowiedz

  • Gość Gość
    465 dni temu
    nie lubie rodzynek

    odpowiedz

  • Gość Gość
    123 dni temu
    W przepisie nie ma rodzynek, więc po co piszesz, że nie lubisz rodzynek. Nawet jakby były to nie wina autora przepisu, że nie lubisz rodzynek. Nie musisz ich dodawać.
  • fanka kuchni lidla fanka kuchni lidla
    554 dni temu
    3,5 łyżeczki proszku na 200 gram mąki zdecydowanie za dużo.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    753 dni temu
    również polecam dać mniej proszku do piecznie, i mnie niż pół łyżeczki soli, dodać dosłownie szczyptę :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    660 dni temu
    Daj spokoj ... Tu chodzi o prawdziwie amerykanski przepis, a nie o twoj - zmodyfikowany.
  • Gośćmaja05 Gośćmaja05
    789 dni temu
    Mam pytanie jaka ilość naleśników wychodzi z podanych proporcji. Pozdrawiam serdecznie 14 latka jako na specjalizacjii Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    788 dni temu
    Trudno określić ilość, bo zależy jaki duże zrobisz naleśniczki :) Średnio powinno wyjść około 4-6 szt. Pozdrawiamy!
  • Gość Gość
    860 dni temu
    Ok

    odpowiedz

  • Kinia 😚 Kinia 😚
    867 dni temu
    Placuszki bardzo polecam ! Pyszne ! Radzę smażyć bez borówek ;) I dodać mniej proszku do pieczenia 😉 Smacznego ! ☺️

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1172 dni temu
    Można zamiast mleka dać maślanke?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1172 dni temu
    Tak, można zamienić mleko na maślankę.
  • Kaja Kaja
    1103 dni temu
    Tak. Ja na 200g mąki daje około 200-250ml maślanki
  • Gość Gość
    1225 dni temu
    Jeff mówi dodać 1,5 szklanki mąki, a w przepisie jest 200 g więc coś się nie zgadza.... hmmm

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1224 dni temu
    Według naszych kulinarnych szacunków wszystko się zgadza 200 g mąki pszennej to ok. 1,5 szklanki tego produktu :)
  • Gość Gość
    1210 dni temu
    1szklanka to ok 150-160 gram wiec sie zgadza
  • Ktoś Ktoś
    1271 dni temu
    Czy cukier może nie być biały,ale trzcinowy ? Z góry dziękuję za odpowiedź

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1270 dni temu
    Drogi Gościu, oczywiście możesz użyć w tym przepisie cukru trzcinowego :)
  • Gość Gość
    1266 dni temu
    A czemu nie. 🤔
  • Gość Gość
    1303 dni temu
    Genialne! Wyszło idealnie! Próbowałam różnych przepisów ale ten jest najlepszy!

    odpowiedz

  • Sara kucharz lamus Sara kucharz lamus
    1600 dni temu
    Super smaczne z borówkami i nutellą jako dodatek. Pobawiłam się barwnikiem i wyglądają nieziemsko. Rodzeństwo jest zadowolone- przyjeli! To najważniejsze haha Jedyny minus- przy smażeniu borówki w cieście robią troche kłopotu, klejąc sie do patelni. Polecam smażyć bez borówek w cieście i użyć je jako dodatek do posypania naszego dania :) Polecam z całego serduszka

    odpowiedz

  • Sara kucharz lamus Sara kucharz lamus
    1600 dni temu
    Super smaczne z borówkami i nutellą jako dodatek. Pobawiłam się barwnikiem i wyglądają nieziemsko. Rodzeństwo jest zadowolone- przyjeli! To najważniejsze haha Jedyny minus- przy smażeniu borówki w cieście robią troche kłopotu, klejąc sie do patelni. Polecam smażyć bez borówek w cieście i użyć je jako dodatek do posypania naszego dania :) Polecam z całego serduszka

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1637 dni temu
    za dużo proszku do pieczenia !

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1636 dni temu
    Możesz zmodyfikować jego ilość, według uznania :)
  • Joanna Joanna
    1673 dni temu
    Wszystko ok, ale następnym razem dam mniej soli i proszku do pieczemnia. Naleśniczki nie rosną za dużo i są słone. Nawet duża ilość dżemu nie zabija slonego posmaku ;(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1676 dni temu
    Pierwszy i ostatni raz zrobiłam. Nie polecam

    odpowiedz

  • mineralna_2017 mineralna_2017
    1714 dni temu
    Taka ilość proszku do pieczenia powoduje, że placki mają na końcu gorycz

    odpowiedz

  • Pyszne   robię je zawsze w sobotę na śniadanie Pyszne robię je zawsze w sobotę na śniadanie
    1717 dni temu
    Pyszne robię je zawsze w sobotę na śniadanie

    odpowiedz

  • Aga Aga
    1946 dni temu
    A według mnie są pyszne! I wychodzą idealnie!

    odpowiedz

  • Amadeusz Rak Amadeusz Rak
    1948 dni temu
    Nie polecam tego przepisu , na patelni powstaje papka

    odpowiedz

  • Michalina Michalina
    1948 dni temu
    Zgadzam się z Panem w dodatku za dużo soli ! Precz z małpowaniem zachodu. Mamy swoje specjały
  • Gość Gość
    1970 dni temu
    Mniamm... pyszne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2011 dni temu
    Mam pytanie na patelnie jakiej grubosci ciasto wylac tak mniej wiecej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2009 dni temu
    Trudno jest nam odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wylane na patelnie ciasto pod wpływem ciepła zaczyna rosnąć. Najlepiej będzie, jak sam popróbujesz. Obejrzyj również filmik i zobacz, jak to robi nasz gość! :)
  • Gość Gość
    2111 dni temu
    placki wyszły pyszne, dałam pół łyżeczki soli.

    odpowiedz

  • Aleksandra Aleksandra
    2162 dni temu
    Pancakes-y wyszły puszyste i pięknie przypieczone. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość soli. Jak dla mnie zdecydowanie za słone.

    odpowiedz

  • Marta Cieślak Marta Cieślak
    2154 dni temu
    zgadzam się z Panią Aleksandrą ilość soli za duża ale tak PYCHOTKA
  • Gość Gość
    2199 dni temu
    p

    odpowiedz

  • Izabela Izabela
    2209 dni temu
    A z jakiego powodu aż tak dużo proszku do pieczenia?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2210 dni temu
    Nie dawajcie soli, słone placki wychodzą, aż się odechciewa jeść. I uprzedzam nie pomyliłem cukru z solą w porcjowaniu :)

    odpowiedz

  • To ile tego proszku dać ?. To ile tego proszku dać ?.
    2211 dni temu
    To ile tego proszku dać? .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2214 dni temu
    Ciasto idealne, aczkolwiek 3,5 łyżeczki to jest trochę dużo i jest ten proszek strasznie wyczuwalny potem :/

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!