Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Potrawę przygotowujemy dzień przed podaniem.

Zanim zaczniemy przygotowywać potrawę, bardzo dokładnie myjemy suszone grzyby, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Grzyby gotujemy do miękkości (ok. 30 minut) w wodzie, w której się moczyły.

Przygotowanie

Śledzie kładziemy do miski i zalewamy 1/2 litra mleka. Odstawiamy na mniej więcej 20 minut.

Obrane ziemniaki pokrojone w kostkę ok. 1 x 1 cm gotujemy w garnku do gotowania na parze do miękkości przez mniej więcej 15 minut (ziemniaki nie mogą się rozpadać).

Namoczone i ugotowane grzyby kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość (ok. 50 ml) oleju rzepakowego, następnie smażymy na niej 2 cebule pokrojone w piórka i drobno posiekany czosnek – aż do zeszklenia, często mieszając. Potem dodajemy pokrojone grzyby, suszony majeranek, mielony biały pieprz i niewielką ilość soli. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 8-10 minut.

Ugotowane ziemniaki przekładamy do dużego naczynia (np. żaroodpornego), dodajemy 1 cebulę, pokrojoną wcześniej w kostkę. Doprawiamy niewielką ilością oleju rzepakowego, białym pieprzem, solą i ostrą papryką w proszku. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 małe łyżeczki octu spirytusowego (ziemniaki w trakcie doprawiania muszą być ciepłe). Dokładnie mieszamy w celu połączenia się wszystkich składników. Sałatkę odstawiamy na bok. Patelnię z grzybami zdejmujemy z ognia.

Śledzie odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy je na mniejsze kawałki pod skosem na paski (o szerokości ok. 1 cm).

Do grzybów na patelni dodajemy olej rzepakowy (ok. 50 ml). W misce układamy warstwami grzyby (muszą być ciepłe) i śledzie, zaczynając i kończąc na grzybach. Dookoła śledzi kładziemy sałatkę ziemniaczaną. Całość przystrajamy natką pietruszki i odstawiamy do lodówki.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    725 dni temu
    po co wkładać składniki do naczynia żaroodpornego skoro nie ma nic o zapiekaniu w piekarniku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    724 dni temu
    Faktycznie nie musi to być koniecznie naczynie żaroodporne, ponieważ ziemniaki nie będą pieczone. Danie można przygotować w każdym, dużym naczyniu :)
  • Lucjan Lucjan
    2198 dni temu
    W tytule są śledzie marynowane, a Magda otrzymała odpowiedż, że chodzi o śledzie świeże ??????? Proszę o wyjaśnienie.

    odpowiedz

  • magda magda
    2203 dni temu
    czy śledzie mają być świeże czy matjasy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2196 dni temu
    Magdo, używamy matjasów :)
  • Gość Gość
    3634 dni temu
    pyszne danie,zrobiłam na Sylwestra,smakowało wszystkim i wlaśnie rozsyłam przepis :)polecam

    odpowiedz

  • pieczywny pieczywny
    3643 dni temu
    Sprawdziłem przepis w trakcie wigilii, wyszło super. Zmieniłem jednak trochę recepturę - masło+olej słonecznikowy do duszenia cebuli i grzybów, więcej majeranku, szczypta lubczyku.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!