Zapiekanka ryżowa z warzywami i kurczakiem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°°C
  • tarkę o grubych oczkach
  • naczynie żaroodporne

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY RYŻ

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odsączamy z nadmiaru wody i odstawiamy.

KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA I KURCZAKA

Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, aż cebula się zeszkli. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy, aż kurczak się zarumieni. Dodajemy warzywa na patelnię i dalej smażymy całość, aż będą rumiane. W tym czasie ponownie doprawiamy zawartość patelni solą i pieprzem oraz 1 szczyptą pieprzu ziołowego i 1 łyżką oregano.

KROK 3: SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ

Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, garść startego sera i przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i oregano.

Podsmażone warzywa z kurczakiem przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy ugotowany ryż. Całość zalewamy masą śmietanową. Mieszamy. Na wierzchu układamy warstwę startego sera.

KROK 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści i zarumieni. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę, by składniki się związały. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.

 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Natka Natka
    65 dni temu
    Dzień dobry, ma być 400g ryżu już ugotowanego czy suchego przed ugotowaniem?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    64 dni temu
    W tym przepisie wykorzystujemy suchy ryż, w kroku 1 informujemy, aby go ugotować :)

Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!