
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
Wok lub głęboką patelnię, moździerz
Przygotowanie
Trybujemy kurczaka. Obcinamy skrzydełka przy torebkach stawowych za pomocą noża do trybowania. Następnie wycinamy udka, odkrawamy wzdłuż przy samej torebce stawowej. Następnie końcówkę noża wbijamy w korpus i trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości, piersi kurczaka. Korpus chowamy do lodówki, można go użyć do ugotowania bulionu. Z kawałków mięsa zdejmujemy skórę i pozbywamy się resztek kości i tłuszczu.
Kawałki mięsa kroimy na mniejsze części (nieregularne kawałki). Tak pokrojone mięso przekładamy do miseczki.
1 średnią cebulę kroimy bardzo drobno, następnie siekamy i przekładamy do miski. 4 ząbki czosnku drobno siekamy, wrzucamy do jednej miski z cebulą. Bezpośrednio do miski z cebulą i czosnkiem ścieramy ok. 30 g świeżego imbiru, całość mieszamy. 50 g masła kroimy na mniejsze kawałki, następnie roztapiamy je w woku, lub w głębokiej patelni.
Następnie dodajemy cebulę, czosnek i imbir. Całość mieszamy. Gdy cebula i czosnek się już zeszklą, dodajemy cynamon, pieprz cayenne i curry. Dodajemy 2 łyżki białego octu winnego, ponownie mieszamy.
Następnie dodajemy 100 ml śmietanki, 100 g przecieru pomidorowego i jedną puszkę pomidorów pelati. Całość mieszamy. Dodajemy jedną pokruszoną drobiową kostkę rosołową i 1 szklankę wody. Gotujemy, aż sos się delikatnie zredukuje. Następnie dodajemy kawałki przygotowanego wcześniej kurczaka i podgrzewamy na małym ogniu przez ok. 15 minut, aż mięso się ugotuje.
Ryż gotujemy pod przykryciem wg instrukcji na opakowaniu, od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odcedzamy.
Sos
Sos doprawiamy solą. Pokrojone kawałki kurczaka doprawiamy solą, następnie dodajemy je do sosu na patelni. Gotujemy przez mniej więcej 10-15 minut.
150 g orzechów nerkowca kruszymy w moździerzu, 75 g pokruszonych orzechów wrzucamy na patelnię z sosem.
Jak podawać
Kurczaka wykładamy na talerz, ryż wkładamy do miseczek. Na kurczaka sypiemy pół pęczka posiekanej kolendry i pozostałe 75 g orzechów nerkowca.
Zobacz podobne
przepisy
Kurczak z Chorizo i serem Manchego
Soczysty filet z dodatkami w hiszpańskim stylu. Proste, efektowne, wyraziste i smaczne danie, które ugotuje każdy.

Sałatka z pieczonym kurczakiem
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem
Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!

Komentarze (54)
90 dni temu
surowego kurczaka? bo w przepisie nie ma info kiedy i jak go przygotować
odpowiedz
90 dni temu
Faktycznie z przepisu umknęły dwa zdania. Bardzo dziękujemy za zwrócenie uwagi, już go poprawiliśmy :)
1584 dni temu
Fantastyczny przepis. Używam go od lat i wszyscy uwielbiają to danie
odpowiedz
1694 dni temu
Wszystko ok tylko kurczak surowy kto to pisał ....
odpowiedz
2774 dni temu
Wszystko super gdyby nie kamień w sosie masala o który zęby można połamać co za fuszerka skąd kamienie w słoiku?
odpowiedz
2771 dni temu
Drogi Gościu, bardzo nam przykro, że spotkała Cię taka sytuacja. Sprawę możesz zgłosić w ramach reklamacji do Biura Obsługi Klienta sklepu Lidl. Formularz kontaktowy dostępny jest pod linkiem: https://ssl.lidl.pl/pl/kontakt.htm
2972 dni temu
Przepyszne danie!!! Robiliśmy już kilka razy!!!! Wszystkim baaardzo smakuje.
odpowiedz
3017 dni temu
Nawet dobre.
odpowiedz
3184 dni temu
Obłędne!
odpowiedz
3189 dni temu
Moniko, mamy nadzieję, że skorzystasz również z innych przepisów z Kuchni Lidla :) Pozdrawiamy!
odpowiedz
3189 dni temu
Wyszło smacznie, choć dałam mniej cayenne na rzecz pasty curry czerwonej. Dzięki za przepis!
odpowiedz
3240 dni temu
Kurczak bardzo dobry. Jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw można dodać pół łyżeczki pieprzu cayenne zamiast całej. Szybkie przygotowanie, zapach przypraw obłędny. Polecam.
odpowiedz
3247 dni temu
Robilem juz indyskiego kurczaka wg tego przepisu z 5 razy, super smak i mozna fajnie 'doprawic' jesli ktos lubie bardziej ostre. Samo przygotowanie tez przyjemne. Zwlaszcza aromaty prazonych przypraw i ziol.
odpowiedz
3337 dni temu
Muszę przyznać, że kurczak w przepisowym, pomidorowo-śmietanowo-warzywnym sosie jest obłędny. Potrawa zachwyciła mojego mężczyznę i rodziców. Wszyscy oszaleli ;) Zamiast ryżu dodałam jednak kaszę jaglaną i to nie osobno, a razem z kurczakiem w sosie. Dodatkowo podałam sałatkę z awokado i orzechami, z przepisu: http://kuchnialidla.pl/product/flamiche-z-porami-i-serem Polecam! :)
odpowiedz
3470 dni temu
Ago, rekomendacja najmłodszego smakosza bardzo nas cieszy! Mamy nadzieję, że przepisy Kuchni Lidla dostarczą Wam jeszcze wielu kulinarnych wrażeń
odpowiedz
3470 dni temu
PRZEPYSZNE :) wszystkim domownikom uszy się trzęsły kiedy zajadali, cisza przy stole była znamienna, bo 3-letni synek ciągle mówi przy jedzeniu, a tym razem jedyne co się wydobywało z jego pełnych ust to "mmmmm pycha mamusiu" :)
odpowiedz
3471 dni temu
Anka, w linku, który podałaś jest adnotacja, że autorka bloga zmodyfikowała przepis Pascala. Zatem autorem przepisu na pewno jest Pascal :)
odpowiedz
3472 dni temu
ciekawe skąd Pascal bierze pomysły... znalazłam niemal identyczny przepis: http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/04/kurczak-po-indyjsku.html fascynujące
odpowiedz
3493 dni temu
Bardzo smaczne danie. Godne polecenia ;) ja nie dodałam jedynie cynamonu bo o nim zapomniałam ale szczerze jak dla mnie nie ma potrzeby.
odpowiedz
3528 dni temu
Bardzo smaczne danie, imbir naprawdę dodaje smaku. Ostre, a zarazem przepyszne danie. Szczerze polecam :)
odpowiedz
3552 dni temu
Super przepis!!! smacznie, szybko, prosto!!! Polecam wszystkim
odpowiedz
3553 dni temu
dziewczęta, a może skusicie się na świat Okrasy? :)
odpowiedz
3556 dni temu
regularnie gotujemy wspólnie przepisy Pascala i wychodzą świetne---> kurczak wyśmienity
odpowiedz
3560 dni temu
Przepis świetny! Polecam także curry z kurczakiem Jamiego Olivera: http://www.ladyhousewife.pl/azjatyckie-przysmaki/curry-z-kurczakiem-tikka-masala/
odpowiedz
3669 dni temu
Świetny przepis. Trochę pracochłonne ale efekt przechodzi oczekiwania. Bardzo aromatyczne i rozgrzewające... i jak dla mnie idealnie pikantne.
odpowiedz
3727 dni temu
BAAAArdzo dobre :D
odpowiedz
3745 dni temu
KURCZAK po INDYJSKU i ..... zaczyna się zdjęciem ryżu z pałeczkami !?!?
odpowiedz
3753 dni temu
pycha, ale dodalam do przepisu mleka kokosowego i cukinii w talarki, w przeciwnym wypadku danie zabiloby ostrością
odpowiedz
3767 dni temu
Fenomenalne!
odpowiedz
3840 dni temu
Doskonały przepis!!!
odpowiedz
3852 dni temu
a mi to tak średnio smakowało, w domu mi nie chcieli jeść i przez trzy dni musiałam sama kończyć
odpowiedz
3870 dni temu
PYSZNE POLECAM!!!!
odpowiedz
3872 dni temu
Proste do wykonania danie, a efekt ponad oczekiwania!!! Brawo Pascal! dodam że w mig znikło ze stołu... r.t.
odpowiedz
3872 dni temu
Mnie wyszło super! Uwielbiam przepisy Pascala, chyba każde danie mi wyszło. Najważniejsze , że szybko się robi
odpowiedz
3873 dni temu
mi to danie nie wyszło. Uważajcie z imbirem, ja mimo przepisu chyba przesadziłem. Życzcie powodzenie z kolejnymi daniami.
odpowiedz
3873 dni temu
świetny przepis! na pewno zrobię znowu. polecam wszystkim
odpowiedz
3881 dni temu
Kurczaka po indyjsku robiłam w zeszłym tygodniu, wszystkim smakowało, lubię pikantne dania, fajnie że lidl rozbudował stronę z przepisami:)
odpowiedz
3882 dni temu
Doskonala potrwawa - wyprobowalam - palce lizac
odpowiedz
3883 dni temu
a czy zamiast białego octu winnego może być ocet winny czerwony albo ocet winny balsamiczny? akurat takie posiadam...
odpowiedz
3884 dni temu
przepyszne danie!!!dodałam trochę mniej chili i smakowało rewelacyjnie! na pewno nie długo przygotuję je ponownie.
odpowiedz
3885 dni temu
Danie przepyszne ale jak dla mnie trochę za ostre następnym razem dodam tylko pół łyżeczki chili :P identyczne jak w restauracji indyjskiej :P
odpowiedz
3890 dni temu
może ktoś wypisać potrzebne składniki ?
odpowiedz
3890 dni temu
Zróbcie cos z z ta " nową " strona , nie da sie drukować .
odpowiedz
3891 dni temu
Pyszne robiłam w zeszłym tygodniu a dzis mąż znów sobie zażyczył. Dobrze że carry i pieprz cayenne zmniejszyłam do 1 łyżeczki bo dla mnie i tak bylo pikantne ;-) Polecam!
odpowiedz
3891 dni temu
Pyszne robiłam w zeszłym tygodniu a dzis mąż znów sobie zażyczył. Dobrze że carry i pieprz cayenne zmniejszyłam do 1 łyżeczki bo dla mnie i tak bylo pikantne ;-) Polecam!
odpowiedz
3891 dni temu
Pyszne robiłam w zeszłym tygodniu a dzis mąż znów sobie zażyczył. Dobrze że carry i pieprz cayenne zmniejszyłam do 1 łyżeczki bo dla mnie i tak bylo pikantne ;-) Polecam!
odpowiedz
3891 dni temu
Pyszne robiłam w zeszłym tygodniu a dzis mąż znów sobie zażyczył. Dobrze że carry i pieprz cayenne zmniejszyłam do 1 łyżeczki bo dla mnie i tak bylo pikantne ;-) Polecam!
odpowiedz
3891 dni temu
Mniam, mniam, uwielbiam takie indyjskie smaczki ;-)
odpowiedz
3891 dni temu
Bardzo dobre danie, lekko pikantne i rozgrzewające, przepis przekazałam dalej i z tego co wiem również koleżankom i ich rodzinom bardzo smakowało.
odpowiedz
3891 dni temu
pycha! polecam!
odpowiedz
3892 dni temu
Pascal, dałem żonie więcej ryżu, ale wcale się nie ucieszyła.
odpowiedz
3892 dni temu
pycha, moja rodzinka zajadała z apetytem :)
odpowiedz
3892 dni temu
pycha, moja rodzinka zajadała z apetytem :)
odpowiedz
3892 dni temu
Polecam wszystkim, nie tylko znawcą kuchni indyjskiej. Naprawdę smaczne i szybkie w realizacji
odpowiedz
zobacz wszystkie