
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- wykałaczki
- sitko
- trzepaczkę
- formę żaroodporną do zapiekanki
- blender
- kilka kawałków pergaminu
- tłuczek
- sznurek do zwinięcia roladek
- blaszkę
- Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra i dół)
Clafoutis
Pomidorki koktajlowe nakłuwamy delikatnie wykałaczką. Na głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pomidorki. Doprawiamy solą. Smażymy ok. 5-7 minut. Dodajemy posiekany czosnek oraz oliwki pokrojone w talarki. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy 2 żółtka jaj oraz 2 całe jaja, zioła prowansalskie, szczyptę cukru, niewielką ilość soli i świeżo mielony pieprz, 100 ml mleka i 50 ml śmietany. Mieszamy trzepaczką. Dolewamy 100 ml mleka i 100 ml śmietany. Ponownie mieszamy (ciasto powinno mieć gęstszą konsystencję od ciasta na naleśniki). Do ciasta dodajemy drobno pokrojony sera feta. Mieszamy.
Formę do zapiekanki smarujemy oliwą z oliwek, pomidory z czosnkiem przekładamy do formy. Posypujemy posiekaną bazylią. Całość zalewamy przygotowaną masą. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (góra i dół), pieczemy ok. 20 minut.
Pesto
Pestki dyni (lub orzechy pistacjowe) prażymy na patelni. Do naczynia wlewamy 70 ml oliwy z oliwek, dodajemy gorące, prażone pestki dyni lub orzechy pistacji, drobno pokrojone ząbki czosnku wraz z posiekaną szałwią oraz suszonymi pomidorami. Składniki miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 1 łyżkę oliwy. Miksujemy, pesto przekładamy do czystej miseczki.
Schab faszerowany
Na kawałku pergaminu rozsmarowujemy niewielką ilość oliwy z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Na pergaminie układamy umyte i osuszone plastry schabu, przykrywamy je drugim kawałkiem pergaminu i rozbijamy schab. Schab smarujemy pesto. Wszystkie kawałki schabu zwijamy, robiąc z nich roladki.
Plasterki szynki szwarcwaldzkiej układamy po dwa obok siebie (muszą lekko na siebie nachodzić). Zawijamy w nie roladkę tak, aby szynka całkowicie zakryła powierzchnię roladki. Każdą roladkę obwiązujemy sznurkiem.
Roladki układamy na patelni. Smażymy (bez dodatku tłuszczu) z każdej strony tak, aby szynka była zarumieniona. Zalewamy białym winem, przykrywamy i chwilę dusimy. Roladki przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C, pieczemy 4-5 minut.
Sos
Na patelnię, na której smażyliśmy roladki, wkładamy 10 g masła – gdy się rozpuści, dodajemy pieprz oraz niewielką ilość posiekanej szałwii.
Zdejmujemy sznurek z upieczonych roladek. Roladki delikatnie kroimy w plasterki na ukos. Układamy je na talerzu. Polewamy sosem, posypujemy odrobiną świeżej szałwii. Podajemy z zapiekanką clafoutis.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Guacamole
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Spaghetti carbonara
- Klasyczna sałatka grecka
- Kutia
- Śledzie po kaszubsku
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto marchewkowe
- Burek ze szpinakiem
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Uszka z grzybami
- Domek z piernika
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (2)
3900 dni temu
Drogi Gościu, ciasto jest w konsystencji zbite, jak mówi Pascal, zakalcowate :)
Odpowiedz
3900 dni temu
Danie pyszne! Mam tylko jedno pytanie: jaką konsystencję powinno mieć clafoutis po upieczeniu?
Odpowiedz