Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- metalowy ring o średnicy 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Mąkę łączymy na desce z twardym, mocno schłodzonym masłem pokrojonym w kostkę. Siekamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i śmietanę. Mieszamy.
Ciasto wyrabiamy na desce do uzyskania jednolitej masy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Drobno posiekany czosnek blanszujemy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy kurki pokrojone na duże kawałki i drobno posiekany tymianek. Smażymy do odparowania wody, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dodajemy śmietanę, chwilę gotujemy i zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3: Lepimy pierogi
Schłodzone ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, uzyskując placek o grubość ok. 1 cm. Wykrawamy z niego kółka o średnicy 10 cm.
Porcję farszu umieszczamy na środku kółka, sklejamy brzegi ciasta i nadajemy im ładny kształt.
Krok 4: Pieczemy i podajemy pierogi
Pierogi przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Kurki blanszujemy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Gotowe pierogi podajemy z odrobiną śmietany i blanszowanymi kurkami.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!
Pierogi ruskie z mąki orkiszowej
Tradycyjne pierogi w nowej odsłonie! Wypróbuj przepis na orkiszowe pierogi ruskie!
Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piernik staropolski
- Pieczona ryba po grecku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ciasto na pierogi
- Sałatka gyros
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Sernik krakowski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
734 dni temu
Czy pierogi wyjdą z mrożonymi kurkami?
odpowiedz
732 dni temu
Ze świeżymi kurkami są najlepsze, ale z mrożonymi też wyjdą. :) Kurki dobrze przed smażeniem rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody.
1404 dni temu
Wg tego przepisu robię ciasto ale farsz z pieczarek. Ostatnio z cienko rozwałkowanego ciasta i farszu z 500g pieczarek ulepiłem 20 pierogów i została mi połowa ciasta, którą wykorzystałem do ciastek z musem jabłkowym, powidłami śliwkowymi lub nadziewanych bananem. Łącznie wychodzi około 40 pierogów. Na jutro przygotowałem farsz z 1 kg pieczarek. Sądzę, że wszystko pójdzie na pierogi i nic nie zostanie do ciastek na słodko.
odpowiedz
1969 dni temu
Ile pierogów wychodzi z takiego przepisu?
odpowiedz
1968 dni temu
To zależy, jak duże je zrobisz :) Powinno wyjść około 30 szt.
2272 dni temu
Zrobione!!! Jednak na tą ilość ciasta poszło farszu z 200 g kurek. Polecam doprawić ciasto - albo odrobiną cukru albo soli - jest bez wyrazu.
odpowiedz
2272 dni temu
Dzień dobry, czy gotowe pierogi można zamrozić, jeśli tak to jak długo mogą czekać na zjedzenie?
odpowiedz
2272 dni temu
Takie pierogi najlepiej mrozić przed upieczeniem, a następnie piec już rozmrożone. Przechowywać w zamrażalniku możemy do 6 miesięcy.