
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
KROK 1: Wyrabiamy ciasto
Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Białka oddzielamy od żółtek (białka wykorzystujemy do przygotowania innego dania lub mrozimy). Dodajemy żółtka i rozcieramy całość. Dosypujemy cukier puder i sól. Wyrabiamy. Dodajemy mąkę. W razie potrzeby dosypujemy jej więcej. Ciasto zagniatamy, wykładamy na blat oprószony mąką, dzielimy na 3 części. Formujemy wałeczki, spłaszczamy z wierzchu i kroimy pod kątem na kawałki.
KROK 2: Gotujemy kopytka
Pierogi gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Gotujemy 4-7 minut do momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.
KROK 3: Przygotowujemy orzechową okrasę
Masło roztapiamy na patelni na małym ogniu. Dodajemy cukier, przez chwilę karmelizujemy w maśle. Dosypujemy bułkę tartą i mielone orzechy. Podsmażamy na złoty kolor.
Leniwe pierogi wykładamy na talerz i podajemy z okrasą.
Zobacz podobne
przepisy
Knedle z białym serem
Jeśli lubisz obiady na słodko, ten na pewno przypadnie Ci do gustu! Przygotuj knedle z białym serem i słodką okrasą orzechową!

Kopytka z batatów
Kinga Paruzel wie, jak urozmaicić klasykę! Przygotuj kopytka z batatów z nutą gałki muszkatołowej i masłem szałwiowym!

Pierogi z kaszą gryczaną, serem i miętą
Spróbuj pierogów z przepisu Karola Okrasy! Ciasto z dodatkiem mleka i masła doskonale otula farsz z twarogu, kaszy gryczanej i listków mięty.

Pierogi z mąki orkiszowej
Tradycyjne ciasto pierogowe w odmienionej odsłonie! Okazuje się, że nie trzeba go robić wyłącznie z mąki pszennej. Sprawdź, jak pierogi orkiszowe przygotowuje Kinga Paruzel i przekonaj się, jakie są wyśmienite z dobrze znanym farszem ruskim!

Zobacz przepisy
na lato
- Butter chicken
- Leczo
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Gyros z kurczaka w picie
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Ciasto na pierogi
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Baklawa grecka
- Papryka faszerowana kaszą i warzywami
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
- Cevapcici z sosem tzatziki
- Papryka faszerowana z oliwkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
1700 dni temu
a czy mogą być orzechy włoskie?
odpowiedz
1700 dni temu
Okrasa z orzechów włoskich będzie miała trochę inny, nieco wyrazistszy i goryczkowy smak, ale oczywiście możesz wykorzystać je w tym przepisie :)
2055 dni temu
jestem bez laktozowcem i bez glutenowcem, jaką makę inną niz pszennej mogłabym uzyć i jaka ilość, wiem, że inne mąki są"gorsze" w obróbce
odpowiedz
2055 dni temu
Najlepiej użyć gotowej mieszanki bezglutenowej. Należy zacząć od ilosci wskazanej w przepisie, następnie sukcesywnie zwiększać do uzyskania odpowiedniej konsystencji :)
2248 dni temu
składniki zdecydowanie nie na 4 porcje. Dla jednej max 2 osób.
odpowiedz
2369 dni temu
Panie Pawle szacun! Pierwszy raz w życiu zrobiłam leniwe a właściwie robiliśmy je razem :) stopowałam filmik żeby krok po kroku robić tak jak Pan no i wyszło!!! Co prawda nie mam problemu z laktozą więc użyłam zwykłego twarogu a te leniwe miały jedną wadę - strasznie szybko znikły z talerza :) następnym razem zrobię z co najmniej podwójnej ilości składników. Bardzo dziękuję bo dzięki temu przepisowi uwierzyłam w to że nie jestem totalnym kulinarnym beztalenciem :)
odpowiedz
2369 dni temu
Witam. Czy twaróg można zastąpić ricottą?
odpowiedz
2367 dni temu
Ricotta ma nieco inną strukturę. Można spróbować takiej zamiany, ale być może będzie trzeba użyć więcej mąki.