Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- folię spożywczą
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- metalowy ring o średnicy 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C
Krok 1: Wyrabiamy ciasto
Mąkę łączymy na desce z twardym, mocno schłodzonym masłem pokrojonym w kostkę. Siekamy, aż składniki się połączą. Dodajemy jajko i śmietanę. Mieszamy.
Ciasto wyrabiamy na desce do uzyskania jednolitej masy, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.
Krok 2: Przygotowujemy farsz
Drobno posiekany czosnek blanszujemy na głębokiej patelni na rozgrzanej oliwie. Dodajemy kurki pokrojone na duże kawałki i drobno posiekany tymianek. Smażymy do odparowania wody, a następnie doprawiamy solą oraz pieprzem.
Dodajemy śmietanę, chwilę gotujemy i zdejmujemy patelnię z ognia. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3: Lepimy pierogi
Schłodzone ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy na blacie oprószonym mąką, uzyskując placek o grubość ok. 1 cm. Wykrawamy z niego kółka o średnicy 10 cm.
Porcję farszu umieszczamy na środku kółka, sklejamy brzegi ciasta i nadajemy im ładny kształt.
Krok 4: Pieczemy i podajemy pierogi
Pierogi przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem rozmieszanym z mlekiem.
Pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200°C.
Kurki blanszujemy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem soli, pieprzu i tymianku. Gotowe pierogi podajemy z odrobiną śmietany i blanszowanymi kurkami.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Wypróbuj przepis Karola i zasmakuj w pierogach z kapustą i grzybami, pieczonymi w piekarniku!
Orkiszowe pierogi ruskie
Tradycyjne pierogi w nowej odsłonie! Wypróbuj przepis na orkiszowe pierogi ruskie!
Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
Pierożki z łososiem polane bazyliowym masłem
Małe pierożki wypełnione aż po brzegi delikatnym farszem z łososia, podane z aromatycznym sosem na bazie bazylii.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
- Konfitura cytrynowa
- Orkiszowe pierogi ruskie
- Kaszotto ze szparagami
- Corn dog
- Tagliatelle z kurkami i pistacjami
- KARTOFLANKA Z KURKAMI
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
- Ciasto na pierogi
- Szynka wieprzowa z szynkowaru
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Frytki z halloumi z sosem tzatziki
- Sałatka z grillowanym bakłażanem
- Pizza margherita – przepis
- GOFRY TRADYCYJNE
- Pieczeń à la Orloff
- Kawałki piersi kurczaka w sosie balsamicznym
- Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
- Kogel-mogel zapiekany z malinami
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Kopytka razowe ze smażoną kiszoną kapustą
- Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
- Kiszone buraki z anyżem i goździkami
- Zielone szparagi z burratą
- Wegańskie minidonuty z kremem czekoladowym
- Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
- Ciasto wegańskie z kremem kokosowym i mango
- Dżem z włoskich śliwek
- Sałatka cezar z sosem majonezowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (8)
711 dni temu
Czy pierogi wyjdą z mrożonymi kurkami?
odpowiedz
710 dni temu
Ze świeżymi kurkami są najlepsze, ale z mrożonymi też wyjdą. :) Kurki dobrze przed smażeniem rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody.
1381 dni temu
Wg tego przepisu robię ciasto ale farsz z pieczarek. Ostatnio z cienko rozwałkowanego ciasta i farszu z 500g pieczarek ulepiłem 20 pierogów i została mi połowa ciasta, którą wykorzystałem do ciastek z musem jabłkowym, powidłami śliwkowymi lub nadziewanych bananem. Łącznie wychodzi około 40 pierogów. Na jutro przygotowałem farsz z 1 kg pieczarek. Sądzę, że wszystko pójdzie na pierogi i nic nie zostanie do ciastek na słodko.
odpowiedz
1946 dni temu
Ile pierogów wychodzi z takiego przepisu?
odpowiedz
1946 dni temu
To zależy, jak duże je zrobisz :) Powinno wyjść około 30 szt.
2249 dni temu
Zrobione!!! Jednak na tą ilość ciasta poszło farszu z 200 g kurek. Polecam doprawić ciasto - albo odrobiną cukru albo soli - jest bez wyrazu.
odpowiedz
2249 dni temu
Dzień dobry, czy gotowe pierogi można zamrozić, jeśli tak to jak długo mogą czekać na zjedzenie?
odpowiedz
2249 dni temu
Takie pierogi najlepiej mrozić przed upieczeniem, a następnie piec już rozmrożone. Przechowywać w zamrażalniku możemy do 6 miesięcy.