Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na oleju z zielem angielskim i liśćmi laurowymi, aż nabierze złotego koloru.
Krok 2: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Ogórki pokrojone w drobną kostkę dodajemy do cebuli, mieszamy i chwilę przesmażamy, aż sok z ogórka lekko odparuje.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, a po chwili – 2 łyżki miodu. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 3: GOTUJEMY SOS
Dolewamy wodę i 1 łyżeczkę octu. Doprawiamy pieprzem. Sos redukujemy, gotując go na wolnym ogniu.
Gdy zgęstnieje, odstawiamy go do wystygnięcia, a następnie ponownie doprawiamy solą, 1 łyżeczką octu i 1 łyżką miodu.
Krok 4: PODAJEMY ŚLEDZIE
Śledzie kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski i mieszamy z sosem. Odstawiamy, by smaki się przegryzły.
Opcjonalnie: sos pomidorowy wykładamy na talerz. Na wierzchu układamy kawałki śledzi w marynacie i kilka kawałków śledzi bez marynaty. Całość dekorujemy krążkami surowej cebuli i natką pietruszki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Tatar ze śledzia z musztardą francuską
Doskonały tatar z marynowanego śledzia – szybki i smaczny pomysł na przystawkę autorstwa Doroty Wellman!
Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!
Śledzie w śmietanie
Tradycyjny, lecz wciąż odsłaniany na nowo: śledź, którego przygotowujemy od pokoleń i na wiele okazji. Odśwież znany przepis – pójdź za pomysłem Darii, sięgając po mango, chili i miód.
Śledzie pod pierzynką
Klasyka świątecznych stołów – sałatka śledziowa, znana pod nazwą śledzie pod pierzynką. Wypróbuj niezawodny przepis Kingi Paruzel!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Świąteczne pierniczki
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kapusta z grochem
- Ciasto na pierogi
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Wegańska ryba po grecku
- Domek z piernika
- Pieczona ryba po grecku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (5)
1451 dni temu
A CO Z OLEJEM WINOGRONOWYM? SMAZYC NA NIM? NIE ZALECAJĄ BO SZKODLIWY
odpowiedz
1446 dni temu
Olej winogronowy nie jest wskazany przy długotrwałym smażeniu w wysokiej temperaturze. Jednak przy krótkotrwałym prażeniu możemy się nim posłużyć w kuchni.
1462 dni temu
Witam ! Czy takie śledzie można przechowywać w słoiku w lodówce przez dłuższy czas ?
odpowiedz
1460 dni temu
Śledzie w marynacie, przełożone do dokładnie umytego, sparzonego i osuszonego słoika mogą spędzić w lodówce ok. 2 tygodni :)
1576 dni temu
Lubię Okrasę Smacznego !
odpowiedz