Pierogi z grzybami i kapustą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przed przystąpieniem do gotowania suszone grzyby bardzo dokładnie myjemy, moczymy w letniej wodzie przez mniej więcej 20 minut. Następnie gotujemy je do miękkości (ok. 30 minut) w wodzie, w której się moczyły.

Surową, delikatnie odciśniętą z soku kiszoną kapustę przekładamy do garnka z ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 8 minut (kapusta powinna być na wpół ugotowana). Odcedzamy, siekamy.

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masło, zagotowujemy. Do miski miksera wsypujemy mąkę, dodajemy gorące mleko z masłem i odrobiną soli. Wyrabiamy ciasto. Następnie wyciągamy je na blat i ponownie wyrabiamy, ale tym razem ręcznie. Wkładamy je do lodówki na 10 minut.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego, wrzucamy pokrojoną cebulę. Mieszamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy posiekane grzyby i mieszając, podduszamy wszystko na patelni. Całość doprawiamy solą i mielonym białym pieprzem. Mieszamy. Do grzybów dodajemy obgotowaną kapustę i szczyptę suszonego majeranku. (Jeśli farsz na patelni jest zbyt suchy, podlewamy go niewielką ilością wody. Farsz musi się poddusić. Mieszamy go i podduszamy przez kilka minut, doprawiamy jeszcze solą, ponownie dusimy). Następnie studzimy farsz.

Ciasto, które powinno mieć jednolitą i gładką konsystencję, dzielimy na 3 części. Pierwszą część ciasta bardzo cienko rozwałkowujemy (na grubość około 2 mm). Za pomocą kieliszka do wina wycinamy z ciasta koła. Za pomocą łyżeczki nakładamy farsz (farsz musi być ostudzony, nie wolno nakładać ciepłego farszu na ciasto) i formujemy pierogi.

Pierogi lepimy aż do wyczerpania całego ciasta i farszu. Zalepiając farsz, możemy użyć rozmąconego jaja lub wody w celu lepszego zlepienia się ciasta.

Ulepione pierogi wrzucamy do lekko osolonej wrzącej wody. Delikatnie mieszamy. Gotujemy mniej więcej 2 minuty od momentu wypłynięcia.

Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy. Ugotowane pierogi wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy i odsączamy z wody. Odsączone pierogi smażymy na patelni na złoty kolor, z jednej i drugiej strony.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (21)

Avatar
  • Beata Beata
    63 dni temu
    Witam, czy w fazie końcowej mogę je podsmażyć na oleju kokosowym zamiast słonecznikowym? Chodzi tu tylko o zapach gorącego oleju.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    63 dni temu
    Beato, oczywiście możesz podsmażyć pierogi na dowolnym tłuszczu - zarówno kokosowym, jak i rzepakowym czy maśle klarowanym :)
  • Gość Gość
    82 dni temu
    Czy taki farsz nie jest kwaśny? Moja mama zawsze długo gotowała kapustę, kilka dni, a tutaj - 8 minut?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    411 dni temu
    thx

    odpowiedz

  • Gość Gość
    435 dni temu
    Czy można je mrozić ? Jeśli tak to surowe czy ugotowane ? Kasia.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    435 dni temu
    Pierogi mrozimy surowe :)
  • Magda Magda
    429 dni temu
    Można, najlepiej surowe :)
  • Gość Gość
    427 dni temu
    Jeśli mrozić to tylko ugotowane, ja smaruję każdy olejem , wtedy nie sklejają się przy zamarzaniu i łatwiej je rozdzielić gdy już rozmrozisz. Potem zwykle podsmażam.
  • Człowiek Człowiek
    526 dni temu
    Zapowiada się pysznie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    525 dni temu
    I tak jest :)
  • Gość Gość
    797 dni temu
    Bede robila pierogi pierwszy raz w zyciu, nie raz widzialam jak przygotowuje je moja mama, lecz z uwagi na to, ze chce zrobic jej wlasnie niespodzianke w te swieta mam nadzieje, ze uda mi sie ja zrealizowac z przepisem Pana Karola Okrasy. Wesolych Swiat wszystkim zycze. :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    797 dni temu
    Życzymy powodzenia! Wesołych i pogodnych Świąt! :)
  • Gość Gość
    818 dni temu
    Wyszły mi znakomicie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    800 dni temu
    ile sztuk wychodzi z przepisu?
  • Gość Gość
    799 dni temu
    Ile pierogów wychodzi?
  • Ivoneta Ivoneta
    1157 dni temu
    Co? Przepyszne? Może i byłyby przepyszne. gdyby ktoś podał prawidłowy przepis. Śmieszne są te proporcje 100-150 ml mleka, w życiu nie wyjdą Wam z takich proporcji pierogi! Winno być 200-250 ml mleka i z tym masłem też coś mi nie pasuje, bo nie każdy pieróg (po dodaniu 100 g masła) prawidłowo się sklejał :-( Poproszę o podanie prawidłowych proporcji, a nie wprowadzanie w błąd. Pozdrawiam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    804 dni temu
    Wykaż się własną inwencją, bądź kreatywna, to jest kuchnia skoro jest za mało mleka to dodaj więcej. Chyba masz mózg i wzrok i analizujesz to co się dzieje z tym co robisz!? Eksperymentuj a nie liczysz na gotowe. Żałosne.
  • Julia homakowska Julia homakowska
    1163 dni temu
    Czy jest jakaś potrawa wiglija bez masła????????!!!!!!!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    411 dni temu
    xd nie
  • DORIS Gość DORIS Gość
    1176 dni temu
    PRZEPYSZNE SĄ TE PIEROGI POLECAM

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram