
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
KROK 1: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI I CZOSNEK
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy 5 minut, dodając pokrojone ząbki czosnku.
KROK 2: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ
Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.
KROK 3: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę podajemy gorącą, posypaną serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła).
Zobacz podobne przepisy
Zupa czosnkowa to jedno z tych dań, które potrafią zaczarować nasz dom niepowtarzalnym aromatem. Wystarczy rozgrzać masło na patelni i wrzucić pokrojony czosnek – i już kuchnia wypełnia się tym cudownym zapachem, który budzi apetyt u całej rodziny. To danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem, a dodatkowo świetnie sprawdza się jako rozgrzewający posiłek w chłodne dni. Czujesz lekki sceptycyzm? Jeśli dotąd nie miałeś bądź nie miałaś do czynienia z czosnkiem grającym główną rolę w daniu innym niż sos czosnkowy, to możesz się zaskoczyć! Kiedy czosnek poddaje się obróbce cieplnej, nabiera on zupełnie innego charakteru niż czosnek surowy.
Skąd się wzięła zupa czosnkowa? Pochodzi ona z kuchni środkowoeuropejskiej, prawdopodobnie z Niemiec, gdzie czosnek od wieków ceniony był nie tylko jako przyprawa, ale też jako składnik podstawowych, sycących potraw. Zupa czosnkowa - kremowa lub np. z ziemniakami to klasyk, który przeszedł przez pokolenia, ewoluując i dostosowując się do lokalnych smaków. Dziś możemy cieszyć się różnymi wariantami tego dania – od prostych, rustykalnych wersji po wykwintne kremy.
Zupa krem z czosnku – sekrety przygotowania
Podstawą dobrej zupy krem z czosnku jest właściwe przygotowanie składników. Ziemniaki najlepiej kroić w równe kostki – dzięki temu będą się równomiernie gotować i łatwiej się je zmiksuje na gładką konsystencję. Czosnek warto pokroić w cienkie plasterki, żeby się nie przypalił podczas podsmażania na maśle.
Kluczowy moment to właśnie podsmażanie ziemniaków i czosnku. Dzięki temu wszystkie aromaty się uwalniają, a ziemniaki dodatkowo uzyskują aromat, którego próżno szukać w ziemniakach, które byłyby tylko ugotowane w zupie. Gotowanie przez około pół godziny to minimum – ziemniaki muszą być naprawdę miękkie, żeby po zmiksowaniu uzyskać aksamitną konsystencję.
Zupa czosnkowa krem zyskuje na tym, jeśli pozwolimy jej "odpocząć" kilka minut po zmiksowaniu. Wtedy wszystkie smaki się połączą, a konsystencja stanie się jeszcze bardziej jednorodna.
Zupa serowo-czosnkowa – dodatki, które robią różnicę
Ser gouda to świetny wybór do zupy czosnkowej z serem, ale można eksperymentować z innymi odmianami. Ser żółty naprawdę tutaj pasuje, bo nadaje kremowej konsystencji i łagodzi ostrość czosnku. Zupa czosnkowa z serkiem topionym będzie miała jeszcze bardziej aksamitną teksturę niż zupa z serem żółtym – serki topione rozpuszczają się idealnie i nie tworzą grudek.
Grzanki to absolutny must-have przy tej zupie. Zupa czosnkowa z grzankami to połączenie idealne – chrupiące kromki bagietki natarte czosnkiem i podsmażone na maśle dodają nie tylko tekstury, ale też wzmacniają czosnkowy aromat całego dania. Można je przygotować na patelni lub zapiec w piekarniku do złocistego koloru.
Zupa czosnkowa z grzankami i serem to już prawdziwa uczta. Ser można dodać bezpośrednio na gorącą zupę lub rozpuścić go w niej podczas gotowania – każdy sposób da nieco inny efekt smakowy.
Tradycyjna zupa czosnkowa kontra nowoczesne interpretacje
Przepis na zupę czosnkową przeszedł przez lata spore zmiany. Nasza wersja jest podobna do czeskiej zupy czosnkowej. Inną tradycyjną wersją jest słowacka zupa czosnkowa, którą robi się na wędzonym boczku.
Współczesne wersje, częściej przybierają postać zupy krem. Koniecznie muszą znaleźć się w niej ziemniaki, które nadają zupie sytości i kremowej konsystencji. Domowa zupa czosnkowa może być jeszcze bardziej urozmaicona – niektórzy dodają śmietanę, inni wolą jogurt naturalny dla lekkości.
Obecnie karierę robi też krem z pieczonego czosnku. Pieczenie czosnku w piekarniku sprawia, że traci swoją ostrość i staje się słodkawy. Taka zupa z pieczonego czosnku ma delikatniejszy, bardziej wyrafinowany smak.
Jak zrobić zupę czosnkową – praktyczne wskazówki
Przygotowanie zupy czosnkowej nie wymaga specjalnych umiejętności, ale kilka trików może znacząco poprawić efekt końcowy. Po pierwsze – nie żałujmy masła na początku. To właśnie tłuszcz wyciąga aromaty z czosnku i nadaje mu piękny złocisty kolor.
Czosnkowa zupa krem wymaga odpowiedniego miksowania. Blender ręczny działa świetnie, ale pod warunkiem, że wcześniej nie przypalimy czosnku. Czosnek jest bardzo wrażliwy podczas smażenia. Łatwo można go przypalić - staje się wówczas nie tylko ciemny i gorzkawy, ale też twardy. Takie “skwarki” z czosnku mogą być trudne do całkowitego rozdrobnienia podczas blendowania. Nie wspominając o zepsutym wrażeniu wizualnym…
Polewka czosnkowa - jak zdarza się poprzez wpływy czeskie nazywać zupę czosnkową - powinna mieć odpowiednią konsystencję – nie za rzadką, ale też nie za gęstą. Idealna tekstura to coś między klasyczną zupą a kremem – gęsta na tyle, żeby oblepiała łyżkę, ale jednocześnie lekka i aksamitna. Efekt zapewnia tutaj użycie ziemniaków, ale kremowości dodaje także ser oraz śmietanka.
Przyprawy to kolejna kwestia. Biały pieprz i liść laurowy to podstawa, ale można dodać szczyptę gałki muszkatołowej lub świeże zioła na koniec gotowania. Zupa czosneczko (kolejne zapożyczone z czeskiego określenie) – lubi delikatne dodatki, które podkreślają jej naturalny smak i współgrają z jej jasnym kolorem.
Na zakończenie warto sprawdzić inne przepisy na zupy z Kuchnia Lidla, które warto wypróbować zaraz po zupie czosnkowej! Zupa z czerwonej papryki to kolejny kremowy hit – delikatna i słodkawa, świetnie sprawdzi się jako alternatywa dla miłośników łagodniejszych smaków. Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone to włoska elegancja w polskiej kuchni. Dla fanów bardziej sycących dań polecamy zupę gulaszową z kminkiem i pieczoną papryką autorstwa Karola Okrasy – to prawdziwa uczta dla miłośników intensywnych smaków. Na koniec zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem – jeszcze jedna serowa propozycja, która świetnie uzupełni repertuar kremowych zup.
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledź w oleju
- Spaghetti carbonara
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Uszka z grzybami
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Makówki śląskie
- Ryba po japońsku
- Jajka na miękko
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto na pierogi
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa grzybowa z makaronem
- Świąteczne pierniczki
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto marchewkowe
- Klasyczna sałatka grecka
- Burek ze szpinakiem
- Przekąski sylwestrowe
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (66)
964 dni temu
Smaczna, delikatna, lepiej nawet bez sera. Dopiero po zblendowaniu wychodzi cały smak.
Odpowiedz
1739 dni temu
A te ząbki to w całości, nie sprasowane? 🧐
Odpowiedz
1738 dni temu
Gościówo, ząbki oczywiście należy pokroić! :) Jeśli jednak wolisz sprasować, to taka forma jak najbardziej również będzie ok.
1722 dni temu
Jakie to ma znaczenie? Na koniec i tak trzeba wszystko zmiksować
1912 dni temu
Pyszna, prosta i tania zupa. Bardzo polecam!
Odpowiedz
1991 dni temu
Jedna z gorszych jak i mdłych zup jakie kiedykwiek jadłem czy też robiłem, zupełnie bez smaku, (nawet po dodaniu większej ilości pieprzu, czy też soli) czosnku w tej "zupie" nie było w ogóle czuć, ani trochę, jedynie co w tej "zupie" było dobre, to grzanki. Nie polecam robić tego dania.
Odpowiedz
2720 dni temu
polecam hmmmm najlepsza zupa
Odpowiedz
2836 dni temu
Bardzo smaczna, delikatna zupa - krem.
Odpowiedz
3190 dni temu
Ludzie no chyba proste ze ziemniaki trzeba pokroić. Trochę oleju w głowie
Odpowiedz
3133 dni temu
ale w skórkach czy bez??? :P
2876 dni temu
Ej masła, nie oleju. W przepisie jest masło
3272 dni temu
Czy ziemniaki smażyć w całości czy pokroić w kostkę?
Odpowiedz
3233 dni temu
pokroić w kostkę
3435 dni temu
fuuj :( wyszła strasznie kleista i maziasta. Konsystencja ohydna, taki glut. W smaku też bez rewelacji. Do wywalenia...
Odpowiedz
3512 dni temu
Smakuje przepysznie, jak doda się po zblendowaniu pokrojony w kosteczkę boczek, podsmażony na patelni :)
Odpowiedz
3558 dni temu
Nieco zmodyfikowalam. Baza taka sama plus mala cebula i papryczka chili. Do wody dodalam kostke bulionowa wlasnej roboty. Na koniec serek topiony i lyzke śmietany 18%, troszke imbiru i swiezych zabkow czosnku, zeby podbic aromat. Na talerzu posypałam ociupinke galka muszkatolowa:) Pycha!
Odpowiedz
3557 dni temu
Aniu, Twoja modyfikacja zupy brzmi pysznie :)
3682 dni temu
Zupa super wyszła, ja zrobiłam na rosole z kaczki bo mi został z niedzielnego obiadku i pycha rodzinka się zajadała:) oby więcej takich przepisów:) pozdrawiam
Odpowiedz
3727 dni temu
Zupa super. Wzbogacilem o swiezy szczypior :-)
Odpowiedz
3799 dni temu
Drogi Gościu, używamy surowych ziemniaków, której najpierw podsmażamy, a następnie gotujemy razem z ząbkami czosnku i liściem laurowym. Podczas tego procesu ziemniaki się ugotują :)
Odpowiedz
3799 dni temu
przepraszam ,ze glupio zapytam... ziemniaki maja byc ugotowane? czy surowe
Odpowiedz
3856 dni temu
Bardzo smaczna zupa. :) Szybka, rozgrzewająca i pożywna.
Odpowiedz
3914 dni temu
Bardzo smaczna zupa. Podaję z paluchami z ciasta francuskiego z serem i słodką papryką
Odpowiedz
3942 dni temu
Moje córeczki zjadły ze smakiem maczając czerstwy chleb w zupie. Były po sankach na dworze :)
Odpowiedz
3993 dni temu
super smaczna zupa
Odpowiedz
4025 dni temu
taka sobie w smaku. szału nie robi, mało wyrazista. spodziewalam sie czegos lepszego
Odpowiedz
4193 dni temu
Drogi Gościu, jeśli zupa wyszła Ci za gęsta, możesz ją rozrzedzić bulionem.
Odpowiedz
4194 dni temu
Witam, robiłam ją dzisiaj i wyszła mi bardzo gęsta.Jak mus.Co dodać aby zachować smak i uzyskać efekt zupy a nie musu?Robiłam identycznie jak w przepisie
Odpowiedz
4240 dni temu
A, ser tak jak w przepisie - zupę podajemy posypaną serem :)
Odpowiedz
4241 dni temu
a ser? kiedy?
Odpowiedz
4283 dni temu
Prosty i pyszny przepis !!! :)
Odpowiedz
4355 dni temu
Pychota
Odpowiedz
4355 dni temu
m/\rc, kuchnia to miejsce, które sprzyja eksperymentom. Nasze przepisy można traktować jako propozycję i rozwijać je wedle swoich upodobań!
Odpowiedz
4356 dni temu
Pomysł na zupę fajny, ale według mnie była by bardzo płaska w smaku więc trochę ją zmodyfikowałem. Dodałem jeszcze pół cebuli, gałkę muszkatołową oraz kolendrę. Samą zupę zrobiłem na bulionie warzywnym i przydziałem świeżą pietruszką. Smacznego!
Odpowiedz
4380 dni temu
Aby posmak czosnku był bardziej wyrazisty pod koniec gotowania należy dodać jeszcze kilka startych ząbków.
Odpowiedz
4384 dni temu
Robiłam dziś i była strasznie mdła. Musiałam wrzucić sporo sera, czosnku granulowanego i soli.. Czosnku nie czuć, za to ziemniaki...
Odpowiedz
4391 dni temu
zupa pyszna tylko trzeba było jeszcze trochę doprawić
Odpowiedz
4394 dni temu
Ekstra przepis jak sie nie ma nic w lodowce a chce sie zrobic cos ciekawego. Taka zupka ziemniaczana z posmakiem czosnku, ciekawy smak. My dodalismy na koniec jeszcze cebule i pora tez podduszone na masle i zmiksowane. Mniam!
Odpowiedz
4399 dni temu
Zupka jest rewelacyjna! Mega łatwa i mega pyszna. Na pewno będę wracać do tego przepisu!
Odpowiedz
4402 dni temu
żeby zupa smakowała czosnkiem trzeba dać czosnek POLSKI, a nie z CHIN!. z chińskim wyjdzie zupa ziemniaczana z lekkim posmakiem czochu
Odpowiedz
4430 dni temu
...mnie również za gęsta ...trochę mdła.
Odpowiedz
4439 dni temu
Smaczna, tylko wyszła mi bardzo gęsta... może ziemniaki były za duże :)
Odpowiedz
4445 dni temu
Prosta i doskonała! Wchodzi do kanonu moich ulubionych potraw.
Odpowiedz
4504 dni temu
Niestety zrobiłam te zupę - nie dało się tego zjeść. Całość wylądowała w koszu :( Nie polecam.
Odpowiedz
4564 dni temu
Pyszności :) Ja dodałam jeszcze 1 małą cebulę którą podsmażyłam na początku z ziemniakami i czosnkiem na maśle z kroplą oliwy. Na koniec Zagęściłam serkiem topionym i odrobiną śmietany 30% .
Odpowiedz
4575 dni temu
A te ziemniaki to w kostki, czy jak je podsmażać? I właściwie czemu się to robi, skoro później się to miksuje? Jakiś niedokładny ten przepis.
Odpowiedz
4591 dni temu
wspaniała i jakże prosta zupa-krem. Uwielbiam -i cała moja rodzina, nawet najmłodsi, również :)
Odpowiedz
4619 dni temu
Właśnie zrobiłam :) jest pyszna :) a przede wszystkim prosta :) polecam wszystkim smakoszom czosnku :)
Odpowiedz
4619 dni temu
PYSZNA zupa!!! Zrobiłam dzisiaj na obiad i jestem mega zadowolona. Nie dość że prosta i tania w przygotowaniu to jeszcze bardzo smaczna. POLECAM
Odpowiedz
4630 dni temu
na ile to jest porcji?
Odpowiedz
4736 dni temu
rewelacja:)
Odpowiedz
4754 dni temu
rewelacyjna, dodałam więcej czosnku niż w przepisie, wrzuciłam jeszcze czarny pieprz, lubię ostre potrawy, a grzanki zrobiłam z chleba pokrojonego w kostkę i obsmażonego w oliwie czosnkowej. na jesień super:) i ten rozpuszczający się ser ... mniam
Odpowiedz
4762 dni temu
Bo to jest 1,5 główki czosnku, a nie 1,5 ząbka czosnku!!!!!
Odpowiedz
4769 dni temu
Martaaa- surowe, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy na patelnię, obsmażamy, a następnie gotujemy ok. 30 minut z pozostałymi składnikami, więc wcześniejsze ich podgotowanie nie jest konieczne.
Odpowiedz
3272 dni temu
no to trzeba dokładnie pisać. Ja w całości obsmażałem :( Lubię przepisu się trzymać , a tu taka niedoróbka
4769 dni temu
Można by powiedzieć - zupa -krem, jednak w smaku bardziej ziemniaczana niż czosnkowa. Radzę dodać więcej czosnku, niż to jest podane w przepisie. Obrane ziemniaki pokroiłam na cząstki i razem z ząbkami czosnku wrzuciłam na patelnię, podsmażyłam, potem wszystko przełożyłam do garnka, a po ugotowaniu potraktowałam blenderem.
Odpowiedz
4769 dni temu
ziemniaki należy wcześniej podgotować czy surowe ?
Odpowiedz
4809 dni temu
Jadłam zupe czosnkowa w Słowacji,ale to była woda z oczkami'niby rosol' i pływajace kawałeczki czosnku.Nic specjalnego,a ten przepis SUPER GORACO POLECAM.SMACZNEGO
Odpowiedz
4814 dni temu
Tak samo dodałem więcej czosnku, pycha. I w dodatku bardzo prosty przepis, kiedyś chciałem zrobić taką zupę ale jak zobaczyłem ile trzeba się namęczyć to mi się odechciało, a tu sama prostota i w dodatku jakie smaczne!
Odpowiedz
4816 dni temu
Do ''FEOWE''zupa CZOSNKOWA gdy zapieczesz ziemniaki i czosnek i juz sie zagotuja to blederem zrobisz z tego krem...i micha ziemnikow napewno sie najesz....JEDNO ALE TO DODAŁAM 6 ZABKOW POLSKIEGO CZOSNKU ABY BYŁ BARDZO WYRAZISTY SMAK.Wszystkim zycze SMACZNEGO
Odpowiedz
4818 dni temu
toż to zupa ziemniaczana nie żadna czosnkowa...
Odpowiedz
4819 dni temu
Chyba miało być 1,5 główki czosnku, co?
Odpowiedz
4820 dni temu
Tylko 1,5 ząbka czosnku?
Odpowiedz
4820 dni temu
Damyslam się że ziemniaki do smarzenia kroimy w plasterki Fajnie byłyby filmiki z przygotowania potrawy
Odpowiedz
4822 dni temu
przepyszne...mniam mniam..juz gotowałam
Odpowiedz
4823 dni temu
sprubujemy
Odpowiedz
zobacz wszystkie