
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
KROK 1
W dużej misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
KROK 2
Suche składniki dokładnie mieszamy z mlekiem. Masę łączymy z 3 łyżkami rozpuszczonego masła. Dodajemy jajko i ubijamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do ciasta wsypujemy borówki i delikatnie mieszamy.
KROK 3
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnię. Powierzchnię smarujemy odrobiną masła, nalewamy porcje ciasta. Pancakes przewracamy na drugą stronę, kiedy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
Ciepłe naleśniki serwujemy z małą kosteczką masła, syropem klonowym i borówkami.
Zobacz podobne
przepisy
Czekoladowe naleśniki z bananami
Wystarczy odrobina kakao i kilka dodatków, by odmienić klasyczne naleśniki. W tej wersji smakują naprawdę przepysznie.

Mini Pancakes na patyku
Spróbuj słynnych placuszków w wersji mini, podawanych w formie szaszłyków z truskawkami.

Sok i sałatka owocowa
Przygotuj owocowe śniadanie, jakie jada na co dzień amerykańska modelka i aktorka - Laura James!

Pancakes szpinakowe z owocami i syropem
Zobacz, jak ze szpinaku, mleka sojowego, płatków owsianych i kilku innych dodatków powstają wegańskie pancakes! Przygotuj je razem z Kingą Paruzel.

Komentarze (49)
220 dni temu
Od lat posługuję się tym wideo i używam wyłącznie tego super przepisu pana Jeff'a Colby'ego, zawsze wychodzą mi z tego dobre pankejki i gofry. Szczególnie doceniam że proporcje składników łatwo zapamiętać, w mojej translacji to 3 połówki szkl. mąki, 3 połówki szkl. mleka, 3 łyżeczki proszku do piecz, 3 łyżki masła, cukru., 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 1 miska, 1 trzepaczka, 1 patelnia, żadnych termomiksów czy innych kenłudów mało zmywania i zażaleń żony że pobrudziłem kuchnię ;-)
odpowiedz
627 dni temu
przecież to jest rzadkie jak woda z tego przepisu, nie rośnie nie da sie tego usmażyć
odpowiedz
561 dni temu
Jak 300ml płynu i 200gr mąki może być jak woda? Ja naleśniki robię w proporcji 500ml do 250gr i nie wychodzi woda. Jak coś nie wychodzi to trzeba pomyśleć dlaczego a nie zwalać na przepis. Mi zawsze wychodzą z tego przepisu, gorąco polecam.
636 dni temu
Rewelacyjny przepis! Moje dzieci je uwielbiają. Zawsze muszę robić podwójną porcję. Bardzo polecam.
odpowiedz
639 dni temu
Świetny przepis, jeżeli ktoś twierdzi że coś jest z nim nie tak, to widocznie nigdy nie miał styczności ze świetną amerykańską kuchnią :))
odpowiedz
807 dni temu
Najgorsze placki jakie jadlam. Ilosc soli o wiele za duza, dalam mniej a i tak byly za slone. Ilosc proszku to jakis zart. Placki trudno sie przewraca gdyz sie łamia.
odpowiedz
790 dni temu
Nie placki, tylko Pancakes jak w Ameryce, bo to są amerykańskie naleśniki, a nie polskie. Pancakes były pyszne, ilość soli odpowiednia. Podczas smażenia należało zaczekać, aż będą sztywne, a nie surowe.
1131 dni temu
W tym przepisie jest za dużo soli i proszku do pieczenia
odpowiedz
1131 dni temu
nie lubie rodzynek
odpowiedz
790 dni temu
W przepisie nie ma rodzynek, więc po co piszesz, że nie lubisz rodzynek. Nawet jakby były to nie wina autora przepisu, że nie lubisz rodzynek. Nie musisz ich dodawać.
1221 dni temu
3,5 łyżeczki proszku na 200 gram mąki zdecydowanie za dużo.
odpowiedz
1419 dni temu
również polecam dać mniej proszku do piecznie, i mnie niż pół łyżeczki soli, dodać dosłownie szczyptę :)
odpowiedz
1327 dni temu
Daj spokoj ... Tu chodzi o prawdziwie amerykanski przepis, a nie o twoj - zmodyfikowany.
1455 dni temu
Mam pytanie jaka ilość naleśników wychodzi z podanych proporcji. Pozdrawiam serdecznie 14 latka jako na specjalizacjii Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych.
odpowiedz
1455 dni temu
Trudno określić ilość, bo zależy jaki duże zrobisz naleśniczki :) Średnio powinno wyjść około 4-6 szt. Pozdrawiamy!
1526 dni temu
Ok
odpowiedz
1533 dni temu
Placuszki bardzo polecam ! Pyszne ! Radzę smażyć bez borówek ;) I dodać mniej proszku do pieczenia 😉 Smacznego ! ☺️
odpowiedz
1838 dni temu
Można zamiast mleka dać maślanke?
odpowiedz
1838 dni temu
Tak, można zamienić mleko na maślankę.
1769 dni temu
Tak. Ja na 200g mąki daje około 200-250ml maślanki
1891 dni temu
Jeff mówi dodać 1,5 szklanki mąki, a w przepisie jest 200 g więc coś się nie zgadza.... hmmm
odpowiedz
1891 dni temu
Według naszych kulinarnych szacunków wszystko się zgadza 200 g mąki pszennej to ok. 1,5 szklanki tego produktu :)
1877 dni temu
1szklanka to ok 150-160 gram wiec sie zgadza
1937 dni temu
Czy cukier może nie być biały,ale trzcinowy ? Z góry dziękuję za odpowiedź
odpowiedz
1937 dni temu
Drogi Gościu, oczywiście możesz użyć w tym przepisie cukru trzcinowego :)
1932 dni temu
A czemu nie. 🤔
1970 dni temu
Genialne! Wyszło idealnie! Próbowałam różnych przepisów ale ten jest najlepszy!
odpowiedz
2266 dni temu
Super smaczne z borówkami i nutellą jako dodatek. Pobawiłam się barwnikiem i wyglądają nieziemsko. Rodzeństwo jest zadowolone- przyjeli! To najważniejsze haha Jedyny minus- przy smażeniu borówki w cieście robią troche kłopotu, klejąc sie do patelni. Polecam smażyć bez borówek w cieście i użyć je jako dodatek do posypania naszego dania :) Polecam z całego serduszka
odpowiedz
2266 dni temu
Super smaczne z borówkami i nutellą jako dodatek. Pobawiłam się barwnikiem i wyglądają nieziemsko. Rodzeństwo jest zadowolone- przyjeli! To najważniejsze haha Jedyny minus- przy smażeniu borówki w cieście robią troche kłopotu, klejąc sie do patelni. Polecam smażyć bez borówek w cieście i użyć je jako dodatek do posypania naszego dania :) Polecam z całego serduszka
odpowiedz
2303 dni temu
za dużo proszku do pieczenia !
odpowiedz
2303 dni temu
Możesz zmodyfikować jego ilość, według uznania :)
2340 dni temu
Wszystko ok, ale następnym razem dam mniej soli i proszku do pieczemnia. Naleśniczki nie rosną za dużo i są słone. Nawet duża ilość dżemu nie zabija slonego posmaku ;(
odpowiedz
2342 dni temu
Pierwszy i ostatni raz zrobiłam. Nie polecam
odpowiedz
2380 dni temu
Taka ilość proszku do pieczenia powoduje, że placki mają na końcu gorycz
odpowiedz
2384 dni temu
Pyszne robię je zawsze w sobotę na śniadanie
odpowiedz
2613 dni temu
A według mnie są pyszne! I wychodzą idealnie!
odpowiedz
2615 dni temu
Nie polecam tego przepisu , na patelni powstaje papka
odpowiedz
2615 dni temu
Zgadzam się z Panem w dodatku za dużo soli ! Precz z małpowaniem zachodu. Mamy swoje specjały
2636 dni temu
Mniamm... pyszne!
odpowiedz
2677 dni temu
Mam pytanie na patelnie jakiej grubosci ciasto wylac tak mniej wiecej?
odpowiedz
2676 dni temu
Trudno jest nam odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ wylane na patelnie ciasto pod wpływem ciepła zaczyna rosnąć. Najlepiej będzie, jak sam popróbujesz. Obejrzyj również filmik i zobacz, jak to robi nasz gość! :)
2777 dni temu
placki wyszły pyszne, dałam pół łyżeczki soli.
odpowiedz
2829 dni temu
Pancakes-y wyszły puszyste i pięknie przypieczone. Jedyne co zmieniłabym w przepisie to ilość soli. Jak dla mnie zdecydowanie za słone.
odpowiedz
2821 dni temu
zgadzam się z Panią Aleksandrą ilość soli za duża ale tak PYCHOTKA
2865 dni temu
p
odpowiedz
2876 dni temu
A z jakiego powodu aż tak dużo proszku do pieczenia?
odpowiedz
2876 dni temu
Nie dawajcie soli, słone placki wychodzą, aż się odechciewa jeść. I uprzedzam nie pomyliłem cukru z solą w porcjowaniu :)
odpowiedz
2877 dni temu
To ile tego proszku dać? .
odpowiedz
2880 dni temu
Ciasto idealne, aczkolwiek 3,5 łyżeczki to jest trochę dużo i jest ten proszek strasznie wyczuwalny potem :/
odpowiedz
zobacz wszystkie