Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Ziemniaki w skórkach umyj, ugotuj w lekko osolonej wodzie, odsącz, odstaw do przestudzenia i pokrój w ćwiartki.
Przygotuj
- moździerz
- blaszkę
- naczynie żaroodporne
- blender
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-190°C.
Dorsz
Filety z dorsza doprawiamy białym mielonym pieprzem, posypujemy roztartym w moździerzu kminkiem. Odstawiamy na bok.
Bakłażan
Bakłażana kroimy na pół, miąższ nacinamy w kostkę, doprawiamy odrobiną soli, polewamy oliwą z oliwek. Układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180-190°C, pieczemy około 30 minut, do momentu zbrązowienia bakłażana.
Duszone ziemniaki w pomidorach
Na patelni podgrzewamy olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy ugotowane wcześniej ziemniaki pokrojone w ćwiartki. Smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tę samą patelnię wkładamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, doprawiamy pieprzem, solą, dodajemy startą skórkę z 1 cytryny. Smażymy.
Do zeszklonej cebuli dodajemy wcześniej przysmażone ziemniaki, czosnek pokrojony w plastry, posiekaną pietruszkę, kminek roztarty w możdzierzu, pieprz cayenne, posiekaną papryczkę chili. Mieszamy.
Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, pozostawiając część cebuli, do której dodajemy obrane, pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy niewielką ilość wody i gotujemy. Sos redukujemy na małym ogniu przez około 8 minut. Dodajemy startą skórkę z połowy cytryny, posiekaną kolendrę i oliwki przekrojone na pół. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Pomidory nakładamy na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy około 25-30 minut.
Pesto z pietruszki
Składniki pesto blendujemy. Pesto przekładamy do miseczki.
Bakłażan
Miąższ upieczonego bakłażana delikatnie kroimy (pozbywamy się skóry), przekładamy do czystej miski, doprawiamy 1 łyżeczką wcześniej przygotowanego pesto, solą, pieprzem, niewielką ilością soku z cytryny i oliwą z oliwek. Mieszamy.
Jak podawać
Filety z dorsza obtaczamy w mące, smażymy krótko na rozgrzanym oleju na patelni z obu stron do uzyskania złotego koloru. Kawałki dorsza układamy na zapiekance razem z częścią sałaki z bakłażana. Rybę polewamy odrobiną pesto. Zapiekankę dekorujemy gałązkami kolendry. Pozostałą ilość pesto i pieczonego bakłażana podajemy w osobnych miseczkach.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Dorsz w czosnku i cytrynie
Soczyste kawałki dorsza upieczone w paprykowo-czosnkowej marynacie w postaci pasty to idealny pomysł na obiad.
Dorsz w razowej panierce z sałatką z brokułów i paprykową salsą
Jedzmy ryby! Zwłaszcza w tak pysznym wydaniu. Wypróbuj pełen zdrowia przepis na dorsza w towarzystwie warzyw.
Dorsz w pesto
Delikatne kawałki filetów z dorsza posmarowane warstwą aromatycznego zielonego pesto i zapieczone z plastrami pomidorów.
Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
Zobacz, jak wyjątkową i harmonijną kompozycję smaków tworzą francuska zapiekanka clafoutis oraz schabowe roladki.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Świąteczne pierniczki
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka gyros
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto na pierogi
- Ciasto marchewkowe
- Sernik piernikowy
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Golonka pieczona po bawarsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (14)
2380 dni temu
Mniam, właśnie zjedliśmy na obiad ;-) sporo osób mówi, że czasochłonne - to fakt, ale przy dobrej organizacji pracy nawet da się w międzyczasie kuchnię posprzątać ;-) ja bym sugerowała nie rezygnować z bakłażana, o ile gdzieś nam zalega, bo wprowadza fajne uzupełnienie do dania. Pesto - majstersztyk, do tego pyszne ziemniaczki. Dla mnie im więcej pomidorów tym lepiej, sama robiłam z proporcji na oko i mi wyszło chyba trochę za mało.
odpowiedz
3523 dni temu
Przepyszne danie, co prawda czasochłonne i niezbyt tanie, ale na prawdę warto. Popieram komentarz, że z bakłażana spokojnie można zrezygnować :-)
odpowiedz
3566 dni temu
Atlantycki Dorsz to zdrowa i szlachetna ryba nie da się hodować, bo jest nie pokorna, ale smakuje dobrze o każdej porze, nawet o północy na Atlantyku, gdy obserwujesz zorze polarną...nieskromnie wiem coś o tym
odpowiedz
3583 dni temu
Ja też zrobiłam bez bakłażana bo rodzina nie przepada. Okrasa jak zwykle wygrywa z Pascalem ! ALE dorsz nie jest najlepiej wyfiletowany i sprzedawany na tych gackach co wchłaniają dużo wody
odpowiedz
3589 dni temu
Danie czasochłonne ale warte poświęcenia :-) Zrobiłam bez bakłażana i dobrze, bo i bez niego sporo się działo. A pesto z pistacjami będzie na pewno gościć też w innych potrawach.
odpowiedz
3589 dni temu
ładny dorsz, szkoda tylko, że w sklepie są cienkie płaty do tego ze skórą
odpowiedz
3593 dni temu
Matylda. Najedza się 4 starsze osoby i jeszcze z dwójka dzieci :)
odpowiedz
3593 dni temu
Bakłażan* oczywiście, nie cukinia ;)
odpowiedz
3593 dni temu
Gotowałam. Powierdzam pysznie. Dodatków trochę za dużo jak na 1 kg ryby, ziemniaki po podsmazeniu nie piekłabym z pomidorami i cebula bo niepotrzebnie zmiękły, a po samym usmazeniu były pyszne. Cukinia tez pyszna ale na talerzu tyle się już działo ze uważam to za zbędny choć smaczny dodatek.
odpowiedz
3593 dni temu
Jest nieziemsko, prosto z mojej rodzinnej planety donoszę że moje dzieciaki prawdziwi kosmici zjedli i zapowiedzieli że odwiedzą moja kuchnię jutro:))
odpowiedz
3594 dni temu
Zrobione, w kuchni armagedon, ale zjedliśmy wszystko we trójkę ;) pycha polecam!
odpowiedz
3594 dni temu
Matyldo, pomidory możesz zastąpić czerwoną papryką, którą po upieczeniu obierzesz ze skórki. Powyższy przepis nadaje się dla 4 całkiem głodnych osób ;)
odpowiedz
3595 dni temu
muszę spróbować
odpowiedz
3595 dni temu
Kolejny przepis Karola (świeża kolendra zawsze i wszędzie) Okrasy :-) Świetnie się zapowiada, muszę wypróbować! Tylko mam pytanie - czym można zastąpić pomidory dla osoby, która powinna unikać ich w swojej diecie? Cały 1 kg filetów na 4 porcje - to taka ilość "w sam raz" czy wersja dla baardzo głodnej osoby?
odpowiedz
zobacz wszystkie