Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
- sitko
- trzepaczkę
- formę żaroodporną do zapiekanki
- blender
- kilka kawałków pergaminu
- tłuczek
- sznurek do zwinięcia roladek
- blaszkę
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra i dół)
Clafoutis
Pomidorki koktajlowe nakłuwamy delikatnie wykałaczką. Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pomidorki. Doprawiamy solą. Smażymy ok. 5-7 minut. Dodajemy posiekany czosnek oraz oliwki pokrojone w talarki. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 żółtka jaj oraz 2 całe jaja, zioła prowansalskie, szczyptę cukru, niewielką ilość soli i świeżo mielony pieprz, 100 ml mleka i 50 ml śmietany. Mieszamy trzepaczką. Dolewamy 100 ml mleka i 100 ml śmietany. Ponownie mieszamy (ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję od ciasta na naleśniki). Do ciasta dodajemy drobno pokrojony sera feta. Mieszamy.
Formę do zapiekanki smarujemy oliwą z oliwek, pomidory z czosnkiem przekładamy do formy. Posypujemy posiekaną bazylią. Całość zalewamy przygotowaną masą. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra i dół), pieczemy ok. 20 minut.
Pesto
Pestki dyni (lub orzechy pistacjowe) prażymy na patelni. Do naczynia wlewamy 70 ml oliwy z oliwek, dodajemy gorące, prażone pestki dyni lub orzechy pistacji, drobno pokrojone ząbki czosnku wraz z posiekaną szałwią oraz suszonymi pomidorami. Składniki miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 łyżkę oliwy. Miksujemy, pesto przekładamy do czystej miseczki.
Schab faszerowany
Na kawałku pergaminu rozsmarowujemy niewielką ilość oliwy z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Na pergaminie układamy umyte i osuszone plastry schabu, przykrywamy je drugim kawałkiem pergaminu i rozbijamy schab. Schab smarujemy pesto. Wszystkie kawałki schabu zwijamy, robiąc z nich roladki.
Plasterki szynki szwarcwaldzkiej układamy po dwa obok siebie (muszą lekko na siebie nachodzić). Zawijamy w nie roladkę tak, aby szynka całkowicie zakryła powierzchnię roladki. Każdą roladkę obwiązujemy sznurkiem.
Roladki układamy na patelni. Smażymy (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony tak, aby szynka była zarumieniona. Zalewamy białym winem, przykrywamy i chwilę dusimy. Roladki przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy 4-5 minut.
Sos
Na patelnię, na której smażyliśmy roladki, wkładamy 10 g masła – gdy się rozpuści, dodajemy pieprz oraz niewielką ilość posiekanej szałwii.
Zdejmujemy sznurek z upieczonych roladek. Roladki delikatnie kroimy w plasterki na ukos. Układamy je na talerzu. Polewamy sosem, posypujemy odrobiną świeżej szałwii. Podajemy z zapiekanką clafoutis.
Zobacz podobne
przepisy
Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!
Schab z szynką i salsą jabłkową
Niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne danie, doskonałe na lekki obiad lub kolację. Warto go spróbować!
Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
Takiej panierki pewnie jeszcze nie miałeś okazji spróbować, ale nic straconego. Przygotuj schabowego w panierce z miodem, musztardą i makiem!
Dorsz z pesto pietruszkowym z bakłażanem z duszonymi ziemniakami w pomidorach
Autorska wariacja Karola Okrasy na temat słynnego portugalskiego bacalao. Spróbuj dorsza w nowej odsłonie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
- Kurczak w curry z imbirem i limonką
- Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
- Cevapcici z ryżem w pomidorach
- Roladki z indyka z papryką i kaparami
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
- Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
- Penne z kawałkami polędwicy i pieczarkami
- Pudding ryżowy z kardamonem i sałatką z mango
- Orientalna sałatka z bakłażana
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Clafoutis z czereśniami
- Koreczki ze schabem w boczku
- Sałatka z bobem, halloumi i młodymi ziemniakami
- Gnocchi zapiekane w sosie serowym
- Pizza bez drożdży
- Różowe cynamonki
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Śledzie pod pierzynką
- Tort red velvet
- Piegowaty omlet z borówkami i czekoladowym mlekiem
- Wegańskie hot dogi lodowe
- 3 sposoby na kalafior
- Muffiny marchewkowe
- Makaron z kurczakiem i pieczarkami - przepis
- Smoothie jagodowe z lodami waniliowymi
- Tatar z łososia z sałatką z ogórka i jabłka
- Kanapka rybaka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
3572 dni temu
Drogi Gościu, ciasto jest w konsystencji zbite, jak mówi Pascal, zakalcowate :)
odpowiedz
3572 dni temu
Danie pyszne! Mam tylko jedno pytanie: jaką konsystencję powinno mieć clafoutis po upieczeniu?
odpowiedz