
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: Mieszamy składniki farszu do pierogów
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach. Ostudzone obieramy ze skórki. Na rozgrzaną patelnię wylewamy olej rzepakowy i smażymy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę około 5 minut. Ziemniaki wraz z twarogiem przeciskamy przez praskę. Dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2: Przygotowujemy ciasto
Do drugiej miski wsypujemy mąkę orkiszową, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Do gorącej wody dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i stopniowo wlewamy wodę do miski z mąką, mieszając łyżką. Kiedy ciasto przestanie parzyć, możemy mieszać już rękami.
Krok 3: Lepimy pierogi
Na stolnicę wysypujemy mąkę i ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki o średnicy 10 cm. Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu. Sklejamy boki ciasta, formując księżyce. Pierogi gotujemy około 3-4 minut w osolonej, gotującej się wodzie.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z jagodami
Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
Oryginalny pomysł na obiad: smakowite pierożki kryjące w swym wnętrzu oryginalny farsz na bazie tuńczyka i oliwek.

Pierogi z truskawkami i śliwkami
Zrób wyśmienite pierogi z ciasta parzonego z nadzieniem truskawkowym i śliwkowym!

Komentarze (15)
1023 dni temu
W klasycznej wersji ciasta na pierogi na 1kg mąki daję się maksymalnie 0,5 l wody. Może jednak w przepisie proporcje zostały zamienione niechcący? Nauczycielka przedmiotów zawodowych gastronomicznych
odpowiedz
1022 dni temu
Proporcje podane w składnikach są zgodne z przepisem podanym przez Kingę. Oczywiście, jak w każdej recepturze na ciasto, warto obserwować, w jaki sposób zachowują się składniki i ewentualnie modyfikować ich ilość. W filmie można zaobserwować, że woda dodawana jest do mąki stopniowo (wspominamy o tym również w treści przepisu). Każdą porcję wody należy dokładnie wmieszać w mąkę i przerwać dodawanie płynów, gdy uzyskamy gładkie, jednolite, plastyczne ciasto. 1 szklanka wody to maksymalna ilość, jakiej możemy potrzebować do tego ciasta.
1023 dni temu
Zrobiłam kiedyś pierogi orkiszowe z soczewicą na Święta Bożego Narodzenia. Niestety nie przypadły do gustu mojemu dziecku. \ Magdalena
odpowiedz
2039 dni temu
kurcze a ja juz ugotowalam ziemniaki obrane.. no ale chyba nic farszowi nie bedzie?
odpowiedz
2037 dni temu
Nic się nie stanie :)
2209 dni temu
z poodanych proporcji nie da się zrobić pierogów, a już w ogóle z mąki orkiszowej, która jest lepiąca i potrzeba mniej wody. 1 szklanka wody (i to nie pełna) na 3 szklanki mąki... - to jest przepis na pierogi.
odpowiedz
2208 dni temu
Takie proporcje podaje Kinga :) Oczywiście warto obserwować konsystencję ciasta i wtedy ewentualnie zmodyfikować ilość wody :)
2215 dni temu
czy nie za duzo wody???
odpowiedz
2215 dni temu
takich proporcji używa Kinga :)
2245 dni temu
Przepis na ciasto jest dramatyczny !!!!!proporcje są nieodpowiednie za dużo wody w stosunku do mąki.
odpowiedz
2245 dni temu
Mario, przy przygotowaniu ciasta na pierogi, należy uważnie obserwować jego konsystencję. Możliwe, że będzie potrzebne dodanie mniejszej lub czasem większej ilości wody, a może to zależeć od rodzaju mąki i jej typu. Wodę do mąki należy wlewać stopniowo i modyfikować jej ilość w zależności od konsystencji ciasta.
2322 dni temu
W przepisie jest podane za dużo wody. Na 130g mąki powinno być ok 80ml wody.
odpowiedz
1413 dni temu
zgadza pewnie powinno być odwrotnie 250g mąki i 130 wody
2324 dni temu
200g ziemniaków surowych czy ugotowanych? :)
odpowiedz
2324 dni temu
Ugotowanych :) twarogu i ugotowanych ziemniaków, powinno być wagowo, tyle samo :)
zobacz wszystkie