Flamiche z porami i serem
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • formę do tarty z wyjmowanym dnem
  • papier do pieczenia
  • surową fasolę, groch lub ciecierzycę do obciążenia ciasta
  • rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)

Ciasto kruche

Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut – 3 godziny (najlepiej na całą noc).

Foremkę do tarty smarujemy masłem. Blat posypujemy mąką i wałkujemy ciasto. Ciasto wkładamy do foremki, za pomocą wałka usuwamy nadmiar ciasta, nakłuwamy widelcem, na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy surową fasolę (żeby obciążyć ciasto), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20-25 minut.

Farsz

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła, wrzucamy 3 pory pokrojone na drobno i solimy. Smażymy.

Osobno do miski wbijamy 2 jaja i je roztrzepujemy, cały czas mieszając, dodajemy śmietanę. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, świeżo mieloną sól i pieprz, wciąż mieszamy.

Ser kroimy w plastry. Podsmażony por doprawiamy pieprzem, następnie przekładamy do miski i mieszając, zalewamy jajkami ze śmietaną.

Ciasto wyjmujemy z piekarnika, na wierzch ciasta wykładamy ser, na ser sos z porami, rozkładamy na całej powierzchni ciasta. Piekarnik nastawiamy na 210°C i wkładamy flamiche na 25 minut (po 15 minutach wyjmujemy tartę i wykładamy pozostałą część sera na wierzch i wkładamy jeszcze na 10 minut). Flamiche wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z sałatką.

Sałatka

Z pomarańczy wycinamy segmenty, by pozostał sam miąższ (usuwamy białą błonę). Salami kroimy na cienkie plastry, następnie plastry na pół. Orzechy miażdżymy w moździerzu. Segmenty pomarańczy, pokrojone salami, roszponkę, orzechy i pokrojone awokado rozdzielamy na 4 części i wkładamy do miseczek. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek i octu balsamicznego. Posypujemy solą Deluxe.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (20)

Avatar
  • Gość Gość
    863 dni temu
    Tarta super, choć trochę ciężka. Można użyć 1 serka, tylko cieniej pokroić. Generalnie inny camembert (delikatniejszy) lub każdy inny z pomaranczową skorką też będzie dobry (jeszcze mocniejszy).

    odpowiedz

  • Lady L Lady L
    1531 dni temu
    Z przepisu zrobiłam jedynie sałatkę, ponieważ w lokalnych sklepach nie mogłam dostać serów, proponowanych do flamiche. Wyszła naprawdę pyszna :) Smakowicie dobrane smaki. Ocet balsamiczny idealnie łączy wszystkie składniki.

    odpowiedz

  • Dorota Dorota
    1777 dni temu
    Pyszne danie, szkoda,że nie ma go w książce, którą dziś odebrałam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1787 dni temu
    Zrobiłam dzisiaj i jestem zachwycona!:) Coś przepysznego! Już nigdy więcej nie będę leniuchem i nie kupię gotowego ciasta francuskiego, tylko wysilę się i zrobię kruchy spód:) Jedynie zmieniłam ilość sera - jedno opakowanie było wystarczające, a i tak ser był wszędzie:)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1799 dni temu
    Iwonn, świetnie, że przystosowujesz przepisy do swoich smaków. Dodawanie innych serów, kombinowanie ze składnikami jest jak najbardziej prawidłowe :)

    odpowiedz

  • Iwonn Iwonn
    1800 dni temu
    Piekłam już trzy razy, pychotka, ale wczoraj zamiast tego sera Fromage użyłam na spód Edamskiego z Lidla a na wierzch Kolumba z Lidla, bo taki ser uwielbiam, nie wiem, może to świętokradztwo, że go w ten sposób użyłam lecz mnie i gościom baardzo smakowało:) wszystkich bardzo pozdrawiam

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1837 dni temu
    pyszne flamiche:-)

    odpowiedz

  • DivineWrath DivineWrath
    1845 dni temu
    Mój żółądek niestety pora nie toleruje, więc zamienię na cebulę.

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1845 dni temu
    Tarta wyszła pyszna a farsz porowo -serowy rewelacyjny,jaszcze nie raz przygotyję tą tartę .

    odpowiedz

  • Gość gościówa ;D Gość gościówa ;D
    1846 dni temu
    Pascal, Twój przepis o niebo lepszy! Widać, że to Twoje klimaty ;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1846 dni temu
    Marta, jak wymyślisz do jakich jeszcze dań świetnie pasuje, koniecznie podziel się z nami przepisem! :)

    odpowiedz

  • Marta Marta
    1847 dni temu
    Ser francuski,wędzony jest przepyszny ,właśnie go podjadam a jutro upiekę ta pyszną tartę .

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1847 dni temu
    Nie zauważyłam żadnego zacinania nowych filmików a oglądam w najwyższej jakości- i na kablu i wi-fi idą idealnie, sprawdź swoje połączenie :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1848 dni temu
    Co sie stało z jakością filmów? Oglądam je od poczatku, ale teraz to jest meczarnia. Filmy zatrzymuja się, nawet przy niskiej jakości (mam połaczenie 6mb/sek). Zróbcie (Lidl) coś z tym bo tracicie na atrakcyjnosci!

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    1848 dni temu
    Pyszne danie, fajnie że będzie tydzień francuski i tyle różnych serów, jutro na zakupy :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1848 dni temu
    świetny pomysł z tym tygodniem francuskim :) a Pascal mógłby nagrać jakiś filmik w całości po francusku uważam, że fajnie by było posłuchać przepisu w tym języku. Ten przepis to chyba mój ulubiony.

    odpowiedz

  • Goś Goś
    1848 dni temu
    ile mozna narzekac na jakosc filmow - nie podoba sie - nie ogladaj, to nie ma byc dzielo sztuki filmowej tylko zwykly filmik instruktazowy

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1848 dni temu
    kolejne danie do zrobienia:) must have i już;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1848 dni temu
    Dlaczego filmy z przepisami znacznie pogorszyły swoją jakość? Aktualnie najlepsza jakość to 576p to można oglądać na komórce ale nie na monitorze albo tym bardziej dużym TV.

    odpowiedz

  • ProKRól king ProKRól king
    1849 dni temu
    Fuuuuujjjjj to danisko nie smakchuje moim rycerzą panie Paskalu

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram