Schab faszerowany pesto z suszonych pomidorów z clafoutis z pomidorkami, oliwkami i fetą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • wykałaczki
  • sitko
  • trzepaczkę
  • formę żaroodporną do zapiekanki
  • blender
  • kilka kawałków pergaminu
  • tłuczek
  • sznurek do zwinięcia roladek
  • blaszkę
  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra i dół)

Clafoutis

Pomidorki koktajlowe nakłuwamy delikatnie wykałaczką. Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pomidorki. Doprawiamy solą. Smażymy ok. 5-7 minut. Dodajemy posiekany czosnek oraz oliwki pokrojone w talarki. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka oraz jaja, zioła prowansalskie, szczyptę cukru, niewielką ilość soli i świeżo mielony pieprz, 100 ml mleka i 50 ml śmietany. Mieszamy trzepaczką. Dolewamy 100 ml mleka i 100 ml śmietany. Ponownie mieszamy (ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję od ciasta na naleśniki). Do ciasta dodajemy drobno pokrojony sera feta. Mieszamy.

Formę do zapiekanki smarujemy oliwą z oliwek, pomidory z czosnkiem przekładamy do formy. Posypujemy posiekaną bazylią. Całość zalewamy przygotowaną masą. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra i dół), pieczemy ok. 20 minut.

Pesto

Pestki dyni lub orzechy pistacjowe prażymy na patelni. Do naczynia wlewamy 70 ml oliwy z oliwek, dodajemy gorące, prażone pestki dyni lub orzechy pistacji, drobno pokrojone ząbki czosnku wraz z posiekaną szałwią oraz suszonymi pomidorami. Składniki miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 łyżkę oliwy. Miksujemy, pesto przekładamy do czystej miseczki.

Schab faszerowany

Na kawałku pergaminu rozsmarowujemy niewielką ilość oliwy z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Na pergaminie układamy plastry schabu, przykrywamy je drugim kawałkiem pergaminu i rozbijamy schab. Schab smarujemy pesto. Wszystkie kawałki schabu zwijamy, robiąc z nich roladki.

Plasterki szynki szwarcwaldzkiej układamy po dwa obok siebie (muszą lekko na siebie nachodzić). Zawijamy w nie roladkę tak, aby szynka całkowicie zakryła powierzchnię roladki. Każdą roladkę obwiązujemy sznurkiem.

Roladki układamy na patelni. Smażymy (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony tak, aby szynka była zarumieniona. Zalewamy białym winem, przykrywamy i chwilę dusimy. Roladki przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy 4-5 minut.

Sos

Na patelnię, na której smażyliśmy roladki, wkładamy 10 g masła – gdy się rozpuści, dodajemy pieprz oraz niewielką ilość posiekanej szałwii.

Zdejmujemy sznurek z upieczonych roladek. Roladki delikatnie kroimy w plasterki na ukos. Układamy je na talerzu. Polewamy sosem, posypujemy odrobiną świeżej szałwii. Podajemy z zapiekanką clafoutis.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1226 dni temu
    Drogi Gościu, ciasto jest w konsystencji zbite, jak mówi Pascal, zakalcowate :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1227 dni temu
    Danie pyszne! Mam tylko jedno pytanie: jaką konsystencję powinno mieć clafoutis po upieczeniu?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram