Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- sitko o drobnych oczkach
- maszynkę do mielenia mięsa
- wałek
- łyżkę cedzakową
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Soczewicę gotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (ok. 20-30 minut). Odcedź na sicie.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ CIASTA NA PIEROGI
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mleko i wodę, mieszamy. Całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, a następnie wyłączamy ogień i lekko studzimy płynną bazę ciasta.
Mąkę przesypujemy do miski (możemy również przesiać ją przez sitko, by ciasto było delikatniejsze) i zaparzamy lekko przestudzoną miksturą z masła, mleka i wody, stopniowo wlewając ją do mąki. Za każdym razem szybko wyrabiamy ciasto, aż składniki wstępnie się połączą.
Krok 2: WYRABIAMY CIASTO NA PIEROGI
Ciasto przekładamy na deskę oprószoną mąką i wyrabiamy dość długo dłońmi, aż stanie się jednolite i gładkie. Gotowe ciasto nie powinno lepić się do dłoni. Owijamy je ściereczką i odkładamy na czas przygotowania farszu, by odpoczęło.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju, aż się zeszkli i lekko zarumieni.
Ugotowaną wcześniej soczewicę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. W ten sam sposób mielemy twaróg. Zmielone składniki dokładnie mieszamy w misce. Dodajemy przesmażoną cebulę. Farsz doprawiamy solą oraz czarnym i białym pieprzem.
Dodajemy obrany i drobno posiekany imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Ponownie mieszamy.
Krok 4: FASZERUJEMY I FORMUJEMY PIEROGI
Ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką i chwilę wyrabiamy, by odzyskało plastyczność. Wyrobione ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka za pomocą okrągłego wycinaka lub szklanki.
Kółka ciasta delikatnie zwilżamy wodą. Na każdą porcję ciasta wykładamy porcję farszu. Ciasto składamy na pół, zamykając farsz w środku, brzegi ciasta dokładnie sklejamy i tworzymy zgrabną falbankę.
WSKAZÓWKA! By ulepić pierogi w stylu koreańskim, po zlepieniu brzegów ciasta i zamknięciu farszu w środku, zlepiamy rogi pieroga. W ten sposób powinniśmy uzyskać pierogi przypominające kształtem uszka.
Krok 5: GOTUJEMY PIEROGI
Pierogi gotujemy partiami we wrzącej, osolonej wodzie ok. 1-2 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane pierogi wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i przekładamy na talerz.
Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY MASŁO SZAŁWIOWE
Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy całe liście szałwii. Doprawiamy pieprzem.
Krok 7: PODAJEMY PIEROGI
Ugotowane i odcedzone pierogi przekładamy do szałwiowego masła. Delikatnie przesmażamy. Dodajemy drobno posiekany imbir i drobno posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.
Pierogi w maśle szałwiowym układamy na talerzu. Dekorujemy listkami szałwii przesmażonymi w maśle.
Zobacz podobne
przepisy
Leniwe pierogi
Łatwy przepis na pyszne kluski leniwe z okrasą orzechową! Sprawdź przepis Pawła Małeckiego na słodkie kopytka!
Gryczane pierogi z bobem
Wykorzystaj w pełni sezon na bób i podaj te pyszne nasiona w całkiem nowy sposób! Przepis Karola na pierogi z bobem i parmezanem pozwoli Ci przygotować pyszny letni obiad dla całej rodziny!
Ciasto na pierogi
Pulchne, elastyczne i maślane – idealne ciasto na pierogi przygotujecie według przepisu Karola Okrasy! Wykorzystajcie je, by zachwycić rodzinę w święta!
Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Karp pieczony z grzybami
- Imbirowe skrzydełka z grilla
- Imbirowy dżem z winogron
- Pascha wielkanocna
- Kopytka z batatów
- Smażony sandacz na letniej sałatce z soczewicy
- Ciabatta z wegańskimi klopsikami
- Domowe pastrami
- Domowe tacos z krewetkami, mango i chili
- Pierogi z serem i kaszą
- Kremowa grochówka z curry
- Dip z ciecierzycy
- Zielony falafel burger
- Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
- Tornado dog
- Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
- Ciasteczka jaglano-kokosowe
- Wieniec z Frankfurtu
- Słodki bufet Pawła Małeckiego
- Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
- Ciasto wiewiórka
- CIASTO MILIONERA
- Pieczona feta pasta z TikToka
- Faszerowany kurczak pieczony w całości
- Makowiec z jabłkami
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Smażony seler z boczkiem i migdałami
- Czekoladki z masłem orzechowym
- Rozgrzewający napar z kurkumy i imbiru
- Smażone mleko z sosem żurawinowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)