
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przed przystąpieniem do gotowania suszone grzyby bardzo dokładnie myjemy, moczymy w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Następnie gotujemy je do miękkości (ok. 30 minut) w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy, siekamy.
Surową, delikatnie odciśniętą z soku kiszoną kapustę przekładamy do garnka z ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 8 minut (kapusta powinna być na wpół ugotowana). Odcedzamy, siekamy.
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, zagotowujemy. Do miski miksera wsypujemy mąkę, dodajemy gorące mleko z masłem i odrobiną soli. Wyrabiamy ciasto. Następnie wyciągamy je na blat i ponownie wyrabiamy, ale tym razem ręcznie. Wkładamy je do lodówki na 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekane grzyby i mieszając, podduszamy wszystko na patelni. Całość doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Mieszamy. Do grzybów dodajemy obgotowaną kapustę i szczyptę suszonego majeranku. (Jeśli farsz na patelni jest zbyt suchy, podlewamy go niewielką ilością wody. Farsz musi się poddusić. Mieszamy go i podduszamy przez kilka minut, doprawiamy jeszcze solą, ponownie dusimy). Następnie studzimy farsz.
Ciasto, które powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję, dzielimy na 3 części. Pierwszą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy (na grubość około 2 mm). Za pomocą kieliszka do wina wycinamy z ciasta koła. Za pomocą łyżeczki nakładamy farsz (farsz musi być ostudzony, nie wolno nakładać ciepłego farszu na ciasto) i formujemy pierogi.
Pierogi lepimy aż do wyczerpania całego ciasta i farszu. Zalepiając farsz, możemy użyć rozmąconego jaja lub wody w celu lepszego zlepienia się ciasta.
Ulepione pierogi wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Delikatnie mieszamy. Gotujemy mniej więcej 2 minuty od momentu wypłynięcia.
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy. Ugotowane pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy i odsączamy z wody. Odsączone pierogi smażymy na patelni na złoty kolor, z jednej i drugiej strony.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!

Wigilijne pierogi buraczane na słono
Wspólne robienie pierogów to dobry wstęp do świąt. Sprawdź, jak poradziła sobie z tym ekipa Kuchni Lidla, i wypróbuj przepis na buraczane pierogi w wersji na słono!

Kapusta z grochem
Kapusta? Tylko z grochem! To klasyczne połączenie znane z wieczerzy wigilijnych, które dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz już w 10 minut.


Zobacz przepisy
na święta
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
- Babka marmurkowa
- Kotlety jajeczne
- Sernik bez spodu
- Tradycyjny żurek na zakwasie
- Zupa chrzanowa
- Babka wielkanocna
- Murzin wielkanocny
- Babka gotowana waniliowo-czekoladowa
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (25)
1577 dni temu
Macie najlepszego kucharza na świecie! Pana Okrasę oglądam od dziecka, a teraz jako osoba dorosła dalej doceniam jego smaki, proste i jednocześnie wykwintne przepisy. Dzięki przepisom pana Małeckiego podbiłam serce nie tylko męża ale również teściowej! I jeszcze ta wspaniała strona pozwalająca drukować przepisy jednym kliknięciem, bez kopiowania, czy przepisywania to strzał w 10! Gratulacje!
odpowiedz
2658 dni temu
Witam, czy w fazie końcowej mogę je podsmażyć na oleju kokosowym zamiast słonecznikowym? Chodzi tu tylko o zapach gorącego oleju.
odpowiedz
2658 dni temu
Beato, oczywiście możesz podsmażyć pierogi na dowolnym tłuszczu - zarówno kokosowym, jak i rzepakowym czy maśle klarowanym :)
2677 dni temu
Czy taki farsz nie jest kwaśny? Moja mama zawsze długo gotowała kapustę, kilka dni, a tutaj - 8 minut?
odpowiedz
2302 dni temu
Też gotuję kapustę kilka dni ;)
466 dni temu
no jest trochę kwaśny, a żeby to zneutralizować to możesz dodać 1 łyżeczkę cukru na 1 litr wody kiedy gotujesz kapustę. Ja gotuje kapustę 30 minut a potem jeszcze 20 minut duszę z podsmażoną cebulą i grzybami i wystarczy jest już miękka
3006 dni temu
thx
odpowiedz
3030 dni temu
Czy można je mrozić ? Jeśli tak to surowe czy ugotowane ? Kasia.
odpowiedz
3030 dni temu
Pierogi mrozimy surowe :)
3024 dni temu
Można, najlepiej surowe :)
3022 dni temu
Jeśli mrozić to tylko ugotowane, ja smaruję każdy olejem , wtedy nie sklejają się przy zamarzaniu i łatwiej je rozdzielić gdy już rozmrozisz. Potem zwykle podsmażam.
2302 dni temu
Robiłam ciasto według przepisu(farsz według własnego przepisu), brak konsystencji fajnego ciasta na pierogi, trudno rozwałkować, rozkładają się (ale te co się rozkleiły wsadzilam do piekarnika i wyszły całkiem fajne).
3121 dni temu
Zapowiada się pysznie :)
odpowiedz
3120 dni temu
I tak jest :)
3392 dni temu
Bede robila pierogi pierwszy raz w zyciu, nie raz widzialam jak przygotowuje je moja mama, lecz z uwagi na to, ze chce zrobic jej wlasnie niespodzianke w te swieta mam nadzieje, ze uda mi sie ja zrealizowac z przepisem Pana Karola Okrasy. Wesolych Swiat wszystkim zycze. :-)
odpowiedz
3392 dni temu
Życzymy powodzenia! Wesołych i pogodnych Świąt! :)
3414 dni temu
Wyszły mi znakomicie
odpowiedz
3395 dni temu
ile sztuk wychodzi z przepisu?
3394 dni temu
Ile pierogów wychodzi?
3752 dni temu
Co? Przepyszne? Może i byłyby przepyszne. gdyby ktoś podał prawidłowy przepis. Śmieszne są te proporcje 100-150 ml mleka, w życiu nie wyjdą Wam z takich proporcji pierogi! Winno być 200-250 ml mleka i z tym masłem też coś mi nie pasuje, bo nie każdy pieróg (po dodaniu 100 g masła) prawidłowo się sklejał :-( Poproszę o podanie prawidłowych proporcji, a nie wprowadzanie w błąd. Pozdrawiam.
odpowiedz
3399 dni temu
Wykaż się własną inwencją, bądź kreatywna, to jest kuchnia skoro jest za mało mleka to dodaj więcej. Chyba masz mózg i wzrok i analizujesz to co się dzieje z tym co robisz!? Eksperymentuj a nie liczysz na gotowe. Żałosne.
3758 dni temu
Czy jest jakaś potrawa wiglija bez masła????????!!!!!!!!!!
odpowiedz
3006 dni temu
xd nie
3771 dni temu
PRZEPYSZNE SĄ TE PIEROGI POLECAM
odpowiedz
zobacz wszystkie