Kurczak po indyjsku
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • wok lub głęboką patelnię
  • moździerz

Przygotuj wcześniej:

Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: TRYBUJEMY KURCZAKA

Obcinamy skrzydełka przy torebkach stawowych za pomocą noża do trybowania. Wycinamy udka wzdłuż przy samej torebce stawowej. Następnie końcówkę noża wbijamy w korpus i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Korpus chowamy do lodówki, można go użyć do ugotowania bulionu. Z kawałków mięsa zdejmujemy skórę i pozbywamy się resztek kości i tłuszczu.

Kawałki mięsa kroimy na mniejsze części (nieregularne kawałki) i przekładamy do miski.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR

Cebulę i czosnek dość drobno siekamy i przekładamy do osobnej miski. Następnie ścieramy do niej świeży imbir. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 3: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY

Masło roztapiamy w woku i smażymy na nim cebulę, czosnek i imbir. Jak tylko składniki zaczną pachnieć, dodajemy do nich cynamon, pieprz cayenne, curry i ocet winny. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do podsmażonych przypraw dodajemy śmietankę, przecier pomidorowy i puszkę pomidorów. Całość mieszamy. Następnie rozkruszamy kostkę rosołową i także dodajemy ją do sosu wraz ze szklanką wody. Sos gotujemy przez chwilę, aby się delikatnie zredukował.

KROK 5: GOTUJEMY KAWAŁKI KURCZAKA W SOSIE

Do lekko zredukowanego sosu dodajemy kawałki kurczaka i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.

KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY

Orzechy nerkowca kruszymy w moździerzu. Połowę z nich dodajemy do sosu na patelni i dokładnie mieszamy. Sos przed podaniem doprawiamy solą do smaku.

KROK 7: PODAJEMY DANIE

Ryż i sos z kurczakiem przekładamy na talerze. Następnie każdą porcję oprószamy liśćmi kolendry i rozdrobnionymi orzechami nerkowca.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (54)

Avatar
  • Gość Gość
    520 dni temu
    surowego kurczaka? bo w przepisie nie ma info kiedy i jak go przygotować

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    520 dni temu
    Faktycznie z przepisu umknęły dwa zdania. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, już go poprawiliśmy :)
  • Gość Gość
    2014 dni temu
    Fantastyczny przepis. Używam go od lat i wszyscy uwielbiają to danie

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2123 dni temu
    Wszystko ok tylko kurczak surowy kto to pisał ....

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3203 dni temu
    Wszystko super gdyby nie kamień w sosie masala o który zęby można połamać co za fuszerka skąd kamienie w słoiku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3201 dni temu
    Drogi Gościu, bardzo nam przykro, że spotkała Cię taka sytuacja. Sprawę możesz zgłosić w ramach reklamacji do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm
  • Paulinka Paulinka
    3402 dni temu
    Przepyszne danie!!! Robiliśmy już kilka razy!!!! Wszystkim baaardzo smakuje.

    odpowiedz

  • Sylviaczek Sylviaczek
    3446 dni temu
    Nawet dobre.

    odpowiedz

  • Malg0 Malg0
    3613 dni temu
    Obłędne!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3618 dni temu
    Moniko, mamy nadzieję, że skorzystasz również z innych przepisów z Kuchni Lidla :) Pozdrawiamy!

    odpowiedz

  • monika monika
    3619 dni temu
    Wyszło smacznie, choć dałam mniej cayenne na rzecz pasty curry czerwonej. Dzięki za przepis!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3669 dni temu
    Kurczak bardzo dobry. Jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw można dodać pół łyżeczki pieprzu cayenne zamiast całej. Szybkie przygotowanie, zapach przypraw obłędny. Polecam.

    odpowiedz

  • Marcin Marcin
    3676 dni temu
    Robilem juz indyskiego kurczaka wg tego przepisu z 5 razy, super smak i mozna fajnie 'doprawic' jesli ktos lubie bardziej ostre. Samo przygotowanie tez przyjemne. Zwlaszcza aromaty prazonych przypraw i ziol.

    odpowiedz

  • Lady L Lady L
    3766 dni temu
    Muszę przyznać, że kurczak w przepisowym, pomidorowo-śmietanowo-warzywnym sosie jest obłędny. Potrawa zachwyciła mojego mężczyznę i rodziców. Wszyscy oszaleli ;) Zamiast ryżu dodałam jednak kaszę jaglaną i to nie osobno, a razem z kurczakiem w sosie. Dodatkowo podałam sałatkę z awokado i orzechami, z przepisu: https://kuchnialidla.pl/flamiche-z-porami-i-serem Polecam! :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3900 dni temu
    Ago, rekomendacja najmłodszego smakosza bardzo nas cieszy! Mamy nadzieję, że przepisy Kuchni Lidla dostarczą Wam jeszcze wielu kulinarnych wrażeń

    odpowiedz

  • Aga Aga
    3900 dni temu
    PRZEPYSZNE :) wszystkim domownikom uszy się trzęsły kiedy zajadali, cisza przy stole była znamienna, bo 3-letni synek ciągle mówi przy jedzeniu, a tym razem jedyne co się wydobywało z jego pełnych ust to "mmmmm pycha mamusiu" :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3901 dni temu
    Anka, w linku, który podałaś jest adnotacja, że autorka bloga zmodyfikowała przepis Pascala. Zatem autorem przepisu na pewno jest Pascal :)

    odpowiedz

  • Anka Anka
    3902 dni temu
    ciekawe skąd Pascal bierze pomysły... znalazłam niemal identyczny przepis: http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/04/kurczak-po-indyjsku.html fascynujące

    odpowiedz

  • Malina Malina
    3922 dni temu
    Bardzo smaczne danie. Godne polecenia ;) ja nie dodałam jedynie cynamonu bo o nim zapomniałam ale szczerze jak dla mnie nie ma potrzeby.

    odpowiedz

  • nibbles nibbles
    3957 dni temu
    Bardzo smaczne danie, imbir naprawdę dodaje smaku. Ostre, a zarazem przepyszne danie. Szczerze polecam :)

    odpowiedz

  • Romeo Romeo
    3981 dni temu
    Super przepis!!! smacznie, szybko, prosto!!! Polecam wszystkim

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3983 dni temu
    dziewczęta, a może skusicie się na świat Okrasy? :)

    odpowiedz

  • dziewczęta dziewczęta
    3986 dni temu
    regularnie gotujemy wspólnie przepisy Pascala i wychodzą świetne---> kurczak wyśmienity

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3989 dni temu
    Przepis świetny! Polecam także curry z kurczakiem Jamiego Olivera: http://www.ladyhousewife.pl/azjatyckie-przysmaki/curry-z-kurczakiem-tikka-masala/

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4098 dni temu
    Świetny przepis. Trochę pracochłonne ale efekt przechodzi oczekiwania. Bardzo aromatyczne i rozgrzewające... i jak dla mnie idealnie pikantne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4156 dni temu
    BAAAArdzo dobre :D

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4175 dni temu
    KURCZAK po INDYJSKU i ..... zaczyna się zdjęciem ryżu z pałeczkami !?!?

    odpowiedz

  • Esther Winekeeper Esther Winekeeper
    4182 dni temu
    pycha, ale dodalam do przepisu mleka kokosowego i cukinii w talarki, w przeciwnym wypadku danie zabiloby ostrością

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4196 dni temu
    Fenomenalne!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4270 dni temu
    Doskonały przepis!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4281 dni temu
    a mi to tak średnio smakowało, w domu mi nie chcieli jeść i przez trzy dni musiałam sama kończyć

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4299 dni temu
    PYSZNE POLECAM!!!!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4301 dni temu
    Proste do wykonania danie, a efekt ponad oczekiwania!!! Brawo Pascal! dodam że w mig znikło ze stołu... r.t.

    odpowiedz

  • Alka Alka
    4302 dni temu
    Mnie wyszło super! Uwielbiam przepisy Pascala, chyba każde danie mi wyszło. Najważniejsze , że szybko się robi

    odpowiedz

  • Tomasz Tomasz
    4302 dni temu
    mi to danie nie wyszło. Uważajcie z imbirem, ja mimo przepisu chyba przesadziłem. Życzcie powodzenie z kolejnymi daniami.

    odpowiedz

  • Maja Maja
    4303 dni temu
    świetny przepis! na pewno zrobię znowu. polecam wszystkim

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    4310 dni temu
    Kurczaka po indyjsku robiłam w zeszłym tygodniu, wszystkim smakowało, lubię pikantne dania, fajnie że lidl rozbudował stronę z przepisami:)

    odpowiedz

  • Ewe Ewe
    4311 dni temu
    Doskonala potrwawa - wyprobowalam - palce lizac

    odpowiedz

  • bb bb
    4313 dni temu
    a czy zamiast białego octu winnego może być ocet winny czerwony albo ocet winny balsamiczny? akurat takie posiadam...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4314 dni temu
    przepyszne danie!!!dodałam trochę mniej chili i smakowało rewelacyjnie! na pewno nie długo przygotuję je ponownie.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4314 dni temu
    Danie przepyszne ale jak dla mnie trochę za ostre następnym razem dodam tylko pół łyżeczki chili :P identyczne jak w restauracji indyjskiej :P

    odpowiedz

  • seba seba
    4320 dni temu
    może ktoś wypisać potrzebne składniki ?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4320 dni temu
    Zróbcie cos z z ta " nową " strona , nie da sie drukować .

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    4321 dni temu
    Pyszne robiłam w zeszłym tygodniu a dzis mąż znów sobie zażyczył. Dobrze że carry i pieprz cayenne zmniejszyłam do 1 łyżeczki bo dla mnie i tak bylo pikantne ;-) Polecam!

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    4321 dni temu
    Pyszne robiłam w zeszłym tygodniu a dzis mąż znów sobie zażyczył. Dobrze że carry i pieprz cayenne zmniejszyłam do 1 łyżeczki bo dla mnie i tak bylo pikantne ;-) Polecam!

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    4321 dni temu
    Pyszne robiłam w zeszłym tygodniu a dzis mąż znów sobie zażyczył. Dobrze że carry i pieprz cayenne zmniejszyłam do 1 łyżeczki bo dla mnie i tak bylo pikantne ;-) Polecam!

    odpowiedz

  • Aneta Aneta
    4321 dni temu
    Pyszne robiłam w zeszłym tygodniu a dzis mąż znów sobie zażyczył. Dobrze że carry i pieprz cayenne zmniejszyłam do 1 łyżeczki bo dla mnie i tak bylo pikantne ;-) Polecam!

    odpowiedz

  • aaaaa aaaaa
    4321 dni temu
    Mniam, mniam, uwielbiam takie indyjskie smaczki ;-)

    odpowiedz

  • Moni Moni
    4321 dni temu
    Bardzo dobre danie, lekko pikantne i rozgrzewające, przepis przekazałam dalej i z tego co wiem również koleżankom i ich rodzinom bardzo smakowało.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4321 dni temu
    pycha! polecam!

    odpowiedz

  • Przemek Przemek
    4321 dni temu
    Pascal, dałem żonie więcej ryżu, ale wcale się nie ucieszyła.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4321 dni temu
    pycha, moja rodzinka zajadała z apetytem :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    4321 dni temu
    pycha, moja rodzinka zajadała z apetytem :)

    odpowiedz

  • Bartek Bartek
    4321 dni temu
    Polecam wszystkim, nie tylko znawcą kuchni indyjskiej. Naprawdę smaczne i szybkie w realizacji

    odpowiedz

zobacz wszystkie


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!