zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

KROK 1: Wyrabiamy ciasto

Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Białka oddzielamy od żółtek (białka wykorzystujemy do przygotowania innego dania lub mrozimy). Dodajemy żółtka i rozcieramy całość. Dosypujemy cukier puder i sól. Wyrabiamy. Dodajemy mąkę. W razie potrzeby dosypujemy jej więcej. Ciasto zagniatamy, wykładamy na blat oprószony mąką, dzielimy na 3 części. Formujemy wałeczki, spłaszczamy z wierzchu i kroimy pod kątem na kawałki.

KROK 2: Gotujemy kopytka

Pierogi gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Gotujemy 4-7 minut do momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.

KROK 3: Przygotowujemy orzechową okrasę

Masło roztapiamy na patelni na małym ogniu. Dodajemy cukier, przez chwilę karmelizujemy w maśle. Dosypujemy bułkę tartą i mielone orzechy. Podsmażamy na złoty kolor.

Leniwe pierogi wykładamy na talerz i podajemy z okrasą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (4)

Avatar
  • Gość Gość
    15 dni temu
    składniki zdecydowanie nie na 4 porcje. Dla jednej max 2 osób.

    odpowiedz

  • Mm Mm
    135 dni temu
    Panie Pawle szacun! Pierwszy raz w życiu zrobiłam leniwe a właściwie robiliśmy je razem :) stopowałam filmik żeby krok po kroku robić tak jak Pan no i wyszło!!! Co prawda nie mam problemu z laktozą więc użyłam zwykłego twarogu a te leniwe miały jedną wadę - strasznie szybko znikły z talerza :) następnym razem zrobię z co najmniej podwójnej ilości składników. Bardzo dziękuję bo dzięki temu przepisowi uwierzyłam w to że nie jestem totalnym kulinarnym beztalenciem :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    136 dni temu
    Witam. Czy twaróg można zastąpić ricottą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    134 dni temu
    Ricotta ma nieco inną strukturę. Można spróbować takiej zamiany, ale być może będzie trzeba użyć więcej mąki.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram