Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- tarkę o drobnych oczkach
- wok lub głęboką patelnię
- moździerz
Przygotuj wcześniej:
Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: TRYBUJEMY KURCZAKA
Obcinamy skrzydełka przy torebkach stawowych za pomocą noża do trybowania. Wycinamy udka wzdłuż przy samej torebce stawowej. Następnie końcówkę noża wbijamy w korpus i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Korpus chowamy do lodówki, można go użyć do ugotowania bulionu. Z kawałków mięsa zdejmujemy skórę i pozbywamy się resztek kości i tłuszczu.
Kawałki mięsa kroimy na mniejsze części (nieregularne kawałki) i przekładamy do miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ, CZOSNEK I IMBIR
Cebulę i czosnek dość drobno siekamy i przekładamy do osobnej miski. Następnie ścieramy do niej świeży imbir. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 3: PODSMAŻAMY PRZYPRAWY
Masło roztapiamy w woku i smażymy na nim cebulę, czosnek i imbir. Jak tylko składniki zaczną pachnieć, dodajemy do nich cynamon, pieprz cayenne, curry i ocet winny. Całość dokładnie mieszamy.
KROK 4: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do podsmażonych przypraw dodajemy śmietankę, przecier pomidorowy i puszkę pomidorów. Całość mieszamy. Następnie rozkruszamy kostkę rosołową i także dodajemy ją do sosu wraz ze szklanką wody. Sos gotujemy przez chwilę, aby się delikatnie zredukował.
KROK 5: GOTUJEMY KAWAŁKI KURCZAKA W SOSIE
Do lekko zredukowanego sosu dodajemy kawałki kurczaka i całość gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.
KROK 6: PRZYGOTOWUJEMY ORZECHY
Orzechy nerkowca kruszymy w moździerzu. Połowę z nich dodajemy do sosu na patelni i dokładnie mieszamy. Sos przed podaniem doprawiamy solą do smaku.
KROK 7: PODAJEMY DANIE
Ryż i sos z kurczakiem przekładamy na talerze. Następnie każdą porcję oprószamy liśćmi kolendry i rozdrobnionymi orzechami nerkowca.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.
Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.
Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.
Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny makowiec
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Domek z piernika
- Świąteczne pierniczki
- Zupa grzybowa z makaronem
- Piernik staropolski
- Sernik krakowski
- Ciasto na pierogi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Kompot z suszu z cytryną
- Sałatka gyros
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (54)
520 dni temu
surowego kurczaka? bo w przepisie nie ma info kiedy i jak go przygotować
odpowiedz
520 dni temu
Faktycznie z przepisu umknęły dwa zdania. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, już go poprawiliśmy :)
2014 dni temu
Fantastyczny przepis. Używam go od lat i wszyscy uwielbiają to danie
odpowiedz
2123 dni temu
Wszystko ok tylko kurczak surowy kto to pisał ....
odpowiedz
3203 dni temu
Wszystko super gdyby nie kamień w sosie masala o który zęby można połamać co za fuszerka skąd kamienie w słoiku?
odpowiedz
3201 dni temu
Drogi Gościu, bardzo nam przykro, że spotkała Cię taka sytuacja. Sprawę możesz zgłosić w ramach reklamacji do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm
3402 dni temu
Przepyszne danie!!! Robiliśmy już kilka razy!!!! Wszystkim baaardzo smakuje.
odpowiedz
3446 dni temu
Nawet dobre.
odpowiedz
3613 dni temu
Obłędne!
odpowiedz
3618 dni temu
Moniko, mamy nadzieję, że skorzystasz również z innych przepisów z Kuchni Lidla :) Pozdrawiamy!
odpowiedz
3619 dni temu
Wyszło smacznie, choć dałam mniej cayenne na rzecz pasty curry czerwonej. Dzięki za przepis!
odpowiedz
3669 dni temu
Kurczak bardzo dobry. Jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw można dodać pół łyżeczki pieprzu cayenne zamiast całej. Szybkie przygotowanie, zapach przypraw obłędny. Polecam.
odpowiedz
3676 dni temu
Robilem juz indyskiego kurczaka wg tego przepisu z 5 razy, super smak i mozna fajnie 'doprawic' jesli ktos lubie bardziej ostre. Samo przygotowanie tez przyjemne. Zwlaszcza aromaty prazonych przypraw i ziol.
odpowiedz
3766 dni temu
Muszę przyznać, że kurczak w przepisowym, pomidorowo-śmietanowo-warzywnym sosie jest obłędny. Potrawa zachwyciła mojego mężczyznę i rodziców. Wszyscy oszaleli ;) Zamiast ryżu dodałam jednak kaszę jaglaną i to nie osobno, a razem z kurczakiem w sosie. Dodatkowo podałam sałatkę z awokado i orzechami, z przepisu: https://kuchnialidla.pl/flamiche-z-porami-i-serem Polecam! :)
odpowiedz
3900 dni temu
Ago, rekomendacja najmłodszego smakosza bardzo nas cieszy! Mamy nadzieję, że przepisy Kuchni Lidla dostarczą Wam jeszcze wielu kulinarnych wrażeń
odpowiedz
3900 dni temu
PRZEPYSZNE :) wszystkim domownikom uszy się trzęsły kiedy zajadali, cisza przy stole była znamienna, bo 3-letni synek ciągle mówi przy jedzeniu, a tym razem jedyne co się wydobywało z jego pełnych ust to "mmmmm pycha mamusiu" :)
odpowiedz
3901 dni temu
Anka, w linku, który podałaś jest adnotacja, że autorka bloga zmodyfikowała przepis Pascala. Zatem autorem przepisu na pewno jest Pascal :)
odpowiedz
3902 dni temu
ciekawe skąd Pascal bierze pomysły... znalazłam niemal identyczny przepis: http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/04/kurczak-po-indyjsku.html fascynujące
odpowiedz
3922 dni temu
Bardzo smaczne danie. Godne polecenia ;) ja nie dodałam jedynie cynamonu bo o nim zapomniałam ale szczerze jak dla mnie nie ma potrzeby.
odpowiedz
3957 dni temu
Bardzo smaczne danie, imbir naprawdę dodaje smaku. Ostre, a zarazem przepyszne danie. Szczerze polecam :)
odpowiedz
3981 dni temu
Super przepis!!! smacznie, szybko, prosto!!! Polecam wszystkim
odpowiedz
3983 dni temu
dziewczęta, a może skusicie się na świat Okrasy? :)
odpowiedz
3986 dni temu
regularnie gotujemy wspólnie przepisy Pascala i wychodzą świetne---> kurczak wyśmienity
odpowiedz
3989 dni temu
Przepis świetny! Polecam także curry z kurczakiem Jamiego Olivera: http://www.ladyhousewife.pl/azjatyckie-przysmaki/curry-z-kurczakiem-tikka-masala/
odpowiedz
4098 dni temu
Świetny przepis. Trochę pracochłonne ale efekt przechodzi oczekiwania. Bardzo aromatyczne i rozgrzewające... i jak dla mnie idealnie pikantne.
odpowiedz
4156 dni temu
BAAAArdzo dobre :D
odpowiedz
4175 dni temu
KURCZAK po INDYJSKU i ..... zaczyna się zdjęciem ryżu z pałeczkami !?!?
odpowiedz
4182 dni temu
pycha, ale dodalam do przepisu mleka kokosowego i cukinii w talarki, w przeciwnym wypadku danie zabiloby ostrością
odpowiedz
4196 dni temu
Fenomenalne!
odpowiedz
4270 dni temu
Doskonały przepis!!!
odpowiedz
4281 dni temu
a mi to tak średnio smakowało, w domu mi nie chcieli jeść i przez trzy dni musiałam sama kończyć
odpowiedz
4299 dni temu
PYSZNE POLECAM!!!!
odpowiedz
4301 dni temu
Proste do wykonania danie, a efekt ponad oczekiwania!!! Brawo Pascal! dodam że w mig znikło ze stołu... r.t.
odpowiedz
4302 dni temu
Mnie wyszło super! Uwielbiam przepisy Pascala, chyba każde danie mi wyszło. Najważniejsze , że szybko się robi
odpowiedz
4302 dni temu
mi to danie nie wyszło. Uważajcie z imbirem, ja mimo przepisu chyba przesadziłem. Życzcie powodzenie z kolejnymi daniami.
odpowiedz
4303 dni temu
świetny przepis! na pewno zrobię znowu. polecam wszystkim
odpowiedz
4310 dni temu
Kurczaka po indyjsku robiłam w zeszłym tygodniu, wszystkim smakowało, lubię pikantne dania, fajnie że lidl rozbudował stronę z przepisami:)
odpowiedz
4311 dni temu
Doskonala potrwawa - wyprobowalam - palce lizac
odpowiedz
4313 dni temu
a czy zamiast białego octu winnego może być ocet winny czerwony albo ocet winny balsamiczny? akurat takie posiadam...
odpowiedz
4314 dni temu
przepyszne danie!!!dodałam trochę mniej chili i smakowało rewelacyjnie! na pewno nie długo przygotuję je ponownie.
odpowiedz
4314 dni temu
Danie przepyszne ale jak dla mnie trochę za ostre następnym razem dodam tylko pół łyżeczki chili :P identyczne jak w restauracji indyjskiej :P
odpowiedz
4320 dni temu
może ktoś wypisać potrzebne składniki ?
odpowiedz
4320 dni temu
Zróbcie cos z z ta " nową " strona , nie da sie drukować .
odpowiedz
4321 dni temu
Pyszne robiłam w zeszłym tygodniu a dzis mąż znów sobie zażyczył. Dobrze że carry i pieprz cayenne zmniejszyłam do 1 łyżeczki bo dla mnie i tak bylo pikantne ;-) Polecam!
odpowiedz
4321 dni temu
Pyszne robiłam w zeszłym tygodniu a dzis mąż znów sobie zażyczył. Dobrze że carry i pieprz cayenne zmniejszyłam do 1 łyżeczki bo dla mnie i tak bylo pikantne ;-) Polecam!
odpowiedz
4321 dni temu
Pyszne robiłam w zeszłym tygodniu a dzis mąż znów sobie zażyczył. Dobrze że carry i pieprz cayenne zmniejszyłam do 1 łyżeczki bo dla mnie i tak bylo pikantne ;-) Polecam!
odpowiedz
4321 dni temu
Pyszne robiłam w zeszłym tygodniu a dzis mąż znów sobie zażyczył. Dobrze że carry i pieprz cayenne zmniejszyłam do 1 łyżeczki bo dla mnie i tak bylo pikantne ;-) Polecam!
odpowiedz
4321 dni temu
Mniam, mniam, uwielbiam takie indyjskie smaczki ;-)
odpowiedz
4321 dni temu
Bardzo dobre danie, lekko pikantne i rozgrzewające, przepis przekazałam dalej i z tego co wiem również koleżankom i ich rodzinom bardzo smakowało.
odpowiedz
4321 dni temu
pycha! polecam!
odpowiedz
4321 dni temu
Pascal, dałem żonie więcej ryżu, ale wcale się nie ucieszyła.
odpowiedz
4321 dni temu
pycha, moja rodzinka zajadała z apetytem :)
odpowiedz
4321 dni temu
pycha, moja rodzinka zajadała z apetytem :)
odpowiedz
4321 dni temu
Polecam wszystkim, nie tylko znawcą kuchni indyjskiej. Naprawdę smaczne i szybkie w realizacji
odpowiedz
zobacz wszystkie