Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- naczynie żaroodporne
- trzepaczkę
- słoik
- rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla)
Sos beszamel
Ścieramy na tarce, na drobnych oczkach ser Emmentaler.
Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.
W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.
Schab
6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Kładziemy je na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
Na tarce ścieramy ser Grana Padano. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).
Sałata
Sałatę masłową myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab.
Jak podawać
Danie dekorujemy 1 łyżką pokrojonej pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Roladki z cukinii
Koreczki z cukinii wypełnione kremową mieszanką serową to pomysł nie tylko na przyjęcie, ale także na szybką przekąskę!
Marynowany schab z mozzarellą i grillowaną cukinią
Soczysty, pachnący, doskonały! Taki jest schab przygotowany według tego przepisu. Jego smak przypadnie do gustu każdemu.
Pieczarki faszerowane ze szpinakiem
Smakowita propozycja szybkiej, ciepłej przekąski: pieczarki faszerowane masą szpinakową z suszonymi pomidorami i serem.
Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Roladki z cukinii
- Pieczeń à la Orloff
- Drożdżowe paluchy z serem – przepis
- Poduszeczki brzoskwiniowe
- Roladki ze schabu pod serowym beszamelem
- Pierogi z jagodami
- Śledzie pod pierzynką
- Pasztet z karpia z suszonymi owocami
- Brukselka pod beszamelem i parmezanem
- Karp pieczony w cebuli
- Szparagi pod beszamelem
- Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe
- 4-warstwowa zapiekanka à la quesadilla
- Crumble warzywny z fetą i grana padano
- DALGONA COFFEE Z MALINAMI
Komentarze (110)
2223 dni temu
Dobre, tylko w przepisie brakuje rozbicia schabu przed smażeniem i gałki muszkatołowej w beszamelu. A podane 30 minut czasu przygotowania to chyba dla żartu ktoś dał xD
odpowiedz
2223 dni temu
Nie trzeba rozbijać schabu przed smażeniem. A gałka muszkatołowa - jeśli masz ochotę, możesz ją dodać :)
2212 dni temu
Próbowałem obu sposobów i rozbity schab po prostu wychodzi lepszy ¯\_(ツ)\_/¯
2042 dni temu
Miał thermomix do zrobienia sosu i nie robił sałatki :)
2363 dni temu
Witam! :) czy schab trzeba koniecznie obsmażyć? Czy można ułożyć rozbite/przyprawione plastry surowe a piec dłużej np. pod przykryciem a pod koniec otworzyć naczynie? Dziękuję za podpowiedź :)
odpowiedz
2363 dni temu
Schab trzeba obsmażyć :)
2557 dni temu
Czy mogę zastąpić ocet winny zwykłym octem? A może lepiej sokiem z cytryny?
odpowiedz
2557 dni temu
Najlepiej skorzystać z soku z cytryny :)
2605 dni temu
Pieczenie 2-5 min? To nie jest jakiś błąd?
odpowiedz
2605 dni temu
Ewelino, mięso najpierw podsmażamy z obu stron. w piekarniku danie ma się jedynie zarumienić.
3160 dni temu
Super! Prosto,smacznie i bez calego systemu narzedzi agd.
odpowiedz
3285 dni temu
Drogi Gościu, dodatek nie jest już potrzebny, jednak możesz serwować zapiekankę z miksem sałat skropionym lekkim sosem winegret. Izabelo M. oczywiście, zachęcamy do eksperymentowania z innymi serami :)
odpowiedz
3286 dni temu
a jakiego sera mogę użyć zamiast Emmentalera z normalnym dojrzewającym, np. Morskim też wyjdzie? :)
odpowiedz
3289 dni temu
a jaki może być do tego dodatek? czy nie trzeba? dziękuję bardzo za odpowiedź
odpowiedz
3292 dni temu
Z braku schabu poszły piersi na patelnie i dalej to było pyszne :P dajcie do beszemelu sporo gałki muszkatałowej, niezle podkresla smak :D
odpowiedz
3295 dni temu
Wyszło nieźle, pobudza apetyt samym aromatem. Dodałbym faktycznie ziemniaki jak ktoś tu już polecał - konkretniejsze, na dłużej, no i zalecam rozbić schaba przed smażeniem, zyska na kruchości. Poza tym - mniami.
odpowiedz
3342 dni temu
Pyszne! Niby "tylko" delikatne, kremowe smaki, a jednak, w całości, poezja.
odpowiedz
3360 dni temu
Danie banalne, ale jakież to pyszne!!! Będzie często gościło na moim stole. Mam jedno pytanie - schab po wysmażeniu (po 2min z każdej strony i się zarumienił) i po pieczeniu (piekłem ok 10 minut aż doczekałem zarumienienia się sera) - ale był twardy. Nie surowy, ale jednak twardy. Co zrobić by był jednak bardziej soczysty, miękki? Przy okazji - odkąd zacząłem przygodę z Lidlem żona mi mówi że jestem niemęski :). Przy garach... Ale objada się daniami niemiłosiernie :D.
odpowiedz
2307 dni temu
A ilu jest facetów szefów kuchni i co też są niemęscy? 😉
3389 dni temu
Wybrałam na pierwszy dzień świąt , liczę , że będzie smaczne :)
odpowiedz
3417 dni temu
Rewelacja, znajomi zajadali sie aż uszy sie im trzęsły :-)
odpowiedz
3459 dni temu
Zrobiłam- wyszło super dodałam na spód ziemniaki pokrojone w talarki.
odpowiedz
3563 dni temu
Pyszne Pascal dzięki
odpowiedz
3575 dni temu
Jak dla mnie pyszne - na tyle dobre, ze porcja dla 4 osób starczyła ledwie dla 2 i to bez dodatków typu ziemniaki czy makaron.
odpowiedz
3586 dni temu
dobre, ale sos beszamelowy robię z mąki pełnoziarnistej. krótko mówiąc polecam!
odpowiedz
3622 dni temu
Gosiu danie jest znacznie smaczniejsze jeśli przygotujemy je świeżo przed podaniem. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, przygotuj danie wcześniej, lecz nie zapiekaj go - ten ostatni etap zostaw na sam koniec, tuż przed podaniem.
odpowiedz
3622 dni temu
Czy danie można przygotowac parę godzin wcześniej i przed podaniem podgrzać?
odpowiedz
3649 dni temu
Pyszne danie,uwielbiam połączenie beszameli,pieczarek i mięsa,świetny przepis kuchni Lidla.
odpowiedz
3656 dni temu
Pycha, dodaliśmy ten przepis do naszego menu.
odpowiedz
3656 dni temu
Bardzo fajny przepis, posmakowało nam i dodaliśmy ten przepis do obiadowego menu :)
odpowiedz
3666 dni temu
Bardzo udany przepis na pyszny obiad :)
odpowiedz
3672 dni temu
Beato, mamy nadzieję, że nie raz Cię jeszcze zainspirujemy!
odpowiedz
3673 dni temu
wlasnie przygotowalam i smakowalo - rewelacja milo kiedy dobry kucharz inspiruje
odpowiedz
3693 dni temu
Anno, fantastycznie, że przepis Pascala przypadł Ci do gustu!
odpowiedz
3695 dni temu
Bardzo pyszne!!Schab perfekcyjnie przeszedł beszamelem...i był soczysty,mięciutki...poezja!:)Polecam serdecznie!:)Właśnie jutro znowu mam zamiar wykonać tą potrawę...:):)
odpowiedz
3716 dni temu
Smaczne, miałam obawy że będzie mdle ale wyszło pysznie, polecam dodać makaron na dno ;)
odpowiedz
3718 dni temu
Zrobiłam tą zapieknkę,wyszła pyszna,dodałam tylko makaron pod kotlety.
odpowiedz
3722 dni temu
super bardzo smaczne delikatny sos świetny pomysł na schabowego w innej wersji GORĄCO POLECAM
odpowiedz
3725 dni temu
Rozbilam mieso i doprawilam bardziej sos sola i pieprzem reszte zrobilam jak w przepisie. Danie delikatne w smaku. Mezowi bardzo smakowalo bo lubi sosy serowe. Jak dla mnie mogloby byc bardziej pikantne i bardziej charakterrne. moja ocena to 6,5 na 10. pozdrawiam
odpowiedz
3735 dni temu
Dziękuję bardzo za przepis na sos. Do tej pory mogłam wyczarować coś takiego tylko z torebek a staram się ich unikać. Danie zmodyfikowałam po swojemu;). : Filety z kurczaka (+ sól i pieprz), rozbite położyłam na plastrach cieniutkiego boczku ( czasem używam też szynki parmeńskiej lub pancetty) w środek kawalek papryki i zawinęłam w roladki. Podsmażyłam. Do podanego przepisu na sos dodałam wiecej mleka, doprawilam sola, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną majeranku. Mięsko łącznie z tłuszczem ze smażenia zalałam sosem i do piekarnika na jakieś 30 min. Palce lizac! Sos pięknie przechodzi smakami z papryki i boczku, gorąco polecam i jeszcze raz dziękujè serdecznie za przepis. Spróbuję tez z pieczarkami. :)
odpowiedz
3751 dni temu
robiłam, i napewno powtórze. Nie przepadam za schabem , ale w tej postaci jak najbardziej...
odpowiedz
3753 dni temu
Ten przepis jest rewelacyjny! Sosik po prostu bomba!! Uwielbiam to danie i moim domownicy tez :)
odpowiedz
3768 dni temu
Natalio, dziękujemy za opinię i zachęcamy do wypróbowania innych przepisów!
odpowiedz
3768 dni temu
Mistrzem kuchni to ja nie jestem, ale potrawa jest prosta w przyrządzeniu! Polecam, bo wyśmienicie smakuje!!
odpowiedz
3791 dni temu
potrawa zajebista :) zrobiłam na obiad wszystkim smakowało-zwłaszcza meżowi
odpowiedz
3805 dni temu
właśnie zjadłam na kolacje:)danie rewelacyjne!!!zdecydowanie godne polecenia!!!
odpowiedz
3817 dni temu
Bardzo dobre i efektowne danie.Polecam
odpowiedz
3837 dni temu
Super danie ..tylko trzymajcie danie dłużej w piekarniku bo jeśli traficie na schab gorszej jakosci to może być twardy Tak sie stało kiedy robiłem to pierwszy raz
odpowiedz
3864 dni temu
genialne, pyszne!
odpowiedz
3920 dni temu
Danie super. Ja również dodałam gałki muszkatołowej do sosu, a pieczarki podsmażyłam z cebulką. Dodałam nawet ząbek czosnku i całość nabrała charakteru. Wyszło przepysznie. Jedynie co zmienię, to następnym razem dam 10dk mąki, nie 20. Za bardzo czułam mąkę w sosie.
odpowiedz
3925 dni temu
PYSZNIE WYSZŁO, POLECAM;-)
odpowiedz
3926 dni temu
Przepyszny aksamitny, kremowy sos, mięciutkie rozpływające się mięsko - pychotka!!!
odpowiedz
3950 dni temu
wyśmienite danie, polecam ;)
odpowiedz
3951 dni temu
bardzo dobre danie, polecam:)
odpowiedz
3953 dni temu
genialny smak, takie zwykłe a smak niebo w buzi :-)
odpowiedz
3973 dni temu
Niebo w gębie. Dawno nie jadłam czegoś lepszego. Gorąco polecam. Potrawa bardzo udana.
odpowiedz
4000 dni temu
ja do beszamelu dodałam gałkę, zamiast pieczarek użyłam szpinak i cebulkę a schab poprzekładałam pomidorami suszonymi z oliwy. Wyszło przezacne :)
odpowiedz
4000 dni temu
Pyszne! Moja rodzina uwielbia je i bardzo częstko powracamy do tego przepisu:-))))))
odpowiedz
4002 dni temu
Coś fantastycznego!! Też dodałam cebulkę i gałkę musz.
odpowiedz
4008 dni temu
Bardzo pyszne danie. Na pewno zrobię to jeszcze nie raz. :)
odpowiedz
4022 dni temu
Nie wiem dlaczego, ale mi też wyszło twarde mięso, mimo że robiłam zgodnie z przepisem, a w sumie zapiekałam dłużej, ok. 20 min...
odpowiedz
4032 dni temu
Pyszne sos beszamelowy się świetnie zapiek naprawdę polecam męsko kruchutki.Pyszne
odpowiedz
4035 dni temu
Łatwe i szybkie przepyszne danie
odpowiedz
4035 dni temu
Po prostu doskonałe. Krótki czas przygotowania. Brawo dla Pascala.
odpowiedz
4036 dni temu
Wyszło super, aż slinka cieknie na sam widok. Dzieki Pascal :-)
odpowiedz
4040 dni temu
Schabik bardzo smaczniutki jak to mój narzeczony powiedział jedno z lepszych dań w moim wykonaniu :))))
odpowiedz
4045 dni temu
PYCHOTA ....POLECAM
odpowiedz
4060 dni temu
Pyszne danie, schab mięciutki, sałata pasuje idealnie. Polecam !!!
odpowiedz
4068 dni temu
Smakowite danie - mieliśmy obiad na kilka dni:)
odpowiedz
4124 dni temu
Schaby można trzymać dłużej niz 10 min w piekarniku wtedy napewno nie będą twarde Danie super na wieksze imprezki
odpowiedz
4128 dni temu
Dziś pierwszy raz zrobione na dużą imprezę i wyszło super.
odpowiedz
4130 dni temu
Pychotka !!
odpowiedz
4135 dni temu
schab mi wyszedl bardzo twardy, jak temu zaradzic, gdziepopelnilam blad?
odpowiedz
4157 dni temu
zdecydowanie Ci kibicuje .Kuchnia polska jest nudna i tlusta.Wiem ze musisz sie dostosowac do wielu wymogow,tylko daj spokoj z tym octem bialym to trucizna .kazdy twoj przepis jest zajebisty.felicitations!!!!
odpowiedz
4159 dni temu
Bardzo smaczne danie, na pewno wróce do tego przepisu :)
odpowiedz
4171 dni temu
Mięsko super będę robić dziś po raz kolejny. Pychota!!!. jedynie co to mięsko posypałam trochę warzywkiem, bo koleżanka uprzedzała mnie, że sól i pieprz to trochę za mało.
odpowiedz
4173 dni temu
przepyszne :*
odpowiedz
4173 dni temu
Jadłem w życiu wiele wypasów ale ten przepis w mojej tabeli jest teraz na miejscu 1- nic lepszego nie jadłem :)
odpowiedz
4174 dni temu
bardzo smaczne
odpowiedz
4174 dni temu
Całkiem smaczne
odpowiedz
4175 dni temu
robię już kolejny raz to danie. Jest PRZEPYSZNE!!! polecam mój mężczyzna uwielbia kiedy to goruję
odpowiedz
4179 dni temu
Danie pyszne a sosik rewelacyjny, dodałam do niego jeszcze troszkę gałki muszkatołowej i jest bomba!! Dziękuje bardzo, rozpusta w tygodniu po prostu :-)
odpowiedz
4184 dni temu
Bardzo pyszne i szybkie danie . Cała rodzinka chce powtórki . Dzięki Pascal .
odpowiedz
4187 dni temu
nie lubię klasycznego beszamel, ale ten sosik rewelacja
odpowiedz
4192 dni temu
Dzisiaj zrobiłem. Zaraz zabieramy się za pałaszowanie.
odpowiedz
4195 dni temu
Pyyyyyyycha sosik ;) napewno będę robić nieraz:)
odpowiedz
4195 dni temu
Pascal jeszcze brawo za mycie mięsa !! najwyższa pora żeby to wyraźnie powiedzieć :) Bardzo mi się podoba że koniec końców Pascal zmienił co do tego zdanie.
odpowiedz
4195 dni temu
przepis błaga wręcz o dodatki do sosu - gałka muszkatałowa, cebulka do pieczarek...bez tego jest nijakie taki schabowy po beszamelem czyli nuuuuda - okrasa wygrywa
odpowiedz
4197 dni temu
i don't speak polish and yet watching this video would be easy for a non polish speaker like me to make this for dinner for my Polish family.
odpowiedz
4198 dni temu
Przepis trochę zmodyfikowałam: dodałam dużo więcej pieczarek (cała rodzinka je uwielbia), które podsmażyłam z cebulką. Do sosu beszamelowego dorzuciłam zaś dwa ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę - stał się dużo wyraźniejszy. Potrawa pyszna i sycąca, godna polecenia.
odpowiedz
4198 dni temu
Uwielbiam gotować i eksperymentować w kuchni dlatego zdecydowałam się wykorzystać ten przepis. Super
odpowiedz
4199 dni temu
robiłęm juz chyba wszystkie potrawy pascala jak i okrasy ale najbardziej i tak smakuje mi schabowy w panierce z ziemniakami i kapusta zasmażaną proste polskie i dobre Pozdrawiam
odpowiedz
4199 dni temu
zrobiliśmy, pychota :P
odpowiedz
4199 dni temu
pyszne
odpowiedz
4199 dni temu
pyszne
odpowiedz
4200 dni temu
drugi raz pod rząd robię ten przepis i wszyscy domownicy są zachwyceni :D dodaję tylko jeszcze różyczki brokuł przed włożeniem do piekarnika.
odpowiedz
4200 dni temu
Sosik wyszedł pyszny więc cała reszta powinna się udać
odpowiedz
4201 dni temu
Zrobiłem dziś przepis Okrasy. Nawet wyszedł:). Na weekend zrobię Pascala. Tylko co on z tą szmatką do odsączania. Ludzie używają ręczników papierowych :)
odpowiedz
4201 dni temu
dlaczego nie mogę ściągnąć przepisu na maila???
odpowiedz
4201 dni temu
dlaczego nie mogę ściągnąć przepisów na maila???
odpowiedz
4201 dni temu
Super danie , proste i szybkie .
odpowiedz
4202 dni temu
Wygląda dobrze :) Chyba spróbuję w weekend...
odpowiedz
4203 dni temu
Zastąpiłem pieczarki kurkami (też są do kupienia w Lidlu). Polecam, MZ
odpowiedz
4203 dni temu
sól do winegretu przed oliwą! żeby się rozpuściła!
odpowiedz
4203 dni temu
Właśnie jest 20:40 i robię to danie, w ramach przeprosin za spierdzielony ryż chłopakowi :P.Trochę zmodyfikowany bo z papryką czerwoną, ale mam nadzieję, że to będzie miłe zaskoczenie dla chłopaka wracającego z 2 zmiany. Dziękuję za inspiracje. Lotte :)
odpowiedz
4203 dni temu
Proste danie i bardzo smaczne :) na szybkiego coś innego :)
odpowiedz
4203 dni temu
Jeśli nie jesteś przekonany lub przekonana czy warto zrobić to danie, zapraszam do przeczytania mojej NIESPONSOROWANEJ recenzji. http://szefkuchni.blox.pl/2012/09/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-9.html
odpowiedz
4203 dni temu
to jest lepsze niż okrasy
odpowiedz
4203 dni temu
Zrobię to danie na obiad:) :D
odpowiedz
4203 dni temu
super przepis:)
odpowiedz
zobacz wszystkie