Pierogi z grzybami i kapustą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przed przystąpieniem do gotowania suszone grzyby bardzo dokładnie myjemy, moczymy w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Następnie gotujemy je do miękkości (ok. 30 minut) w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy, siekamy.

Surową, delikatnie odciśniętą z soku kiszoną kapustę przekładamy do garnka z ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 8 minut (kapusta powinna być na wpół ugotowana). Odcedzamy, siekamy.

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, zagotowujemy. Do miski miksera wsypujemy mąkę, dodajemy gorące mleko z masłem i odrobiną soli. Wyrabiamy ciasto. Następnie wyciągamy je na blat i ponownie wyrabiamy, ale tym razem ręcznie. Wkładamy je do lodówki na 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Mieszamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekane grzyby i mieszając, podduszamy wszystko na patelni. Całość doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Mieszamy. Do grzybów dodajemy obgotowaną kapustę i szczyptę suszonego majeranku. (Jeśli farsz na patelni jest zbyt suchy, podlewamy go niewielką ilością wody. Farsz musi się poddusić. Mieszamy go i podduszamy przez kilka minut, doprawiamy jeszcze solą, ponownie dusimy). Następnie studzimy farsz.

Ciasto, które powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję, dzielimy na 3 części. Pierwszą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy (na grubość około 2 mm). Za pomocą kieliszka do wina wycinamy z ciasta koła. Za pomocą łyżeczki nakładamy farsz (farsz musi być ostudzony, nie wolno nakładać ciepłego farszu na ciasto) i formujemy pierogi.

Pierogi lepimy aż do wyczerpania całego ciasta i farszu. Zalepiając farsz, możemy użyć rozmąconego jaja lub wody w celu lepszego zlepienia się ciasta.

Ulepione pierogi wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Delikatnie mieszamy. Gotujemy mniej więcej 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy. Ugotowane pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy i odsączamy z wody. Odsączone pierogi smażymy na patelni na złoty kolor, z jednej i drugiej strony.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (25)

Avatar
  • Dorota H. Dorota H.
    1230 dni temu
    Macie najlepszego kucharza na świecie! Pana Okrasę oglądam od dziecka, a teraz jako osoba dorosła dalej doceniam jego smaki, proste i jednocześnie wykwintne przepisy. Dzięki przepisom pana Małeckiego podbiłam serce nie tylko męża ale również teściowej! I jeszcze ta wspaniała strona pozwalająca drukować przepisy jednym kliknięciem, bez kopiowania, czy przepisywania to strzał w 10! Gratulacje!

    odpowiedz

  • Beata Beata
    2311 dni temu
    Witam, czy w fazie końcowej mogę je podsmażyć na oleju kokosowym zamiast słonecznikowym? Chodzi tu tylko o zapach gorącego oleju.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2311 dni temu
    Beato, oczywiście możesz podsmażyć pierogi na dowolnym tłuszczu - zarówno kokosowym, jak i rzepakowym czy maśle klarowanym :)
  • Gość Gość
    2331 dni temu
    Czy taki farsz nie jest kwaśny? Moja mama zawsze długo gotowała kapustę, kilka dni, a tutaj - 8 minut?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1955 dni temu
    Też gotuję kapustę kilka dni ;)
  • Gość Gość
    119 dni temu
    no jest trochę kwaśny, a żeby to zneutralizować to możesz dodać 1 łyżeczkę cukru na 1 litr wody kiedy gotujesz kapustę. Ja gotuje kapustę 30 minut a potem jeszcze 20 minut duszę z podsmażoną cebulą i grzybami i wystarczy jest już miękka
  • Gość Gość
    2659 dni temu
    thx

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2683 dni temu
    Czy można je mrozić ? Jeśli tak to surowe czy ugotowane ? Kasia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2683 dni temu
    Pierogi mrozimy surowe :)
  • Magda Magda
    2678 dni temu
    Można, najlepiej surowe :)
  • Gość Gość
    2675 dni temu
    Jeśli mrozić to tylko ugotowane, ja smaruję każdy olejem , wtedy nie sklejają się przy zamarzaniu i łatwiej je rozdzielić gdy już rozmrozisz. Potem zwykle podsmażam.
  • Gość Gość
    1955 dni temu
    Robiłam ciasto według przepisu(farsz według własnego przepisu), brak konsystencji fajnego ciasta na pierogi, trudno rozwałkować, rozkładają się (ale te co się rozkleiły wsadzilam do piekarnika i wyszły całkiem fajne).
  • Człowiek Człowiek
    2774 dni temu
    Zapowiada się pysznie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2774 dni temu
    I tak jest :)
  • Gość Gość
    3046 dni temu
    Bede robila pierogi pierwszy raz w zyciu, nie raz widzialam jak przygotowuje je moja mama, lecz z uwagi na to, ze chce zrobic jej wlasnie niespodzianke w te swieta mam nadzieje, ze uda mi sie ja zrealizowac z przepisem Pana Karola Okrasy. Wesolych Swiat wszystkim zycze. :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3046 dni temu
    Życzymy powodzenia! Wesołych i pogodnych Świąt! :)
  • Gość Gość
    3067 dni temu
    Wyszły mi znakomicie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3048 dni temu
    ile sztuk wychodzi z przepisu?
  • Gość Gość
    3047 dni temu
    Ile pierogów wychodzi?
  • Ivoneta Ivoneta
    3405 dni temu
    Co? Przepyszne? Może i byłyby przepyszne. gdyby ktoś podał prawidłowy przepis. Śmieszne są te proporcje 100-150 ml mleka, w życiu nie wyjdą Wam z takich proporcji pierogi! Winno być 200-250 ml mleka i z tym masłem też coś mi nie pasuje, bo nie każdy pieróg (po dodaniu 100 g masła) prawidłowo się sklejał :-( Poproszę o podanie prawidłowych proporcji, a nie wprowadzanie w błąd. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3052 dni temu
    Wykaż się własną inwencją, bądź kreatywna, to jest kuchnia skoro jest za mało mleka to dodaj więcej. Chyba masz mózg i wzrok i analizujesz to co się dzieje z tym co robisz!? Eksperymentuj a nie liczysz na gotowe. Żałosne.
  • Julia homakowska Julia homakowska
    3411 dni temu
    Czy jest jakaś potrawa wiglija bez masła????????!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2659 dni temu
    xd nie
  • DORIS Gość DORIS Gość
    3424 dni temu
    PRZEPYSZNE SĄ TE PIEROGI POLECAM

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!