zobacz film

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • folię spożywczą
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • metalowy ring o średnicy 10 cm
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Krok 1: Wyrabiamy ciasto

Mąkę łączymy na desce z twardym, mocno schłodzonym masłem pokrojonym w kostkę. Siekamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i śmietanę. Mieszamy.

Ciasto wyrabiamy na desce do uzyskania jednolitej masy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.

Krok 2: Przygotowujemy farsz

Drobno posiekany czosnek blanszujemy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy kurki pokrojone na duże kawałki i drobno posiekany tymianek. Smażymy do odparowania wody, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.

Dodajemy śmietanę, chwilę gotujemy i zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.

Krok 3: Lepimy pierogi

Schłodzone ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, uzyskując placek o grubość ok. 1 cm. Wykrawamy z niego kółka o średnicy 10 cm.

Porcję farszu umieszczamy na środku kółka, sklejamy brzegi ciasta i nadajemy im ładny kształt.

Krok 4: Pieczemy i podajemy pierogi

Pierogi przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem.

Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.

Kurki blanszujemy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Gotowe pierogi podajemy z odrobiną śmietany i blanszowanymi kurkami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    27 dni temu
    Zrobione!!! Jednak na tą ilość ciasta poszło farszu z 200 g kurek. Polecam doprawić ciasto - albo odrobiną cukru albo soli - jest bez wyrazu.

    odpowiedz

  • kasiatm kasiatm
    27 dni temu
    Dzień dobry, czy gotowe pierogi można zamrozić, jeśli tak to jak długo mogą czekać na zjedzenie?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    27 dni temu
    Takie pierogi najlepiej mrozić przed upieczeniem, a następnie piec już rozmrożone. Przechowywać w zamrażalniku możemy do 6 miesięcy.

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram