zobacz film Leniwe pierogi

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Wyrabiamy ciasto

Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Białka oddzielamy od żółtek (białka wykorzystujemy do przygotowania innego dania lub mrozimy). Dodajemy żółtka i rozcieramy całość. Dosypujemy cukier puder i sól. Wyrabiamy. Dodajemy mąkę. W razie potrzeby dosypujemy jej więcej. Ciasto zagniatamy, wykładamy na blat oprószony mąką, dzielimy na 3 części. Formujemy wałeczki, spłaszczamy z wierzchu i kroimy pod kątem na kawałki.

KROK 2: Gotujemy kopytka

Pierogi gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Gotujemy 4-7 minut do momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.

KROK 3: Przygotowujemy orzechową okrasę

Masło roztapiamy na patelni na małym ogniu. Dodajemy cukier, przez chwilę karmelizujemy w maśle. Dosypujemy bułkę tartą i mielone orzechy. Podsmażamy na złoty kolor.

Leniwe pierogi wykładamy na talerz i podajemy z okrasą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    1263 dni temu
    a czy mogą być orzechy włoskie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1263 dni temu
    Okrasa z orzechów włoskich będzie miała trochę inny, nieco wyrazistszy i goryczkowy smak, ale oczywiście możesz wykorzystać je w tym przepisie :)
  • Gość Gość
    1618 dni temu
    jestem bez laktozowcem i bez glutenowcem, jaką makę inną niz pszennej mogłabym uzyć i jaka ilość, wiem, że inne mąki są"gorsze" w obróbce

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1618 dni temu
    Najlepiej użyć gotowej mieszanki bezglutenowej. Należy zacząć od ilosci wskazanej w przepisie, następnie sukcesywnie zwiększać do uzyskania odpowiedniej konsystencji :)
  • Gość Gość
    1811 dni temu
    składniki zdecydowanie nie na 4 porcje. Dla jednej max 2 osób.

    odpowiedz

  • Mm Mm
    1931 dni temu
    Panie Pawle szacun! Pierwszy raz w życiu zrobiłam leniwe a właściwie robiliśmy je razem :) stopowałam filmik żeby krok po kroku robić tak jak Pan no i wyszło!!! Co prawda nie mam problemu z laktozą więc użyłam zwykłego twarogu a te leniwe miały jedną wadę - strasznie szybko znikły z talerza :) następnym razem zrobię z co najmniej podwójnej ilości składników. Bardzo dziękuję bo dzięki temu przepisowi uwierzyłam w to że nie jestem totalnym kulinarnym beztalenciem :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1931 dni temu
    Witam. Czy twaróg można zastąpić ricottą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1930 dni temu
    Ricotta ma nieco inną strukturę. Można spróbować takiej zamiany, ale być może będzie trzeba użyć więcej mąki.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!