Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na oleju z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż nabierze złotego koloru.
Krok 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Ogórki pokrojone w drobną kostkę dodajemy do cebuli, mieszamy i chwilę przesmażamy, aż sok z ogórka lekko odparuje.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili – 2 łyżki miodu. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3: GOTUJEMY SOS
Dolewamy wodę i 1 łyżeczkę octu. Doprawiamy pieprzem. Sos redukujemy, gotując go na wolnym ogniu.
Gdy zgęstnieje, odstawiamy go do wystygnięcia, a następnie ponownie doprawiamy solą, 1 łyżeczką octu i 1 łyżką miodu.
Krok 4: PODAJEMY ŚLEDZIE
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i mieszamy z sosem. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Opcjonalnie: sos pomidorowy wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki śledzi w marynacie i kilka kawałków śledzi bez marynaty. Całość dekorujemy krążkami surowej cebuli i natką pietruszki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Tatar ze śledzia z musztardą francuską
Doskonały tatar z marynowanego śledzia – szybki i smaczny pomysł na przystawkę autorstwa Doroty Wellman!
Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!
Śledzie w śmietanie
Tradycyjny, lecz wciąż odsłaniany na nowo: śledź, którego przygotowujemy od pokoleń i na wiele okazji. Odśwież znany przepis – pójdź za pomysłem Darii, sięgając po mango, chili i miód.
Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Placuszki z kurczaka i szynki
- Churros — hiszpańskie pączki z sosem czekoladowym
- Czekoladowe ciasto meksykańskie
- Kurczak curry z ananasem
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Tortelloni z sosem pomidorowym
- Burek z serem kozim i oliwkami
- Quesadillas z fasolą i tuńczykiem
- Relisz śliwkowy z przyprawami
- Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem
- Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
- Domowy sos barbecue
- Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
- Klopsiki zapiekane z serem provolone
- Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
- Ryż smażony z warzywami
- Lunchbox dla dzieci
- Crème brûlée piña colada
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Arancini - kulki ryżowe
- Makaron chow mein z woka
- Tartaletki limonkowe
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Sernik limonkowy
- Zupa buraczkowa
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1387 dni temu
A CO Z OLEJEM WINOGRONOWYM? SMAZYC NA NIM? NIE ZALECAJĄ BO SZKODLIWY
odpowiedz
1382 dni temu
Olej winogronowy nie jest wskazany przy długotrwałym smażeniu w wysokiej temperaturze. Jednak przy krótkotrwałym prażeniu możemy się nim posłużyć w kuchni.
1399 dni temu
Witam ! Czy takie śledzie można przechowywać w słoiku w lodówce przez dłuższy czas ?
odpowiedz
1397 dni temu
Śledzie w marynacie, przełożone do dokładnie umytego, sparzonego i osuszonego słoika mogą spędzić w lodówce ok. 2 tygodni :)
1512 dni temu
Lubię Okrasę Smacznego !
odpowiedz