
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- moździerz
- blaszkę
- naczynie żaroodporne
- blender
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190°C.
Dorsz
Filety z dorsza doprawiamy białym mielonym pieprzem, posypujemy roztartym w moździerzu kminkiem. Odstawiamy na bok.
Bakłażan
Bakłażana kroimy na pół, miąższ nacinamy w kostkę, doprawiamy odrobiną soli, polewamy oliwą z oliwek. Układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C, pieczemy około 30 minut, do momentu zbrązowienia bakłażana.
Duszone ziemniaki w pomidorach
Na patelni podgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ziemniaki. Smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tę samą patelnię wkładamy pokrojoną cebulę, doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy startą skórkę z 1 cytryny. Smażymy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy wcześniej przysmażone ziemniaki, czosnek, posiekaną pietruszkę, kminek, pieprz cayenne, papryczkę chili. Mieszamy.
Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, pozostawiając część cebuli, do której dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy niewielką ilość wody i gotujemy. Sos redukujemy na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy startą skórkę z połowy cytryny, posiekaną kolendrę, oliwki. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pomidory nakładamy na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy około 25-30 minut.
Pesto z pietruszki
Składniki pesto blendujemy. Pesto przekładamy do miseczki.
Bakłażan
Miąższ upieczonego bakłażana delikatnie kroimy (pozbywamy się skóry), przekładamy do czystej miski, doprawiamy 1 łyżeczką wcześniej przygotowanego pesto, solą, pieprzem, niewielką ilością soku z cytryny i oliwą z oliwek. Mieszamy.
Jak podawać
Filety z dorsza obtaczamy w mące, smażymy krótko na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru. Kawałki dorsza układamy na zapiekance razem z częścią sałaki z bakłażana. Rybę polewamy odrobiną pesto. Zapiekankę dekorujemy gałązkami kolendry. Pozostałą ilość pesto i pieczonego bakłażana podajemy w osobnych miseczkach.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.


Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.


Dorsz w pesto
Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.


Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.

Komentarze (14)
1007 dni temu
Mniam, właśnie zjedliśmy na obiad ;-) sporo osób mówi, że czasochłonne - to fakt, ale przy dobrej organizacji pracy nawet da się w międzyczasie kuchnię posprzątać ;-) ja bym sugerowała nie rezygnować z bakłażana, o ile gdzieś nam zalega, bo wprowadza fajne uzupełnienie do dania. Pesto - majstersztyk, do tego pyszne ziemniaczki. Dla mnie im więcej pomidorów tym lepiej, sama robiłam z proporcji na oko i mi wyszło chyba trochę za mało.
odpowiedz
2150 dni temu
Przepyszne danie, co prawda czasochłonne i niezbyt tanie, ale na prawdę warto. Popieram komentarz, że z bakłażana spokojnie można zrezygnować :-)
odpowiedz
2193 dni temu
Atlantycki Dorsz to zdrowa i szlachetna ryba nie da się hodować, bo jest nie pokorna, ale smakuje dobrze o każdej porze, nawet o północy na Atlantyku, gdy obserwujesz zorze polarną...nieskromnie wiem coś o tym
odpowiedz
2210 dni temu
Ja też zrobiłam bez bakłażana bo rodzina nie przepada. Okrasa jak zwykle wygrywa z Pascalem ! ALE dorsz nie jest najlepiej wyfiletowany i sprzedawany na tych gackach co wchłaniają dużo wody
odpowiedz
2216 dni temu
Danie czasochłonne ale warte poświęcenia :-) Zrobiłam bez bakłażana i dobrze, bo i bez niego sporo się działo. A pesto z pistacjami będzie na pewno gościć też w innych potrawach.
odpowiedz
2216 dni temu
ładny dorsz, szkoda tylko, że w sklepie są cienkie płaty do tego ze skórą
odpowiedz
2220 dni temu
Matylda. Najedza się 4 starsze osoby i jeszcze z dwójka dzieci :)
odpowiedz
2220 dni temu
Bakłażan* oczywiście, nie cukinia ;)
odpowiedz
2220 dni temu
Gotowałam. Powierdzam pysznie. Dodatków trochę za dużo jak na 1 kg ryby, ziemniaki po podsmazeniu nie piekłabym z pomidorami i cebula bo niepotrzebnie zmiękły, a po samym usmazeniu były pyszne. Cukinia tez pyszna ale na talerzu tyle się już działo ze uważam to za zbędny choć smaczny dodatek.
odpowiedz
2220 dni temu
Jest nieziemsko, prosto z mojej rodzinnej planety donoszę że moje dzieciaki prawdziwi kosmici zjedli i zapowiedzieli że odwiedzą moja kuchnię jutro:))
odpowiedz
2221 dni temu
Zrobione, w kuchni armagedon, ale zjedliśmy wszystko we trójkę ;) pycha polecam!
odpowiedz
2221 dni temu
Matyldo, pomidory możesz zastąpić czerwoną papryką, którą po upieczeniu obierzesz ze skórki. Powyższy przepis nadaje się dla 4 całkiem głodnych osób ;)
odpowiedz
2222 dni temu
muszę spróbować
odpowiedz
2222 dni temu
Kolejny przepis Karola (świeża kolendra zawsze i wszędzie) Okrasy :-) Świetnie się zapowiada, muszę wypróbować! Tylko mam pytanie - czym można zastąpić pomidory dla osoby, która powinna unikać ich w swojej diecie? Cały 1 kg filetów na 4 porcje - to taka ilość "w sam raz" czy wersja dla baardzo głodnej osoby?
odpowiedz
zobacz wszystkie