Zupa czosnkowa

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

KROK 1: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI I CZOSNEK

Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy 5 minut, dodając pokrojone ząbki czosnku.

KROK 2: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ

Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.

KROK 3: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę podajemy gorącą, posypaną serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (66)

Dodaj swój komentarz
Avatar
  • Joanna Joanna
    964 dni temu
    Smaczna, delikatna, lepiej nawet bez sera. Dopiero po zblendowaniu wychodzi cały smak.

    Odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    1739 dni temu
    A te ząbki to w całości, nie sprasowane? 🧐

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1738 dni temu
    Gościówo, ząbki oczywiście należy pokroić! :) Jeśli jednak wolisz sprasować, to taka forma jak najbardziej również będzie ok.
  • Gość Gość
    1722 dni temu
    Jakie to ma znaczenie? Na koniec i tak trzeba wszystko zmiksować
  • Gość Gość
    1912 dni temu
    Pyszna, prosta i tania zupa. Bardzo polecam!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    1991 dni temu
    Jedna z gorszych jak i mdłych zup jakie kiedykwiek jadłem czy też robiłem, zupełnie bez smaku, (nawet po dodaniu większej ilości pieprzu, czy też soli) czosnku w tej "zupie" nie było w ogóle czuć, ani trochę, jedynie co w tej "zupie" było dobre, to grzanki. Nie polecam robić tego dania.

    Odpowiedz

  • Gośćaxxxx Gośćaxxxx
    2720 dni temu
    polecam hmmmm najlepsza zupa

    Odpowiedz

  • plum plum
    2836 dni temu
    Bardzo smaczna, delikatna zupa - krem.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3190 dni temu
    Ludzie no chyba proste ze ziemniaki trzeba pokroić. Trochę oleju w głowie

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3133 dni temu
    ale w skórkach czy bez??? :P
  • Gość Gość
    2876 dni temu
    Ej masła, nie oleju. W przepisie jest masło
  • Gość Gość
    3272 dni temu
    Czy ziemniaki smażyć w całości czy pokroić w kostkę?

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3233 dni temu
    pokroić w kostkę
  • Gość Gość
    3435 dni temu
    fuuj :( wyszła strasznie kleista i maziasta. Konsystencja ohydna, taki glut. W smaku też bez rewelacji. Do wywalenia...

    Odpowiedz

  • Kredka Kredka
    3512 dni temu
    Smakuje przepysznie, jak doda się po zblendowaniu pokrojony w kosteczkę boczek, podsmażony na patelni :)

    Odpowiedz

  • Ania Ania
    3558 dni temu
    Nieco zmodyfikowalam. Baza taka sama plus mala cebula i papryczka chili. Do wody dodalam kostke bulionowa wlasnej roboty. Na koniec serek topiony i lyzke śmietany 18%, troszke imbiru i swiezych zabkow czosnku, zeby podbic aromat. Na talerzu posypałam ociupinke galka muszkatolowa:) Pycha!

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3557 dni temu
    Aniu, Twoja modyfikacja zupy brzmi pysznie :)
  • Asia Asia
    3682 dni temu
    Zupa super wyszła, ja zrobiłam na rosole z kaczki bo mi został z niedzielnego obiadku i pycha rodzinka się zajadała:) oby więcej takich przepisów:) pozdrawiam

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3727 dni temu
    Zupa super. Wzbogacilem o swiezy szczypior :-)

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3799 dni temu
    Drogi Gościu, używamy surowych ziemniaków, której najpierw podsmażamy, a następnie gotujemy razem z ząbkami czosnku i liściem laurowym. Podczas tego procesu ziemniaki się ugotują :)

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3799 dni temu
    przepraszam ,ze glupio zapytam... ziemniaki maja byc ugotowane? czy surowe

    Odpowiedz

  • Cyanna Cyanna
    3856 dni temu
    Bardzo smaczna zupa. :) Szybka, rozgrzewająca i pożywna.

    Odpowiedz

  • Ola Ola
    3914 dni temu
    Bardzo smaczna zupa. Podaję z paluchami z ciasta francuskiego z serem i słodką papryką

    Odpowiedz

  • Andrzej P. Andrzej P.
    3942 dni temu
    Moje córeczki zjadły ze smakiem maczając czerstwy chleb w zupie. Były po sankach na dworze :)

    Odpowiedz

  • natalia natalia
    3993 dni temu
    super smaczna zupa

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4025 dni temu
    taka sobie w smaku. szału nie robi, mało wyrazista. spodziewalam sie czegos lepszego

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4193 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli zupa wyszła Ci za gęsta, możesz ją rozrzedzić bulionem.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4194 dni temu
    Witam, robiłam ją dzisiaj i wyszła mi bardzo gęsta.Jak mus.Co dodać aby zachować smak i uzyskać efekt zupy a nie musu?Robiłam identycznie jak w przepisie

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4240 dni temu
    A, ser tak jak w przepisie - zupę podajemy posypaną serem :)

    Odpowiedz

  • A A
    4241 dni temu
    a ser? kiedy?

    Odpowiedz

  • Dorota Dorota
    4283 dni temu
    Prosty i pyszny przepis !!! :)

    Odpowiedz

  • Max Max
    4355 dni temu
    Pychota

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4355 dni temu
    m/\rc, kuchnia to miejsce, które sprzyja eksperymentom. Nasze przepisy można traktować jako propozycję i rozwijać je wedle swoich upodobań!

    Odpowiedz

  • m/\rc m/\rc
    4356 dni temu
    Pomysł na zupę fajny, ale według mnie była by bardzo płaska w smaku więc trochę ją zmodyfikowałem. Dodałem jeszcze pół cebuli, gałkę muszkatołową oraz kolendrę. Samą zupę zrobiłem na bulionie warzywnym i przydziałem świeżą pietruszką. Smacznego!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4380 dni temu
    Aby posmak czosnku był bardziej wyrazisty pod koniec gotowania należy dodać jeszcze kilka startych ząbków.

    Odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    4384 dni temu
    Robiłam dziś i była strasznie mdła. Musiałam wrzucić sporo sera, czosnku granulowanego i soli.. Czosnku nie czuć, za to ziemniaki...

    Odpowiedz

  • Kucharka Ola Kucharka Ola
    4391 dni temu
    zupa pyszna tylko trzeba było jeszcze trochę doprawić

    Odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4394 dni temu
    Ekstra przepis jak sie nie ma nic w lodowce a chce sie zrobic cos ciekawego. Taka zupka ziemniaczana z posmakiem czosnku, ciekawy smak. My dodalismy na koniec jeszcze cebule i pora tez podduszone na masle i zmiksowane. Mniam!

    Odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    4399 dni temu
    Zupka jest rewelacyjna! Mega łatwa i mega pyszna. Na pewno będę wracać do tego przepisu!

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4402 dni temu
    żeby zupa smakowała czosnkiem trzeba dać czosnek POLSKI, a nie z CHIN!. z chińskim wyjdzie zupa ziemniaczana z lekkim posmakiem czochu

    Odpowiedz

  • Betka Betka
    4430 dni temu
    ...mnie również za gęsta ...trochę mdła.

    Odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4439 dni temu
    Smaczna, tylko wyszła mi bardzo gęsta... może ziemniaki były za duże :)

    Odpowiedz

  • Anna Godek-Biniasz Anna Godek-Biniasz
    4445 dni temu
    Prosta i doskonała! Wchodzi do kanonu moich ulubionych potraw.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4504 dni temu
    Niestety zrobiłam te zupę - nie dało się tego zjeść. Całość wylądowała w koszu :( Nie polecam.

    Odpowiedz

  • Szara Eminencja Szara Eminencja
    4564 dni temu
    Pyszności :) Ja dodałam jeszcze 1 małą cebulę którą podsmażyłam na początku z ziemniakami i czosnkiem na maśle z kroplą oliwy. Na koniec Zagęściłam serkiem topionym i odrobiną śmietany 30% .

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    4575 dni temu
    A te ziemniaki to w kostki, czy jak je podsmażać? I właściwie czemu się to robi, skoro później się to miksuje? Jakiś niedokładny ten przepis.

    Odpowiedz

  • jasminda jasminda
    4591 dni temu
    wspaniała i jakże prosta zupa-krem. Uwielbiam -i cała moja rodzina, nawet najmłodsi, również :)

    Odpowiedz

  • Maya Maya
    4619 dni temu
    Właśnie zrobiłam :) jest pyszna :) a przede wszystkim prosta :) polecam wszystkim smakoszom czosnku :)

    Odpowiedz

  • jadziazzarogu jadziazzarogu
    4619 dni temu
    PYSZNA zupa!!! Zrobiłam dzisiaj na obiad i jestem mega zadowolona. Nie dość że prosta i tania w przygotowaniu to jeszcze bardzo smaczna. POLECAM

    Odpowiedz

  • Marzena Maja Bartel Marzena Maja Bartel
    4630 dni temu
    na ile to jest porcji?

    Odpowiedz

  • uz uz
    4736 dni temu
    rewelacja:)

    Odpowiedz

  • trysiek trysiek
    4754 dni temu
    rewelacyjna, dodałam więcej czosnku niż w przepisie, wrzuciłam jeszcze czarny pieprz, lubię ostre potrawy, a grzanki zrobiłam z chleba pokrojonego w kostkę i obsmażonego w oliwie czosnkowej. na jesień super:) i ten rozpuszczający się ser ... mniam

    Odpowiedz

  • aga aga
    4762 dni temu
    Bo to jest 1,5 główki czosnku, a nie 1,5 ząbka czosnku!!!!!

    Odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4769 dni temu
    Martaaa- surowe, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy na patelnię, obsmażamy, a następnie gotujemy ok. 30 minut z pozostałymi składnikami, więc wcześniejsze ich podgotowanie nie jest konieczne.

    Odpowiedz

  • Gość Gość
    3272 dni temu
    no to trzeba dokładnie pisać. Ja w całości obsmażałem :( Lubię przepisu się trzymać , a tu taka niedoróbka
  • sleepyhead sleepyhead
    4769 dni temu
    Można by powiedzieć - zupa -krem, jednak w smaku bardziej ziemniaczana niż czosnkowa. Radzę dodać więcej czosnku, niż to jest podane w przepisie. Obrane ziemniaki pokroiłam na cząstki i razem z ząbkami czosnku wrzuciłam na patelnię, podsmażyłam, potem wszystko przełożyłam do garnka, a po ugotowaniu potraktowałam blenderem.

    Odpowiedz

  • martaaa martaaa
    4769 dni temu
    ziemniaki należy wcześniej podgotować czy surowe ?

    Odpowiedz

  • iwona iwona
    4809 dni temu
    Jadłam zupe czosnkowa w Słowacji,ale to była woda z oczkami'niby rosol' i pływajace kawałeczki czosnku.Nic specjalnego,a ten przepis SUPER GORACO POLECAM.SMACZNEGO

    Odpowiedz

  • Paweł Paweł
    4814 dni temu
    Tak samo dodałem więcej czosnku, pycha. I w dodatku bardzo prosty przepis, kiedyś chciałem zrobić taką zupę ale jak zobaczyłem ile trzeba się namęczyć to mi się odechciało, a tu sama prostota i w dodatku jakie smaczne!

    Odpowiedz

  • iwonka iwonka
    4816 dni temu
    Do ''FEOWE''zupa CZOSNKOWA gdy zapieczesz ziemniaki i czosnek i juz sie zagotuja to blederem zrobisz z tego krem...i micha ziemnikow napewno sie najesz....JEDNO ALE TO DODAŁAM 6 ZABKOW POLSKIEGO CZOSNKU ABY BYŁ BARDZO WYRAZISTY SMAK.Wszystkim zycze SMACZNEGO

    Odpowiedz

  • feowe feowe
    4818 dni temu
    toż to zupa ziemniaczana nie żadna czosnkowa...

    Odpowiedz

  • pbr pbr
    4819 dni temu
    Chyba miało być 1,5 główki czosnku, co?

    Odpowiedz

  • Garsija Garsija
    4820 dni temu
    Tylko 1,5 ząbka czosnku?

    Odpowiedz

  • zuzka zuzka
    4820 dni temu
    Damyslam się że ziemniaki do smarzenia kroimy w plasterki Fajnie byłyby filmiki z przygotowania potrawy

    Odpowiedz

  • Iwona Malinowska Iwona Malinowska
    4822 dni temu
    przepyszne...mniam mniam..juz gotowałam

    Odpowiedz

  • kikusia kikusia
    4823 dni temu
    sprubujemy

    Odpowiedz

zobacz wszystkie


Zupa czosnkowa to jedno z tych dań, które potrafią zaczarować nasz dom niepowtarzalnym aromatem. Wystarczy rozgrzać masło na patelni i wrzucić pokrojony czosnek – i już kuchnia wypełnia się tym cudownym zapachem, który budzi apetyt u całej rodziny. To danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem, a dodatkowo świetnie sprawdza się jako rozgrzewający posiłek w chłodne dni. Czujesz lekki sceptycyzm? Jeśli dotąd nie miałeś bądź nie miałaś do czynienia z czosnkiem grającym główną rolę w daniu innym niż sos czosnkowy, to możesz się zaskoczyć! Kiedy czosnek poddaje się obróbce cieplnej, nabiera on zupełnie innego charakteru niż czosnek surowy.

Skąd się wzięła zupa czosnkowa? Pochodzi ona z kuchni środkowoeuropejskiej, prawdopodobnie z Niemiec, gdzie czosnek od wieków ceniony był nie tylko jako przyprawa, ale też jako składnik podstawowych, sycących potraw. Zupa czosnkowa - kremowa lub np. z ziemniakami to klasyk, który przeszedł przez pokolenia, ewoluując i dostosowując się do lokalnych smaków. Dziś możemy cieszyć się różnymi wariantami tego dania – od prostych, rustykalnych wersji po wykwintne kremy.

Zupa krem z czosnku – sekrety przygotowania

Podstawą dobrej zupy krem z czosnku jest właściwe przygotowanie składników. Ziemniaki najlepiej kroić w równe kostki – dzięki temu będą się równomiernie gotować i łatwiej się je zmiksuje na gładką konsystencję. Czosnek warto pokroić w cienkie plasterki, żeby się nie przypalił podczas podsmażania na maśle.

Kluczowy moment to właśnie podsmażanie ziemniaków i czosnku. Dzięki temu wszystkie aromaty się uwalniają, a ziemniaki dodatkowo uzyskują aromat, którego próżno szukać w ziemniakach, które byłyby tylko ugotowane w zupie. Gotowanie przez około pół godziny to minimum – ziemniaki muszą być naprawdę miękkie, żeby po zmiksowaniu uzyskać aksamitną konsystencję.

Zupa czosnkowa krem zyskuje na tym, jeśli pozwolimy jej "odpocząć" kilka minut po zmiksowaniu. Wtedy wszystkie smaki się połączą, a konsystencja stanie się jeszcze bardziej jednorodna.

Zupa serowo-czosnkowa – dodatki, które robią różnicę

Ser gouda to świetny wybór do zupy czosnkowej z serem, ale można eksperymentować z innymi odmianami. Ser żółty naprawdę tutaj pasuje, bo nadaje kremowej konsystencji i łagodzi ostrość czosnku. Zupa czosnkowa z serkiem topionym będzie miała jeszcze bardziej aksamitną teksturę niż zupa z serem żółtym – serki topione rozpuszczają się idealnie i nie tworzą grudek.

Grzanki to absolutny must-have przy tej zupie. Zupa czosnkowa z grzankami to połączenie idealne – chrupiące kromki bagietki natarte czosnkiem i podsmażone na maśle dodają nie tylko tekstury, ale też wzmacniają czosnkowy aromat całego dania. Można je przygotować na patelni lub zapiec w piekarniku do złocistego koloru.

Zupa czosnkowa z grzankami i serem to już prawdziwa uczta. Ser można dodać bezpośrednio na gorącą zupę lub rozpuścić go w niej podczas gotowania – każdy sposób da nieco inny efekt smakowy.

Tradycyjna zupa czosnkowa kontra nowoczesne interpretacje

Przepis na zupę czosnkową przeszedł przez lata spore zmiany. Nasza wersja jest podobna do czeskiej zupy czosnkowej. Inną tradycyjną wersją jest słowacka zupa czosnkowa, którą robi się na wędzonym boczku.

Współczesne wersje, częściej przybierają postać zupy krem. Koniecznie muszą znaleźć się w niej ziemniaki, które nadają zupie sytości i kremowej konsystencji. Domowa zupa czosnkowa może być jeszcze bardziej urozmaicona – niektórzy dodają śmietanę, inni wolą jogurt naturalny dla lekkości.

Obecnie karierę robi też krem z pieczonego czosnku. Pieczenie czosnku w piekarniku sprawia, że traci swoją ostrość i staje się słodkawy. Taka zupa z pieczonego czosnku ma delikatniejszy, bardziej wyrafinowany smak.

Jak zrobić zupę czosnkową – praktyczne wskazówki

Przygotowanie zupy czosnkowej nie wymaga specjalnych umiejętności, ale kilka trików może znacząco poprawić efekt końcowy. Po pierwsze – nie żałujmy masła na początku. To właśnie tłuszcz wyciąga aromaty z czosnku i nadaje mu piękny złocisty kolor.

Czosnkowa zupa krem wymaga odpowiedniego miksowania. Blender ręczny działa świetnie, ale pod warunkiem, że wcześniej nie przypalimy czosnku. Czosnek jest bardzo wrażliwy podczas smażenia. Łatwo można go przypalić - staje się wówczas nie tylko ciemny i gorzkawy, ale też twardy. Takie “skwarki” z czosnku mogą być trudne do całkowitego rozdrobnienia podczas blendowania. Nie wspominając o zepsutym wrażeniu wizualnym…

Polewka czosnkowa - jak zdarza się poprzez wpływy czeskie nazywać zupę czosnkową - powinna mieć odpowiednią konsystencję – nie za rzadką, ale też nie za gęstą. Idealna tekstura to coś między klasyczną zupą a kremem – gęsta na tyle, żeby oblepiała łyżkę, ale jednocześnie lekka i aksamitna. Efekt zapewnia tutaj użycie ziemniaków, ale kremowości dodaje także ser oraz śmietanka.

Przyprawy to kolejna kwestia. Biały pieprz i liść laurowy to podstawa, ale można dodać szczyptę gałki muszkatołowej lub świeże zioła na koniec gotowania. Zupa czosneczko (kolejne zapożyczone z czeskiego określenie) – lubi delikatne dodatki, które podkreślają jej naturalny smak i współgrają z jej jasnym kolorem.

Na zakończenie warto sprawdzić inne przepisy na zupy z Kuchnia Lidla, które warto wypróbować zaraz po zupie czosnkowej! Zupa z czerwonej papryki to kolejny kremowy hit – delikatna i słodkawa, świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla miłośników łagodniejszych smaków. Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone to włoska elegancja w polskiej kuchni. Dla fanów bardziej sycących dań polecamy zupę gulaszową z kminkiem i pieczoną papryką autorstwa Karola Okrasy – to prawdziwa uczta dla miłośników intensywnych smaków. Na koniec zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem – jeszcze jedna serowa propozycja, która świetnie uzupełni repertuar kremowych zup.

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

Wróć do gotowania
kuchnialidla.pl