zobacz film Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej

Ziemniaki w skórkach umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odsącz, odstaw do przestudzenia i pokrój w ćwiartki. 

Przygotuj

  • moździerz
  • blaszkę
  • naczynie żaroodporne
  • blender
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190°C.

Dorsz

Filety z dorsza doprawiamy białym mielonym pieprzem, posypujemy roztartym w moździerzu kminkiem. Odstawiamy na bok.

Bakłażan

Bakłażana kroimy na pół, miąższ nacinamy w kostkę, doprawiamy odrobiną soli, polewamy oliwą z oliwek. Układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C, pieczemy około 30 minut, do momentu zbrązowienia bakłażana.

Duszone ziemniaki w pomidorach

Na patelni podgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ugotowane wcześniej ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tę samą patelnię wkładamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy startą skórkę z 1 cytryny. Smażymy.

Do zeszklonej cebuli dodajemy wcześniej przysmażone ziemniaki, czosnek pokrojony w plastry, posiekaną pietruszkę, kminek roztarty w możdzierzu, pieprz cayenne, posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.

Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, pozostawiając część cebuli, do której dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy niewielką ilość wody i gotujemy. Sos redukujemy na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy startą skórkę z połowy cytryny, posiekaną kolendrę i oliwki przekrojone na pół. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pomidory nakładamy na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy około 25-30 minut.

Pesto z pietruszki

Składniki pesto blendujemy. Pesto przekładamy do miseczki.

Bakłażan

Miąższ upieczonego bakłażana delikatnie kroimy (pozbywamy się skóry), przekładamy do czystej miski, doprawiamy 1 łyżeczką wcześniej przygotowanego pesto, solą, pieprzem, niewielką ilością soku z cytryny i oliwą z oliwek. Mieszamy.

Jak podawać

Filety z dorsza obtaczamy w mące, smażymy krótko na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru. Kawałki dorsza układamy na zapiekance razem z częścią sałaki z bakłażana. Rybę polewamy odrobiną pesto. Zapiekankę dekorujemy gałązkami kolendry. Pozostałą ilość pesto i pieczonego bakłażana podajemy w osobnych miseczkach.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Edyta Edyta
    2380 dni temu
    Mniam, właśnie zjedliśmy na obiad ;-) sporo osób mówi, że czasochłonne - to fakt, ale przy dobrej organizacji pracy nawet da się w międzyczasie kuchnię posprzątać ;-) ja bym sugerowała nie rezygnować z bakłażana, o ile gdzieś nam zalega, bo wprowadza fajne uzupełnienie do dania. Pesto - majstersztyk, do tego pyszne ziemniaczki. Dla mnie im więcej pomidorów tym lepiej, sama robiłam z proporcji na oko i mi wyszło chyba trochę za mało.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3523 dni temu
    Przepyszne danie, co prawda czasochłonne i niezbyt tanie, ale na prawdę warto. Popieram komentarz, że z bakłażana spokojnie można zrezygnować :-)

    odpowiedz

  • Stefano de Martino Stefano de Martino
    3566 dni temu
    Atlantycki Dorsz to zdrowa i szlachetna ryba nie da się hodować, bo jest nie pokorna, ale smakuje dobrze o każdej porze, nawet o północy na Atlantyku, gdy obserwujesz zorze polarną...nieskromnie wiem coś o tym

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    3583 dni temu
    Ja też zrobiłam bez bakłażana bo rodzina nie przepada. Okrasa jak zwykle wygrywa z Pascalem ! ALE dorsz nie jest najlepiej wyfiletowany i sprzedawany na tych gackach co wchłaniają dużo wody

    odpowiedz

  • Ala Ala
    3589 dni temu
    Danie czasochłonne ale warte poświęcenia :-) Zrobiłam bez bakłażana i dobrze, bo i bez niego sporo się działo. A pesto z pistacjami będzie na pewno gościć też w innych potrawach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3589 dni temu
    ładny dorsz, szkoda tylko, że w sklepie są cienkie płaty do tego ze skórą

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3593 dni temu
    Matylda. Najedza się 4 starsze osoby i jeszcze z dwójka dzieci :)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3593 dni temu
    Bakłażan* oczywiście, nie cukinia ;)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    3593 dni temu
    Gotowałam. Powierdzam pysznie. Dodatków trochę za dużo jak na 1 kg ryby, ziemniaki po podsmazeniu nie piekłabym z pomidorami i cebula bo niepotrzebnie zmiękły, a po samym usmazeniu były pyszne. Cukinia tez pyszna ale na talerzu tyle się już działo ze uważam to za zbędny choć smaczny dodatek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3593 dni temu
    Jest nieziemsko, prosto z mojej rodzinnej planety donoszę że moje dzieciaki prawdziwi kosmici zjedli i zapowiedzieli że odwiedzą moja kuchnię jutro:))

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    3594 dni temu
    Zrobione, w kuchni armagedon, ale zjedliśmy wszystko we trójkę ;) pycha polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3594 dni temu
    Matyldo, pomidory możesz zastąpić czerwoną papryką, którą po upieczeniu obierzesz ze skórki. Powyższy przepis nadaje się dla 4 całkiem głodnych osób ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3595 dni temu
    muszę spróbować

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    3595 dni temu
    Kolejny przepis Karola (świeża kolendra zawsze i wszędzie) Okrasy :-) Świetnie się zapowiada, muszę wypróbować! Tylko mam pytanie - czym można zastąpić pomidory dla osoby, która powinna unikać ich w swojej diecie? Cały 1 kg filetów na 4 porcje - to taka ilość "w sam raz" czy wersja dla baardzo głodnej osoby?

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!