
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
KROK 1: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI I CZOSNEK
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy 5 minut, dodając pokrojone ząbki czosnku.
KROK 2: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ
Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.
KROK 3: PODAJEMY ZUPĘ
Zupę podajemy gorącą, posypaną serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła).
Zobacz podobne
przepisy
Zupa z czerwonej papryki
Pomysł na obiad: delikatna kremowa zupa o pysznym, słodkawym smaku papryki oraz niepowtarzalnej, wyrazistej barwie.

Zupa z suszonymi pomidorami i mascarpone
Wśród smaków we włoskim stylu pomidory wiodą prym! W tym przepisie zamknięto je w gęstej kremowej zupie z dodatkiem sera mascarpone.

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Bardzo sycąca, klasyczna węgierska zupa. W tym przepisie wzbogacono ją orzeźwiającym smakiem skórki cytrynowej.

Zupa neapolitańska z serkiem topionym i makaronem
Rozgrzewająca propozycja dla miłośników kremowych zup: łagodny smak serka topionego połączony z chrupiącymi grzankami.

Zobacz przepisy
na lato
- Ciasto marchewkowe
- Makaron z pesto i kurczakiem – przepis
- Makaron z krewetkami w maślanym sosie
- Pancakes z borówkami
- Chłodnik z botwiny
- Chili con carne
- Spaghetti à la carbonara
- Suflet czekoladowy
- Tagliatelle z sosem alfredo
- Krem z dyni
- Zapiekanka ziemniaczana
- Placki z cukinii z pikantnym sosem pomidorowym
- Guacamole
- Pistacjowy sernik baskijski
- Boczniaki po azjatycku
- Sernik na zimno w słoiku
- Ravioli. Przepis z ricottą i parmezanem
- Ryż smażony z warzywami
- Zupa pho z wołowiną
- Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (66)
857 dni temu
Smaczna, delikatna, lepiej nawet bez sera. Dopiero po zblendowaniu wychodzi cały smak.
odpowiedz
1632 dni temu
A te ząbki to w całości, nie sprasowane? 🧐
odpowiedz
1631 dni temu
Gościówo, ząbki oczywiście należy pokroić! :) Jeśli jednak wolisz sprasować, to taka forma jak najbardziej również będzie ok.
1615 dni temu
Jakie to ma znaczenie? Na koniec i tak trzeba wszystko zmiksować
1805 dni temu
Pyszna, prosta i tania zupa. Bardzo polecam!
odpowiedz
1883 dni temu
Jedna z gorszych jak i mdłych zup jakie kiedykwiek jadłem czy też robiłem, zupełnie bez smaku, (nawet po dodaniu większej ilości pieprzu, czy też soli) czosnku w tej "zupie" nie było w ogóle czuć, ani trochę, jedynie co w tej "zupie" było dobre, to grzanki. Nie polecam robić tego dania.
odpowiedz
2613 dni temu
polecam hmmmm najlepsza zupa
odpowiedz
2729 dni temu
Bardzo smaczna, delikatna zupa - krem.
odpowiedz
3083 dni temu
Ludzie no chyba proste ze ziemniaki trzeba pokroić. Trochę oleju w głowie
odpowiedz
3026 dni temu
ale w skórkach czy bez??? :P
2769 dni temu
Ej masła, nie oleju. W przepisie jest masło
3165 dni temu
Czy ziemniaki smażyć w całości czy pokroić w kostkę?
odpowiedz
3126 dni temu
pokroić w kostkę
3328 dni temu
fuuj :( wyszła strasznie kleista i maziasta. Konsystencja ohydna, taki glut. W smaku też bez rewelacji. Do wywalenia...
odpowiedz
3405 dni temu
Smakuje przepysznie, jak doda się po zblendowaniu pokrojony w kosteczkę boczek, podsmażony na patelni :)
odpowiedz
3450 dni temu
Nieco zmodyfikowalam. Baza taka sama plus mala cebula i papryczka chili. Do wody dodalam kostke bulionowa wlasnej roboty. Na koniec serek topiony i lyzke śmietany 18%, troszke imbiru i swiezych zabkow czosnku, zeby podbic aromat. Na talerzu posypałam ociupinke galka muszkatolowa:) Pycha!
odpowiedz
3450 dni temu
Aniu, Twoja modyfikacja zupy brzmi pysznie :)
3575 dni temu
Zupa super wyszła, ja zrobiłam na rosole z kaczki bo mi został z niedzielnego obiadku i pycha rodzinka się zajadała:) oby więcej takich przepisów:) pozdrawiam
odpowiedz
3620 dni temu
Zupa super. Wzbogacilem o swiezy szczypior :-)
odpowiedz
3691 dni temu
Drogi Gościu, używamy surowych ziemniaków, której najpierw podsmażamy, a następnie gotujemy razem z ząbkami czosnku i liściem laurowym. Podczas tego procesu ziemniaki się ugotują :)
odpowiedz
3692 dni temu
przepraszam ,ze glupio zapytam... ziemniaki maja byc ugotowane? czy surowe
odpowiedz
3749 dni temu
Bardzo smaczna zupa. :) Szybka, rozgrzewająca i pożywna.
odpowiedz
3807 dni temu
Bardzo smaczna zupa. Podaję z paluchami z ciasta francuskiego z serem i słodką papryką
odpowiedz
3835 dni temu
Moje córeczki zjadły ze smakiem maczając czerstwy chleb w zupie. Były po sankach na dworze :)
odpowiedz
3886 dni temu
super smaczna zupa
odpowiedz
3917 dni temu
taka sobie w smaku. szału nie robi, mało wyrazista. spodziewalam sie czegos lepszego
odpowiedz
4086 dni temu
Drogi Gościu, jeśli zupa wyszła Ci za gęsta, możesz ją rozrzedzić bulionem.
odpowiedz
4086 dni temu
Witam, robiłam ją dzisiaj i wyszła mi bardzo gęsta.Jak mus.Co dodać aby zachować smak i uzyskać efekt zupy a nie musu?Robiłam identycznie jak w przepisie
odpowiedz
4133 dni temu
A, ser tak jak w przepisie - zupę podajemy posypaną serem :)
odpowiedz
4133 dni temu
a ser? kiedy?
odpowiedz
4176 dni temu
Prosty i pyszny przepis !!! :)
odpowiedz
4248 dni temu
Pychota
odpowiedz
4248 dni temu
m/\rc, kuchnia to miejsce, które sprzyja eksperymentom. Nasze przepisy można traktować jako propozycję i rozwijać je wedle swoich upodobań!
odpowiedz
4249 dni temu
Pomysł na zupę fajny, ale według mnie była by bardzo płaska w smaku więc trochę ją zmodyfikowałem. Dodałem jeszcze pół cebuli, gałkę muszkatołową oraz kolendrę. Samą zupę zrobiłem na bulionie warzywnym i przydziałem świeżą pietruszką. Smacznego!
odpowiedz
4272 dni temu
Aby posmak czosnku był bardziej wyrazisty pod koniec gotowania należy dodać jeszcze kilka startych ząbków.
odpowiedz
4276 dni temu
Robiłam dziś i była strasznie mdła. Musiałam wrzucić sporo sera, czosnku granulowanego i soli.. Czosnku nie czuć, za to ziemniaki...
odpowiedz
4283 dni temu
zupa pyszna tylko trzeba było jeszcze trochę doprawić
odpowiedz
4286 dni temu
Ekstra przepis jak sie nie ma nic w lodowce a chce sie zrobic cos ciekawego. Taka zupka ziemniaczana z posmakiem czosnku, ciekawy smak. My dodalismy na koniec jeszcze cebule i pora tez podduszone na masle i zmiksowane. Mniam!
odpowiedz
4292 dni temu
Zupka jest rewelacyjna! Mega łatwa i mega pyszna. Na pewno będę wracać do tego przepisu!
odpowiedz
4295 dni temu
żeby zupa smakowała czosnkiem trzeba dać czosnek POLSKI, a nie z CHIN!. z chińskim wyjdzie zupa ziemniaczana z lekkim posmakiem czochu
odpowiedz
4322 dni temu
...mnie również za gęsta ...trochę mdła.
odpowiedz
4332 dni temu
Smaczna, tylko wyszła mi bardzo gęsta... może ziemniaki były za duże :)
odpowiedz
4337 dni temu
Prosta i doskonała! Wchodzi do kanonu moich ulubionych potraw.
odpowiedz
4397 dni temu
Niestety zrobiłam te zupę - nie dało się tego zjeść. Całość wylądowała w koszu :( Nie polecam.
odpowiedz
4457 dni temu
Pyszności :) Ja dodałam jeszcze 1 małą cebulę którą podsmażyłam na początku z ziemniakami i czosnkiem na maśle z kroplą oliwy. Na koniec Zagęściłam serkiem topionym i odrobiną śmietany 30% .
odpowiedz
4468 dni temu
A te ziemniaki to w kostki, czy jak je podsmażać? I właściwie czemu się to robi, skoro później się to miksuje? Jakiś niedokładny ten przepis.
odpowiedz
4483 dni temu
wspaniała i jakże prosta zupa-krem. Uwielbiam -i cała moja rodzina, nawet najmłodsi, również :)
odpowiedz
4512 dni temu
Właśnie zrobiłam :) jest pyszna :) a przede wszystkim prosta :) polecam wszystkim smakoszom czosnku :)
odpowiedz
4512 dni temu
PYSZNA zupa!!! Zrobiłam dzisiaj na obiad i jestem mega zadowolona. Nie dość że prosta i tania w przygotowaniu to jeszcze bardzo smaczna. POLECAM
odpowiedz
4522 dni temu
na ile to jest porcji?
odpowiedz
4628 dni temu
rewelacja:)
odpowiedz
4647 dni temu
rewelacyjna, dodałam więcej czosnku niż w przepisie, wrzuciłam jeszcze czarny pieprz, lubię ostre potrawy, a grzanki zrobiłam z chleba pokrojonego w kostkę i obsmażonego w oliwie czosnkowej. na jesień super:) i ten rozpuszczający się ser ... mniam
odpowiedz
4655 dni temu
Bo to jest 1,5 główki czosnku, a nie 1,5 ząbka czosnku!!!!!
odpowiedz
4662 dni temu
Martaaa- surowe, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy na patelnię, obsmażamy, a następnie gotujemy ok. 30 minut z pozostałymi składnikami, więc wcześniejsze ich podgotowanie nie jest konieczne.
odpowiedz
3165 dni temu
no to trzeba dokładnie pisać. Ja w całości obsmażałem :( Lubię przepisu się trzymać , a tu taka niedoróbka
4662 dni temu
Można by powiedzieć - zupa -krem, jednak w smaku bardziej ziemniaczana niż czosnkowa. Radzę dodać więcej czosnku, niż to jest podane w przepisie. Obrane ziemniaki pokroiłam na cząstki i razem z ząbkami czosnku wrzuciłam na patelnię, podsmażyłam, potem wszystko przełożyłam do garnka, a po ugotowaniu potraktowałam blenderem.
odpowiedz
4662 dni temu
ziemniaki należy wcześniej podgotować czy surowe ?
odpowiedz
4702 dni temu
Jadłam zupe czosnkowa w Słowacji,ale to była woda z oczkami'niby rosol' i pływajace kawałeczki czosnku.Nic specjalnego,a ten przepis SUPER GORACO POLECAM.SMACZNEGO
odpowiedz
4706 dni temu
Tak samo dodałem więcej czosnku, pycha. I w dodatku bardzo prosty przepis, kiedyś chciałem zrobić taką zupę ale jak zobaczyłem ile trzeba się namęczyć to mi się odechciało, a tu sama prostota i w dodatku jakie smaczne!
odpowiedz
4708 dni temu
Do ''FEOWE''zupa CZOSNKOWA gdy zapieczesz ziemniaki i czosnek i juz sie zagotuja to blederem zrobisz z tego krem...i micha ziemnikow napewno sie najesz....JEDNO ALE TO DODAŁAM 6 ZABKOW POLSKIEGO CZOSNKU ABY BYŁ BARDZO WYRAZISTY SMAK.Wszystkim zycze SMACZNEGO
odpowiedz
4711 dni temu
toż to zupa ziemniaczana nie żadna czosnkowa...
odpowiedz
4711 dni temu
Chyba miało być 1,5 główki czosnku, co?
odpowiedz
4712 dni temu
Tylko 1,5 ząbka czosnku?
odpowiedz
4713 dni temu
Damyslam się że ziemniaki do smarzenia kroimy w plasterki Fajnie byłyby filmiki z przygotowania potrawy
odpowiedz
4714 dni temu
przepyszne...mniam mniam..juz gotowałam
odpowiedz
4715 dni temu
sprubujemy
odpowiedz
zobacz wszystkie