Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°°C
- tarkę o grubych oczkach
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odsączamy z nadmiaru wody i odstawiamy.
KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA I KURCZAKA
Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, aż cebula się zeszkli. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy, aż kurczak się zarumieni. Dodajemy warzywa na patelnię i dalej smażymy całość, aż będą rumiane. W tym czasie ponownie doprawiamy zawartość patelni solą i pieprzem oraz 1 szczyptą pieprzu ziołowego i 1 łyżką oregano.
KROK 3: SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, garść startego sera i przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i oregano.
Podsmażone warzywa z kurczakiem przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy ugotowany ryż. Całość zalewamy masą śmietanową. Mieszamy. Na wierzchu układamy warstwę startego sera.
KROK 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści i zarumieni. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę, by składniki się związały. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.
Zapiekanka z kurczakiem i chorizo
Aromatyczne połączenie drobiu, kiełbasy chorizo i warzyw. W towarzystwie lekkiej sałatki smakuje wybornie.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i kapustą
Pomysłów na makaronowe zapiekanki jest wiele! Spróbuj tej z mięsem mielonym, kapustą, natką pietruszki i aromatycznym serem.
Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami w stylu greckim i rozmarynem
Szukasz prostego i szybkiego przepisu na obiad? Połącz warzywa w stylu greckim z mięsem mielonym i stwórz pyszną zapiekankę dla całej rodziny.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Indyk z gruszkowym nadzieniem
- Cynamonowe naleśniki ze śliwkami
- Faworki z karpia
- Zapiekanka z amarantusem i tuńczykiem
- Zapiekanka z grillowaną cukinią
- Sałatka w słoiku na 3 sposoby
- Zapiekana kanapka z boczkiem
- Owsiany placek z rabarbarem
- Deser pascha w 10 minut
- Zapiekanka z bakłażanem, serami i miętą
- Kanapki z grillowanym kurczakiem i warzywami
- Prosta zupa z kaszą gryczaną
- Kurczak z ryżem w sosie słodko-kwaśnym
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis
- Herbata śliwkowo-czekoladowa
- Masło żurawinowo-marcepanowe
- Śląskie pieczonki z kociołka
- Sylwestrowe sakiewki z ciasta francuskiego
- Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
- Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą
- Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy
- Jagnięcina w marynacie musztardowej
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Ciasto marchewkowo-ananasowe
- Grillowane jabłka nadziewane rabarbarem i żurawiną
- Lody waniliowo-malinowo-kokosowe
- Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
- Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
- Banoffee w słoiku
- Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (2)
45 dni temu
Dzień dobry, ma być 400g ryżu już ugotowanego czy suchego przed ugotowaniem?
odpowiedz
44 dni temu
W tym przepisie wykorzystujemy suchy ryż, w kroku 1 informujemy, aby go ugotować :)