Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- stolnicę
- blachę do pieczenia
- piekarnik rozgrzany do temperatury 190°C (termoobieg)
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Kiszoną kapustę gotujemy do miękkości, odciskamy i drobno siekamy. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek, dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę grzyby i kapustę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i studzimy.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Masło siekamy z mąką, dodajemy jaja, śmietanę i sól, wyrabiamy na jednolitą masę. Schładzamy w lodówce przez ok. 25 minut.
KROK 3: LEPIMY PIEROGI
Ciasto, podsypując mąką, wałkujemy na stolnicy na grubość ok. 0,5 cm, po czym wycinamy koła o średnicy ok. 8-10 cm. Nakładamy farsz. Smarujemy brzegi roztrzepanym jajem z mlekiem i dokładnie zlepiamy, formując dość duże pierożki. Następnie smarujemy je nim z wierzchu. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C (termoobieg) przez 30-35 minut.
Zobacz podobne
przepisy
Pierogi z kapustą i grzybami
Doskonały przepis na jedno z naszych narodowych dań – domowe pierogi z pysznym, pachnącym grzybami farszem. Musisz się nauczyć je robić!
Pierogi z grzybami i kapustą
Własnoręczne przygotowywanie pierogów daje wiele satysfakcji. Z tym przepisem jest to wyjątkowo łatwe!
Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
Pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym
Niech na Twoim wigilijnym stole zagoszczą pierogi z karpiem i aromatycznym sosem z pomarańczy!
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami należą do najbardziej reprezentacyjnych dań tradycyjnej kuchni polskiej. Są uniwersalne – świetnie odnajdują się na świątecznym stole (to przecież wigilijna klasyka), ale stanowią też propozycję sprawdzającą się przy wielu innych okazjach. Co chcemy jednak podkreślić – mowa o tradycyjnych pierogach, które nabierają rumieńców na patelni. Nasz przepis dotyczy jednak nieco innego ich wariantu, który stanowi godne zastępstwo dla nieśmiertelnej klasyki. Chcemy przekonać Cię do wypróbowania pierogów pieczonych, czyli kapuściano-grzybowych pierogów z piekarnika!
To opcja warta rozważenia przez każdego miłośnika pierogów, który jest otwarty na nowe doświadczenia kulinarne. Nasz pomysł na pierożki pieczone z kapustą i grzybami należy do przepisów średnich pod względem skomplikowania. Czas ich przygotowania szacujemy na 2 godziny. Tyle pierogów pieczonych w piekarniku wystarczy na 5 obiadowych porcji. Jak przyrządzić farsz i ciasto na pierogi pieczone w piekarniku? Przyjrzyjmy się niektórym punktom przepisu!
Przepis na pierogi z pieca z kapustą i grzybami
Zgodnie z naszym przepisem na pierogi z pieca na samym początku musisz zająć się farszem. A w szczególności kiszoną kapustą. Gotuj ją, dopóki nie nabierze miękkości. Ile to może potrwać? Około godziny. Jeśli zależy Ci na nadaniu jej dodatkowych walorów smakowych, możesz dodać do wody liść laurowy lub ziele angielskie. Pamiętaj, aby w garnku było tylko tyle wody, ile okaże się to niezbędne do zakrycia kapusty. Przed posiekaniem jej na drobne części dokładnie ją odsącz i dopiero później posiekaj, podobnie jak pozostałe składniki farszu. Zasugerowaliśmy, żebyś farsz do pierogów pieczonych doprawił solą i pieprzem. Możesz jednak dodatkowo wzbogacić kompozycję odrobiną kminku. Jeśli pragniesz nieco zagęścić farsz, do tego celu doskonale nada się bułka tarta.
Bez względu na to, czy marzą Ci się pieczone pierożki z mięsem, czy też z kapustą i grzybami według naszego przepisu, po przygotowaniu farszu musisz zająć się ciastem. Powstaje ono z połączenia mąki, jaj, śmietany i soli. Jak jednak wyrobić ciasto na jednolitą masę? W pierwszej kolejności rozdrobnij w misce masło i dodaj mąkę, dopiero po połączeniu tych dwóch składników wymieszaj je z pozostałymi. Następnie przełóż masę na stolnicę przyprószoną mąką lub kuchenny blat i zacznij ją energicznie ugniatać rękoma, aż nabierze charakterystycznej gładkości i elastyczności. Może Ci to zająć kwadrans, a nawet 20 minut.
Gotowe? Teraz pozwól ciastu na pierogi pieczone odpocząć w lodówce przez 25 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na stolnicy i przejdź do wycinania kół, które po pokryciu farszem zamkniesz, tworząc pierożki do piekarnika. Przydatna okaże się szklanka lub specjalna forma do pierogów – plastikowa lub metalowa z ostrymi krawędziami. Pamiętaj, że spoiwem umożliwiającym łączenie brzegów pierogów jest mieszanina jajka i mleka. W naszym przepisie znajduje ona jeszcze jedno zastosowanie. Pokryj nią pierogi przed umieszczeniem w piekarniku!
Pierogi z kapustą i grzybami pieczone
Pieczone pierogi z kapustą i grzybami według przepisu Karola Okrasy powstają z ciasta bez drożdży. Jeśli jednak zdecydowanie wolisz wypieki z tym składnikiem, możesz również zdecydować się na pierogi drożdżowe pieczone w piekarniku. Pierogi drożdżowe pieczone znacząco różnią się od tradycyjnych. Okazują się bardziej puszyste i przypominają nadziewane farszem bułeczki. Drożdżowe pierogi pieczone zwiększają swoją objętość podczas pobytu w piekarniku, cechują się też charakterystycznym słodkim posmakiem. Uważane są za nieco subtelniejsze. W pierwszej kolejności polecamy Ci jednak wypróbowanie naszego sprawdzonego przepisu, bazującego na wykorzystaniu klasycznego ciasta na bazie mąki, soli i jajek. Gdy już docenisz wszystkie walory propozycji Karola Okrasy, naturalnym krokiem okaże się przetestowanie drożdżowych pierogów pieczonych!
Gorąco zachęcamy Cię także do wzięcia na tapet innych pysznych inspiracji Kuchni Lidla. Znajdziesz wśród nich zarówno przepis na klasyczne – czyli niepieczone – pierogi z kapustą i grzybami, jak i niecodzienne pomysły na świąteczny poczęstunek, takie jak pierogi z karpiem i sosem korzenno-pomarańczowym czy krokiety z kapustą i pieczarkami. A jeśli mowa o tradycyjnych, świątecznych specjałach kulinarnych, zajrzyj też do przepisu na lekki bigos z suszonymi morelami!
Zobacz przepisy
na święta
- Wieniec morelowo-figowy
- Łopatka z suszonymi pomidorami
- Jajka faszerowane cukinią i żółtym serem
- Sernik cytrynowo-limonkowy z bezą
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Idealne jajka na Wielkanoc
- Wielkanocne koszyczki
- Wielkanocne gniazdka czekoladowe
- Wielkanocny koktajl serniczkowy
- Wielkanocny deser w pucharkach
- Ciasto cytrynowo-pomarańczowe z migdałami
- Tradycyjne powidła śliwkowo-czekoladowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Jaja faszerowane łososiowo-chrzanowe
- Mazurek z kremem pistacjowym
- Mazurek kajmakowy
- Pistacjowy sernik baskijski
- Limonkowa babka majonezowa
- Sernik z kajmakiem i migdałami
- Makowiec drożdżowy
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (31)
47 dni temu
5 porcji - ile mniej więcej sztuk liczycie na porcję?
odpowiedz
46 dni temu
Franiu, ilość sztuk zależy od tego, jak duże pierogi ulepisz. Najpewniej na jedną porcję wyjdzie ok. 8-10 pierogów.
31 dni temu
mnie wyszło ok.30 pierogów i farsz zrobiony z podwójnej porcji
404 dni temu
czy można zrobić ze słodkim nadzieniem serowym?
odpowiedz
403 dni temu
Tak, możesz zrobić taką wersję :)
792 dni temu
A czy farsz można zrobic z grzybów mrozonych?
odpowiedz
791 dni temu
Jak najbardziej możesz spróbować. Najlepiej wtedy rozmrozić grzyby, odsączyć je z nadmiaru wody i bardzo drobno posiekać.
1136 dni temu
nie
odpowiedz
1136 dni temu
Tak
1137 dni temu
Czy można je zamrozić? Jeśli tak to w jaki sposób, pieczone czy surowe?
odpowiedz
1137 dni temu
Jak najbardziej możesz zamrozić pierogi 😊 Najlepiej zrobić to przed upieczeniem. Przed schowaniem do zamrażalnika rozłóż pierogi na płasko, jeden obok drugiego. Wtedy się nie posklejają. Kiedy pierogi zmrożą się z wierzchu możesz przełożyć je do jednego pudełka lub woreczka. Tak zamrożone pierogi możesz przechowywać w zamrażalniku do 6 miesięcy.
1136 dni temu
Nie
1154 dni temu
Jaka może być przyczyna pękania spodów pierożków i wypływania farszu podczas końcowej fazy wypiekania świeżego ciasta zrobionego wg receptury :/
odpowiedz
1154 dni temu
Rob, przyczyn może być kilka, ale warto rozważyć na początek dwie: albo kapusta jest za słabo odciśnięta z soku na wstępnym etapie przygotowywania farszu, przez co rozmiękcza ciasto, albo samo ciasto na etapie wyrabiania i wałkowania jest podsypywane zbyt dużą ilością mąki, przez co staje się za suche i pęka.
1138 dni temu
Może zrobiłeś zbyt cienkie ciasto ;-) Ja robiłam pierogi w zeszłym roku, wyszły idealnie, w tym roku także się przymierzam.
1853 dni temu
Grzybów wcześniej nie namaczamy? Suche kroimy w kostkę?
odpowiedz
1852 dni temu
Lou, grzyby opłukujemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy-najlepiej na całą noc.
2146 dni temu
Ciasto super. Lekkie, między francuskim a kruchym. W całości na mące krupczatce, delikatne. Farsz szpinakowy do tego idealny.
odpowiedz
2146 dni temu
Dzień dobry. Jaką ilość soli dodajemy do ciasta? Szczyptę/łyżeczkę/pół?
odpowiedz
2146 dni temu
Dodajemy szczyptę soli.
2216 dni temu
Śmietana 18% - słodka czy kwaśna ?
odpowiedz
2216 dni temu
kwaśna :)
2597 dni temu
Około ile sztuk wychodzi z przepisu?
odpowiedz
2597 dni temu
Czy można farsz podmienić np na pieczarki z kurczkiem w wersji nie świątecznej?;)
odpowiedz
2597 dni temu
Oczywiście! Farsz można zrobić wedle upodobań :D
2600 dni temu
Czy można je przygotować wcześniej i Zamrozić?
odpowiedz
2597 dni temu
Oczywiście!
2594 dni temu
czy wtedy pieczemy takie zamrożone czy najpierw trzeba je odmrozić? jak wpływa to na czas pieczenia? pozdrawiam
2594 dni temu
Przed pieczeniem, możesz włożyć pierogi do lodówki, żeby się rozmroziły. Wtedy czas pieczenia nie ulegnie zmianie, jednak warto sprawdzić czy pierogi są już ciepłe w środku przed wyjęciem z piekarnika :)
2605 dni temu
Czy można ciasto przygotować dzień wcześniej?
odpowiedz
2604 dni temu
Tak, można. Ważne, żeby wyciągnąć je wcześniej z lodówki, aby łatwiej się rozwałkowywało :)
zobacz wszystkie