zobacz film Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • sitko o drobnych oczkach
  • maszynkę do mielenia mięsa
  • wałek
  • łyżkę cedzakową

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Soczewicę gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (ok. 20-30 minut). Odcedź na sicie.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA NA PIEROGI

W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko i wodę, mieszamy. Całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, a następnie wyłączamy ogień i lekko studzimy płynną bazę ciasta.

Mąkę przesypujemy do miski (możemy również przesiać ją przez sitko, by ciasto było delikatniejsze) i zaparzamy lekko przestudzoną miksturą z masła, mleka i wody, stopniowo wlewając ją do mąki. Za każdym razem szybko wyrabiamy ciasto, aż składniki wstępnie się połączą.

Krok 2: WYRABIAMY CIASTO NA PIEROGI

Ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką i wyrabiamy dość długo dłońmi, aż stanie się jednolite i gładkie. Gotowe ciasto nie powinno lepić się do dłoni. Owijamy je ściereczką i odkładamy na czas przygotowania farszu, by odpoczęło.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli i lekko zarumieni.

Ugotowaną wcześniej soczewicę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. W ten sam sposób mielemy twaróg. Zmielone składniki dokładnie mieszamy w misce. Dodajemy przesmażoną cebulę. Farsz doprawiamy solą oraz czarnym i białym pieprzem.

Dodajemy obrany i drobno posiekany imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Ponownie mieszamy.

Krok 4: FASZERUJEMY I FORMUJEMY PIEROGI

Ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką i chwilę wyrabiamy, by odzyskało plastyczność. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka za pomocą okrągłego wycinaka lub szklanki.

Kółka ciasta delikatnie zwilżamy wodą. Na każdą porcję ciasta wykładamy porcję farszu. Ciasto składamy na pół, zamykając farsz w środku, brzegi ciasta dokładnie sklejamy i tworzymy zgrabną falbankę.

WSKAZÓWKA! By ulepić pierogi w stylu koreańskim, po zlepieniu brzegów ciasta i zamknięciu farszu w środku, zlepiamy rogi pieroga. W ten sposób powinniśmy uzyskać pierogi przypominające kształtem uszka.

Krok 5: GOTUJEMY PIEROGI

Pierogi gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY MASŁO SZAŁWIOWE

Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy całe liście szałwii. Doprawiamy pieprzem.

Krok 7: PODAJEMY PIEROGI

Ugotowane i odcedzone pierogi przekładamy do szałwiowego masła. Delikatnie przesmażamy. Dodajemy drobno posiekany imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.

Pierogi w maśle szałwiowym układamy na talerzu. Dekorujemy listkami szałwii przesmażonymi w maśle.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!