Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • kawałek pergaminu

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, od razu dodajemy pokrojony czosnek. Do zeszklonego czosnku dodajemy pokrojoną w paseczki marchew, mieszamy. Podsmażamy całość przez 3-4 minuty na dużym ogniu, mieszając. Do zeszklonej marchewki, dodajemy sok z pomarańczy. Przykrywamy pokrywką (nie do końca zakrywamy patelnię), smażymy. Marchewkę mieszamy, dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki cukinię, smażymy.

Do czystej miseczki przekładamy 4 łyżki musztardy, dodajemy 3 łyżki miodu, mieszamy.

Do cukinii i marchewki dodajemy ugotowaną kaszę pęczak, delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojoną bazylię i miętę, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, chwilę mieszamy.

Schab

Plastry schabu z obu stron doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą wymieszaną z miodem, następnie obtaczamy w maku. Patelnię wykładamy papierem pergaminowym, delikatnie natłuszczonym oliwą. Na papier kładziemy plastry schabu i smażymy z obu stron.

Patelnię wykładamy papierem pergaminowym, delikatnie go natłuszczamy oliwą z oliwek. Na papier kładziemy plastry schabu i smażymy z obu stron.

Jak podawać

Na talerz wykładamy kaszę pęczak z warzywami, na kaszy układamy obtoczony w maku i przekrojony na pół schab. Dekorujemy miętą i bazylią. Podajemy z pozostałym sosem musztardowo-miodowym.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (11)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1343 dni temu
    Marto, używanie zwrotu "oliwa z oliwek" służy podkreśleniu tego, by w kuchni używać oliwy z oliwek, nie zaś oliwy z wytłoków oliwy.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1343 dni temu
    Ja mam pytanie do obu Panów kucharzy i osób odpowiedzialnych za prawidłowe używanie języka polskiego w gazetkach, reklamach itd Lidla: z czego oprócz oliwek może być oliwa? Bo jest mi troche wstyd jak ciągle czytam lub słucham - oliwa z oliwek!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1412 dni temu
    Czas przygotowania mocno przesadzony, może zajmuje to pół godziny jak juzż się posiada przygotowane produkty. Mi wszystko zajęło 1h 30 min, gotowanie kaszy, krojenie, smażenie, mieszanie. Moim zdaniem za dużo tego maku, następnym razem dodam garść do samej kaszy a schabowego z tym musztardowym sosem w rękaw wrzucę i do piekarnika.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1412 dni temu
    Choć nie przepadam za schabami w tej wersji bardzo przypadł mi do gustu, lekki i smaczny posiłek.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1488 dni temu
    Przygotowałam bo bardzo mnie zaciekawił przepis.Lubimy odkrywać nowe smaki.Jednak się rozczarowałam ;-( Moja rodzinka starała się docenić moje starania , zjadła ile mogła i poprosiła bym ten przepis zgubiła ;-(

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1491 dni temu
    Drogi Gościu, tak, pod warunkiem, że masz na myśli sypki mielony mak, bez dodatków :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1493 dni temu
    Dobre, aczkolwiek bez rewelacji. Zrobiłem jak na załączonym filmie i jednak uważam, że troszeczkę za bardzo słodkie wyszło. Co kto lubi.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1493 dni temu
    Można panierować w maku mielonym ?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1495 dni temu
    Dla mnie rewelacja! Ciekawe ale smakowite. Rodzina zareagowała mieszanymi uczuciami ale zjedli i nie mówili, że nie dobre :) Po prosto coś innego :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1496 dni temu
    Danie bardzo dobre. polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1497 dni temu
    Cieszę się, że udało się film zmontować.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram