
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- stolnicę
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno siekamy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Masło siekamy z mąką, dodajemy jaja, śmietanę i sól, wyrabiamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce przez ok. 25 minut.
KROK 3: LEPIMY PIEROGI
Ciasto, podsypując mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, po czym wycinamy koła o średnicy ok. 8-10 cm. Nakładamy farsz. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajem z mlekiem i dokładnie zlepiamy, formując dość duże pierożki. Następnie smarujemy je nim z wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez 30-35 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!

Pierogi z grzybami i kapustą
Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!

Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, co portugalska kuchnia ma Ci do zaoferowania!

Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!

Komentarze (16)
392 dni temu
Grzybów wcześniej nie namaczamy? Suche kroimy w kostkę?
odpowiedz
391 dni temu
Lou, grzyby opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy-najlepiej na całą noc.
685 dni temu
Ciasto super. Lekkie, między francuskim a kruchym. W całości na mące krupczatce, delikatne. Farsz szpinakowy do tego idealny.
odpowiedz
685 dni temu
Dzień dobry. Jaką ilość soli dodajemy do ciasta? Szczyptę/łyżeczkę/pół?
odpowiedz
685 dni temu
Dodajemy szczyptę soli.
755 dni temu
Śmietana 18% - słodka czy kwaśna ?
odpowiedz
755 dni temu
kwaśna :)
1136 dni temu
Około ile sztuk wychodzi z przepisu?
odpowiedz
1136 dni temu
Czy można farsz podmienić np na pieczarki z kurczkiem w wersji nie świątecznej?;)
odpowiedz
1136 dni temu
Oczywiście! Farsz można zrobić wedle upodobań :D
1139 dni temu
Czy można je przygotować wcześniej i Zamrozić?
odpowiedz
1136 dni temu
Oczywiście!
1133 dni temu
czy wtedy pieczemy takie zamrożone czy najpierw trzeba je odmrozić? jak wpływa to na czas pieczenia? pozdrawiam
1133 dni temu
Przed pieczeniem, możesz włożyć pierogi do lodówki, żeby się rozmroziły. Wtedy czas pieczenia nie ulegnie zmianie, jednak warto sprawdzić czy pierogi są już ciepłe w środku przed wyjęciem z piekarnika :)
1144 dni temu
Czy można ciasto przygotować dzień wcześniej?
odpowiedz
1143 dni temu
Tak, można. Ważne, żeby wyciągnąć je wcześniej z lodówki, aby łatwiej się rozwałkowywało :)
zobacz wszystkie