![Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/8cee64e7cae0-be2b544e21-KW_17_Pascal_portugalskie-roissois-z-miesem-mielonym_17239_S_303313_960x540_2015.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Mleko dobrze schłódź w lodówce.
Przygotuj
- sitko
- tarkę
- wałek
- pierścień cukierniczy do wykrawania ciasta
- 2 kawałki papieru pergaminowego
- moźdźierz
- frytkownice
- ręcznik papierowy
Ciasto
Z cytryny ścinamy cienką warstwę skórki (bez białej cześci) i przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą, dodajemy masło, całość zagotowujemy. Wyjmujemy skórkę z cytryny, dodajemy mąkę przesianą przez sitko, szczyptę soli i mieszając chwilę podgrzewamy masę (wysuszamy ciasto). Ciasto przekładamy do naczynia z niewielką ilością mąki na dnie, posypujemy je delikatnie mąką po wierzchu, studzimy.
Farsz
W rozgrzanej na patelni oliwie rozpuszczamy masło. Dodajemy posiekaną cebulkę i po chwili drobno posiekany czosnek. Smażymy 1,5-2 minuty. Dodajemy mięso, posiekany tymianek, doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy co chwilę mieszając, na koniec dodajemy pomidor pokrojony w drobną kostkę, smażymy minutę, studzimy.
Portugalski beszamel
Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i smażymy około 2 minuty (nie brązowimy mąki). Cały czas mieszając dodajemy mleko. Sos zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy ser starty na tarce o drobnych pczkach. Studzimy. Beszamel łączymy z farszem.
Z ciasta formujemy 20 kuleczek, wałkujemy je na okrągłe placuszki. Za pomocą pierścienia cukierniczego (można użyć szklanki o ostrej krawędzi) wykrawamy z ciasta okrągłe rissois. Na każdy nakładamy farsz i sklejamy jak pierogi.
Panierka
Roztrzepujemy jaja, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy pierożek obtaczamy w jajku oraz tartej bułce.
Sałatka
Kawałek papieru pergaminowego nakładamy na patelnię (bez tłuszczu), na pergamin układamy plasterki szynki serrano, przykrywamy drugim kawałkiem pergaminu i dociskamy ciężkim naczyniem (drugą patelnią). Smażymy około 4 minuty do uzyskania chrupkości. Zdejmujemy z patelni, studzimy. Do rozgrzanej na patelni oliwie dodajemy posiekany tymianek, cebulę pokrojoną w piórka i orzechy rozdrobnione w moździerzu. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy ocet, doprawiamy solą oraz pieprzem. Przekładamy do czystego naczynia i od razu dodajemy rukolę. Mieszamy.
Rossois smażymy we frytkownicy z olejem rozgrzanym do 170°C. Po uzyskaniu złotego kolory wykładamy je na papierowy ręcznik. Na talerzu układamy sałatkę z rukoli, na wierzchu wykładamy rissois, dookoła kładziemy chipsy z szynki serrano.
Zobacz podobne
przepisy
Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.
![Tortilla z Chorizo i serem Manchego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/477aa0e76130-fdacc8f13c-KW_31_Pascal_danie.webp)
"Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami
Wyraziste składniki zawinięte w liście młodej kapusty to interpretacja tradycyjnego polskiego dania w hiszpańskim stylu.
!["Hiszpańskie gołąbki" z chorizo w pomidorach z karczochami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/98a206998467-0574c0602a-KAROL_hiszpanskie_golabki-z_chorizo_w_pomidorach_z_karczochmi_960x540.webp)
Mięsno-serowe empanadas z warzywami
Empanadas przypominają nieco pierogi. Poznaj je, wypróbuj przepis i dowiedz się, jak przygotować mięsno-serową przekąskę.
![Mięsno-serowe empanadas z warzywami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a3d650f12b0c-65f2940b22-PASCAL_KW_31_Miesno-serowe_empanadas_z_warzywami_960x540.webp)
Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami
Zdrowy i sycący pomysł na rybę. Zapiekanka z ziemniaczanego purée i delikatny dorsz to nie lada gratka dla smakoszy!
![Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f1bf66b03595-4a39467de7-KW_17_Karol_Zapiekanka_z_dorszem_i_karczochami_6124_960x540_2015.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
- Faworki trydenckie
- Ryba z salsą brzoskwiniową
- Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
- Pasteis de nata - portugalskie minitarty
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
- Kawa po portugalsku
- Domowy keczup
- Drożdżowe bułeczki dyniowe
- Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Wytrawna babka z groszkiem i prosciutto cotto
- Kotlety śledziowe
- Pierogi z mięsem
- Pajęczynowe pancakes dyniowe
- Ciasto miodowe z orzechami pekan
- Cukiniowe spaghetti z indykiem
- Pieczone polędwiczki w papryce z guacamole i z warzywami w kolendrze
- Pikantne szaszłyczki z łososia w ajwarze z grillowaną kapustą i sosem czosnkowym
- Chorizo z ziemniakami
- Zupa pomidorowa z ciecierzycą i ananasem
- Torcik serowy à la tiramisu
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Pizza rzymska
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Risotto z groszkiem — przepis rodem z Wenecji
Komentarze (13)
2986 dni temu
Ile sztuk wyjdzie z tego przepisu ?? :))
odpowiedz
2985 dni temu
ok. 20 sztuk :)
3061 dni temu
Czy zamiast sera manchego można zastąpić go innym? Jeśli tak to jakim?
odpowiedz
3061 dni temu
Możesz wykorzystać każdy ulubiony rodzaj twardego sera :)
3130 dni temu
ile wychodzi tych pierozkow z tej porcji przepisowej?
odpowiedz
3130 dni temu
20 sztuk :)
3259 dni temu
Mnie portugalka uczyła robić rissois, ale ona robiła inny farsz z suszonym dorszem. :) i nie robiła beszamelu osobno tylko już w garze z rybą. ;) Pyszne to jest.
odpowiedz
3262 dni temu
Drogi Gościu, woda i mąka są podgrzewane razem. W ten sposób wysusza się ciasto, a nadmiar wilgoci odparowuje.
odpowiedz
3262 dni temu
Ciasto ze szklanki mąki i prawie 1 1/2 szklanki wody???? To kisiel wyjdzie.
odpowiedz
3263 dni temu
Beszamel łączymy z farszem :)
odpowiedz
3360 dni temu
Ciasto wyszło bardzo smacznie. Współgra świetnie z beszamelem. Proponuję jedynie ciasta wyrobić dwukrotnie więcej niż w przepisie w stosunku do farszu. Przy podanych proporcjach nie sposób zmieścić całego farszu. pozdrawiam Michał
odpowiedz
3385 dni temu
Sos był składnikiem farszu :-)
odpowiedz
3385 dni temu
a po co ten sos?
odpowiedz
zobacz wszystkie