Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Ziemniaki w skórkach dokładnie umyj, osusz i ugotuj lub upiecz w mundurkach. Odstaw do przestudzenia.
Przygotuj
- tarkę
- moździerz
- blachę z pergaminem
- naczynie żaroodporne
- praskę do ziemniaków
Karczochy i kapusta
Karczochy wyjmujemy z zalewy, polewamy oliwą, posypujemy połową skórki startej z limonki. Smażymy na patelni z oliwą do mocnego zrumienienia. Przekładamy na talerz. W garnku z oliwą szklimy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy świeżą kapustę posiekaną w kostkę, smażymy 3-4 minuty do zeszklenia. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz drugą połową skórki z limonki. Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną wraz z sokiem i wino. Redukujemy do odparowania alkoholu. Dodajemy masło, suszoną kolendrę w ziarnach roztartą w moździerzu, pieprz, drobno posiekaną papryczkę, mieszamy i dusimy około 5-6 minut. Dodajemy świeżą posiekaną kolendrę.
Dorsz
Umyte i osuszone filety z dorsza przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą, posypujemy skórką z limonki oraz czosnkiem pokrojonym w plasterki. Na wierzch układamy kilka gałązek kolendry. Wykładamy rybę na blaszkę wyłożoną pergaminem i polaną oliwą. Pieczemy 10 minut w temp. 210-220°C (jeśli po delikatnym naciśnięciu mięso ryby rozdziela się na kawałki – dorsz jest upieczony).
Purée ziemniaczane
Wystudzone ziemniaki obieramy i przeciskamy przez praskę. Mleko, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz zagotowujemy. Dodajemy część ziemniaków i mieszamy do całkowitego połączenia. Dodajemy pozostałą część ziemniaków, dodajemy masło i gotując mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno kapustę, upieczonego dorsza (rozdzielamy go na mniejsze kawałki). Na wierzch kładziemy nieregularnie purée ziemniaczane i pieczemy całość 15 minut w temp. 250°C (z funkcją grillowania od góry).
Mieszamy razem wszystkie składniki sosu.
Karczochy i rzodkiewki pokrojone w talarki polewamy oliwą z oliwek. Wykładamy je na wierzch gotowej zapiekanki. Dekorujemy listkami kolendry i podajemy z sosem z czarnych oliwek.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Smażony dorsz z czosnkowo-cytrynowym masłem
Przygotuj dorsza w wersji delux – usmaż go z mieszanką masła, sera i musztardy. Będzie smakował wspaniale!
Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.
Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!
Portugalskie rissois mięsne z sałatką z rukoli i orzechów włoskich
Tak przygotowanych pierogów chyba jeszcze nie znasz. Zobacz, kuchnia w stylu portugalskim ma Ci do zaoferowania!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Serniczki z kaszy gryczanej z imbirem
- Spaghetti pełnoziarniste z pesto z rukoli i mozzarellą
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi
- Zapiekanka szpinakowa z paluchem z oliwkami, salami i pieczarkami
- Łosoś parzony na grillu z sałatką z ziemniaków i papryki
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
- Deser gruszkowo-cynamonowy z maślanką
- Tarta z makiem
- Pieczony sandacz z cebulą i kaparami
- Dorsz w owsianej panierce z frytkami z warzyw
- Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
- Dorsz z kuskusem brokułowo-kalafiorowym
- Croquetas z purée ziemniaczanym i chorizo
- Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
- Paprykarz szczeciński
- Śląska ciapkapusta (panczkraut)
- Pasta z awokado
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Minitarty ze śliwkami, figami i serem pleśniowym
- Shake z gruszką i marcepanem
- Torcik Saksoński
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Ciasto z orzechami pekan
- Terrina serowa
- Granita herbaciana z marakują
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Tort z arbuza
- Tosty z kremem piankowym i orzechowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3502 dni temu
A ile może wymyślać nowych przepisów... Kuchnialidla wrzuca filmiki z przepisami już chyba 2-3 lata, a Okrasa łamie przepisy też już trochę czasu leci. Z resztą nie jest to jedyny program, kiedyś pamiętam Okrasa prowadził inny program. Ja i tak jestem pełen podziwu, jak co tydzień można wymyślać takie smaki i połączenia, a wszystko o charakterze związanym z tematyką regionalną.
odpowiedz
3503 dni temu
To przypadek czy zamierzone działanie? Chyba nie tylko ja zauważyłam, że ostatnim czasem Karol W Kuchni Lidla powtarza ew. lekko modyfikując swoje przepisy z programu w TVP :-) Co nie zmienia jednak faktu, że pomysły są ciekawe i warte wypróbowania
odpowiedz