![Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/1fb656259a46-4a39467de7-KW_17_Karol_Zapiekanka_z_dorszem_i_karczochami_6124_960x540_2015.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Ziemniaki w skórkach dokładnie umyj, osusz i ugotuj lub upiecz w mundurkach. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj
- tarkę
- moździerz
- blachę z pergaminem
- naczynie żaroodporne
- praskę do ziemniaków
Karczochy i kapusta
Karczochy wyjmujemy z zalewy, polewamy oliwą, posypujemy połową skórki startej z limonki. Smażymy na patelni z oliwą do mocnego zrumienienia. Przekładamy na talerz. W garnku z oliwą szklimy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy świeżą kapustę posiekaną w kostkę, smażymy 3-4 minuty do zeszklenia. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz drugą połową skórki z limonki. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną wraz z sokiem i wino. Redukujemy do odparowania alkoholu. Dodajemy masło, suszoną kolendrę w ziarnach roztartą w moździerzu, pieprz, drobno posiekaną papryczkę, mieszamy i dusimy około 5-6 minut. Dodajemy świeżą posiekaną kolendrę.
Dorsz
Umyte i osuszone filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą, posypujemy skórką z limonki oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki. Na wierzch układamy kilka gałązek kolendry. Wykładamy rybę na blaszkę wyłożoną pergaminem i polaną oliwą. Pieczemy 10 minut w temp. 210-220°C (jeśli po delikatnym naciśnięciu mięso ryby rozdziela się na kawałki – dorsz jest upieczony).
Purée ziemniaczane
Wystudzone ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Mleko, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz zagotowujemy. Dodajemy część ziemniaków i mieszamy do całkowitego połączenia. Dodajemy pozostałą część ziemniaków, dodajemy masło i gotując mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno kapustę, upieczonego dorsza (rozdzielamy go na mniejsze kawałki). Na wierzch kładziemy nieregularnie purée ziemniaczane i pieczemy całość 15 minut w temp. 250°C (z funkcją grillowania od góry).
Mieszamy razem wszystkie składniki sosu.
Karczochy i rzodkiewki pokrojone w talarki polewamy oliwą z oliwek. Wykładamy je na wierzch gotowej zapiekanki. Dekorujemy listkami kolendry i podajemy z sosem z czarnych oliwek.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!
![Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7aef819d0550-e9790ee511-KW_36_Smazony_dorsz_z_czosnkowo-cytrynowym_maslem_lipiec132030_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.
![Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7debb7268252-278294919d-KAROL-dorsz-w-panierce_194849_RGB.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!
![Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/a0b9cf15ef36-dd19f5bee3-KW_06_KAROL_Dorsz-z-pesto-pietruszkowym-z-baklazanem-z-duszonymi-ziemniakami-w-pomidorach_284066_960x540px.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
![Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1fe93076eaa8-be2b544e21-KW_17_Pascal_portugalskie-roissois-z-miesem-mielonym_17239_S_303313_960x540_2015.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
- Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami
- Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
- Tarta z makiem
- Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
- Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
- Paprykarz szczeciński
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Pasta z awokado
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Shake z gruszką i marcepanem
- Torcik Saksoński
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Ciasto z orzechami pekan
- Terrina serowa
- Granita herbaciana z marakują
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Tort z arbuza
- Tosty z kremem piankowym i orzechowym
Komentarze (2)
3384 dni temu
A ile może wymyślać nowych przepisów... Kuchnialidla wrzuca filmiki z przepisami już chyba 2-3 lata, a Okrasa łamie przepisy też już trochę czasu leci. Z resztą nie jest to jedyny program, kiedyś pamiętam Okrasa prowadził inny program. Ja i tak jestem pełen podziwu, jak co tydzień można wymyślać takie smaki i połączenia, a wszystko o charakterze związanym z tematyką regionalną.
odpowiedz
3386 dni temu
To przypadek czy zamierzone działanie? Chyba nie tylko ja zauważyłam, że ostatnim czasem Karol W Kuchni Lidla powtarza ew. lekko modyfikując swoje przepisy z programu w TVP :-) Co nie zmienia jednak faktu, że pomysły są ciekawe i warte wypróbowania
odpowiedz