Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • kawałek pergaminu

Przygotuj wcześniej

Kaszę pęczak ugotuj w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.

Sposób przygotowania

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, od razu dodajemy pokrojony czosnek. Do zeszklonego czosnku dodajemy obraną i pokrojoną w cienkie paseczki (spaghetti) marchew, mieszamy. Podsmażamy całość przez 3-4 minuty na dużym ogniu, mieszając. Do zeszklonej marchewki, dodajemy sok z pomarańczy. Przykrywamy pokrywką (nie do końca zakrywamy patelnię), smażymy. Marchewkę mieszamy, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki (spaghetti) cukinię, smażymy.

Do czystej miseczki przekładamy 4 łyżki musztardy, dodajemy 3 łyżki miodu, mieszamy.

Do cukinii i marchewki dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i posiekaną miętę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, chwilę mieszamy.

Schab

Umyte, oduszone i oczyszczone z błon plastry schabu z obu stron doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą wymieszaną z miodem, następnie obtaczamy w maku. Patelnię wykładamy papierem pergaminowym, delikatnie natłuszczonym oliwą. Na papier kładziemy plastry schabu i smażymy z obu stron.

Patelnię wykładamy papierem pergaminowym, delikatnie go natłuszczamy oliwą z oliwek. Na papier kładziemy plastry schabu i smażymy z obu stron.

Jak podawać

Na talerz wykładamy kaszę pęczak z warzywami, na kaszy układamy obtoczony w maku i przekrojony na pół schab. Dekorujemy miętą i bazylią. Podajemy z pozostałym sosem musztardowo-miodowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3520 dni temu
    Marto, używanie zwrotu "oliwa z oliwek" służy podkreśleniu tego, by w kuchni używać oliwy z oliwek, nie zaś oliwy z wytłoków oliwy.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    3521 dni temu
    Ja mam pytanie do obu Panów kucharzy i osób odpowiedzialnych za prawidłowe używanie języka polskiego w gazetkach, reklamach itd Lidla: z czego oprócz oliwek może być oliwa? Bo jest mi troche wstyd jak ciągle czytam lub słucham - oliwa z oliwek!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3590 dni temu
    Czas przygotowania mocno przesadzony, może zajmuje to pół godziny jak juzż się posiada przygotowane produkty. Mi wszystko zajęło 1h 30 min, gotowanie kaszy, krojenie, smażenie, mieszanie. Moim zdaniem za dużo tego maku, następnym razem dodam garść do samej kaszy a schabowego z tym musztardowym sosem w rękaw wrzucę i do piekarnika.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3590 dni temu
    Choć nie przepadam za schabami w tej wersji bardzo przypadł mi do gustu, lekki i smaczny posiłek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3666 dni temu
    Przygotowałam bo bardzo mnie zaciekawił przepis.Lubimy odkrywać nowe smaki.Jednak się rozczarowałam ;-( Moja rodzinka starała się docenić moje starania , zjadła ile mogła i poprosiła bym ten przepis zgubiła ;-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3668 dni temu
    Drogi Gościu, tak, pod warunkiem, że masz na myśli sypki mielony mak, bez dodatków :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3670 dni temu
    Dobre, aczkolwiek bez rewelacji. Zrobiłem jak na załączonym filmie i jednak uważam, że troszeczkę za bardzo słodkie wyszło. Co kto lubi.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3671 dni temu
    Można panierować w maku mielonym ?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3673 dni temu
    Dla mnie rewelacja! Ciekawe ale smakowite. Rodzina zareagowała mieszanymi uczuciami ale zjedli i nie mówili, że nie dobre :) Po prosto coś innego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3674 dni temu
    Danie bardzo dobre. polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3675 dni temu
    Cieszę się, że udało się film zmontować.

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!