
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- stolnicę
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno siekamy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Masło siekamy z mąką, dodajemy jaja, śmietanę i sól, wyrabiamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce przez ok. 25 minut.
KROK 3: LEPIMY PIEROGI
Ciasto, podsypując mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, po czym wycinamy koła o średnicy ok. 8-10 cm. Nakładamy farsz. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajem z mlekiem i dokładnie zlepiamy, formując dość duże pierożki. Następnie smarujemy je nim z wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez 30-35 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Pierogi z grzybami i kapustą
Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Komentarze (24)
160 dni temu
nie
odpowiedz
160 dni temu
Tak
161 dni temu
Czy można je zamrozić? Jeśli tak to w jaki sposób, pieczone czy surowe?
odpowiedz
161 dni temu
Jak najbardziej możesz zamrozić pierogi 😊 Najlepiej zrobić to przed upieczeniem. Przed schowaniem do zamrażalnika rozłóż pierogi na płasko, jeden obok drugiego. Wtedy się nie posklejają. Kiedy pierogi zmrożą się z wierzchu możesz przełożyć je do jednego pudełka lub woreczka. Tak zamrożone pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.
160 dni temu
Nie
178 dni temu
Jaka może być przyczyna pękania spodów pierożków i wypływania farszu podczas końcowej fazy wypiekania świeżego ciasta zrobionego wg receptury :/
odpowiedz
178 dni temu
Rob, przyczyn może być kilka, ale warto rozważyć na początek dwie: albo kapusta jest za słabo odciśnięta z soku na wstępnym etapie przygotowywania farszu, przez co rozmiękcza ciasto, albo samo ciasto na etapie wyrabiania i wałkowania jest podsypywane zbyt dużą ilością mąki, przez co staje się za suche i pęka.
162 dni temu
Może zrobiłeś zbyt cienkie ciasto ;-) Ja robiłam pierogi w zeszłym roku, wyszły idealnie, w tym roku także się przymierzam.
877 dni temu
Grzybów wcześniej nie namaczamy? Suche kroimy w kostkę?
odpowiedz
876 dni temu
Lou, grzyby opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy-najlepiej na całą noc.
1170 dni temu
Ciasto super. Lekkie, między francuskim a kruchym. W całości na mące krupczatce, delikatne. Farsz szpinakowy do tego idealny.
odpowiedz
1170 dni temu
Dzień dobry. Jaką ilość soli dodajemy do ciasta? Szczyptę/łyżeczkę/pół?
odpowiedz
1170 dni temu
Dodajemy szczyptę soli.
1240 dni temu
Śmietana 18% - słodka czy kwaśna ?
odpowiedz
1240 dni temu
kwaśna :)
1621 dni temu
Około ile sztuk wychodzi z przepisu?
odpowiedz
1621 dni temu
Czy można farsz podmienić np na pieczarki z kurczkiem w wersji nie świątecznej?;)
odpowiedz
1621 dni temu
Oczywiście! Farsz można zrobić wedle upodobań :D
1624 dni temu
Czy można je przygotować wcześniej i Zamrozić?
odpowiedz
1621 dni temu
Oczywiście!
1618 dni temu
czy wtedy pieczemy takie zamrożone czy najpierw trzeba je odmrozić? jak wpływa to na czas pieczenia? pozdrawiam
1618 dni temu
Przed pieczeniem, możesz włożyć pierogi do lodówki, żeby się rozmroziły. Wtedy czas pieczenia nie ulegnie zmianie, jednak warto sprawdzić czy pierogi są już ciepłe w środku przed wyjęciem z piekarnika :)
1629 dni temu
Czy można ciasto przygotować dzień wcześniej?
odpowiedz
1628 dni temu
Tak, można. Ważne, żeby wyciągnąć je wcześniej z lodówki, aby łatwiej się rozwałkowywało :)
zobacz wszystkie