zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na oleju z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż nabierze złotego koloru.

Krok 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Ogórki pokrojone w drobną kostkę dodajemy do cebuli, mieszamy i chwilę przesmażamy, aż sok z ogórka lekko odparuje.

Dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili – 2 łyżki miodu. Całość dokładnie mieszamy.

Krok 3: GOTUJEMY SOS

Dolewamy wodę i 1 łyżeczkę octu. Doprawiamy pieprzem. Sos redukujemy, gotując go na wolnym ogniu.

Gdy zgęstnieje, odstawiamy go do wystygnięcia, a następnie ponownie doprawiamy solą, 1 łyżeczką octu i 1 łyżką miodu.

Krok 4: PODAJEMY ŚLEDZIE

Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i mieszamy z sosem. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.

Opcjonalnie: sos pomidorowy wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki śledzi w marynacie i kilka kawałków śledzi bez marynaty. Całość dekorujemy krążkami surowej cebuli i natką pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Grzegorz Grzegorz
    31 dni temu
    Lubię Okrasę Smacznego !

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram