Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

Naczynie żaroodporne, trzepaczkę, słoik.
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla).

Sos beszamel

Ścieramy na tarce, na drobnych oczkach ser Emmentaler.
Do garnka wlewamy 250 ml mleka. Gotujemy, uważając, żeby nam się nie przypaliło.
W kolejnym garnku roztapiamy 20 g masła, które powinno się rozpuścić równomiernie na dnie garnka. Do garnka z rozpuszczonym masłem dodajemy 20 g mąki, cały czas mieszamy. Podsmażamy zasmażkę (mąka nie może być surowa). Bierzemy trzepaczkę. Ciepłe mleko dolewamy do garnka z zasmażką. Mieszamy bardzo energicznie, aż sos się zagęści. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starty na drobnych oczkach ser Emmentaler, mieszamy. Zestawiamy garnek z ognia.

Schab

6 plastrów schabu myjemy i osuszamy. Kładziemy je na desce do krojenia. Odkrawamy białe błonki. Przygotowane mięso odstawiamy na bok. 150 g pieczarek kroimy w talarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek. Plastry schabu doprawiamy pieprzem i solą z obu stron, a następnie kładziemy na rozgrzaną patelnię. Mięso smażymy z obu stron – gdy jest już podsmażone, przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Na tę samą patelnię, na której smażyliśmy schab, wrzucamy pieczarki, solimy, smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa, który zebrał się w naczyniu żaroodpornym.
Na tarce ścieramy ser Grana Padano. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut).

Sałata

Sałatę masłową myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy 1 łyżkę musztardy Dijon, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki białego octu winnego. Energicznie potrząsamy słoikiem. Dodajemy 1 łyżkę wody, potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zamykamy słoik i energicznie nim potrząsamy. Polewamy sałatę sosem a następnie przekładamy ją do mniejszych miseczek. Wyjmujemy schab.

Jak podawać

Danie dekorujemy 1 łyżką pokrojonej pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (103)

Avatar
  • Beata Beata
    180 dni temu
    Czy mogę zastąpić ocet winny zwykłym octem? A może lepiej sokiem z cytryny?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    180 dni temu
    Najlepiej skorzystać z soku z cytryny :)
  • Ewelina Ewelina
    228 dni temu
    Pieczenie 2-5 min? To nie jest jakiś błąd?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    228 dni temu
    Ewelino, mięso najpierw podsmażamy z obu stron. w piekarniku danie ma się jedynie zarumienić.
  • Gość Gość
    783 dni temu
    Super! Prosto,smacznie i bez calego systemu narzedzi agd.

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    909 dni temu
    Drogi Gościu, dodatek nie jest już potrzebny, jednak możesz serwować zapiekankę z miksem sałat skropionym lekkim sosem winegret. Izabelo M. oczywiście, zachęcamy do eksperymentowania z innymi serami :)

    odpowiedz

  • Izabela M. Izabela M.
    909 dni temu
    a jakiego sera mogę użyć zamiast Emmentalera z normalnym dojrzewającym, np. Morskim też wyjdzie? :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    912 dni temu
    a jaki może być do tego dodatek? czy nie trzeba? dziękuję bardzo za odpowiedź

    odpowiedz

  • Gość Gość
    915 dni temu
    Z braku schabu poszły piersi na patelnie i dalej to było pyszne :P dajcie do beszemelu sporo gałki muszkatałowej, niezle podkresla smak :D

    odpowiedz

  • Męski kucharz Męski kucharz
    918 dni temu
    Wyszło nieźle, pobudza apetyt samym aromatem. Dodałbym faktycznie ziemniaki jak ktoś tu już polecał - konkretniejsze, na dłużej, no i zalecam rozbić schaba przed smażeniem, zyska na kruchości. Poza tym - mniami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    965 dni temu
    Pyszne! Niby "tylko" delikatne, kremowe smaki, a jednak, w całości, poezja.

    odpowiedz

  • Świstak Świstak
    983 dni temu
    Danie banalne, ale jakież to pyszne!!! Będzie często gościło na moim stole. Mam jedno pytanie - schab po wysmażeniu (po 2min z każdej strony i się zarumienił) i po pieczeniu (piekłem ok 10 minut aż doczekałem zarumienienia się sera) - ale był twardy. Nie surowy, ale jednak twardy. Co zrobić by był jednak bardziej soczysty, miękki? Przy okazji - odkąd zacząłem przygodę z Lidlem żona mi mówi że jestem niemęski :). Przy garach... Ale objada się daniami niemiłosiernie :D.

    odpowiedz

  • Beata Beata
    1012 dni temu
    Wybrałam na pierwszy dzień świąt , liczę , że będzie smaczne :)

    odpowiedz

  • Cecylia Białecka Cecylia Białecka
    1041 dni temu
    Rewelacja, znajomi zajadali sie aż uszy sie im trzęsły :-)

    odpowiedz

  • Gościnnie jestem ale zostaje Gościnnie jestem ale zostaje
    1082 dni temu
    Zrobiłam- wyszło super dodałam na spód ziemniaki pokrojone w talarki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1187 dni temu
    Pyszne Pascal dzięki

    odpowiedz

  • basiejka basiejka
    1199 dni temu
    Jak dla mnie pyszne - na tyle dobre, ze porcja dla 4 osób starczyła ledwie dla 2 i to bez dodatków typu ziemniaki czy makaron.

    odpowiedz

  • joanna182 joanna182
    1210 dni temu
    dobre, ale sos beszamelowy robię z mąki pełnoziarnistej. krótko mówiąc polecam!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1245 dni temu
    Gosiu danie jest znacznie smaczniejsze jeśli przygotujemy je świeżo przed podaniem. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, przygotuj danie wcześniej, lecz nie zapiekaj go - ten ostatni etap zostaw na sam koniec, tuż przed podaniem.

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1245 dni temu
    Czy danie można przygotowac parę godzin wcześniej i przed podaniem podgrzać?

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1272 dni temu
    Pyszne danie,uwielbiam połączenie beszameli,pieczarek i mięsa,świetny przepis kuchni Lidla.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1279 dni temu
    Pycha, dodaliśmy ten przepis do naszego menu.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1279 dni temu
    Bardzo fajny przepis, posmakowało nam i dodaliśmy ten przepis do obiadowego menu :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1290 dni temu
    Bardzo udany przepis na pyszny obiad :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1295 dni temu
    Beato, mamy nadzieję, że nie raz Cię jeszcze zainspirujemy!

    odpowiedz

  • Beata K Beata K
    1296 dni temu
    wlasnie przygotowalam i smakowalo - rewelacja milo kiedy dobry kucharz inspiruje

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1316 dni temu
    Anno, fantastycznie, że przepis Pascala przypadł Ci do gustu!

    odpowiedz

  • Anna Anna
    1318 dni temu
    Bardzo pyszne!!Schab perfekcyjnie przeszedł beszamelem...i był soczysty,mięciutki...poezja!:)Polecam serdecznie!:)Właśnie jutro znowu mam zamiar wykonać tą potrawę...:):)

    odpowiedz

  • milena milena
    1339 dni temu
    Smaczne, miałam obawy że będzie mdle ale wyszło pysznie, polecam dodać makaron na dno ;)

    odpowiedz

  • Ola Ola
    1341 dni temu
    Zrobiłam tą zapieknkę,wyszła pyszna,dodałam tylko makaron pod kotlety.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1345 dni temu
    super bardzo smaczne delikatny sos świetny pomysł na schabowego w innej wersji GORĄCO POLECAM

    odpowiedz

  • Kinga Kinga
    1348 dni temu
    Rozbilam mieso i doprawilam bardziej sos sola i pieprzem reszte zrobilam jak w przepisie. Danie delikatne w smaku. Mezowi bardzo smakowalo bo lubi sosy serowe. Jak dla mnie mogloby byc bardziej pikantne i bardziej charakterrne. moja ocena to 6,5 na 10. pozdrawiam

    odpowiedz

  • Niunha Niunha
    1358 dni temu
    Dziękuję bardzo za przepis na sos. Do tej pory mogłam wyczarować coś takiego tylko z torebek a staram się ich unikać. Danie zmodyfikowałam po swojemu;). : Filety z kurczaka (+ sól i pieprz), rozbite położyłam na plastrach cieniutkiego boczku ( czasem używam też szynki parmeńskiej lub pancetty) w środek kawalek papryki i zawinęłam w roladki. Podsmażyłam. Do podanego przepisu na sos dodałam wiecej mleka, doprawilam sola, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną majeranku. Mięsko łącznie z tłuszczem ze smażenia zalałam sosem i do piekarnika na jakieś 30 min. Palce lizac! Sos pięknie przechodzi smakami z papryki i boczku, gorąco polecam i jeszcze raz dziękujè serdecznie za przepis. Spróbuję tez z pieczarkami. :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1375 dni temu
    robiłam, i napewno powtórze. Nie przepadam za schabem , ale w tej postaci jak najbardziej...

    odpowiedz

  • Hanna Hanna
    1376 dni temu
    Ten przepis jest rewelacyjny! Sosik po prostu bomba!! Uwielbiam to danie i moim domownicy tez :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1391 dni temu
    Natalio, dziękujemy za opinię i zachęcamy do wypróbowania innych przepisów!

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1391 dni temu
    Mistrzem kuchni to ja nie jestem, ale potrawa jest prosta w przyrządzeniu! Polecam, bo wyśmienicie smakuje!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1414 dni temu
    potrawa zajebista :) zrobiłam na obiad wszystkim smakowało-zwłaszcza meżowi

    odpowiedz

  • Maggie Maggie
    1428 dni temu
    właśnie zjadłam na kolacje:)danie rewelacyjne!!!zdecydowanie godne polecenia!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1441 dni temu
    Bardzo dobre i efektowne danie.Polecam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1460 dni temu
    Super danie ..tylko trzymajcie danie dłużej w piekarniku bo jeśli traficie na schab gorszej jakosci to może być twardy Tak sie stało kiedy robiłem to pierwszy raz

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1487 dni temu
    genialne, pyszne!

    odpowiedz

  • beti45 beti45
    1544 dni temu
    Danie super. Ja również dodałam gałki muszkatołowej do sosu, a pieczarki podsmażyłam z cebulką. Dodałam nawet ząbek czosnku i całość nabrała charakteru. Wyszło przepysznie. Jedynie co zmienię, to następnym razem dam 10dk mąki, nie 20. Za bardzo czułam mąkę w sosie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1548 dni temu
    PYSZNIE WYSZŁO, POLECAM;-)

    odpowiedz

  • Celinek Celinek
    1549 dni temu
    Przepyszny aksamitny, kremowy sos, mięciutkie rozpływające się mięsko - pychotka!!!

    odpowiedz

  • Agnieszka P. Agnieszka P.
    1574 dni temu
    wyśmienite danie, polecam ;)

    odpowiedz

  • Anex Anex
    1574 dni temu
    bardzo dobre danie, polecam:)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1576 dni temu
    genialny smak, takie zwykłe a smak niebo w buzi :-)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1596 dni temu
    Niebo w gębie. Dawno nie jadłam czegoś lepszego. Gorąco polecam. Potrawa bardzo udana.

    odpowiedz

  • renata_karl renata_karl
    1623 dni temu
    ja do beszamelu dodałam gałkę, zamiast pieczarek użyłam szpinak i cebulkę a schab poprzekładałam pomidorami suszonymi z oliwy. Wyszło przezacne :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1624 dni temu
    Pyszne! Moja rodzina uwielbia je i bardzo częstko powracamy do tego przepisu:-))))))

    odpowiedz

  • izabela2806iza izabela2806iza
    1625 dni temu
    Coś fantastycznego!! Też dodałam cebulkę i gałkę musz.

    odpowiedz

  • Sowa Sowa
    1631 dni temu
    Bardzo pyszne danie. Na pewno zrobię to jeszcze nie raz. :)

    odpowiedz

  • As As
    1645 dni temu
    Nie wiem dlaczego, ale mi też wyszło twarde mięso, mimo że robiłam zgodnie z przepisem, a w sumie zapiekałam dłużej, ok. 20 min...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1656 dni temu
    Pyszne sos beszamelowy się świetnie zapiek naprawdę polecam męsko kruchutki.Pyszne

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    1658 dni temu
    Łatwe i szybkie przepyszne danie

    odpowiedz

  • niznikm niznikm
    1659 dni temu
    Po prostu doskonałe. Krótki czas przygotowania. Brawo dla Pascala.

    odpowiedz

  • WoYo WoYo
    1659 dni temu
    Wyszło super, aż slinka cieknie na sam widok. Dzieki Pascal :-)

    odpowiedz

  • GOsiunia GOsiunia
    1663 dni temu
    Schabik bardzo smaczniutki jak to mój narzeczony powiedział jedno z lepszych dań w moim wykonaniu :))))

    odpowiedz

  • aniA aniA
    1668 dni temu
    PYCHOTA ....POLECAM

    odpowiedz

  • Kasica13 Kasica13
    1683 dni temu
    Pyszne danie, schab mięciutki, sałata pasuje idealnie. Polecam !!!

    odpowiedz

  • Agnieszka Agnieszka
    1692 dni temu
    Smakowite danie - mieliśmy obiad na kilka dni:)

    odpowiedz

  • Paweł Pluciński Paweł Pluciński
    1747 dni temu
    Schaby można trzymać dłużej niz 10 min w piekarniku wtedy napewno nie będą twarde Danie super na wieksze imprezki

    odpowiedz

  • Dorka Dorka
    1751 dni temu
    Dziś pierwszy raz zrobione na dużą imprezę i wyszło super.

    odpowiedz

  • Kasia R. Kasia R.
    1753 dni temu
    Pychotka !!

    odpowiedz

  • aga aga
    1758 dni temu
    schab mi wyszedl bardzo twardy, jak temu zaradzic, gdziepopelnilam blad?

    odpowiedz

  • kiciorniczka@interia.eu kiciorniczka@interia.eu
    1780 dni temu
    zdecydowanie Ci kibicuje .Kuchnia polska jest nudna i tlusta.Wiem ze musisz sie dostosowac do wielu wymogow,tylko daj spokoj z tym octem bialym to trucizna .kazdy twoj przepis jest zajebisty.felicitations!!!!

    odpowiedz

  • AdriaN AdriaN
    1782 dni temu
    Bardzo smaczne danie, na pewno wróce do tego przepisu :)

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    1794 dni temu
    Mięsko super będę robić dziś po raz kolejny. Pychota!!!. jedynie co to mięsko posypałam trochę warzywkiem, bo koleżanka uprzedzała mnie, że sól i pieprz to trochę za mało.

    odpowiedz

  • Agnieszka Stachów Agnieszka Stachów
    1796 dni temu
    przepyszne :*

    odpowiedz

  • Mr. Pyra Mr. Pyra
    1797 dni temu
    Jadłem w życiu wiele wypasów ale ten przepis w mojej tabeli jest teraz na miejscu 1- nic lepszego nie jadłem :)

    odpowiedz

  • Mewa Mewa
    1798 dni temu
    bardzo smaczne

    odpowiedz

  • Mewa Mewa
    1798 dni temu
    Całkiem smaczne

    odpowiedz

  • Magda Magda
    1798 dni temu
    robię już kolejny raz to danie. Jest PRZEPYSZNE!!! polecam mój mężczyzna uwielbia kiedy to goruję

    odpowiedz

  • Basia Miazga Basia Miazga
    1803 dni temu
    Danie pyszne a sosik rewelacyjny, dodałam do niego jeszcze troszkę gałki muszkatołowej i jest bomba!! Dziękuje bardzo, rozpusta w tygodniu po prostu :-)

    odpowiedz

  • Dorota Feliksik Dorota Feliksik
    1808 dni temu
    Bardzo pyszne i szybkie danie . Cała rodzinka chce powtórki . Dzięki Pascal .

    odpowiedz

  • agata agata
    1810 dni temu
    nie lubię klasycznego beszamel, ale ten sosik rewelacja

    odpowiedz

  • Daniel Częstki Daniel Częstki
    1815 dni temu
    Dzisiaj zrobiłem. Zaraz zabieramy się za pałaszowanie.

    odpowiedz

  • nitecka nitecka
    1818 dni temu
    Pyyyyyyycha sosik ;) napewno będę robić nieraz:)

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    1818 dni temu
    Pascal jeszcze brawo za mycie mięsa !! najwyższa pora żeby to wyraźnie powiedzieć :) Bardzo mi się podoba że koniec końców Pascal zmienił co do tego zdanie.

    odpowiedz

  • alic3 alic3
    1818 dni temu
    przepis błaga wręcz o dodatki do sosu - gałka muszkatałowa, cebulka do pieczarek...bez tego jest nijakie taki schabowy po beszamelem czyli nuuuuda - okrasa wygrywa

    odpowiedz

  • Ai Ai
    1820 dni temu
    i don't speak polish and yet watching this video would be easy for a non polish speaker like me to make this for dinner for my Polish family.

    odpowiedz

  • ABAS ABAS
    1821 dni temu
    Przepis trochę zmodyfikowałam: dodałam dużo więcej pieczarek (cała rodzinka je uwielbia), które podsmażyłam z cebulką. Do sosu beszamelowego dorzuciłam zaś dwa ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę - stał się dużo wyraźniejszy. Potrawa pyszna i sycąca, godna polecenia.

    odpowiedz

  • Niki Niki
    1821 dni temu
    Uwielbiam gotować i eksperymentować w kuchni dlatego zdecydowałam się wykorzystać ten przepis. Super

    odpowiedz

  • Oskar Oskar
    1822 dni temu
    robiłęm juz chyba wszystkie potrawy pascala jak i okrasy ale najbardziej i tak smakuje mi schabowy w panierce z ziemniakami i kapusta zasmażaną proste polskie i dobre Pozdrawiam

    odpowiedz

  • zdynX zdynX
    1822 dni temu
    zrobiliśmy, pychota :P

    odpowiedz

  • natalia natalia
    1823 dni temu
    pyszne

    odpowiedz

  • teraz wlassnie robie to na obi teraz wlassnie robie to na obi
    1823 dni temu
    pyszne

    odpowiedz

  • Marlena Królik Marlena Królik
    1823 dni temu
    drugi raz pod rząd robię ten przepis i wszyscy domownicy są zachwyceni :D dodaję tylko jeszcze różyczki brokuł przed włożeniem do piekarnika.

    odpowiedz

  • michallodz77 michallodz77
    1824 dni temu
    Sosik wyszedł pyszny więc cała reszta powinna się udać

    odpowiedz

  • Kaziko Kaziko
    1824 dni temu
    Zrobiłem dziś przepis Okrasy. Nawet wyszedł:). Na weekend zrobię Pascala. Tylko co on z tą szmatką do odsączania. Ludzie używają ręczników papierowych :)

    odpowiedz

  • ewa2204 ewa2204
    1824 dni temu
    dlaczego nie mogę ściągnąć przepisu na maila???

    odpowiedz

  • ewa2204 ewa2204
    1824 dni temu
    dlaczego nie mogę ściągnąć przepisów na maila???

    odpowiedz

  • Iza Iza
    1824 dni temu
    Super danie , proste i szybkie .

    odpowiedz

  • JustynaB JustynaB
    1826 dni temu
    Wygląda dobrze :) Chyba spróbuję w weekend...

    odpowiedz

  • Mariusz Zagórski Mariusz Zagórski
    1826 dni temu
    Zastąpiłem pieczarki kurkami (też są do kupienia w Lidlu). Polecam, MZ

    odpowiedz

  • szpic szpic
    1826 dni temu
    sól do winegretu przed oliwą! żeby się rozpuściła!

    odpowiedz

  • Karolina Zakrzewska/ Lotte Karolina Zakrzewska/ Lotte
    1826 dni temu
    Właśnie jest 20:40 i robię to danie, w ramach przeprosin za spierdzielony ryż chłopakowi :P.Trochę zmodyfikowany bo z papryką czerwoną, ale mam nadzieję, że to będzie miłe zaskoczenie dla chłopaka wracającego z 2 zmiany. Dziękuję za inspiracje. Lotte :)

    odpowiedz

  • Karola Karola
    1826 dni temu
    Proste danie i bardzo smaczne :) na szybkiego coś innego :)

    odpowiedz

  • Piotr Krzysiak Piotr Krzysiak
    1826 dni temu
    Jeśli nie jesteś przekonany lub przekonana czy warto zrobić to danie, zapraszam do przeczytania mojej NIESPONSOROWANEJ recenzji. http://szefkuchni.blox.pl/2012/09/Pascal-vs-Okrasa-Recenzja-Tydzien-9.html

    odpowiedz

  • Darek Lewandowski Darek Lewandowski
    1826 dni temu
    to jest lepsze niż okrasy

    odpowiedz

  • Marti Marti
    1826 dni temu
    Zrobię to danie na obiad:) :D

    odpowiedz

  • kalina kalina
    1827 dni temu
    super przepis:)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram