
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
KROK 1
W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
KROK 2
Suche składniki dokładnie mieszamy z mlekiem. Masę łączymy z 3 łyżkami rozpuszczonego masła. Dodajemy jajko i ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy.
KROK 3
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Powierzchnię smarujemy odrobiną masła, nalewamy porcje ciasta. Pancakes przewracamy na drugą stronę, kiedy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
Ciepłe naleśniki serwujemy z małą kosteczką masła, syropem klonowym i borówkami.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe naleśniki z bananami
Wystarczy odrobina kakao i kilka dodatków, by odmienić klasyczne naleśniki. W tej wersji smakują naprawdę przepysznie.

Mini Pancakes na patyku
Spróbuj słynnych amerykańskich placuszków w wersji mini, podawanych w formie szaszłyków z truskawkami.

Sok i sałatka owocowa
Przygotuj owocowe śniadanie, jakie jada na co dzień amerykańska modelka i aktorka - Laura James!

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Komentarze (41)
231 dni temu
W tym przepisie jest za dużo soli i proszku do pieczenia
odpowiedz
231 dni temu
nie lubie rodzynek
odpowiedz
320 dni temu
3,5 łyżeczki proszku na 200 gram mąki zdecydowanie za dużo.
odpowiedz
519 dni temu
również polecam dać mniej proszku do piecznie, i mnie niż pół łyżeczki soli, dodać dosłownie szczyptę :)
odpowiedz
426 dni temu
Daj spokoj ... Tu chodzi o prawdziwie amerykanski przepis, a nie o twoj - zmodyfikowany.
555 dni temu
Mam pytanie jaka ilość naleśników wychodzi z podanych proporcji. Pozdrawiam serdecznie 14 latka jako na specjalizacjii Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.
odpowiedz
554 dni temu
Trudno określić ilość, bo zależy jaki duże zrobisz naleśniczki :) Średnio powinno wyjść około 4-6 szt. Pozdrawiamy!
626 dni temu
Ok
odpowiedz
633 dni temu
Placuszki bardzo polecam ! Pyszne ! Radzę smażyć bez borówek ;) I dodać mniej proszku do pieczenia 😉 Smacznego ! ☺️
odpowiedz
938 dni temu
Można zamiast mleka dać maślanke?
odpowiedz
938 dni temu
Tak, można zamienić mleko na maślankę.
869 dni temu
Tak. Ja na 200g mąki daje około 200-250ml maślanki
991 dni temu
Jeff mówi dodać 1,5 szklanki mąki, a w przepisie jest 200 g więc coś się nie zgadza.... hmmm
odpowiedz
990 dni temu
Według naszych kulinarnych szacunków wszystko się zgadza 200 g mąki pszennej to ok. 1,5 szklanki tego produktu :)
976 dni temu
1szklanka to ok 150-160 gram wiec sie zgadza
1037 dni temu
Czy cukier może nie być biały,ale trzcinowy ? Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiedz
1036 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście możesz użyć w tym przepisie cukru trzcinowego :)
1032 dni temu
A czemu nie. 🤔
1069 dni temu
Genialne! Wyszło idealnie! Próbowałam różnych przepisów ale ten jest najlepszy!
odpowiedz
1366 dni temu
Super smaczne z borówkami i nutellą jako dodatek. Pobawiłam się barwnikiem i wyglądają nieziemsko. Rodzeństwo jest zadowolone- przyjeli! To najważniejsze haha Jedyny minus- przy smażeniu borówki w cieście robią troche kłopotu, klejąc sie do patelni. Polecam smażyć bez borówek w cieście i użyć je jako dodatek do posypania naszego dania :) Polecam z całego serduszka
odpowiedz
1366 dni temu
Super smaczne z borówkami i nutellą jako dodatek. Pobawiłam się barwnikiem i wyglądają nieziemsko. Rodzeństwo jest zadowolone- przyjeli! To najważniejsze haha Jedyny minus- przy smażeniu borówki w cieście robią troche kłopotu, klejąc sie do patelni. Polecam smażyć bez borówek w cieście i użyć je jako dodatek do posypania naszego dania :) Polecam z całego serduszka
odpowiedz
1403 dni temu
za dużo proszku do pieczenia !
odpowiedz
1402 dni temu
Możesz zmodyfikować jego ilość, według uznania :)
1439 dni temu
Wszystko ok, ale następnym razem dam mniej soli i proszku do pieczemnia. Naleśniczki nie rosną za dużo i są słone. Nawet duża ilość dżemu nie zabija slonego posmaku ;(
odpowiedz
1442 dni temu
Pierwszy i ostatni raz zrobiłam. Nie polecam
odpowiedz
1480 dni temu
Taka ilość proszku do pieczenia powoduje, że placki mają na końcu gorycz
odpowiedz
1483 dni temu
Pyszne robię je zawsze w sobotę na śniadanie
odpowiedz
1712 dni temu
A według mnie są pyszne! I wychodzą idealnie!
odpowiedz
1714 dni temu
Nie polecam tego przepisu , na patelni powstaje papka
odpowiedz
1714 dni temu
Zgadzam się z Panem w dodatku za dużo soli ! Precz z małpowaniem zachodu. Mamy swoje specjały
1736 dni temu
Mniamm... pyszne!
odpowiedz
1777 dni temu
Mam pytanie na patelnie jakiej grubosci ciasto wylac tak mniej wiecej?
odpowiedz
1775 dni temu
Trudno jest nam odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wylane na patelnie ciasto pod wpływem ciepła zaczyna rosnąć. Najlepiej będzie, jak sam popróbujesz. Obejrzyj również filmik i zobacz, jak to robi nasz gość! :)
1877 dni temu
placki wyszły pyszne, dałam pół łyżeczki soli.
odpowiedz
1928 dni temu
Pancakes-y wyszły puszyste i pięknie przypieczone. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość soli. Jak dla mnie zdecydowanie za słone.
odpowiedz
1920 dni temu
zgadzam się z Panią Aleksandrą ilość soli za duża ale tak PYCHOTKA
1965 dni temu
p
odpowiedz
1975 dni temu
A z jakiego powodu aż tak dużo proszku do pieczenia?
odpowiedz
1976 dni temu
Nie dawajcie soli, słone placki wychodzą, aż się odechciewa jeść. I uprzedzam nie pomyliłem cukru z solą w porcjowaniu :)
odpowiedz
1977 dni temu
To ile tego proszku dać? .
odpowiedz
1980 dni temu
Ciasto idealne, aczkolwiek 3,5 łyżeczki to jest trochę dużo i jest ten proszek strasznie wyczuwalny potem :/
odpowiedz
zobacz wszystkie