zobacz film Leniwe pierogi

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Wyrabiamy ciasto

Do miski wrzucamy twaróg i rozdrabniamy go widelcem. Białka oddzielamy od żółtek (białka wykorzystujemy do przygotowania innego dania lub mrozimy). Dodajemy żółtka i rozcieramy całość. Dosypujemy cukier puder i sól. Wyrabiamy. Dodajemy mąkę. W razie potrzeby dosypujemy jej więcej. Ciasto zagniatamy, wykładamy na blat oprószony mąką, dzielimy na 3 części. Formujemy wałeczki, spłaszczamy z wierzchu i kroimy pod kątem na kawałki.

KROK 2: Gotujemy kopytka

Pierogi gotujemy w lekko osolonej, wrzącej wodzie. Gotujemy 4-7 minut do momentu wypłynięcia. Wyciągamy łyżką cedzakową.

KROK 3: Przygotowujemy orzechową okrasę

Masło roztapiamy na patelni na małym ogniu. Dodajemy cukier, przez chwilę karmelizujemy w maśle. Dosypujemy bułkę tartą i mielone orzechy. Podsmażamy na złoty kolor.

Leniwe pierogi wykładamy na talerz i podajemy z okrasą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (8)

Avatar
  • Gość Gość
    1478 dni temu
    a czy mogą być orzechy włoskie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1478 dni temu
    Okrasa z orzechów włoskich będzie miała trochę inny, nieco wyrazistszy i goryczkowy smak, ale oczywiście możesz wykorzystać je w tym przepisie :)
  • Gość Gość
    1832 dni temu
    jestem bez laktozowcem i bez glutenowcem, jaką makę inną niz pszennej mogłabym uzyć i jaka ilość, wiem, że inne mąki są"gorsze" w obróbce

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1832 dni temu
    Najlepiej użyć gotowej mieszanki bezglutenowej. Należy zacząć od ilosci wskazanej w przepisie, następnie sukcesywnie zwiększać do uzyskania odpowiedniej konsystencji :)
  • Gość Gość
    2025 dni temu
    składniki zdecydowanie nie na 4 porcje. Dla jednej max 2 osób.

    odpowiedz

  • Mm Mm
    2146 dni temu
    Panie Pawle szacun! Pierwszy raz w życiu zrobiłam leniwe a właściwie robiliśmy je razem :) stopowałam filmik żeby krok po kroku robić tak jak Pan no i wyszło!!! Co prawda nie mam problemu z laktozą więc użyłam zwykłego twarogu a te leniwe miały jedną wadę - strasznie szybko znikły z talerza :) następnym razem zrobię z co najmniej podwójnej ilości składników. Bardzo dziękuję bo dzięki temu przepisowi uwierzyłam w to że nie jestem totalnym kulinarnym beztalenciem :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2146 dni temu
    Witam. Czy twaróg można zastąpić ricottą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2145 dni temu
    Ricotta ma nieco inną strukturę. Można spróbować takiej zamiany, ale być może będzie trzeba użyć więcej mąki.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!