Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- rozgrzej piekarnik do 220 stopni
Przygotuj wcześniej
Ugotuj rosół z kurczaka.
Przygotowanie
Papryki myjemy, wkładamy w całości do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją grilla. Pieczemy, aż skórka nabierze ciemnego koloru (skórka papryki powinna się prawie przypalić).
Wyjmujemy papryki, wkładamy je do foliowej torebki i zostawiamy na około 10 minut.
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią posiekaną w kostkę cebulę, czosnek oraz pozostałe przyprawy i smażymy mieszając aż cebula się zeszkli. Wlewamy bulion drobiowy.
Upieczoną paprykę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru. Wszystko razem zagotowujemy, po czym gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem jeszcze około 25 minut.
Po tym czasie zupę zdejmujemy z ognia, miksujemy, dodajemy śmietankę oraz ocet balsamiczny i jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jak podawać
Podajemy ozdobioną posiekanym rozmarynem.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa czosnkowa
Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.
Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
Niepowtarzalny smak swojskich borowików doskonale komponuje się z podsmażanymi grzankami. Musisz tego spróbować!
Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Przekąski sylwestrowe
- Golonka pieczona po bawarsku
- Pistacjowy sernik baskijski
- Pieczona ryba po grecku
- Śledzie po kaszubsku
- Ryba po japońsku
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Kompot z suszu z cytryną
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Piernik staropolski
- Ciasto na pierogi
- Sernik piernikowy
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (29)
237 dni temu
Dziś zrobiłem ZUPĘ Z CZERWONEJ PAPRYKI Bardzo dobra.
odpowiedz
2791 dni temu
Chyba nienajlepsza porę roku do robienia takiej zupy, bo papryka zostawiła po sobie straszna goryczkę. Czy da się tego posmaku jakos pozbyć, albo go chociaż zmniejszyc?
odpowiedz
2791 dni temu
Kasiu, zupę możesz uratować, dzięki dodaniu cukru lub miodu. Spróbuj także dodać odrobinę słodkiej śmietanki, to również powinno poprawić smak zupy :)
1472 dni temu
Obrałaś starannie spaloną skórę z papryki? Skóra na pewno jest gorzka i może dzielić się tym smakiem z zupą.
2938 dni temu
Trochę zmodyfikowałam przepis:) Papryka na godzinę do piekarnika, uprzednio pociętą na pół i posmarowaną oliwą. Po 30min przerzucam na drugą stronę dodając do papryki całą cebulę i czosnek zawinięty w folię aluminiową w łupinkach. 10 min przed końcem pieczenia dodaję świeży tymianek. Następnie gdy papryka po wyjęciu z piekarnika ostygnie, zdejmuję skórkę, dodaję cebulę i czosnek, listki tymianki i podlewam rosołem. Gotuję z 20 min i dodaję sól, pieprz, chillie i świeżą bazylię. Blenduję i na końcu do każdej miseczki dodaję łyżeczkę mascarpone. Pycha
odpowiedz
2938 dni temu
Bardzo dobry pomysł! :)
3379 dni temu
Pyszna zupa, mam zamiar często ją robić.
odpowiedz
3400 dni temu
Drogi Gościu, pieczona papryka ma niepowtarzalny smak. Trudno jest zastąpić piekarnik czy mikrofalę. Jedyne co nam przychodzi go głowy, to użycie grilla bądź upieczenie papryk w ognisku :)
odpowiedz
3400 dni temu
Czy mogę jakoś zastąpić pierwszy etap przygotowywania zupy? Gdyż nie mam niestety ani piekarnika ani mikrofali..
odpowiedz
3525 dni temu
gdyby czosnek też podpiec w piekarniku byłoby ciekawie
odpowiedz
3544 dni temu
Coś wspaniałego! Dodałam świeże zioła: bazylię i kolendrę. Zrezygnowałam z octu balsamicznego. Zupa po prostu miód w... buzi :)
odpowiedz
3576 dni temu
zupa bomba po drobnej modyfikacji ;) do duszenia dodałem skórkę parmezanu :)
odpowiedz
3600 dni temu
Zupa z tego przepisu jest wyśmienita! odkąd na niego trafiłam i zrobiłam pierwszy raz tą zupę, stała się jedną z moich ulubionych, popisowych zup :) Nie dodaję do niej jednak śmietany (wolimy bez) i malutko majeranku, gdyż nie każdy przepada.
odpowiedz
3689 dni temu
A ja troszkę zmodyfikowałam przepis ;-) U mnie wyszła pomidorowo -paprykowa i takich nie zupełnie krem, bo lubię kawałki warzyw czuć ;-) Jako dodatek będzie mięsko mielone i kasza jaglana- osobno dodawane przed podaniem (mięso smażone, kasza ugotowana). Śmietanę też dodaję na talerz. Dodałam też chili w proszku i słodką paprykę.
odpowiedz
3017 dni temu
Czyli po prostu zrobiłaś inną zupę 😜, bo zupa krem to zupa krem i basta !
3699 dni temu
Bardzo smaczna, nietypowa i mocno paprykowa :) Uwielbiam przepisy z Waszej strony!
odpowiedz
3867 dni temu
Zupa z tego przepisu wyszła wspaniała, przepyszna. Domownicy byli zachwyceni. Ten przepis na pewno trafi do "ulubionych" i nie raz, nie dwa zupa z papryki zagości na moim stole :)
odpowiedz
3877 dni temu
Bardzo dobra. zrobiłem wg przepisu. Super z uszkami
odpowiedz
3896 dni temu
Bardzo dobra, szybko u mnie zjedli. Myślała, że się poddam kiedy zobaczyła jak wyglądają papryki po wyciągnięciu z piekarnika. Zaczęłam panikować, że coś źle zrobiłam, ale nie poddałam się i wyszła pyszna zupa. Dodatkowo dodałam 2 łyżeczki przecieru pomidorowego.
odpowiedz
3958 dni temu
nie zaszkodziłby mały pojemnik przecieru pomidorowego i zamiast makaronu - pokrojona w paseczki mozarella :)
odpowiedz
4034 dni temu
Dobra zupa. Taka pomidorowa w wersji paprykowej :)
odpowiedz
4039 dni temu
Michale, skórka powinna być mocno przypieczona (prawie czarna), a włożenie papryki do folii ma na celu jej zmiękczenie (parująca papryka sprawi, że skórka będzie łatwiej odchodzić). Brak funkcji grill nie powinien tutaj istotnie wpływać na łatwość obierania ze skórki.
odpowiedz
4041 dni temu
Zupa rewelacyjna, dwa razy już ją robiłem. Za drugim razem z 2kg papryki i z podwójną ilością czosnku oraz cebuli - po zmiksowaniu i tak jej za bardzo nie czuć, wiec następnym razem dodam jeszcze więcej. Coś robię chyba jednak nie tak z pieczeniem samej papryki bo skórka z niej ciężko schodzi, nie mam funkcji grill w piekarniku, może dlatego? Czy istnieje jakiś inny patent, żeby ta skórka łatwiej schodziła?
odpowiedz
4045 dni temu
StarszaSiostro, nic dziwnego, bo ciężko się powstrzymać, przed nałożeniem sobie nieco więcej! :) Śmiało można więc zwiększyć ilość składników!
odpowiedz
4046 dni temu
Bardzo smaczny krem i co ważne bardzo łatwy w przygotowaniu. Z tego przepisu wychodzą mi 2 porcję, ale może wynika to z tego, że więcej zjadamy od razu. Ja podaję z grzankami lub ciabatą. Pycha.
odpowiedz
4105 dni temu
Zupę przygotowałam na spotkanie rodzinne i wszyscy oddali puste miseczki. Bardzo smaczna.
odpowiedz
4121 dni temu
Zupa przepyszna :) Smakowała całej mojej rodzinie. Jeden minus - Szybko się skonczyła ;)
odpowiedz
4134 dni temu
Nie przepadam za zupami krem, ale ta była bardzo pyszna! Polecam!
odpowiedz
4174 dni temu
Krem wyśmienity! Zupka jak z restauracji Magdy Gessler :) Polecam !!
odpowiedz
zobacz wszystkie