
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
- tarkę o grubych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Warzywa podsmażamy na tej samej patelni, tak aby lekko zmiękły, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNO-ŚMIATANOWY SOS
Do miski wbijamy jajka i je bełtamy. Następnie dodajemy śmietanę, słodką paprykę oraz resztę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę warzyw, na nich równomiernie rozkładamy mięso i całość przykrywamy drugą połową warzyw. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy sosem jajeczno‑śmietanowym, aby pokrył wszystkie składniki.
KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim zapiekankę. Następnie na wierzchu układamy świeży rozmaryn i całość zapiekamy przez ok. 45 minut, aż ser się delikatnie zarumieni.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ryba po japońsku
- Makówki śląskie
- Kutia
- Burek ze szpinakiem
- Ciasto na pierogi
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Pieczona ryba po grecku
- Boczek pieczony
- Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
- Łazanki
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Domek z piernika
- Klasyczna sałatka grecka
- Śledź w oleju
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
411 dni temu
Dobre. Polecam użyć warzywa z paczki o masie 750g
Odpowiedz