Śledzie w śmietanie

Daria Ładocha

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • moździerz
  • sitko

KROK 1: NAMACZAMY ŚLEDZIE

Śledzie zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Odcedzamy na sitku i kroimy na mniejsze kawałki.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Papryczkę chili, szalotki, kolendrę drobno siekamy. Mango kroimy w kostkę. Składniki mieszamy ze śmietaną. Siekamy i dodajemy kmin rzymski, miód, sok z limonki, orzeszki rozdrobnione w moździerzu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Śledzie podajemy z sosem.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Asia Asia
    1069 dni temu
    Moje ulubione śledzie!

    odpowiedz

  • Mikołaj Mikołaj
    2171 dni temu
    Witam. Nie ukrywam że wygląd powala - mało zachęcający. Już lepiej samego śledzia położyć. Ktoś ma niby ambicje na bycie jak kucharz z gwiazdką Michelin - ale niestety.

    odpowiedz


Śledź w śmietanie – świąteczny polski klasyk

Tradycyjny śledź w śmietanie jest obecny w większości domów w okresie Bożego Narodzenia. To jedno z najważniejszych dań polskiej kuchni, które swoją wysoką pozycję zawdzięcza wyjątkowej kombinacji smaków. Ale nawet niezawodne klasyki, takie jak śledź w śmietanie, można od czasu do czasu odświeżyć. Nasza propozycja to jeden z ciekawych pomysłów na przedstawienie tego dania w nowej, zaskakującej odsłonie. Otóż śledzie ze śmietaną według jej receptury występują w nieco egzotycznym towarzystwie mango, chili i miodu. Składniki te idealnie się uzupełniają – słodycz miodu łagodzi ostrość papryczek, a całość uzupełniają kwaskowe akcenty owocowe. Zresztą miód, chili i limonka to częste połączenie. Ten nowoczesny przepis na śledzie w śmietanie zawiera także orzechy ziemne (niesolone), które urozmaicają strukturę dania.

Zastanawiasz się, ile śledzie w śmietanie mają kcal? Wartość energetyczna całego dania to 1998 kcal, z kolei porcja zawiera 499,5 kcal. To, czy uważasz, że to wiele, czy niekoniecznie, zależy tylko od Ciebie! Sprawdź, jakie wskazówki ułatwiające jego przyrządzenie zgromadziliśmy.

Jak zrobić śledzie w śmietanie? O czym pamiętać?

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić dobre śledzie w śmietanie, a konkretnie, w czym tkwi sekret ich fantastycznego smaku. Otóż podstawa to namaczanie ryb w mleku. Nasz przepis na śledzie w śmietanie sugeruje moczenie ich przez 12 godzin. Co właściwie daje taki zabieg? Ma on na celu złagodzenie ich charakterystycznego smaku, a także eliminację zapachów, przez wiele osób uważanych za nieprzyjemne. Jest to szczególnie przydatne, gdy chcemy, aby danie rybne zyskało delikatniejszy smak. Co więcej, mleko sprzyja zachowaniu wilgotności ryby. Moczenie jej przed zrobieniem pysznych śledzi w śmietanie służy także pozbyciu się nadmiaru soli. Docenią to zwłaszcza osoby chcące zredukować jej ilość w diecie. Niemal każdy przepis na śledzie w śmietanie zawiera wskazówki dotyczące moczenia ryby. Być może spotkasz się z poradą mówiącą o umieszczeniu śledzi w wodzie – to też wchodzi w grę, lecz pamiętaj, że nieco słabiej radzi sobie ona z solą. Ostatecznie to od Ciebie zależy, jak zrobić śledzia w śmietanie, dlatego dopasuj przepis do swojego gustu kulinarnego.

Śledź w śmietanie – przepis Kuchni Lidla dla miłośników klasyki w nowej odsłonie

Nasz sos śmietanowy do śledzi   powinien zawierać śmietanę wegańską.  Zapewniamy, że świetnie smakuje i oddaje walory smakowe tradycyjnej wersji. Jeśli jednak nie uda Ci się znaleźć wegańskiej opcji, możesz przygotować śledzie w śmietanie zwykłej – także w takiej odsłonie zachwycą Cię smakiem.

Proponowane przez nas  śledzie w śmietanie doskonale czują się w towarzystwie mango. To zaskakujące zestawienie, ale przecież istnieją również inne przepisy, w których ryba występuje w owocowym towarzystwie. Do nich zalicza się np. śledź w śmietanie z jabłkiem. Inna propozycja zakłada połączenie ryby z gruszką czy śliwkami. Jak widać, klasyczny śledź ze śmietaną znakomicie wypada w różnych odsłonach. Mamy nadzieję, że zachęci Cię to do eksperymentów kulinarnych, a przede wszystkim do wypróbowania naszego przepisu!        

Najlepszy śledź w śmietanie z mango, chili oraz limonką

Na smak śledzi w sosie śmietanowym   wpływa niewątpliwie wiele czynników. Jeden z nich to dobór doskonałej jakości składników. Wśród nich ważną rolę odgrywa mango. Wybierz dojrzały owoc o odpowiedniej strukturze. Niedojrzałe mango będzie niestety za twarde. Odpowiedni owoc rozpoznasz po intensywnie złotej lub pomarańczowej skórce – w zależności od odmiany, kolor może się różnić, ale zawsze unikaj zbyt zielonych egzemplarzy. Miarodajny okazuje się także test dotykowy – delikatnie naciśnij palcem na mango – dojrzałe powinno ustąpić pod naciskiem, ale z minimalnym oporem. Co więcej, zwróć uwagę na zapach, który ma być intensywny i słodki przy zbliżeniu owocu do nosa. Unikaj egzemplarzy z widocznymi plamami, zadrapaniami czy innymi uszkodzeniami skórki. Dzięki temu po skorzystaniu z przepisu na śledzia w śmietanie z pewnością się nie rozczarujesz!

Z kolei skórka dojrzałej limonki powinna być intensywnie zielona — w razie jej braku, wybierz cytrynę. Świeżą kolendrę możesz zastąpić suszoną. Gdyby jednak jej smak okazał się dla Ciebie nie do zaakceptowania, możesz z niej zrezygnować. Choć kolendra fantastycznie komponuje się z chili oraz limonką, bywa, że przez niektóre osoby jej smak odbierany jest jako mydlany, co z pewnością potrafi zepsuć nawet najlepszą potrawę.

Co ważne, wybieraj śledzie (i w ogóle ryby czy owoce morza) wyłącznie ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. W ten sposób przyczyniasz się do ochrony dzikich ryb w morzach i oceanach. Zawsze zwracaj też uwagę na świeżość ryb.

Śledź w śmietanie nie tylko na wigilię!

Dojrzały śledź czy młody matias w śmietanie kojarzy się przede wszystkim z kolacją wigilijną, podczas której występuje jako jedna z dwunastu potraw i danie postne. Nie zaskakują też śledzie w śmietanie na obiad świąteczny. Spokojnie jednak możesz cieszyć się jego smakiem przez cały rok, a właściwie zawsze, kiedy przyjdzie Ci na to ochota! Filety śledziowe w śmietanie dobrze spiszą się jako pomysł na pyszny, oryginalny obiad czy też jego część. Możesz je też potraktować jako kolację. To ciekawa propozycja na wszelkie imprezy, czy to w gronie rodziny, czy znajomych, swobodne lub eleganckie. Serwuj danie na szykownym talerzu czy półmisku tak, aby prezentowało się, jak najlepiej – w końcu jemy także oczami!

Wiesz, jak się robi śledzie w śmietanie według tej receptury. Ta nietypowa odsłona znanego dania z całą pewnością zasługuje na wypróbowanie. Mamy nadzieję, że po pierwszym kęsie na stałe zagości w Twojej kuchni! Poza tym zachęcamy do wypróbowania także innych przepisów z bogatej kolekcji receptur Kuchni Lidla. Wśród nich pojawia się zachwycający grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu czy śledź z sałatką selerowo-jabłkową (polubią go miłośnicy śledzi z jabłkiem i śmietaną). Pozostaje nam życzyć Ci udanych eksperymentów kulinarnych!

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!