zobacz film Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • moździerz
  • blaszkę
  • naczynie żaroodporne
  • blender
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190°C.

Dorsz

Filety z dorsza doprawiamy białym mielonym pieprzem, posypujemy roztartym w moździerzu kminkiem. Odstawiamy na bok.

Bakłażan

Bakłażana kroimy na pół, miąższ nacinamy w kostkę, doprawiamy odrobiną soli, polewamy oliwą z oliwek. Układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C, pieczemy około 30 minut, do momentu zbrązowienia bakłażana.

Duszone ziemniaki w pomidorach

Na patelni podgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ziemniaki. Smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tę samą patelnię wkładamy pokrojoną cebulę, doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy startą skórkę z 1 cytryny. Smażymy.

Do zeszklonej cebuli dodajemy wcześniej przysmażone ziemniaki, czosnek, posiekaną pietruszkę, kminek, pieprz cayenne, papryczkę chili. Mieszamy.

Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, pozostawiając część cebuli, do której dodajemy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy niewielką ilość wody i gotujemy. Sos redukujemy na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy startą skórkę z połowy cytryny, posiekaną kolendrę, oliwki. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pomidory nakładamy na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.

Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy około 25-30 minut.

Pesto z pietruszki

Składniki pesto blendujemy. Pesto przekładamy do miseczki.

Bakłażan

Miąższ upieczonego bakłażana delikatnie kroimy (pozbywamy się skóry), przekładamy do czystej miski, doprawiamy 1 łyżeczką wcześniej przygotowanego pesto, solą, pieprzem, niewielką ilością soku z cytryny i oliwą z oliwek. Mieszamy.

Jak podawać

Filety z dorsza obtaczamy w mące, smażymy krótko na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru. Kawałki dorsza układamy na zapiekance razem z częścią sałaki z bakłażana. Rybę polewamy odrobiną pesto. Zapiekankę dekorujemy gałązkami kolendry. Pozostałą ilość pesto i pieczonego bakłażana podajemy w osobnych miseczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (13)

Avatar
  • Gość Gość
    1048 dni temu
    Przepyszne danie, co prawda czasochłonne i niezbyt tanie, ale na prawdę warto. Popieram komentarz, że z bakłażana spokojnie można zrezygnować :-)

    odpowiedz

  • Stefano de Martino Stefano de Martino
    1090 dni temu
    Atlantycki Dorsz to zdrowa i szlachetna ryba nie da się hodować, bo jest nie pokorna, ale smakuje dobrze o każdej porze, nawet o północy na Atlantyku, gdy obserwujesz zorze polarną...nieskromnie wiem coś o tym

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    1107 dni temu
    Ja też zrobiłam bez bakłażana bo rodzina nie przepada. Okrasa jak zwykle wygrywa z Pascalem ! ALE dorsz nie jest najlepiej wyfiletowany i sprzedawany na tych gackach co wchłaniają dużo wody

    odpowiedz

  • Ala Ala
    1113 dni temu
    Danie czasochłonne ale warte poświęcenia :-) Zrobiłam bez bakłażana i dobrze, bo i bez niego sporo się działo. A pesto z pistacjami będzie na pewno gościć też w innych potrawach.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1113 dni temu
    ładny dorsz, szkoda tylko, że w sklepie są cienkie płaty do tego ze skórą

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1117 dni temu
    Matylda. Najedza się 4 starsze osoby i jeszcze z dwójka dzieci :)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1117 dni temu
    Bakłażan* oczywiście, nie cukinia ;)

    odpowiedz

  • Karolina Karolina
    1117 dni temu
    Gotowałam. Powierdzam pysznie. Dodatków trochę za dużo jak na 1 kg ryby, ziemniaki po podsmazeniu nie piekłabym z pomidorami i cebula bo niepotrzebnie zmiękły, a po samym usmazeniu były pyszne. Cukinia tez pyszna ale na talerzu tyle się już działo ze uważam to za zbędny choć smaczny dodatek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1117 dni temu
    Jest nieziemsko, prosto z mojej rodzinnej planety donoszę że moje dzieciaki prawdziwi kosmici zjedli i zapowiedzieli że odwiedzą moja kuchnię jutro:))

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1118 dni temu
    Zrobione, w kuchni armagedon, ale zjedliśmy wszystko we trójkę ;) pycha polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1119 dni temu
    Matyldo, pomidory możesz zastąpić czerwoną papryką, którą po upieczeniu obierzesz ze skórki. Powyższy przepis nadaje się dla 4 całkiem głodnych osób ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1119 dni temu
    muszę spróbować

    odpowiedz

  • Matylda Matylda
    1120 dni temu
    Kolejny przepis Karola (świeża kolendra zawsze i wszędzie) Okrasy :-) Świetnie się zapowiada, muszę wypróbować! Tylko mam pytanie - czym można zastąpić pomidory dla osoby, która powinna unikać ich w swojej diecie? Cały 1 kg filetów na 4 porcje - to taka ilość "w sam raz" czy wersja dla baardzo głodnej osoby?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram