Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • sitko
  • tarkę
  • wałek
  • pierścień cukierniczy do wykrawania ciasta
  • 2 kawałki papieru pergaminowego
  • moźdźierz
  • frytkownice
  • ręcznik papierowy

Ciasto

Wodę, skórkę z cytryny oraz masło zagotowujemy. Wyjmujemy skórkę, dodajemy mąkę, szczyptę soli i mieszając chwilę podgrzewamy masę (wysuszamy ciasto). Ciasta przekładamy do naczynia z niewielką ilością mąki na dnie, posypujemy je delikatnie mąką po wierzchu, studzimy.

Farsz

W rozgrzanej na patelni oliwie rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekaną cebulkę i po chwili czosnek. Smażymy 1,5-2 minuty. Dodajemy mięso, tymianek, doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy co chwilę mieszając, na koniec dodajemy pomidory, smażymy minutę, studzimy.

Portugalski beszamel

Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty (nie brązowimy mąki). Cały czas mieszając dodajemy mleko. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy ser. Studzimy. Beszamel łączymy z farszem.

Z ciasta formujemy 20 kuleczek, wałkujemy je na okrągłe placuszki. Za pomocą pierścienia cukierniczego (można użyć szklanki o ostrej krawędzi) wykrawamy z ciasta okrągłe rissois. Na każdy nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi.

Panierka

Roztrzepujemy jaja, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy pierożek obtaczamy w jajku oraz tartej bułce.

Sałatka

Kawałek papieru pergaminowego nakładamy na patelnię (bez tłuszczu), na pergamin układamy plasterki szynki serrano, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i dociskamy ciężkim naczyniem (drugą patelnią). Smażymy około 4 minuty do uzyskania chrupkości. Zdejmujemy z patelni, studzimy. Do rozgrzanej na patelni oliwie dodajemy tymianek, cebulę i orzechy. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy ocet, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do czystego naczynia i od razu dodajemy rukolę. Mieszamy.

Rossois smażymy we frytkownicy z olejem rozgrzanym do 170°C. Po uzyskaniu złotego kolory wykładamy je na papierowy ręcznik. Na talerzu układamy sałatkę z rukoli, na wierzchu wykładamy rissois, dookoła kładziemy chipsy z szynki serrano.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • GOŚĆ GOŚĆ
    939 dni temu
    Ile sztuk wyjdzie z tego przepisu ?? :))

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    938 dni temu
    ok. 20 sztuk :)
  • Gość Gość
    1014 dni temu
    Czy zamiast sera manchego można zastąpić go innym? Jeśli tak to jakim?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1014 dni temu
    Możesz wykorzystać każdy ulubiony rodzaj twardego sera :)
  • Gość Gość
    1083 dni temu
    ile wychodzi tych pierozkow z tej porcji przepisowej?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1083 dni temu
    20 sztuk :)
  • Gość Gość
    1212 dni temu
    Mnie portugalka uczyła robić rissois, ale ona robiła inny farsz z suszonym dorszem. :) i nie robiła beszamelu osobno tylko już w garze z rybą. ;) Pyszne to jest.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1215 dni temu
    Drogi Gościu, woda i mąka są podgrzewane razem. W ten sposób wysusza się ciasto, a nadmiar wilgoci odparowuje.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1215 dni temu
    Ciasto ze szklanki mąki i prawie 1 1/2 szklanki wody???? To kisiel wyjdzie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1216 dni temu
    Beszamel łączymy z farszem :)

    odpowiedz

  • Michał Michał
    1313 dni temu
    Ciasto wyszło bardzo smacznie. Współgra świetnie z beszamelem. Proponuję jedynie ciasta wyrobić dwukrotnie więcej niż w przepisie w stosunku do farszu. Przy podanych proporcjach nie sposób zmieścić całego farszu. pozdrawiam Michał

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1338 dni temu
    Sos był składnikiem farszu :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1338 dni temu
    a po co ten sos?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram