Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Rozgrzej piekarnik do 200°C (góra i dół)
  • Przygotuj dwie okrągłe foremki do wycinania ciasta o średnicach: 10,5 cm i 7,5 cm, ręcznik papierowy, blachę i papier pergaminowy

Przygotowanie

Schłodzone ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą większej foremki wycinamy 6 kółek (ciasto, które pozostało, podsypujemy mąką, wałkujemy ponownie i wycinamy jeszcze 2 kółka). W 4 z 8 kółek wycinamy mniejsze, używając mniejszej foremki. Całość wkładamy do lodówki w celu ponownego schłodzenia ciasta.

Plastry schabu myjemy pod bieżącą woda, dokładnie suszymy ręcznikiem papierowym, odcinamy białe błony. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki oleju rzepakowego, do rozgrzanego oleju dodajemy niewielką ilość masła, plastry schabu doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Gdy masło się rozpuści, na rozgrzanym tłuszczu smażymy plastry schabu z obu stron (po 1,5-2 minuty na każdą stronę).

Por przekrawamy, dokładnie myjemy i kroimy w poprzek na mniejsze części (nie za grubo). Usmażony schab zdejmujemy z patelni na suchy talerz. Na patelni, na której smażylismy schab, przesmażamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, chwilę smażymy, dodajemy pokrojony por, doprawiamy solą, mieszamy.

Po 2-3 minutach dodajemy 150 g pieczarek, dokładnie umytych i pokrojonych w drobne talarki. Następnie całość doprawiamy niewielką ilością soli, mieszamy i doprawiamy sokiem z 1/2 cytryny. Całość mieszamy i podsmażamy.

Boczek kroimy na mniejsze części, wrzucamy na czystą i zimną patelnię, podgrzewamy. Do przesmażonego boczku dodajemy niewielką ilość białego octu winnego, chwilę mieszamy, boczek przekładamy na patelnię z porem, cebulą i pieczarkami, chwilę podsmażamy. Na patelnię dolewamy również sok, który schab puscił na talerzu. Dodajemy śmietanę.

Jeśli farsz zacznie zbyt mocno się gotować, obniżamy ogień. Schab kroimy, najpierw w paski, następnie w kosteczkę i przekładamy do reszty składników na patelnię. Pod patelnią wyłączamy gaz.

Żółtko jaja wbijamy do miseczki, dodajemy niewielką ilość wody, roztrzepujemy widelcem. Krążki z ciasta francuskiego wyjmujemy z lodówki.

4 krążki wykładamy spodem do góry na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Każdy krążek dokładnie smarujemy żółtkiem z wodą, następnie bierzemy okrąg (który powstał po wycięciu foremką mniejszego kółka), układamy go na posmarowanym wcześniej żółtkiem kole (również spodem do góry). Przyciskamy (płaty muszą dobrze do siebie przylegać). Całośc smarujemy żółtkiem z wodą i delikatnie nacinamy kratkę nożem (nie możemy przeciąć ciasta na wylot). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C (góra i dół) przez mniej więcej 15-20 minut.

Vol-au-vent wyciągamy z piekarnika, odstawiamy na chwilę, żeby przestygło. Farsz podgrzewamy (jeśli śmietana zupełnie wyparowała, a preferujemy bardziej wilgotny farsz, dodajemy jeszcze niewielką ilość śmietany). Całość podgrzewamy, próbujemy – i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy jeszcze świeżo mielonym pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki.

Z vol-au-vent wycinamy kapelusze (powinny powstać nam swego rodzaju koszyczki). Farsz wykładamy do vol-au-vent, zakrywamy wyciętymi kapeluszami i wkładamy do piekarnika na 5 minut.

Karczochy kroimy na mniejsze części, suszone pomidory kroimy w paseczki. Na talerz wykładamy sałatę, układamy na niej karczochy, pokrojone oliwki i suszone pomidory, kapary oraz porwaną na mniejsze części mozzarellę, ponownie karczochy, suszone pomidory oraz sałatę. Całość polewamy oliwą z oliwek i niewielką ilością białego octu winnego.

Jak podawać

Vol-au-vent podajemy z sałatką.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    1568 dni temu
    Bardzo dobra potrawa, polecam. Ciasto nie wyrosło mi tak pięknie jak na filmie, ale tak jestem bardzo zadowolona z przygotowanego dania

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1589 dni temu
    erre, w składnikach podana jest śmietana 30%, czyli inaczej mówiąc śmietanka. Jest to dokładnie ten sam produkt.

    odpowiedz

  • erre erre
    1590 dni temu
    Jaka ma być śmietana? W przepisie jest "śmietana", a nie "śmietanka", więc zakładam, że ma być tak do zup, a nie słodka. Tylko dlaczego później na filmiku widać, że Pascal dodaje śmietanki (czyli tej slodkiej) ??

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1684 dni temu
    madzix, dziękujemy!

    odpowiedz

  • madzix madzix
    1685 dni temu
    to danie to genialny przykład jak z prostych i standardowych skladników można wyczarować coś przepysznego! poza tym efektownie wygląda na talerzu ;) polecam!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1733 dni temu
    dlaczego ciasto francuskie nie wyrasta jak na filmiku?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1749 dni temu
    Farsz rewelacyjny, ciasto mi nie wyrosło, jak napisal ktos nizej - powstal placek francuski (tez dobry), myśle że to dlatego ze kratke przecielam na wylot, a trzeba było tylko z wierzchu. Danie b. dobre rowniez w wersji z plackami ziemniaczanymi

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1750 dni temu
    Drogi gościu, wycięte z ciasta mniejsze kółka nie będą już potrzebne.

    odpowiedz

  • rozbujnik rozbujnik
    1750 dni temu
    Oj naprawdę szkoda. Troszkę tam wiem o gotowaniu i od początku się dziwiłem, że aż tak wyrośnie...zaryzykowałem i zamiast cudownej kolacji dla dwojga wyszło co wyszło. Pyszny farsz z "plackiem" francuskim :/. Tak czy inaczej nadal będę Waszym fanem ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1750 dni temu
    Problem w tym, że Wasze ciasto francuskie przygotowane w ten sposób nie wyrasta tak jak na filmie... mi wyrosło na 1,5cm. I osobiście uważam, że jedna warstwa(duże kółko) + sama obręcz nie da takiego efektu jak na filmie...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1752 dni temu
    ale co z 4 mniejszymi kółkami? mam 4 duże, 4 obręcze tej samej wielkości i zostają mi 4 mniejsze kółka po wycięciu obręczy, co z nimi?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1752 dni temu
    baaardzo dziękuję za wyjaśnienie, nie zauważyłam, że nie we wszystkich dużych kołach wycina się mniejsze; myślę, że pierwszy komentarz dotyczył tego samego niezrozumienia...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1752 dni temu
    Drogi Gościu, wycinasz większym okręgiem 8 kółek. W 4 wykrawasz mniejsze koła - kiedy je wyjmiesz zyskasz 4 obręcze. Na 4 kółka wycięte większą foremką, nakładasz 4 obręcze.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1753 dni temu
    jej, może i mi ktoś pomoże, bo mi również nie pasuje wycinanie kół: skoro wewnątrz jest mniej koło to jak na niego można ułożyć większy okrąg? ani z opisu ani z filmu nic nie wynika... bardzo chciałabym zrobić ten przepis...

    odpowiedz

  • beebenson beebenson
    1754 dni temu
    dziś zrobiłam. Przepyszne. Koszyczki wyrastają tak jak z obrazka. Farsz bardzo delikatny. Danie choć lekkie jest bardzo sycące. U mnie wersja bez pieczarek.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1755 dni temu
    bar, oczywiście - możesz wcześniej je upiec :)

    odpowiedz

  • bar bar
    1755 dni temu
    czy można upiec wcześniej te kubeczki z ciasta francuskiego

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1756 dni temu
    mrH, ciasto francuskie właśnie tak wyrasta, trzeba wiedzieć tylko jak je ułożyć, by otrzymać pożądany kształt :) Zachęcamy do własnych eksperymentów.

    odpowiedz

  • mrH mrH
    1756 dni temu
    @aniolek - super. Mi po prostu jakoś tak dziwne to się wydawało, ale skoro rosną jak trzeba - to super. Na pewno kiedyś spróbuję to zrobić.

    odpowiedz

  • aniolek aniolek
    1756 dni temu
    Ja dzisiaj robiłam i podany przepis jest dokładny.Kieszonki "wyrastają"właśnie z dużego krążka i jedynie z tej obwodki.Ja co prawda uzylam piersi z kurczaka,ale danie fenomenalne,farsz-sos przepyszny:)

    odpowiedz

  • mrH mrH
    1756 dni temu
    KuchnioLidla, nie no - film obejrzałem w pierwszej kolejności i to, co zostało wyjęte z pieca po prostu nie koreluje mi z tym, co było włożone. Ale jeśli tak ma być, to ok - rozumiem.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1756 dni temu
    mrH, dokładnie dwie warstwy ciasta nakłada się - jeśli opis nie jest dla Ciebie jasny, zachęcamy do obejrzenia filmiku :)

    odpowiedz

  • mrH mrH
    1756 dni temu
    Coś mi nie gra z tymi kubeczkami z ciasta. Tylko dwie warstwy? Duży spód i pierścień w koło? Z czego robi się zatem kubeczek? Czy może ktoś zapomniał, że trzeba jeszcze położyć jeden cały krążek (ten większy lub mniejszy)?

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram