Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- naczynie żaroodporne
- tarkę o grubych oczkach
Sposób przygotowania:
KROK 1: SMAŻYMY MIĘSO
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso. Następnie doprawiamy je solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.
KROK 2: SMAŻYMY WARZYWA
Warzywa podsmażamy na tej samej patelni, tak aby lekko zmiękły, i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY JAJECZNO-ŚMIATANOWY SOS
Do miski wbijamy jajka i je bełtamy. Następnie dodajemy śmietanę, słodką paprykę oraz resztę soli i pieprzu. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę warzyw, na nich równomiernie rozkładamy mięso i całość przykrywamy drugą połową warzyw. Tak przygotowaną zapiekankę zalewamy sosem jajeczno‑śmietanowym, aby pokrył wszystkie składniki.
KROK 5: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Ser mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim zapiekankę. Następnie na wierzchu układamy świeży rozmaryn i całość zapiekamy przez ok. 45 minut, aż ser się delikatnie zarumieni.
Zobacz podobne
przepisy
Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.
Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem
Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.
Zapiekanka z kurczakiem na purée ziemniaczano-kukurydzianym
Kiedy kawałki kurczaka zanurzą się w kremowy purée z ziemniaków i kukurydzy, to wiadomo, że będzie pysznie.
Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
Połączenie ryżu i warzyw sprawdza się zawsze – tym bardziej warto po nie sięgnąć, by przygotować prostą i szybką zapiekankę ryżową. Jest idealna, gdy brakuje Ci pomysłu na obiad. Spróbuj jej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Lasagne z bakłażanem i cukinią
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Idealny biszkopt
- Klasyczna grochówka
- Roladki z tortilli
- Warzywna zapiekanka z serem feta
- Fabada
- Tortille z farszem z mięsa wegańskiego i pomidorów
- Ziemniaki pieczone w piekarniku
- Szakszuka z wołowiną
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- Ratatouille z serem pleśniowym
- Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
- Knedle ze śliwkami w polewie miodowo-migdałowej
- Rustykalna tarta z karmelizowanymi gruszkami
- Serduszka z musem z liczi i malin
- Ciasteczka z nadzieniem figowym
- Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
- Wątróbki drobiowe ze smażonymi truskawkami i morelami z plackami
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Tort makowy z musem z czarnych porzeczek
- Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem
- Karp duszony w kiszonej kapuście
- Wegański shake z arbuza i truskawek
- Sylwestrowe przekąski z awokado
- Sałatka z mango, chili i kawiorem
- Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
14 dni temu
Dobre. Polecam użyć warzywa z paczki o masie 750g
odpowiedz