Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Mąkę, 1/2 łyżeczki soli, pokrojone w kostkę masło i 75 ml letniej wody zagnieść na gładkie ciasto. Pozostawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej mniej więcej na 30 minut.
Jajka gotować na twardo we wrzącej wodzie przez 10 minut. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia, następnie obrać i grubo posiekać. Tuńczyka i oliwki osączyć, oliwki grubo posiekać. Oba składniki wymieszać z jajkiem, ryżem i twarogiem, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkować na 2-3 mm, podsypując mąką, a następnie wyciąć 12 krążków (o średnicy ok. 12 cm każdy). Na środku każdego krążka umieścić trochę farszu, ciasto złożyć w półksiężyce i docisnąć złączone brzegi widelcem. Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez mniej więcej 25 minut na złotobrązowy kolor, aż będą chrupiące. Podawać na ciepło lub na zimno. Znakomicie smakują z chutney pomidorowym lub guacamole.
Zobacz podobne
przepisy
Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.
Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!
Greckie pierożki z serem graviera
Genialne pierożki z ciasta kruchego na bazie jogurtu greckiego faszerowane oryginalnym, wyrazistym serem graviera.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg tęczowy w bekonie
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Kanapka wyścigowa wyścigówka
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Kotlety z tuńczyka z limonkową salsą
- Keks świąteczny
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
- Empanadas z tuńczykiem i oliwkami
- Smażona ryba w sezamie z azjatycką sałatką z ogórków
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Grillowane ślimaki z indyka
- Czeskie ciasteczka "zlepianki"
- Podudzia kurczaka w sosie pomarańczowym
- Szaszłyki z grzybami i cukinią w marynacie czosnkowej
- Kanapka z grilla z serem i pomidorem
- Chrupiące czekoladki
- Ciasto herbaciane
- Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Letnia zupa jarzynowa z ciecierzycą
- Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
- Pierś indyka z kaszą jęczmienną i sosem curry
- Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
- Sałatka z makaronem i klopsikami
- Ucierane ciasto maślane z jabłkami i maślaną kruszonką
- Pizza z mięsem mielonym i suszonymi pomidorami
- Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
- Kanapka rybaka
- Pizza bez drożdży
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
2880 dni temu
Przepis wypróbowany. Ciasto bardzo przyjemne do wyrabiania, gładkie, sprężyste, fajnie się naciąga, chrupiące po upieczeniu. Niestety moim zdaniem ten farsz kompletnie nie pasuje do tego typu ciasta, jest suchy i niezbyt smaczny.
odpowiedz