Zupa czosnkowa
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

KROK 1: PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI I CZOSNEK

Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażamy 5 minut, dodając pokrojone ząbki czosnku.

KROK 2: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ

Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.

KROK 3: PODAJEMY ZUPĘ

Zupę podajemy gorącą, posypaną serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła).

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (66)

Avatar
  • Joanna Joanna
    656 dni temu
    Smaczna, delikatna, lepiej nawet bez sera. Dopiero po zblendowaniu wychodzi cały smak.

    odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    1431 dni temu
    A te ząbki to w całości, nie sprasowane? 🧐

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1430 dni temu
    Gościówo, ząbki oczywiście należy pokroić! :) Jeśli jednak wolisz sprasować, to taka forma jak najbardziej również będzie ok.
  • Gość Gość
    1414 dni temu
    Jakie to ma znaczenie? Na koniec i tak trzeba wszystko zmiksować
  • Gość Gość
    1604 dni temu
    Pyszna, prosta i tania zupa. Bardzo polecam!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1683 dni temu
    Jedna z gorszych jak i mdłych zup jakie kiedykwiek jadłem czy też robiłem, zupełnie bez smaku, (nawet po dodaniu większej ilości pieprzu, czy też soli) czosnku w tej "zupie" nie było w ogóle czuć, ani trochę, jedynie co w tej "zupie" było dobre, to grzanki. Nie polecam robić tego dania.

    odpowiedz

  • Gośćaxxxx Gośćaxxxx
    2412 dni temu
    polecam hmmmm najlepsza zupa

    odpowiedz

  • plum plum
    2528 dni temu
    Bardzo smaczna, delikatna zupa - krem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2882 dni temu
    Ludzie no chyba proste ze ziemniaki trzeba pokroić. Trochę oleju w głowie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2825 dni temu
    ale w skórkach czy bez??? :P
  • Gość Gość
    2568 dni temu
    Ej masła, nie oleju. W przepisie jest masło
  • Gość Gość
    2964 dni temu
    Czy ziemniaki smażyć w całości czy pokroić w kostkę?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2925 dni temu
    pokroić w kostkę
  • Gość Gość
    3127 dni temu
    fuuj :( wyszła strasznie kleista i maziasta. Konsystencja ohydna, taki glut. W smaku też bez rewelacji. Do wywalenia...

    odpowiedz

  • Kredka Kredka
    3204 dni temu
    Smakuje przepysznie, jak doda się po zblendowaniu pokrojony w kosteczkę boczek, podsmażony na patelni :)

    odpowiedz

  • Ania Ania
    3250 dni temu
    Nieco zmodyfikowalam. Baza taka sama plus mala cebula i papryczka chili. Do wody dodalam kostke bulionowa wlasnej roboty. Na koniec serek topiony i lyzke śmietany 18%, troszke imbiru i swiezych zabkow czosnku, zeby podbic aromat. Na talerzu posypałam ociupinke galka muszkatolowa:) Pycha!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3249 dni temu
    Aniu, Twoja modyfikacja zupy brzmi pysznie :)
  • Asia Asia
    3374 dni temu
    Zupa super wyszła, ja zrobiłam na rosole z kaczki bo mi został z niedzielnego obiadku i pycha rodzinka się zajadała:) oby więcej takich przepisów:) pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3419 dni temu
    Zupa super. Wzbogacilem o swiezy szczypior :-)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3491 dni temu
    Drogi Gościu, używamy surowych ziemniaków, której najpierw podsmażamy, a następnie gotujemy razem z ząbkami czosnku i liściem laurowym. Podczas tego procesu ziemniaki się ugotują :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3491 dni temu
    przepraszam ,ze glupio zapytam... ziemniaki maja byc ugotowane? czy surowe

    odpowiedz

  • Cyanna Cyanna
    3548 dni temu
    Bardzo smaczna zupa. :) Szybka, rozgrzewająca i pożywna.

    odpowiedz

  • Ola Ola
    3606 dni temu
    Bardzo smaczna zupa. Podaję z paluchami z ciasta francuskiego z serem i słodką papryką

    odpowiedz

  • Andrzej P. Andrzej P.
    3634 dni temu
    Moje córeczki zjadły ze smakiem maczając czerstwy chleb w zupie. Były po sankach na dworze :)

    odpowiedz

  • natalia natalia
    3685 dni temu
    super smaczna zupa

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3717 dni temu
    taka sobie w smaku. szału nie robi, mało wyrazista. spodziewalam sie czegos lepszego

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3885 dni temu
    Drogi Gościu, jeśli zupa wyszła Ci za gęsta, możesz ją rozrzedzić bulionem.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3886 dni temu
    Witam, robiłam ją dzisiaj i wyszła mi bardzo gęsta.Jak mus.Co dodać aby zachować smak i uzyskać efekt zupy a nie musu?Robiłam identycznie jak w przepisie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3932 dni temu
    A, ser tak jak w przepisie - zupę podajemy posypaną serem :)

    odpowiedz

  • A A
    3933 dni temu
    a ser? kiedy?

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    3975 dni temu
    Prosty i pyszny przepis !!! :)

    odpowiedz

  • Max Max
    4047 dni temu
    Pychota

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4047 dni temu
    m/\rc, kuchnia to miejsce, które sprzyja eksperymentom. Nasze przepisy można traktować jako propozycję i rozwijać je wedle swoich upodobań!

    odpowiedz

  • m/\rc m/\rc
    4048 dni temu
    Pomysł na zupę fajny, ale według mnie była by bardzo płaska w smaku więc trochę ją zmodyfikowałem. Dodałem jeszcze pół cebuli, gałkę muszkatołową oraz kolendrę. Samą zupę zrobiłem na bulionie warzywnym i przydziałem świeżą pietruszką. Smacznego!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4072 dni temu
    Aby posmak czosnku był bardziej wyrazisty pod koniec gotowania należy dodać jeszcze kilka startych ząbków.

    odpowiedz

  • Ewelina Ewelina
    4076 dni temu
    Robiłam dziś i była strasznie mdła. Musiałam wrzucić sporo sera, czosnku granulowanego i soli.. Czosnku nie czuć, za to ziemniaki...

    odpowiedz

  • Kucharka Ola Kucharka Ola
    4083 dni temu
    zupa pyszna tylko trzeba było jeszcze trochę doprawić

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4086 dni temu
    Ekstra przepis jak sie nie ma nic w lodowce a chce sie zrobic cos ciekawego. Taka zupka ziemniaczana z posmakiem czosnku, ciekawy smak. My dodalismy na koniec jeszcze cebule i pora tez podduszone na masle i zmiksowane. Mniam!

    odpowiedz

  • Gościówa Gościówa
    4091 dni temu
    Zupka jest rewelacyjna! Mega łatwa i mega pyszna. Na pewno będę wracać do tego przepisu!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4094 dni temu
    żeby zupa smakowała czosnkiem trzeba dać czosnek POLSKI, a nie z CHIN!. z chińskim wyjdzie zupa ziemniaczana z lekkim posmakiem czochu

    odpowiedz

  • Betka Betka
    4122 dni temu
    ...mnie również za gęsta ...trochę mdła.

    odpowiedz

  • Kasia Kasia
    4131 dni temu
    Smaczna, tylko wyszła mi bardzo gęsta... może ziemniaki były za duże :)

    odpowiedz

  • Anna Godek-Biniasz Anna Godek-Biniasz
    4137 dni temu
    Prosta i doskonała! Wchodzi do kanonu moich ulubionych potraw.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4196 dni temu
    Niestety zrobiłam te zupę - nie dało się tego zjeść. Całość wylądowała w koszu :( Nie polecam.

    odpowiedz

  • Szara Eminencja Szara Eminencja
    4256 dni temu
    Pyszności :) Ja dodałam jeszcze 1 małą cebulę którą podsmażyłam na początku z ziemniakami i czosnkiem na maśle z kroplą oliwy. Na koniec Zagęściłam serkiem topionym i odrobiną śmietany 30% .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4267 dni temu
    A te ziemniaki to w kostki, czy jak je podsmażać? I właściwie czemu się to robi, skoro później się to miksuje? Jakiś niedokładny ten przepis.

    odpowiedz

  • jasminda jasminda
    4283 dni temu
    wspaniała i jakże prosta zupa-krem. Uwielbiam -i cała moja rodzina, nawet najmłodsi, również :)

    odpowiedz

  • Maya Maya
    4311 dni temu
    Właśnie zrobiłam :) jest pyszna :) a przede wszystkim prosta :) polecam wszystkim smakoszom czosnku :)

    odpowiedz

  • jadziazzarogu jadziazzarogu
    4311 dni temu
    PYSZNA zupa!!! Zrobiłam dzisiaj na obiad i jestem mega zadowolona. Nie dość że prosta i tania w przygotowaniu to jeszcze bardzo smaczna. POLECAM

    odpowiedz

  • Marzena Maja Bartel Marzena Maja Bartel
    4322 dni temu
    na ile to jest porcji?

    odpowiedz

  • uz uz
    4428 dni temu
    rewelacja:)

    odpowiedz

  • trysiek trysiek
    4446 dni temu
    rewelacyjna, dodałam więcej czosnku niż w przepisie, wrzuciłam jeszcze czarny pieprz, lubię ostre potrawy, a grzanki zrobiłam z chleba pokrojonego w kostkę i obsmażonego w oliwie czosnkowej. na jesień super:) i ten rozpuszczający się ser ... mniam

    odpowiedz

  • aga aga
    4454 dni temu
    Bo to jest 1,5 główki czosnku, a nie 1,5 ząbka czosnku!!!!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    4461 dni temu
    Martaaa- surowe, pokrojone w kostkę ziemniaki wrzucamy na patelnię, obsmażamy, a następnie gotujemy ok. 30 minut z pozostałymi składnikami, więc wcześniejsze ich podgotowanie nie jest konieczne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2964 dni temu
    no to trzeba dokładnie pisać. Ja w całości obsmażałem :( Lubię przepisu się trzymać , a tu taka niedoróbka
  • sleepyhead sleepyhead
    4461 dni temu
    Można by powiedzieć - zupa -krem, jednak w smaku bardziej ziemniaczana niż czosnkowa. Radzę dodać więcej czosnku, niż to jest podane w przepisie. Obrane ziemniaki pokroiłam na cząstki i razem z ząbkami czosnku wrzuciłam na patelnię, podsmażyłam, potem wszystko przełożyłam do garnka, a po ugotowaniu potraktowałam blenderem.

    odpowiedz

  • martaaa martaaa
    4461 dni temu
    ziemniaki należy wcześniej podgotować czy surowe ?

    odpowiedz

  • iwona iwona
    4501 dni temu
    Jadłam zupe czosnkowa w Słowacji,ale to była woda z oczkami'niby rosol' i pływajace kawałeczki czosnku.Nic specjalnego,a ten przepis SUPER GORACO POLECAM.SMACZNEGO

    odpowiedz

  • Paweł Paweł
    4506 dni temu
    Tak samo dodałem więcej czosnku, pycha. I w dodatku bardzo prosty przepis, kiedyś chciałem zrobić taką zupę ale jak zobaczyłem ile trzeba się namęczyć to mi się odechciało, a tu sama prostota i w dodatku jakie smaczne!

    odpowiedz

  • iwonka iwonka
    4508 dni temu
    Do ''FEOWE''zupa CZOSNKOWA gdy zapieczesz ziemniaki i czosnek i juz sie zagotuja to blederem zrobisz z tego krem...i micha ziemnikow napewno sie najesz....JEDNO ALE TO DODAŁAM 6 ZABKOW POLSKIEGO CZOSNKU ABY BYŁ BARDZO WYRAZISTY SMAK.Wszystkim zycze SMACZNEGO

    odpowiedz

  • feowe feowe
    4511 dni temu
    toż to zupa ziemniaczana nie żadna czosnkowa...

    odpowiedz

  • pbr pbr
    4511 dni temu
    Chyba miało być 1,5 główki czosnku, co?

    odpowiedz

  • Garsija Garsija
    4512 dni temu
    Tylko 1,5 ząbka czosnku?

    odpowiedz

  • zuzka zuzka
    4513 dni temu
    Damyslam się że ziemniaki do smarzenia kroimy w plasterki Fajnie byłyby filmiki z przygotowania potrawy

    odpowiedz

  • Iwona Malinowska Iwona Malinowska
    4514 dni temu
    przepyszne...mniam mniam..juz gotowałam

    odpowiedz

  • kikusia kikusia
    4515 dni temu
    sprubujemy

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!