zobacz film Schab z bazylią i szynką szwarcwaldzką na peperonacie

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg).
  • Przygotuj ręcznik papierowy, tłuczek do mięsa, folię spożywczą, wykałaczki.
  • Czerwone cebule zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-30 minut.
  • Ziemniaki gotujemy w wodzie lub na parze, aż będą miękkie.

Przygotowanie

Umyte plastry schabu osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, następnie nacinamy białe błony. Plastry schabu przykrywamy folią spożywczą i rozklepujemy za pomocą tłuczka, na grubość około 1/2 cm. Posypujemy odrobiną mielonego białego pieprzu. Na każdy rozklepany kawałek mięsa kładziemy 1 listek bazylii (umyty i osuszony) i 1 plaster szynki.

Plastry schabu składamy na pół i spinamy za pomocą wykałaczek, oprószamy mąką i smażymy na patelni, na rozgrzanej oliwie z oliwek, na złoty kolor z każdej strony. Mięso zdejmujemy z patelni.

Na patelni układamy wcześniej ugotowane ziemniaki i obsmażamy aż do zarumienienia. Ziemniaki doprawiamy odrobiną soli i białego pieprzu, dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku. Przesmażone ziemniaki zdejmujemy z patelni.

Na tej samej patelni smażymy paprykę doprawioną odrobiną pieprzu, soli i czosnkiem. Usmażoną paprykę zdejmujemy z patelni.

Na patelnię wrzucamy pozbawione skórek i drobno pokrojone pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem oraz startą skórką z cytryny. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu (aby pomidory się nie przypaliły, dodajemy niewielką ilość wody), następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki i mieszamy sos do momentu, aż całe masło sie rozpuści. Dodajemy odrobinę cukru, warzywa, posiekane listki bazylii, odrobinę oliwy z oliwek i całość chwilę dusimy (około 3 minut).

Jak podawać

Na talerz wykładamy warzywa, upieczone cebule obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na warzywach. Na końcu dodajemy schab (przed podaniem wyciągamy wykałaczki). Dekorujemy listkami bazylii i polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (33)

Avatar
  • Anias Anias
    1195 dni temu
    Jedzonko pierwsza klasa. Rodzinka sie zajadala. Nawet cebula dzieciom podeszla. Dzieki.

    odpowiedz

  • Reglle Reglle
    1210 dni temu
    Bardzo smaczne danie. Robiłem już kilka razy, schab nie koniecznie musi być z peperonatą z innymi dodatkami też jest OK.

    odpowiedz

  • Timon i Pumba Timon i Pumba
    1535 dni temu
    Kolejny sukces. Rodzina zachwycona niedzielnym obiadem. Odżyły wakacyjne wspomnienia kuchni śródziemnomorskiej. Nowym smakiem okazała się starta skórka cytrynowa w sosie pomidorowym. Polecamy.

    odpowiedz

  • snowball snowball
    1538 dni temu
    ostatnio udało mi się to danie przygotować. niestety za dużo chyba użyłam pomidorów, papryki. Schab prawie pływał w tej peperonacie. :) Najbardziej mojej rodzinie smakował własnie schab. Pominęłam pieczenie cebuli za to dodałam ją razem z czosnkiem + jedna ostra papryczka. Peperonata wyszła mi taka kremowa, nieostra, niepikantna. Według mnie można dodać trochę zmielonej papryki dla zaostrzenia smaku.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1559 dni temu
    Rudaolka, zapraszamy do oglądania filmów! :) Zwłaszcza, że czasem można podpatrzyć ciekawe triki!

    odpowiedz

  • rudaolka rudaolka
    1560 dni temu
    Danie bardzo nam smakowało. Tylko schab wyszedł trochę twardy. Niestety okazało się też, że przepis w wersji papierowej dostępny w sklepach w szczegółach, ale również takich istotnych, różni się od tego co jest prezentowane na filmie. Następnym razem najpierw obejrzę film. Poza tym, oglądając film, można się podziwiać kunszt przystojnego Kucharza, Pana O. :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1567 dni temu
    zamiast bawić się w oddzielne pieczenie cebuli , obgotowywanie ziemniaków i smażenie wystarczy wszystkie warzywa upiec z dodatkiem oliwy i przypraw w piekarniku ok. 40 min 180 st. i gotowe :) , wtedy można się zmieścić mniej więcej w godzinie - czas 40 min. znowu wzięty z księżyca , poza tym dobry przepis

    odpowiedz

  • Kasiulla Kasiulla
    1568 dni temu
    Danie rewelacyjne! W Kuchni Lidla zachwyca mnie ten niesamowity dobór smaków, który do tej pory w domowej kuchni był dla mnie nieosiągalny.... Dziękuję za ten przepis i na pewno z Kuchnią Lidla nie rozstanę się już nigdy.

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1569 dni temu
    Pyszne proste danie :) taki aromatyczny, prosty Ratatuj z mięskiem :) z polskim ziemniaczanym akcentem :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1569 dni temu
    Aneto, w tym przepisie nie trzeba ściągać skórki z papryki, jednak jeśli nie lubisz jej twardej faktury - możesz zdjąć skórę.

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    1569 dni temu
    mam pytanie, czy paprykę obieramy ze skóry? Często jak podsmażam na patelni np. do gulaszu to skórka się zwija i jest twarda.

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1571 dni temu
    witam chciałam się zapytać czy musi być bazylia w tym czy można jej w ogóle nie dodawać i czy do schabu można dodać plasterek sera np żółtego ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1572 dni temu
    Danie pyszne:), może następnym razem pominęłabym tą cebule (nie dlatego, że jest niedobra, ale nie jest aż tak pyszna by bawić się w nagrzewanie piekarnika-podsmażona w kostkę na patelni też pewnie będzie dobra)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1572 dni temu
    Bardzo dziękujemy za miłe opinie. Mamy nadzieję, że wypróbujecie również inne przepisy Pascala i Okrasy! :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1572 dni temu
    Schab bardzo pyszny,ja dodałam boczku zamiast szynki i pyszne kotleciki a do tego te pyszne warzywka.

    odpowiedz

  • Monika Monika
    1573 dni temu
    Świetne Danie, właśnie się skończyło ....a już domagają się kolejnej porcji:)))) Jutro robimy raz jeszcze.:) Okrasa przemodelował naszą kuchnię w domu:)) Dziękujemy!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1573 dni temu
    Brawo rewelacyjne danie

    odpowiedz

  • Edith Edith
    1573 dni temu
    Wczoraj zrobiłam, co prawda lekko danie zmodyfikowałam, zastępując schab drobiem, ale wyszło naprawdę super, smaki fajnie się połączyły a pieczona czerwona cebula to dla mnie hit :) Dawno nie było takiego fajnego dania, przede wszystkim szybkiego do zrobienia i bez długiej listy składników :) Brawo Karol :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1574 dni temu
    Piekarnik rozgrzewasz aby móc upiec w nim czerwoną cebulę.

    odpowiedz

  • Piotr Piotr
    1574 dni temu
    danie pycha ale ten piekarnik to rzeczywiście nie wiem po co nagrzewać :)

    odpowiedz

  • John John
    1574 dni temu
    A po co rozgrzewać piekarnik...

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1574 dni temu
    Dorcia, super że nasze informacje przydają się!

    odpowiedz

  • Dorcia Dorcia
    1575 dni temu
    to już wiem czemu moje kotlety schabowe się wyginają na patelni :) nigdy nie nacinałam tych błon :/ Wasze rady są przydatne :) pozdrawiam

    odpowiedz

  • ANIA ANIA
    1575 dni temu
    Bardzo ciekawy przepis,schab z Lidla jest już w lodówce teraz tylko chęci do gotowania i jutro będzie pyszny obiadek .

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1575 dni temu
    Drogi aaa, podany czas jest jedynie czasem orientacyjnym. Wiele zależy od temperatury i grubości mięsa, używanej patelni, mocy palnika itp. Obserwuj smażące się mięso, jeśli będziesz mieć wątpliwości co do jego gotowości, potrzymaj je na ogniu nieco dłużej.

    odpowiedz

  • aaa aaa
    1575 dni temu
    zastanawia mnie czy oby na pewno wystarczy smażyć po 1 min.każdą stronę schabu,czy na pewno w środku nie będzie on surowy....

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1575 dni temu
    Nevermore, wierzymy, że częściej będziesz zaglądał do Kuchni Lidla i gotował żonie pyszności :)

    odpowiedz

  • Nevermore Nevermore
    1576 dni temu
    Dziś zrobiłem to danie i żona mi powiedziała: "od dziś gotujesz, a ja odpoczywam" :) Proste i pyszne, nasza młodzież też pozytywnie zaskoczona. Zagości na pewno na dłużej, bo to "parę" minut roboty, a doznania smakowe ... Polecam każdemu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1576 dni temu
    właśnie zrobiłam i jest wyśmienite

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1576 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli nie chcesz dodawać ziemniaków - pomiń je. Możesz zwiększyć ilość pozostałych warzyw.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1576 dni temu
    można zastąpić czymś ziemniaki

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1576 dni temu
    Czerwone cebule zawiń w folię aluminiową a nie w spożywczą.

    odpowiedz

  • katakodo katakodo
    1576 dni temu
    Genialne i wyśmienite danie! Polecam każdemu.

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram