zobacz film Ziemniaczana zapiekanka z dorszem, kapustą i marynowanymi karczochami

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • tarkę
  • moździerz
  • blachę z pergaminem
  • naczynie żaroodporne

Karczochy i kapusta

Karczochy wyjmujemy z zalewy, polewamy oliwą, posypujemy częścią skórki z limonki. Smażymy na patelni z oliwą do mocnego zrumienienia. Przekładamy na talerz. W garnku z oliwą szklimy czosnek i cebulę, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy świeżą kapustę, smażymy 3-4 minuty do zeszklenia. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz skórką z limonki. Dodajemy kapustę kiszoną i wino. Redukujemy do odparowania alkoholu. Dodajemy masło, suszoną kolendrę, pieprz, papryczkę, mieszamy i dusimy około 5-6 minut. Dodajemy świeżą kolendrę.

Dorsz

Dorsza przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy oliwą, posypujemy skórką z limonki oraz czosnkiem. Na wierzch układamy kilka gałązek kolendry. Wykładamy rybę na blaszkę wyłożoną pergaminem i polaną oliwą. Pieczemy 10 minut w temp. 210-220°C (jeśli po delikatnym naciśnięciu mięso ryby rozdziela się na kawałki – dorsz jest upieczony).

Purée ziemniaczane

Ziemniaki pieczemy lub gotujemy w skórce, obieramy i przeciskamy przez praskę. Mleko, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz zagotowujemy. Dodajemy część ziemniaków i mieszamy do całkowitego połączenia. Dodajemy pozostałą część ziemniaków, dodajemy masło i gotując mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do naczynia żaroodpornego wykładamy kolejno kapustę, upieczonego dorsza (rozdzielamy go na mniejsze kawałki). Na wierzch kładziemy nieregularnie purée ziemniaczane i pieczemy całość 15 minut w temp. 250°C (z funkcją grillowania od góry).

Mieszamy razem wszystkie składniki.

Karczochy i rzodkiewki polewamy oliwą z oliwek. Wykładamy je na wierzch gotowej zapiekanki. Dekorujemy listkami kolendry i podajemy z sosem z czarnych oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • hs. hs.
    1034 dni temu
    A ile może wymyślać nowych przepisów... Kuchnialidla wrzuca filmiki z przepisami już chyba 2-3 lata, a Okrasa łamie przepisy też już trochę czasu leci. Z resztą nie jest to jedyny program, kiedyś pamiętam Okrasa prowadził inny program. Ja i tak jestem pełen podziwu, jak co tydzień można wymyślać takie smaki i połączenia, a wszystko o charakterze związanym z tematyką regionalną.

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1036 dni temu
    To przypadek czy zamierzone działanie? Chyba nie tylko ja zauważyłam, że ostatnim czasem Karol W Kuchni Lidla powtarza ew. lekko modyfikując swoje przepisy z programu w TVP :-) Co nie zmienia jednak faktu, że pomysły są ciekawe i warte wypróbowania

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram