Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Mieszamy składniki farszu do pierogów
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Ostudzone obieramy ze skórki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej rzepakowy i smażymy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę około 5 minut. Ziemniaki wraz z twarogiem przeciskamy przez praskę. Dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto
Do drugiej miski wsypujemy mąkę orkiszową, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do gorącej wody dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i stopniowo wlewamy wodę do miski z mąką, mieszając łyżką. Kiedy ciasto przestanie parzyć, możemy mieszać już rękami.
Krok 3: Lepimy pierogi
Na stolnicę wysypujemy mąkę i ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu. Sklejamy boki ciasta, formując księżyce. Pierogi gotujemy około 3-4 minut w osolonej, gotującej się wodzie.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami – przepis
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.
Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!
Pierogi ruskie i ich historia
Pierogi ruskie to tradycyjne danie kuchni słowiańskiej, które wywodzi się z historycznych terenów Rusi Czerwonej, obejmujących dzisiejszą północno-zachodnią Ukrainę i południowo-wschodnią Polskę. Pochodzenie dania bywa mylnie kojarzone z Rosją, jednakże nazwa wskazuje na jego powiązania z historyczną krainą geograficzną, czyli Rusią. Popularność pierogów wśród Polaków zamieszkujących wschodnią granicę sprawiła, że na Ukrainie ruskie pierogi często określane są mianem polskich. Danie to jest tam uznawane za potrawę należącą do naszej wspólnej tradycji.
W źródłach znaleźć można także legendę związaną z pochodzeniem pierogów ruskich, która mówi, że najlepsze pierogi ruskie przywiózł z Kijowa Święty Jacek Odrowąż, który odwiedził te ziemie w XIII wieku. Święty tak mocno rozkochał się w smaku tego dania, że podzielił się przepisem na nie z bliskimi i tak receptura na pierogi rozprzestrzeniła się na cały kraj. Tytułowy przepis na pierogi ruskie pozwoli Ci stworzyć danie o wyjątkowym smaku i nietypowym cieście. Spróbuj pierogów z mąki orkiszowej już dziś, a na pewno się w nich zakochasz!
Pierogi ruskie — przepis
Przepis na pierogi ruskie w wersji orkiszowej to wyjątkowa propozycja, która zachwyci miłośników tradycyjnych smaków, którzy mają słabość do eksperymentowania w kuchni. Mąka orkiszowa nadaje pierogom lekko orzechowy aromat oraz sprawia, że są bardziej sycące. Do przygotowania ciasta na ruskie pierogi z tytułowego przepisu potrzebne Ci będą takie składniki jak mąka orkiszowa, woda, sól, olej oraz przyprawy. Z kolei farsz już jest bardziej klasyczny i składa się z mieszanki ziemniaków, twarogu i smażonej cebuli, które doprawia się solą i pieprzem. Jakie akcesoria będą potrzebne do przyrządzenia tego dania? Przydatna będzie duża miska do wyrabiania ciasta, wałek i kieliszek lub szklanka do wycinania kółek z ciasta.
Przygotowując przepis na pierogi ruskie, zadbaj o odpowiednią konsystencję ciasta, które dzięki orkiszowi stanie się elastyczne, lecz będzie wymagać więcej delikatności od tradycyjnego ciasta. Mąka orkiszowa zawiera więcej białka niż pszenna, dzięki czemu pierogi są łatwiejsze do sklejania. Jeśli chcesz uzyskać idealną sprężystość, zważ na temperaturę wody dodawanej do ciasta — musi być gorąca. Stosując sprawdzony przepis na pierogi ruskie autorstwa Kingi Paruzel, masz gwarancję, że zaserwujesz domownikom smaczne pierogi z przyjemnie cienkim i sprężystym ciastem.
Jak się robi pierogi ruskie?
Chcąc uzyskać pyszne pierogi ruskie, zacznij od przygotowania składników wysokiej jakości. Podczas przyrządzania farszu na pierogi ruskie niezwykle istotne jest zachowanie odpowiednich proporcji składników – ilość ziemniaków i twarogu powinna być do siebie zbliżona, aby farsz zachował swój unikatowy charakter i smak. Ile dokładnie sera i ile ziemniaków dodać do pierogów? Najlepiej niech będzie ich po równo. Do farszu obowiązkowo musi trafić także cebula i przyprawy.
Jak zrobić pierogi ruskie, by miały idealną konsystencję po ugotowaniu, a farsz nie wypływał? Farsz nie powinien być zbyt mokry ani zbyt suchy, co możesz wyregulować ilością twarogu lub ziemniaków. A co jeśli farszu wyjdzie za dużo? Bez problemu można go zużyć później. Jak długo można przechowywać farsz na pierogi ruskie? Taki farsz najlepiej wykorzystać w ciągu 1-2 dni od jego przyrządzenia.
Ciasto na pierogi ruskie
Jak zrobić idealne ciasto na ruskie pierogi z mąki orkiszowej? Podczas robienia ciasta na pierogi ruskie z tytułowego przepisu dodaj do mąki orkiszowej odrobinę soli i gałki muszkatołowej, by nadać ciastu subtelny aromat. Mąkę zalej gorącą wodą wymieszaną z łyżką oleju rzepakowego — dzięki temu ciasto będzie bardziej elastyczne.
Ciasto najlepiej wymieszać łyżką, aż przestanie parzyć, a później kontynuować ręcznie, wyrabiając je, aż do uzyskania gładkiej masy. W naszym przepisie znajdziesz szczegółowe informacje na temat tego, jak zrobić pierogi ruskie krok po kroku. Wystarczy, że będziesz postępować zgodnie ze wszystkimi wskazówkami, a ciasto na pierogi ruskie z mąki orkiszowej będzie wyśmienite!
Farsz do pierogów ruskich
Jak zrobić farsz do pierogów ruskich? Przygotowując farsz na pierogi ruskie, warto poeksperymentować z techniką obróbki ziemniaków. Zamiast gotować je tradycyjnie, można upiec ziemniaki w mundurkach i dodać je do farszu bez obierania — skórka nada lekko ziemisty smak. Tak przygotowane nadzienie do pierogów ruskich będzie miało głębszy aromat i ciekawszą konsystencję. Warto pamiętać, że cebula usmażona na złoto jest nieodłącznym składnikiem farszu do ruskich pierogów, jednak dla jeszcze bardziej wyrazistego smaku można ją lekko zrumienić i dodać odrobinę czosnku. Taki farsz na pierogi ruskie nabierze jeszcze bardziej wyjątkowego charakteru!
Podczas przygotowywania farszu do pierogów ruskich z tytułowego przepisu pamiętaj o odpowiednich proporcjach między ziemniakami a twarogiem. Postaraj się zachować równowagę pomiędzy tymi składnikami, aby nadzienie do ruskich pierogów było kremowe, a nie zbyt zbite. Twaróg warto rozgnieść lub przetrzeć przez sito. W zależności od preferencji można również dodać szczyptę pieprzu cayenne, by wzbogacić tradycyjny farsz na ruskie pierogi o nutkę ostrości.
Jaki twaróg do pierogów ruskich?
Zastanawiasz się, jaki ser na pierogi ruskie wybrać? Dobór odpowiedniego twarogu do farszu jest bardzo istotny, jeśli chce się uzyskać idealną konsystencję i smak. Jaki ser do pierogów ruskich sprawdzi się najlepiej? Sięgnij po twaróg półtłusty lub tłusty marki Pilos. Jeśli zależy ci na delikatniejszej strukturze, przetrzyj twaróg przez sito lub po prostu rozdrobnij go widelcem, by pozostał lekko grudkowaty. Dobrym pomysłem jest również połączenie twarogu tłustego z półtłustym, co przełoży się na bardziej zrównoważony smak i nieco mniejszą wartość kaloryczną farszu.
Jakie ziemniaki do pierogów ruskich?
Na farsz do pierogów najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C, czyli mączyste, takie jak Bryza, Irga czy Irys, które po ugotowaniu mają tendencję do rozpadania się i są bardziej suche. Dzięki temu łatwo się je rozgniata, tworząc jednolitą, kremową masę, idealną do połączenia z twarogiem. Ziemniaki mączyste dobrze absorbują przyprawy i smak smażonej cebuli, co pozwala uzyskać głębszy aromat farszu. Znajdziesz je na Ryneczku Lidla!
Czym polać pierogi ruskie?
Pierogi ruskie z cebulką to klasyka, ale istnieje kilka sposobów, by podkreślić ich smak, zwłaszcza jeśli są przygotowane z ciasta orkiszowego. Choć podsmażona na maśle klarowanym cebulka dodaje pierogom aromatycznego wykończenia i lekko słodkiego smaku warto dorzucić do niej również chrupiący boczek, który świetnie komponuje się z delikatnym farszem. Prawdziwe ruskie pierogi można także polać gęstą, kwaśną śmietaną, co przełamie ich ziemisty smak i podkreśli naturalny aromat mąki orkiszowej. Odrobina świeżo zmielonego pieprzu do wykończenia nada daniu wyrazistości.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Domek z piernika
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Wegańska ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Zupa grzybowa z makaronem
- Błyskawiczne pierniczki
- Kapusta z grochem
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Uszka z grzybami
- Ryba po japońsku
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (15)
1648 dni temu
W klasycznej wersji ciasta na pierogi na 1kg mąki daję się maksymalnie 0,5 l wody. Może jednak w przepisie proporcje zostały zamienione niechcący? Nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych
odpowiedz
1646 dni temu
Proporcje podane w składnikach są zgodne z przepisem podanym przez Kingę. Oczywiście, jak w każdej recepturze na ciasto, warto obserwować, w jaki sposób zachowują się składniki i ewentualnie modyfikować ich ilość. W filmie można zaobserwować, że woda dodawana jest do mąki stopniowo (wspominamy o tym również w treści przepisu). Każdą porcję wody należy dokładnie wmieszać w mąkę i przerwać dodawanie płynów, gdy uzyskamy gładkie, jednolite, plastyczne ciasto. 1 szklanka wody to maksymalna ilość, jakiej możemy potrzebować do tego ciasta.
1648 dni temu
Zrobiłam kiedyś pierogi orkiszowe z soczewicą na Święta Bożego Narodzenia. Niestety nie przypadły do gustu mojemu dziecku. \ Magdalena
odpowiedz
2663 dni temu
kurcze a ja juz ugotowalam ziemniaki obrane.. no ale chyba nic farszowi nie bedzie?
odpowiedz
2661 dni temu
Nic się nie stanie :)
2833 dni temu
z poodanych proporcji nie da się zrobić pierogów, a już w ogóle z mąki orkiszowej, która jest lepiąca i potrzeba mniej wody. 1 szklanka wody (i to nie pełna) na 3 szklanki mąki... - to jest przepis na pierogi.
odpowiedz
2833 dni temu
Takie proporcje podaje Kinga :) Oczywiście warto obserwować konsystencję ciasta i wtedy ewentualnie zmodyfikować ilość wody :)
2840 dni temu
czy nie za duzo wody???
odpowiedz
2840 dni temu
takich proporcji używa Kinga :)
2870 dni temu
Przepis na ciasto jest dramatyczny !!!!!proporcje są nieodpowiednie za dużo wody w stosunku do mąki.
odpowiedz
2870 dni temu
Mario, przy przygotowaniu ciasta na pierogi, należy uważnie obserwować jego konsystencję. Możliwe, że będzie potrzebne dodanie mniejszej lub czasem większej ilości wody, a może to zależeć od rodzaju mąki i jej typu. Wodę do mąki należy wlewać stopniowo i modyfikować jej ilość w zależności od konsystencji ciasta.
2947 dni temu
W przepisie jest podane za dużo wody. Na 130g mąki powinno być ok 80ml wody.
odpowiedz
2038 dni temu
zgadza pewnie powinno być odwrotnie 250g mąki i 130 wody
2949 dni temu
200g ziemniaków surowych czy ugotowanych? :)
odpowiedz
2948 dni temu
Ugotowanych :) twarogu i ugotowanych ziemniaków, powinno być wagowo, tyle samo :)
zobacz wszystkie