Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Mąkę, 1/2 łyżeczki soli, pokrojone w kostkę masło i 75 ml letniej wody zagnieść na gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej mniej więcej na 30 minut.

Jajka gotować na twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać i grubo posiekać. Tuńczyka i oliwki osączyć, oliwki grubo posiekać. Oba składniki wymieszać z jajkiem, ryżem i twarogiem, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto cienko rozwałkować na 2-3 mm, podsypując mąką, a następnie wyciąć 12 krążków (o średnicy ok. 12 cm każdy). Na środku każdego krążka umieścić trochę farszu, ciasto złożyć w półksiężyce i docisnąć złączone brzegi widelcem. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez mniej więcej 25 minut na złotobrązowy kolor, aż będą chrupiące. Podawać na ciepło lub na zimno. Znakomicie smakują z chutney pomidorowym lub guacamole.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    592 dni temu
    Przepis wypróbowany. Ciasto bardzo przyjemne do wyrabiania, gładkie, sprężyste, fajnie się naciąga, chrupiące po upieczeniu. Niestety moim zdaniem ten farsz kompletnie nie pasuje do tego typu ciasta, jest suchy i niezbyt smaczny.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram