Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°°C
- tarkę o grubych oczkach
- naczynie żaroodporne
Sposób przygotowania:
KROK 1: GOTUJEMY RYŻ
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu. Odsączamy z nadmiaru wody i odstawiamy.
KROK 2: PODSMAŻAMY WARZYWA I KURCZAKA
Cebulę i czosnek pokrojone w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni, aż cebula się zeszkli. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy, aż kurczak się zarumieni. Dodajemy warzywa na patelnię i dalej smażymy całość, aż będą rumiane. W tym czasie ponownie doprawiamy zawartość patelni solą i pieprzem oraz 1 szczyptą pieprzu ziołowego i 1 łyżką oregano.
KROK 3: SKŁADAMY ZAPIEKANKĘ
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, garść startego sera i przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy i oregano.
Podsmażone warzywa z kurczakiem przekładamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy ugotowany ryż. Całość zalewamy masą śmietanową. Mieszamy. Na wierzchu układamy warstwę startego sera.
KROK 4: PIECZEMY ZAPIEKANKĘ
Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż ser się rozpuści i zarumieni. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę, by składniki się związały. Z wierzchu dekorujemy natką pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Pierniki
- Piernik świąteczny
- Burek ze szpinakiem
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Guacamole
- Ciasto na pierogi
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba z piekarnika
- Makówki śląskie
- Golonka pieczona po bawarsku
- Śledź w oleju
- Domek z piernika
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Jajka na miękko
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania

Komentarze (4)
132 dni temu
Zapiekanka bardzo dobra
Odpowiedz
391 dni temu
Dzień dobry, ma być 400g ryżu już ugotowanego czy suchego przed ugotowaniem?
Odpowiedz
390 dni temu
W tym przepisie wykorzystujemy suchy ryż, w kroku 1 informujemy, aby go ugotować :)
57 dni temu
Natka , czytaj , nie rób siary -p