Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Potrawę przygotowujemy dzień przed podaniem.

Zanim zaczniemy przygotowywać potrawę, bardzo dokładnie myjemy suszone grzyby, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Grzyby gotujemy do miękkości (ok. 30 minut) w wodzie, w której się moczyły.

Przygotowanie

Śledzie kładziemy do miski i zalewamy 1/2 litra mleka. Odstawiamy na mniej więcej 20 minut.

Pokrojone ziemniaki gotujemy w garnku do gotowania na parze do miękkości przez mniej więcej 15 minut (ziemniaki nie mogą się rozpadać).

Namoczone i ugotowane grzyby kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość (ok. 50 ml) oleju rzepakowego, następnie smażymy na niej cebule pokrojone w piórka i czosnek – aż do zeszklenia, często mieszając. Potem dodajemy pokrojone grzyby, suszony majeranek, mielony biały pieprz i niewielką ilość soli. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 8-10 minut.

Ugotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 1 cebulę, pokrojoną wcześniej w kostkę. Doprawiamy niewielką ilością oleju rzepakowego, białym pieprzem, solą i ostrą papryką w proszku. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i 2 małe łyżeczki octu spirytusowego (ziemniaki w trakcie doprawiania muszą być ciepłe). Dokładnie mieszamy w celu połączenia się wszystkich składników. Sałatkę odstawiamy na bok. Patelnię z grzybami zdejmujemy z ognia.

Śledzie odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy je na mniejsze kawałki pod skosem na paski (o szerokości ok. 1 cm).

Do grzybów na patelni dodajemy olej rzepakowy (ok. 50 ml). W misce układamy warstwami grzyby (muszą być ciepłe) i śledzie, zaczynając i kończąc na grzybach. Dookoła śledzi kładziemy sałatkę ziemniaczaną. Całość przystrajamy natką pietruszki i odstawiamy do lodówki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (5)

Avatar
  • Lucjan Lucjan
    580 dni temu
    W tytule są śledzie marynowane, a Magda otrzymała odpowiedż, że chodzi o śledzie świeże ??????? Proszę o wyjaśnienie.

    odpowiedz

  • magda magda
    586 dni temu
    czy śledzie mają być świeże czy matjasy?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    579 dni temu
    Magdo, używamy matjasów :)
  • Gość Gość
    2017 dni temu
    pyszne danie,zrobiłam na Sylwestra,smakowało wszystkim i wlaśnie rozsyłam przepis :)polecam

    odpowiedz

  • pieczywny pieczywny
    2026 dni temu
    Sprawdziłem przepis w trakcie wigilii, wyszło super. Zmieniłem jednak trochę recepturę - masło+olej słonecznikowy do duszenia cebuli i grzybów, więcej majeranku, szczypta lubczyku.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram