Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- kawałek pergaminu
Przygotuj wcześniej
Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
Sposób przygotowania
Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, od razu dodajemy pokrojony czosnek. Do zeszklonego czosnku dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie paseczki (spaghetti) marchew, mieszamy. Podsmażamy całość przez 3-4 minuty na dużym ogniu, mieszając. Do zeszklonej marchewki, dodajemy sok z pomarańczy. Przykrywamy pokrywką (nie do końca zakrywamy patelnię), smażymy. Marchewkę mieszamy, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki (spaghetti) cukinię, smażymy.
Do czystej miseczki przekładamy 4 łyżki musztardy, dodajemy 3 łyżki miodu, mieszamy.
Do cukinii i marchewki dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i posiekaną miętę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, chwilę mieszamy.
Schab
Umyte, oduszone i oczyszczone z błon plastry schabu z obu stron doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą wymieszaną z miodem, następnie obtaczamy w maku. Patelnię wykładamy papierem pergaminowym, delikatnie natłuszczonym oliwą. Na papier kładziemy plastry schabu i smażymy z obu stron.
Patelnię wykładamy papierem pergaminowym, delikatnie go natłuszczamy oliwą z oliwek. Na papier kładziemy plastry schabu i smażymy z obu stron.
Jak podawać
Na talerz wykładamy kaszę pęczak z warzywami, na kaszy układamy obtoczony w maku i przekrojony na pół schab. Dekorujemy miętą i bazylią. Podajemy z pozostałym sosem musztardowo-miodowym.
Zobacz podobne
przepisy
Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.
Plastry smażonego schabu z chorizo i oliwkami z zapiekanką z kalarepy
W tym daniu kiełbasa chorizo spotka się z polską kalarepą oraz schabem. Przekonaj się, co z tego wyniknie.
Szybki schab w pistacjach ze słodko-kwaśnymi warzywami
Chrupiące pistacje i orientalna mieszanka warzywna – sposób na zwykły schab w niezwykłym wydaniu!
Schab z szynką i salsą jabłkową
Niezwykle proste w przygotowaniu, smaczne danie, doskonałe na lekki obiad lub kolację. Warto go spróbować!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto na pierogi
- Kutia
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Ryba po japońsku
- Sernik piernikowy
- Wigilijny makowiec
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Sernik krakowski
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Pierniki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (11)
3520 dni temu
Marto, używanie zwrotu "oliwa z oliwek" służy podkreśleniu tego, by w kuchni używać oliwy z oliwek, nie zaś oliwy z wytłoków oliwy.
odpowiedz
3521 dni temu
Ja mam pytanie do obu Panów kucharzy i osób odpowiedzialnych za prawidłowe używanie języka polskiego w gazetkach, reklamach itd Lidla: z czego oprócz oliwek może być oliwa? Bo jest mi troche wstyd jak ciągle czytam lub słucham - oliwa z oliwek!
odpowiedz
3590 dni temu
Czas przygotowania mocno przesadzony, może zajmuje to pół godziny jak juzż się posiada przygotowane produkty. Mi wszystko zajęło 1h 30 min, gotowanie kaszy, krojenie, smażenie, mieszanie. Moim zdaniem za dużo tego maku, następnym razem dodam garść do samej kaszy a schabowego z tym musztardowym sosem w rękaw wrzucę i do piekarnika.
odpowiedz
3590 dni temu
Choć nie przepadam za schabami w tej wersji bardzo przypadł mi do gustu, lekki i smaczny posiłek.
odpowiedz
3666 dni temu
Przygotowałam bo bardzo mnie zaciekawił przepis.Lubimy odkrywać nowe smaki.Jednak się rozczarowałam ;-( Moja rodzinka starała się docenić moje starania , zjadła ile mogła i poprosiła bym ten przepis zgubiła ;-(
odpowiedz
3668 dni temu
Drogi Gościu, tak, pod warunkiem, że masz na myśli sypki mielony mak, bez dodatków :)
odpowiedz
3670 dni temu
Dobre, aczkolwiek bez rewelacji. Zrobiłem jak na załączonym filmie i jednak uważam, że troszeczkę za bardzo słodkie wyszło. Co kto lubi.
odpowiedz
3671 dni temu
Można panierować w maku mielonym ?
odpowiedz
3673 dni temu
Dla mnie rewelacja! Ciekawe ale smakowite. Rodzina zareagowała mieszanymi uczuciami ale zjedli i nie mówili, że nie dobre :) Po prosto coś innego :)
odpowiedz
3674 dni temu
Danie bardzo dobre. polecam!
odpowiedz
3675 dni temu
Cieszę się, że udało się film zmontować.
odpowiedz
zobacz wszystkie