Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

PRZYGOTUJ

  • stolnicę
  • blachę do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno siekamy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy.

KROK 2: WYRABIAMY CIASTO

Masło siekamy z mąką, dodajemy jaja, śmietanę i sól, wyrabiamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce przez ok. 25 minut.

KROK 3: LEPIMY PIEROGI

Ciasto, podsypując mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, po czym wycinamy koła o średnicy ok. 8-10 cm. Nakładamy farsz. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajem z mlekiem i dokładnie zlepiamy, formując dość duże pierożki. Następnie smarujemy je nim z wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez 30-35 minut.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (9)

Avatar
  • Gość Gość
    307 dni temu
    Około ile sztuk wychodzi z przepisu?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    308 dni temu
    Czy można farsz podmienić np na pieczarki z kurczkiem w wersji nie świątecznej?;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    307 dni temu
    Oczywiście! Farsz można zrobić wedle upodobań :D
  • Gość Gość
    310 dni temu
    Czy można je przygotować wcześniej i Zamrozić?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    308 dni temu
    Oczywiście!
  • Gość Gość
    305 dni temu
    czy wtedy pieczemy takie zamrożone czy najpierw trzeba je odmrozić? jak wpływa to na czas pieczenia? pozdrawiam
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    305 dni temu
    Przed pieczeniem, możesz włożyć pierogi do lodówki, żeby się rozmroziły. Wtedy czas pieczenia nie ulegnie zmianie, jednak warto sprawdzić czy pierogi są już ciepłe w środku przed wyjęciem z piekarnika :)
  • Gość Gość
    315 dni temu
    Czy można ciasto przygotować dzień wcześniej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    315 dni temu
    Tak, można. Ważne, żeby wyciągnąć je wcześniej z lodówki, aby łatwiej się rozwałkowywało :)

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram