Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Potrawę przygotowujemy dzień przed podaniem.
Zanim zaczniemy przygotowywać potrawę, bardzo dokładnie myjemy suszone grzyby, następnie moczymy je w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Grzyby gotujemy do miękkości (ok. 30 minut) w wodzie, w której się moczyły.
Przygotowanie
Śledzie kładziemy do miski i zalewamy 1/2 litra mleka. Odstawiamy na mniej więcej 20 minut.
Obrane ziemniaki pokrojone w kostkę ok. 1 x 1 cm gotujemy w garnku do gotowania na parze do miękkości przez mniej więcej 15 minut (ziemniaki nie mogą się rozpadać).
Namoczone i ugotowane grzyby kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy dość dużą ilość (ok. 50 ml) oleju rzepakowego, następnie smażymy na niej 2 cebule pokrojone w piórka i drobno posiekany czosnek – aż do zeszklenia, często mieszając. Potem dodajemy pokrojone grzyby, suszony majeranek, mielony biały pieprz i niewielką ilość soli. Mieszamy. Zmniejszamy ogień i dusimy ok. 8-10 minut.
Ugotowane ziemniaki przekładamy do dużego naczynia (np. żaroodpornego), dodajemy 1 cebulę, pokrojoną wcześniej w kostkę. Doprawiamy niewielką ilością oleju rzepakowego, białym pieprzem, solą i ostrą papryką w proszku. Następnie dodajemy bardzo drobno posiekaną natkę pietruszki i 2 małe łyżeczki octu spirytusowego (ziemniaki w trakcie doprawiania muszą być ciepłe). Dokładnie mieszamy w celu połączenia się wszystkich składników. Sałatkę odstawiamy na bok. Patelnię z grzybami zdejmujemy z ognia.
Śledzie odsączamy na ręczniku papierowym, następnie kroimy je na mniejsze kawałki pod skosem na paski (o szerokości ok. 1 cm).
Do grzybów na patelni dodajemy olej rzepakowy (ok. 50 ml). W misce układamy warstwami grzyby (muszą być ciepłe) i śledzie, zaczynając i kończąc na grzybach. Dookoła śledzi kładziemy sałatkę ziemniaczaną. Całość przystrajamy natką pietruszki i odstawiamy do lodówki.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Burek ze szpinakiem
- Ryba po japońsku
- Ciasto na pierogi
- Makówki śląskie
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Jajka na miękko
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Sałatka gyros
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sernik pistacjowy
- Pieczona ryba po grecku
- Domek z piernika
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Krokiety z mięsem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (7)
1048 dni temu
po co wkładać składniki do naczynia żaroodpornego skoro nie ma nic o zapiekaniu w piekarniku?
Odpowiedz
1048 dni temu
Faktycznie nie musi to być koniecznie naczynie żaroodporne, ponieważ ziemniaki nie będą pieczone. Danie można przygotować w każdym, dużym naczyniu :)
2521 dni temu
W tytule są śledzie marynowane, a Magda otrzymała odpowiedż, że chodzi o śledzie świeże ??????? Proszę o wyjaśnienie.
Odpowiedz
2526 dni temu
czy śledzie mają być świeże czy matjasy?
Odpowiedz
2520 dni temu
Magdo, używamy matjasów :)
3957 dni temu
pyszne danie,zrobiłam na Sylwestra,smakowało wszystkim i wlaśnie rozsyłam przepis :)polecam
Odpowiedz
3966 dni temu
Sprawdziłem przepis w trakcie wigilii, wyszło super. Zmieniłem jednak trochę recepturę - masło+olej słonecznikowy do duszenia cebuli i grzybów, więcej majeranku, szczypta lubczyku.
Odpowiedz