Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrawę przygotowujemy dzień przed podaniem.
Zanim zaczniemy przygotowywać potrawę, bardzo dokładnie myjemy suszone grzyby, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Grzyby gotujemy do miękkości (ok. 30 minut) w wodzie, w której się moczyły.
Przygotowanie
Śledzie kładziemy do miski i zalewamy 1/2 litra mleka. Odstawiamy na mniej więcej 20 minut.
Obrane ziemniaki pokrojone w kostkę ok. 1 x 1 cm gotujemy w garnku do gotowania na parze do miękkości przez mniej więcej 15 minut (ziemniaki nie mogą się rozpadać).
Namoczone i ugotowane grzyby kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość (ok. 50 ml) oleju rzepakowego, następnie smażymy na niej 2 cebule pokrojone w piórka i drobno posiekany czosnek – aż do zeszklenia, często mieszając. Potem dodajemy pokrojone grzyby, suszony majeranek, mielony biały pieprz i niewielką ilość soli. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 8-10 minut.
Ugotowane ziemniaki przekładamy do dużego naczynia (np. żaroodpornego), dodajemy 1 cebulę, pokrojoną wcześniej w kostkę. Doprawiamy niewielką ilością oleju rzepakowego, białym pieprzem, solą i ostrą papryką w proszku. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 małe łyżeczki octu spirytusowego (ziemniaki w trakcie doprawiania muszą być ciepłe). Dokładnie mieszamy w celu połączenia się wszystkich składników. Sałatkę odstawiamy na bok. Patelnię z grzybami zdejmujemy z ognia.
Śledzie odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy je na mniejsze kawałki pod skosem na paski (o szerokości ok. 1 cm).
Do grzybów na patelni dodajemy olej rzepakowy (ok. 50 ml). W misce układamy warstwami grzyby (muszą być ciepłe) i śledzie, zaczynając i kończąc na grzybach. Dookoła śledzi kładziemy sałatkę ziemniaczaną. Całość przystrajamy natką pietruszki i odstawiamy do lodówki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z grzybami i kapustą
Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!
Grzybowe carpaccio ze śliwkami i boczkiem
Carpaccio możesz przygotować także z pieczarek i boczniaków. W połączeniu ze śliwkami i boczkiem będzie wyjątkową przekąską!
Śledzie po kaszubsku
Sos pomidorowy z odrobiną miodu i kawałki śledzi, które połączą się z nim, stworzą jedno z dwunastu wyjątkowych, wigilijnych dań! Wypróbuj tradycyjny przepis w wersji Karola!
Śledzie z żurawinami i rodzynkami w sosie pomidorowym
Śledzie i słodkie smaki to połączenie idealne! Sprawdź, jak komponują się z żurawinami i rodzynkami, wykorzystując przepis, który zagości w Twojej kuchni na dłużej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Sałatka z salami
- Placuszki ziemniaczane z makrelą wędzoną
- Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
- Grzybowe tortelloni
- Kurczak w curry z imbirem i limonką
- Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
- Kalafior w cieście piwnym
- Szarlotka z winogronem
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Aromatyczna strucla serowa
- Makaron z krewetkami i sosem tapenade
- Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
- Ciastka z grzybami
- Roladki z karpia gotowane na parze
- Krupnik z pomidorami
- Gnocchi z grzybami i brukselką
- Hiszpańskie ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
- Tarta z Linzu
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Bułeczki drożdżowe z ananasem
- Sałatka Waldorf w lżejszej odsłonie
- Sałatka z grillowaną marchewką
- Drożdżowe zajączki
- Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka
- Kaczka w sosie żurkowym
- Truskawkowo-ogórkowy lassi
- Chowder z łososiem i kukurydzą
- Chleb orkiszowy
- Placuszki z tuńczykiem
- Risotto in bianco
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (7)
656 dni temu
po co wkładać składniki do naczynia żaroodpornego skoro nie ma nic o zapiekaniu w piekarniku?
odpowiedz
656 dni temu
Faktycznie nie musi to być koniecznie naczynie żaroodporne, ponieważ ziemniaki nie będą pieczone. Danie można przygotować w każdym, dużym naczyniu :)
2129 dni temu
W tytule są śledzie marynowane, a Magda otrzymała odpowiedż, że chodzi o śledzie świeże ??????? Proszę o wyjaśnienie.
odpowiedz
2135 dni temu
czy śledzie mają być świeże czy matjasy?
odpowiedz
2128 dni temu
Magdo, używamy matjasów :)
3566 dni temu
pyszne danie,zrobiłam na Sylwestra,smakowało wszystkim i wlaśnie rozsyłam przepis :)polecam
odpowiedz
3575 dni temu
Sprawdziłem przepis w trakcie wigilii, wyszło super. Zmieniłem jednak trochę recepturę - masło+olej słonecznikowy do duszenia cebuli i grzybów, więcej majeranku, szczypta lubczyku.
odpowiedz