
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- stolnicę
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno siekamy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Masło siekamy z mąką, dodajemy jaja, śmietanę i sól, wyrabiamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce przez ok. 25 minut.
KROK 3: LEPIMY PIEROGI
Ciasto, podsypując mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, po czym wycinamy koła o średnicy ok. 8-10 cm. Nakładamy farsz. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajem z mlekiem i dokładnie zlepiamy, formując dość duże pierożki. Następnie smarujemy je nim z wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez 30-35 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Pierogi z grzybami i kapustą
Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Komentarze (26)
374 dni temu
A czy farsz można zrobic z grzybów mrozonych?
odpowiedz
373 dni temu
Jak najbardziej możesz spróbować. Najlepiej wtedy rozmrozić grzyby, odsączyć je z nadmiaru wody i bardzo drobno posiekać.
718 dni temu
nie
odpowiedz
718 dni temu
Tak
719 dni temu
Czy można je zamrozić? Jeśli tak to w jaki sposób, pieczone czy surowe?
odpowiedz
719 dni temu
Jak najbardziej możesz zamrozić pierogi 😊 Najlepiej zrobić to przed upieczeniem. Przed schowaniem do zamrażalnika rozłóż pierogi na płasko, jeden obok drugiego. Wtedy się nie posklejają. Kiedy pierogi zmrożą się z wierzchu możesz przełożyć je do jednego pudełka lub woreczka. Tak zamrożone pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.
718 dni temu
Nie
736 dni temu
Jaka może być przyczyna pękania spodów pierożków i wypływania farszu podczas końcowej fazy wypiekania świeżego ciasta zrobionego wg receptury :/
odpowiedz
736 dni temu
Rob, przyczyn może być kilka, ale warto rozważyć na początek dwie: albo kapusta jest za słabo odciśnięta z soku na wstępnym etapie przygotowywania farszu, przez co rozmiękcza ciasto, albo samo ciasto na etapie wyrabiania i wałkowania jest podsypywane zbyt dużą ilością mąki, przez co staje się za suche i pęka.
720 dni temu
Może zrobiłeś zbyt cienkie ciasto ;-) Ja robiłam pierogi w zeszłym roku, wyszły idealnie, w tym roku także się przymierzam.
1435 dni temu
Grzybów wcześniej nie namaczamy? Suche kroimy w kostkę?
odpowiedz
1434 dni temu
Lou, grzyby opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy-najlepiej na całą noc.
1728 dni temu
Ciasto super. Lekkie, między francuskim a kruchym. W całości na mące krupczatce, delikatne. Farsz szpinakowy do tego idealny.
odpowiedz
1728 dni temu
Dzień dobry. Jaką ilość soli dodajemy do ciasta? Szczyptę/łyżeczkę/pół?
odpowiedz
1728 dni temu
Dodajemy szczyptę soli.
1798 dni temu
Śmietana 18% - słodka czy kwaśna ?
odpowiedz
1798 dni temu
kwaśna :)
2179 dni temu
Około ile sztuk wychodzi z przepisu?
odpowiedz
2179 dni temu
Czy można farsz podmienić np na pieczarki z kurczkiem w wersji nie świątecznej?;)
odpowiedz
2179 dni temu
Oczywiście! Farsz można zrobić wedle upodobań :D
2182 dni temu
Czy można je przygotować wcześniej i Zamrozić?
odpowiedz
2179 dni temu
Oczywiście!
2176 dni temu
czy wtedy pieczemy takie zamrożone czy najpierw trzeba je odmrozić? jak wpływa to na czas pieczenia? pozdrawiam
2176 dni temu
Przed pieczeniem, możesz włożyć pierogi do lodówki, żeby się rozmroziły. Wtedy czas pieczenia nie ulegnie zmianie, jednak warto sprawdzić czy pierogi są już ciepłe w środku przed wyjęciem z piekarnika :)
2187 dni temu
Czy można ciasto przygotować dzień wcześniej?
odpowiedz
2186 dni temu
Tak, można. Ważne, żeby wyciągnąć je wcześniej z lodówki, aby łatwiej się rozwałkowywało :)
zobacz wszystkie