Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • stolnicę
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno siekamy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Masło siekamy z mąką, dodajemy jaja, śmietanę i sól, wyrabiamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce przez ok. 25 minut.

KROK 3: LEPIMY PIEROGI

Ciasto, podsypując mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, po czym wycinamy koła o średnicy ok. 8-10 cm. Nakładamy farsz. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajem z mlekiem i dokładnie zlepiamy, formując dość duże pierożki. Następnie smarujemy je nim z wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez 30-35 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (26)

Avatar
  • Maja Maja
    191 dni temu
    A czy farsz można zrobic z grzybów mrozonych?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    190 dni temu
    Jak najbardziej możesz spróbować. Najlepiej wtedy rozmrozić grzyby, odsączyć je z nadmiaru wody i bardzo drobno posiekać.
  • Okrasa Okrasa
    535 dni temu
    nie

    odpowiedz

  • Gesler Gesler
    535 dni temu
    Tak
  • Gość Gość
    537 dni temu
    Czy można je zamrozić? Jeśli tak to w jaki sposób, pieczone czy surowe?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    536 dni temu
    Jak najbardziej możesz zamrozić pierogi 😊 Najlepiej zrobić to przed upieczeniem. Przed schowaniem do zamrażalnika rozłóż pierogi na płasko, jeden obok drugiego. Wtedy się nie posklejają. Kiedy pierogi zmrożą się z wierzchu możesz przełożyć je do jednego pudełka lub woreczka. Tak zamrożone pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.
  • Okrasa Okrasa
    535 dni temu
    Nie
  • Rob Rob
    553 dni temu
    Jaka może być przyczyna pękania spodów pierożków i wypływania farszu podczas końcowej fazy wypiekania świeżego ciasta zrobionego wg receptury :/

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    553 dni temu
    Rob, przyczyn może być kilka, ale warto rozważyć na początek dwie: albo kapusta jest za słabo odciśnięta z soku na wstępnym etapie przygotowywania farszu, przez co rozmiękcza ciasto, albo samo ciasto na etapie wyrabiania i wałkowania jest podsypywane zbyt dużą ilością mąki, przez co staje się za suche i pęka.
  • Justyna Justyna
    537 dni temu
    Może zrobiłeś zbyt cienkie ciasto ;-) Ja robiłam pierogi w zeszłym roku, wyszły idealnie, w tym roku także się przymierzam.
  • Lou Lou
    1252 dni temu
    Grzybów wcześniej nie namaczamy? Suche kroimy w kostkę?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1252 dni temu
    Lou, grzyby opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy-najlepiej na całą noc.
  • Mojstyl Mojstyl
    1545 dni temu
    Ciasto super. Lekkie, między francuskim a kruchym. W całości na mące krupczatce, delikatne. Farsz szpinakowy do tego idealny.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1546 dni temu
    Dzień dobry. Jaką ilość soli dodajemy do ciasta? Szczyptę/łyżeczkę/pół?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1546 dni temu
    Dodajemy szczyptę soli.
  • Gość Gość
    1616 dni temu
    Śmietana 18% - słodka czy kwaśna ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1616 dni temu
    kwaśna :)
  • Gość Gość
    1996 dni temu
    Około ile sztuk wychodzi z przepisu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1996 dni temu
    Czy można farsz podmienić np na pieczarki z kurczkiem w wersji nie świątecznej?;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1996 dni temu
    Oczywiście! Farsz można zrobić wedle upodobań :D
  • Gość Gość
    1999 dni temu
    Czy można je przygotować wcześniej i Zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1997 dni temu
    Oczywiście!
  • Gość Gość
    1994 dni temu
    czy wtedy pieczemy takie zamrożone czy najpierw trzeba je odmrozić? jak wpływa to na czas pieczenia? pozdrawiam
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1993 dni temu
    Przed pieczeniem, możesz włożyć pierogi do lodówki, żeby się rozmroziły. Wtedy czas pieczenia nie ulegnie zmianie, jednak warto sprawdzić czy pierogi są już ciepłe w środku przed wyjęciem z piekarnika :)
  • Gość Gość
    2004 dni temu
    Czy można ciasto przygotować dzień wcześniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2004 dni temu
    Tak, można. Ważne, żeby wyciągnąć je wcześniej z lodówki, aby łatwiej się rozwałkowywało :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!