Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Potrawę przygotowujemy dzień przed podaniem.

Zanim zaczniemy przygotowywać potrawę, bardzo dokładnie myjemy suszone grzyby, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Grzyby gotujemy do miękkości (ok. 30 minut) w wodzie, w której się moczyły.

Przygotowanie

Śledzie kładziemy do miski i zalewamy 1/2 litra mleka. Odstawiamy na mniej więcej 20 minut.

Pokrojone ziemniaki gotujemy w garnku do gotowania na parze do miękkości przez mniej więcej 15 minut (ziemniaki nie mogą się rozpadać).

Namoczone i ugotowane grzyby kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość (ok. 50 ml) oleju rzepakowego, następnie smażymy na niej cebule pokrojone w piórka i czosnek – aż do zeszklenia, często mieszając. Potem dodajemy pokrojone grzyby, suszony majeranek, mielony biały pieprz i niewielką ilość soli. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 8-10 minut.

Ugotowane ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy 1 cebulę, pokrojoną wcześniej w kostkę. Doprawiamy niewielką ilością oleju rzepakowego, białym pieprzem, solą i ostrą papryką w proszku. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki i 2 małe łyżeczki octu spirytusowego (ziemniaki w trakcie doprawiania muszą być ciepłe). Dokładnie mieszamy w celu połączenia się wszystkich składników. Sałatkę odstawiamy na bok. Patelnię z grzybami zdejmujemy z ognia.

Śledzie odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy je na mniejsze kawałki pod skosem na paski (o szerokości ok. 1 cm).

Do grzybów na patelni dodajemy olej rzepakowy (ok. 50 ml). W misce układamy warstwami grzyby (muszą być ciepłe) i śledzie, zaczynając i kończąc na grzybach. Dookoła śledzi kładziemy sałatkę ziemniaczaną. Całość przystrajamy natką pietruszki i odstawiamy do lodówki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość Gość
    1413 dni temu
    pyszne danie,zrobiłam na Sylwestra,smakowało wszystkim i wlaśnie rozsyłam przepis :)polecam

    odpowiedz

  • pieczywny pieczywny
    1421 dni temu
    Sprawdziłem przepis w trakcie wigilii, wyszło super. Zmieniłem jednak trochę recepturę - masło+olej słonecznikowy do duszenia cebuli i grzybów, więcej majeranku, szczypta lubczyku.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram