Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
- Przygotuj ręcznik papierowy, tłuczek do mięsa, folię spożywczą, wykałaczki.
- Czerwone cebule zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-30 minut.
- Ziemniaki gotujemy w wodzie lub na parze, aż będą miękkie.
Przygotuj wcześniej
Masło mocno schłódź w lodówce.
Przygotowanie
Krok 1: Nadziewamy kawałki schabu
Umyte plastry schabu osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, następnie nacinamy białe błony. Plastry schabu przykrywamy folią spożywczą i rozklepujemy za pomocą tłuczka, na grubość ok. 0,5 cm. Posypujemy odrobiną mielonego białego pieprzu. Na każdy rozklepany kawałek mięsa kładziemy 1 listek bazylii (umyty i osuszony) i 1 plaster szynki. Plastry schabu składamy na pół, spinamy za pomocą wykałaczek i oprószamy mąką.
Krok 2: Smażymy schab
Schab smażymy na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek, na złoty kolor z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni.
Krok 3: Smażymy ziemniaki
Na patelni układamy wcześniej ugotowane ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki i obsmażamy aż do zarumienienia. Ziemniaki doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Przesmażone ziemniaki zdejmujemy z patelni.
Krok 4: Smażymy papryki
Na tej samej patelni smażymy papryki pokrojone w kostkę o wymiarach ok. 3 x 3 cm, doprawioną odrobiną pieprzu, soli i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Usmażoną paprykę zdejmujemy z patelni.
Krok 5: Przygotowujemy sos
Na patelnię wrzucamy pozbawione skórek i drobno pokrojone pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu (aby pomidory się nie przypaliły, dodajemy niewielką ilość wody), następnie dodajemy schłodzone masło pokrojone na mniejsze kawałki i mieszamy sos do momentu, aż całe masło sie rozpuści. Dodajemy odrobinę cukru, warzywa, posiekane listki bazylii, odrobinę oliwy z oliwek i całość chwilę dusimy (około 3 minut).
Krok 6: Podajemy danie
Na talerz wykładamy warzywa, upieczone cebule obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na warzywach. Na końcu dodajemy schab (przed podaniem wyciągamy wykałaczki). Dekorujemy listkami bazylii i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.
Zobacz podobne
przepisy
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.
Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
Plastry mięsa w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, a do tego pyszna sałatka. Proste, lekkie i pełne smaku danie!
Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Łatwa saltimbocca z kurczaka
- Schab pieczony z oliwkami i sałatką z grillowanego bakłażana
- Zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana z serem mozzarella
- Muffinki z tuńczykiem i kukurydzą
- Kurczak z farszem z żytniego chleba i rozmarynem
- Francuskie tosty z boczkiem i serem
- Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
- Tiramisu ze śliwkami
- Schab na dwa sposoby
- Pizza z jajkiem i szparagami
- Cukinia w cieście naleśnikowym
- Zapiekane młode ziemniaki z jajkiem i mizerią
- Muffiny omletowe
- Ptysie z musem czekoladowo-piernikowym i sosem z gorących wiśni
- Sałatka z szynką szwarcwaldzką
- Domowe lody szparagowe
- Miniomlety pomidorowe
- Wegański falafel burger z portobello
- Różowe deviled eggs z zieloną kruszonką
- Kabanosy w cieście francuskim
- Pamuła – zupa owocowa z okrasą
- Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Wegański tatar
- Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
- Babka na parze
- Palia w cytrynach
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- Biała fasola z kurczakiem i marchewką w sosie pomidorowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (33)
3541 dni temu
Jedzonko pierwsza klasa. Rodzinka sie zajadala. Nawet cebula dzieciom podeszla. Dzieki.
odpowiedz
3556 dni temu
Bardzo smaczne danie. Robiłem już kilka razy, schab nie koniecznie musi być z peperonatą z innymi dodatkami też jest OK.
odpowiedz
3881 dni temu
Kolejny sukces. Rodzina zachwycona niedzielnym obiadem. Odżyły wakacyjne wspomnienia kuchni śródziemnomorskiej. Nowym smakiem okazała się starta skórka cytrynowa w sosie pomidorowym. Polecamy.
odpowiedz
3884 dni temu
ostatnio udało mi się to danie przygotować. niestety za dużo chyba użyłam pomidorów, papryki. Schab prawie pływał w tej peperonacie. :) Najbardziej mojej rodzinie smakował własnie schab. Pominęłam pieczenie cebuli za to dodałam ją razem z czosnkiem + jedna ostra papryczka. Peperonata wyszła mi taka kremowa, nieostra, niepikantna. Według mnie można dodać trochę zmielonej papryki dla zaostrzenia smaku.
odpowiedz
3905 dni temu
Rudaolka, zapraszamy do oglądania filmów! :) Zwłaszcza, że czasem można podpatrzyć ciekawe triki!
odpowiedz
3906 dni temu
Danie bardzo nam smakowało. Tylko schab wyszedł trochę twardy. Niestety okazało się też, że przepis w wersji papierowej dostępny w sklepach w szczegółach, ale również takich istotnych, różni się od tego co jest prezentowane na filmie. Następnym razem najpierw obejrzę film. Poza tym, oglądając film, można się podziwiać kunszt przystojnego Kucharza, Pana O. :D
odpowiedz
3913 dni temu
zamiast bawić się w oddzielne pieczenie cebuli , obgotowywanie ziemniaków i smażenie wystarczy wszystkie warzywa upiec z dodatkiem oliwy i przypraw w piekarniku ok. 40 min 180 st. i gotowe :) , wtedy można się zmieścić mniej więcej w godzinie - czas 40 min. znowu wzięty z księżyca , poza tym dobry przepis
odpowiedz
3914 dni temu
Danie rewelacyjne! W Kuchni Lidla zachwyca mnie ten niesamowity dobór smaków, który do tej pory w domowej kuchni był dla mnie nieosiągalny.... Dziękuję za ten przepis i na pewno z Kuchnią Lidla nie rozstanę się już nigdy.
odpowiedz
3915 dni temu
Pyszne proste danie :) taki aromatyczny, prosty Ratatuj z mięskiem :) z polskim ziemniaczanym akcentem :)
odpowiedz
3915 dni temu
Aneto, w tym przepisie nie trzeba ściągać skórki z papryki, jednak jeśli nie lubisz jej twardej faktury - możesz zdjąć skórę.
odpowiedz
3915 dni temu
mam pytanie, czy paprykę obieramy ze skóry? Często jak podsmażam na patelni np. do gulaszu to skórka się zwija i jest twarda.
odpowiedz
3917 dni temu
witam chciałam się zapytać czy musi być bazylia w tym czy można jej w ogóle nie dodawać i czy do schabu można dodać plasterek sera np żółtego ?
odpowiedz
3918 dni temu
Danie pyszne:), może następnym razem pominęłabym tą cebule (nie dlatego, że jest niedobra, ale nie jest aż tak pyszna by bawić się w nagrzewanie piekarnika-podsmażona w kostkę na patelni też pewnie będzie dobra)
odpowiedz
3919 dni temu
Bardzo dziękujemy za miłe opinie. Mamy nadzieję, że wypróbujecie również inne przepisy Pascala i Okrasy! :)
odpowiedz
3919 dni temu
Schab bardzo pyszny,ja dodałam boczku zamiast szynki i pyszne kotleciki a do tego te pyszne warzywka.
odpowiedz
3919 dni temu
Świetne Danie, właśnie się skończyło ....a już domagają się kolejnej porcji:)))) Jutro robimy raz jeszcze.:) Okrasa przemodelował naszą kuchnię w domu:)) Dziękujemy!!!
odpowiedz
3919 dni temu
Brawo rewelacyjne danie
odpowiedz
3920 dni temu
Wczoraj zrobiłam, co prawda lekko danie zmodyfikowałam, zastępując schab drobiem, ale wyszło naprawdę super, smaki fajnie się połączyły a pieczona czerwona cebula to dla mnie hit :) Dawno nie było takiego fajnego dania, przede wszystkim szybkiego do zrobienia i bez długiej listy składników :) Brawo Karol :)
odpowiedz
3920 dni temu
Piekarnik rozgrzewasz aby móc upiec w nim czerwoną cebulę.
odpowiedz
3920 dni temu
danie pycha ale ten piekarnik to rzeczywiście nie wiem po co nagrzewać :)
odpowiedz
3920 dni temu
A po co rozgrzewać piekarnik...
odpowiedz
3921 dni temu
Dorcia, super że nasze informacje przydają się!
odpowiedz
3921 dni temu
to już wiem czemu moje kotlety schabowe się wyginają na patelni :) nigdy nie nacinałam tych błon :/ Wasze rady są przydatne :) pozdrawiam
odpowiedz
3921 dni temu
Bardzo ciekawy przepis,schab z Lidla jest już w lodówce teraz tylko chęci do gotowania i jutro będzie pyszny obiadek .
odpowiedz
3921 dni temu
Drogi aaa, podany czas jest jedynie czasem orientacyjnym. Wiele zależy od temperatury i grubości mięsa, używanej patelni, mocy palnika itp. Obserwuj smażące się mięso, jeśli będziesz mieć wątpliwości co do jego gotowości, potrzymaj je na ogniu nieco dłużej.
odpowiedz
3921 dni temu
zastanawia mnie czy oby na pewno wystarczy smażyć po 1 min.każdą stronę schabu,czy na pewno w środku nie będzie on surowy....
odpowiedz
3922 dni temu
Nevermore, wierzymy, że częściej będziesz zaglądał do Kuchni Lidla i gotował żonie pyszności :)
odpowiedz
3922 dni temu
Dziś zrobiłem to danie i żona mi powiedziała: "od dziś gotujesz, a ja odpoczywam" :) Proste i pyszne, nasza młodzież też pozytywnie zaskoczona. Zagości na pewno na dłużej, bo to "parę" minut roboty, a doznania smakowe ... Polecam każdemu.
odpowiedz
3922 dni temu
właśnie zrobiłam i jest wyśmienite
odpowiedz
3922 dni temu
Drogi Gościu, jeśli nie chcesz dodawać ziemniaków - pomiń je. Możesz zwiększyć ilość pozostałych warzyw.
odpowiedz
3922 dni temu
można zastąpić czymś ziemniaki
odpowiedz
3922 dni temu
Czerwone cebule zawiń w folię aluminiową a nie w spożywczą.
odpowiedz
3922 dni temu
Genialne i wyśmienite danie! Polecam każdemu.
odpowiedz
zobacz wszystkie