
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Cebulę i czosnek szklimy na oliwie. W rondlu podgrzewamy bulion, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki serki topione i dokładnie mieszamy. Gotujemy cały czas, aż serki się całkowicie rozpuszczą.
Kiedy serek rozpuści się w bulionie, dodajemy usmażoną cebulę z czosnkiem. Całość gotujemy i doprawiamy solą i pieprzem.
Jak podawać
Zupę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną natką pietruszki i drobno posiekaną cebulą dymką.
Grzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się ładnie zarumienią.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.

Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Komentarze (57)
357 dni temu
zdecydowanie 1 serek to za mało :)
odpowiedz
496 dni temu
Słaba bardzo rzadka, szkoda składników, chyba że samemu się pokombinuje...
odpowiedz
1359 dni temu
Ja dodałam jeszcze dwa ugotowane ziemniaki i zmiksowałam zupę, dzięki czemu zrobiła się gęstsza i kremowa. Bez tego byłaby niestety rzadka. Po takiej modyfikacji idealna :)
odpowiedz
1359 dni temu
Ja dodałam jeszcze dwa ugotowane ziemniaki i zmiksowałam zupę, dzięki czemu zrobiła się gęstsza i kremowa. Bez tego byłaby niestety rzadka. Po takiej modyfikacji idealna :)
odpowiedz
1359 dni temu
Dobry patent! :)
1963 dni temu
Dodałam jeszcze do przepisu kabanosiki i żółty ser i wyszła przepyszna
odpowiedz
2014 dni temu
Nie polecam. Zupa nie była w ogóle smaczna.
odpowiedz
2016 dni temu
Polecam dodać do gotowej zupy wędzonego łososia, pychota.
odpowiedz
2078 dni temu
Robiłam i naprawdę wyszła pyszna :)
odpowiedz
2276 dni temu
Rewelacja
odpowiedz
2385 dni temu
Zupa bardzo dobra, jednak ja dodałam naturalny bulion i przyprawiłam ją trochę inaczej (dodałam paprykę, pieprz cayenne). Cebulę z czosnkiem zblendowałam i przetarłam przez sitko. Idealna zupa na zimową porę. Syta i świetnie rozgrzewa.
odpowiedz
2391 dni temu
Zupa faktycznie nie jest zbyt gęsta. Kasia (fanka zup) twierdzi że jest dobra, ale woli inne zupy - bardziej warzywne. Krystian (zazwyczaj nie jada zup) ale po spróbowaniu tej jest zauroczony, jest dobra zdecydowana w smaku. Stwierdził że na pewno będzie jadł ją częściej, i zachęciło go to do eksperymentowania z kolejnymi :)
odpowiedz
2391 dni temu
Zapraszamy Was do wypróbowania wszystkich naszych zup! :) https://kuchnialidla.pl/przepisy/soup
2659 dni temu
warto dać jednego dużego ziemniaka a jak to nie pomoże to wtedy trochę mąką
odpowiedz
2738 dni temu
wyszła całkiem dobra ale rzadka... czym najlepiej zagęścić??
odpowiedz
2738 dni temu
monix205, możesz pogotować zupę nieco dłużej, by woda odparowała - wówczas zagęści się sama. Możesz również dodać nieco więcej serka.
2806 dni temu
Bardzo dobra zupka,szybka w przygotowaniu i smaczna ! :)
odpowiedz
2812 dni temu
Nie byłam do niej zbytnio przekonana, ale jednak zrobiłam. :) Miłe zaskoczenie. Zupa smakowała całej rodzinie. :) Polecam!
odpowiedz
2874 dni temu
Byla pyszna. A jestem wybredna.
odpowiedz
2927 dni temu
Zupa super
odpowiedz
2930 dni temu
Łasic, w kostce.
odpowiedz
2930 dni temu
Potrzebne są serki topione w plaserkach czy w kostkach/trójkątach?
odpowiedz
543 dni temu
Tylko w trapezach.
3043 dni temu
Pyszna , szybka zupka !!!!
odpowiedz
3052 dni temu
Ja do przepisu dodałam jeszcze takie przyprawy jak: majeranek, oregano i ostrą czerwoną paprykę. Nadal jednak czegoś mi brakowało i zdecydowałam się na dodanie 2 łyżek musztardy sarepskiej i to był strzał w dziesiątkę.
odpowiedz
3104 dni temu
Moja rada to kupić dobry serek do rozpuszczenia, bo nie każdy się topi jak powinien. Zupa dla cierpliwych, jeśli nie traficie z serkiem topionym. Mi za pierwszym razem zostały nierozpuszczone serki, mimo że gotowałam bardzo długo. Zupka dobra!
odpowiedz
3132 dni temu
Zupa super ale ja zamiast chemicznych kostek mikado robie własny bulion.
odpowiedz
3169 dni temu
Drogi Gościu, najlepszy będzie bulion drobiowy lub warzywny.
odpowiedz
3169 dni temu
jaki rodzaj bulionu trzeba dodać?
odpowiedz
3169 dni temu
Przepyszna, gorąco polecam :)
odpowiedz
3196 dni temu
Właśnie robie na powrót żony (pierwszy raz,mam nadzieje że sie uda) jako niespodzianka kulinarna,oby była głodna ;),pozdrawiam
odpowiedz
3343 dni temu
Przepyszna;) mój mąż zjadł dwie porcje od razu!
odpowiedz
3372 dni temu
Pyszna zupka,taką lubię :)
odpowiedz
3395 dni temu
wyszła wyśmienita! ja dodałem trochę wiecej sera topionego :) naprawdę szybka smaczna rozgrzewająca zupa :)
odpowiedz
3399 dni temu
zupka wyśmienita polecam wszystkim
odpowiedz
3423 dni temu
Przepyszne! Banalane i szybkie do wykonania! Mniaaaaammm :)))
odpowiedz
3424 dni temu
Cebulę oraz czosnek zblenderowałam przed dodaniem do zupy i jedynie doprawiłam pieprzem cytrynowym. Pychota! *__* A tak się bałam, że zupa nie wyjdzie (:
odpowiedz
3456 dni temu
Super przepis, pyszna zupka!! Uwielbiam
odpowiedz
3458 dni temu
Dobra zupka 710
odpowiedz
3490 dni temu
Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Ocena 10/10
odpowiedz
3501 dni temu
Ser topiony użyty w tym przepisie raczej nie powinien się warzyć, gdyż niewiele w nim białka, więcej tłuszczu. Taka sytuacja może wystąpić w przypadku serków kremowych - wówczas należy odpowiednio serek zahartować, przed dodaniem go do zupy (czyli do serka stopniowo dodawać po łyżeczce gorącej zupy, każdorazowo mieszać i dopiero gdy mikstura będzie odpowiednio ciepła dodajemy ją do zupy)
odpowiedz
3504 dni temu
Jakiego serka używacie? Ja kiedyś robiłam ale mi się zważył więc się zniechęciłam z tym że było to jakieś 15 lat temu.
odpowiedz
3527 dni temu
zupa super:) dodałam troche tymianku i rozmarynu:)
odpowiedz
3574 dni temu
a dodałam 2 ziemniaki, zioła: lubczyk, tymianek i rozmaryn a grzanki gotowe - lidlowe, z ziołami i czosnkiem. Nie korzystam z gotowych kostek bulionowych, tu akurat po prostu na wodzie przygotowałam.
odpowiedz
3576 dni temu
Zupę wpisuję do swojego zbioru przepisów - pyszna! Dodałam jednak do niej jeszcze pod koniec gotowania kabanosy drobiowe. Nie przyprawiałam.
odpowiedz
3581 dni temu
Bardzo dobra zupa:) Wszystkim smakowała:) Nie dodawałam już ani soli, ani pieprzu, ponieważ sam serek był już słony.
odpowiedz
3616 dni temu
Dziś zrobiłam zupę z tego przepisu i wyszła mi też bardzo pyszna polecam przepis.
odpowiedz
3625 dni temu
Ja dodalam jeszcze dwie ugotowane marchewki i zblenderowalam cebulę i czosnek i była jedna gładko konsumencja, pyyyyyyyszna, moj chłopak 3 porcje zjadł naraz:)
odpowiedz
3635 dni temu
Zrobilam ta zupke jest naprawde dobra moze na te upaly zbyt syta ,ale co tam........:)
odpowiedz
3644 dni temu
Robiłam zupę dzisiaj na nieco zmodyfikowanym przepisie. Na 1 l wody dałam 2 kostki rosołowe (z kurczaka), po zagotowaniu dodałam jakieś 300g serków śmietankowych. Po zeszkleniu 2 ząbków czosnku i 1,5 średniej cebuli, dodałam do bulionu z rozpuszczonymi serkami. Zmiksowałam na krem. Dodałam garść świeżej pietruszki, poza tym- żadnych przypraw. Grzanki zrobiłam w piekarniku bez tłuszczu. Podałam w ów grzankami i posiekaną zieloną cebulką. Z takiego przepisu zupy starcza na 4 porcje. Pycha :-)
odpowiedz
3728 dni temu
zupa na 3-4 porcje, bardzo smaczna, zmieniłam tylko troszkę przepis ponieważ nie lubię pływających kawałków cebuli to podsmażoną cebulę zalałam częścią bulionu, następnie gotowałam pod przykryciem aż zmiękła i dodałam całość do zupy przecierając przez gęste sitko. Zupa mogłaby być bardziej gęsta, ale to już kwestia gustu. polecam
odpowiedz
3736 dni temu
Nie ma mowy o kostce w tym przepisie :P
odpowiedz
3736 dni temu
ja robię wersję "uproszczoną" - w rosole rozpuszczam serek topiony (najlepiej śmietankowy i ementaler). Podaję z makaronem i serem mozarela - pychota:) Jutro spróbuję Waszej "bogatszej" wersji:))
odpowiedz
3744 dni temu
Zupa rewelacyjna
odpowiedz
3747 dni temu
Uwielbiam zupę serową,przepis jest bardzo prosty i z pewnością przygotuję ją w najbliższym czasie.
odpowiedz
3750 dni temu
Bardzo dobra zupa, polecam :)
odpowiedz
3752 dni temu
Robił ktoś tą zupkę? Na ile osób jest to porcja?
odpowiedz
zobacz wszystkie