Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Przygotowanie
Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy.
Ciasto tniemy na 12 kwadratów. W każdym kwadracie, za pomocą tępej strony noża, rysujemy, lekko wciskając ostrze w ciasto, mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi. Kwadraty ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Roztrzepanym w miseczce jajkiem, za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat. Wierzch posypujemy startym serem grana padano.
Każdy kawałek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjmujemy je i studzimy.
W tym czasie pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy. Po 10 minutach odlewamy puszczony przez pomidory sok.
Ser mozzarella ścieramy na tarce. Posypujemy nim każdy kwadrat ciasta. Na wierzchu układamy plasterki pomidora.
Ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę. Bazylię bardzo drobno siekamy. Oba składniki mieszamy z oliwą z oliwek i smarujemy nią wierzch pomidorów.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.
Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!
Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!
Tarta z kurkami
Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.
Jak zrobić ciastka z ciasta francuskiego? Inspiracji jest mnóstwo!
Ciasteczka z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na małe co nieco do kawy, niewielką przekąskę w pracy czy szkole, deser, lunch, drugie śniadanie, lekką kolację. Małe ciasteczka francuskie idealnie nadają się do podania gościom. Ciasta z ciasta francuskiego to hit podczas urodzin czy imienin – zwłaszcza, że są tak proste do przygotowania. A o przekąskach, takich jak paszteciki, już nawet nie wspomnimy. Tak różnorodne jest właśnie ciasto francuskie. Ciastka możesz przecież przygotować na słodko i słono, z mnóstwem dodatków lub tylko tym, co akurat zalega Ci w lodówce.
Ciastka z francuskiego ciasta inspirują do gotowania, bo łatwo je zrobić, ale też łatwo z nimi eksperymentować. Tu zobaczyć możesz przepis na ciastka z ciasta francuskiego z pomidorami i mozzarellą – coś w sam raz na szybką słoną przekąskę. Jednak na stronie Kuchni Lidla znajdziesz mnóstwo pomysłów, które zachwycą Cię i zadziwią. Na przykład nadziewane marchewki z ciasta francuskiego Kingi, czy też sylwestrowe przekąski w wykonaniu Karola. Pozostaje jeszcze jedna kwestia. Jak zrobić ciastka z ciasta francuskiego? Łatwo i szybko, bo to ciasto jest wręcz stworzone do tego, by robić za jego pomocą banalnie proste przekąski. A na potwierdzenie naszych słów, mamy dla Ciebie przepis na ciasteczka z ciasta francuskiego, które przygotujesz w pół godziny.
Ciasto francuskie: ciastka, ciasteczka, czyli wszystko to, co kochamy zajadać!
Przepisy na ciastka z ciasta francuskiego mogą okazać się idealne dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Są proste, nie zajmują zbyt wiele czasu i – co istotne – ciasto możesz kupić w każdym Lidlu. Oczywiście zrobienie go samemu też jest świetnym pomysłem, choć znacząco wydłuża czas gotowania. Jeśli wolisz oszczędzić czas i zrobić szybkie ciastka na cieście francuskim, zobacz naszą inspirację. I pamiętaj, że pomysły na ciastka z ciasta francuskiego nie kończą się chyba nigdy. Eksperymentuj i szukaj swoich smaków.
Do tego przepisu potrzebujesz niewiele, bo zaledwie dwóch sztuk mozzarelli, dwa pomidory, trochę czosnku, bazylii, jednego jajka i startego sera grana padano. I oczywiście ciasta! Pokrój arkusz na kwadraty, a w każdym z nich narysuj mniejszy kwadrat około centymetr od krawędzi. Możesz użyć do tego tępej strony noża. Nakłuj widelcem, posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp serem grana padano. Tak przygotowane ciasto wstaw na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. W tym czasie pokrój pomidory w plasterki, a mozzarellę zetrzyj na tarce. Z pomidorów odlej sok, by ciasto nie zmiękło. Przygotuj również pesto z posiekanej bazylii, czosnku przepuszczonego przez praskę i oliwy. Kwadraciki posyp mozzarellą i połóż pomidory oraz bazylię z czosnkiem. Wstaw do piekarnika na 10-15 minut. Gdy zobaczysz, że brzegi są już brązowe i wyglądają na chrupiące, możesz wyciągnąć swoje ciasteczka na cieście francuskim. Będą przepyszne!
Co na imprezę z ciasta francuskiego? Przepisów jest mnóstwo!
Małe ciasteczka z ciasta francuskiego to doskonały pomysł nie tylko na lunch, ale i na przekąskę podczas imprezy. I nie chodzi tylko o słynne parówki w cieście, które robią furorę podczas wielu polskich sylwestrowych zabaw. Pomysł na ciastka z ciasta francuskiego może być wykwintny – jak polędwiczki wieprzowe w cieście francuskim z szynką parmeńską i tapenadą. To jednak bardziej danie obiadowe, prawda? Szybkie ciastka z ciasta francuskiego idealne na imprezę powinny być proste, łatwe do przygotowania i najlepiej mieszczące się w dłoni. Jak owocowe koszyczki Pawła lub tarty z groszkiem. Najprostsze ciastka z ciasta francuskiego znajdziesz chyba jednak wśród przepisów Karola na sylwestrowe przekąski. Jest ekspresowo i pysznie! Niejeden przepis na ciasteczka francuskie zawróci w głowie Twoim gościom podczas imprezy. Wybieraj spośród wielu pomysłów, które znajdziesz na KuchniaLidla.pl.
Ciasto francuskie to rozwojowy produkt. Idealny dla doświadczonych kucharzy i amatorów, którzy dopiero uczą się gotować. Na przyjęcia i obiady, przekąski i lunche. Możesz z nim eksperymentować, a o to właśnie chodzi w kuchni. Koniecznie sprawdź nasze pozostałe przepisy i działaj!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Ciasto na pierogi
- Błyskawiczne pierniczki
- Wegańska ryba po grecku
- Sałatka gyros
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Wigilijny makowiec
- Pieczona ryba po grecku
- Kutia
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto marchewkowe
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Zupa grzybowa z makaronem
- Pierniki
- Golonka pieczona po bawarsku
- Piernik staropolski
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (23)
1625 dni temu
sympatyczne :-) na kolację ja zrobiłam a'la pizza, po całości, na okrągłym :-) wylizano talerze :-)
odpowiedz
3253 dni temu
dobry przepis, aczkolwiek trochę stary
odpowiedz
3453 dni temu
Na taki pomysł wpadłam już cztery lata temu :)
odpowiedz
3453 dni temu
Mrufka, wystarczy dobrze osączyć mozzarellę :)
odpowiedz
3453 dni temu
a jak zrobić żeby mozzarella nie puścila zbyt duzo wody i nie rozmoczyła ciasta? kiedys tak mi się zdarzyło jak robiłam Quiche :(
odpowiedz
3582 dni temu
Bardzo dobre. Ja dodałam do nich jeszcze pikantne kabanosy, salami i ser feta.
odpowiedz
3596 dni temu
Potwierdzam - pyszna przekąska. Goście zachwyceni smakiem i wyglądem
odpowiedz
3609 dni temu
wypróbowaliśmy z mężem, pyszne!
odpowiedz
3634 dni temu
Super pizzerinki na Sylwestra :)
odpowiedz
3671 dni temu
Mmm przepyszne :)
odpowiedz
3842 dni temu
Dodałam szynkę szwarcwaldzką i troszkę ożywiła smak :) Przepyszne.
odpowiedz
3917 dni temu
super danie...z szynką jeszcze lepsze
odpowiedz
3921 dni temu
Aleksandro, by ciasto nie wyrastało zbyt wysoko, należy je wcześniej lekko rozwałkować oraz dokładnie posmarować jajkiem. Należy jednak pamiętać, że ciasto francuskie ma tendencję do wyrastania - dzięki temu staje się delikatne i chrupiące :)
odpowiedz
3921 dni temu
Przyznam szczerze, że nie wyszło mi takie estetyczne jak na zdjęciach... ciasto bardzo wyrosło do góry, pomimo nakłuwania. Jeżeli chodzi o smak to bardzo dobre, naprawdę, ale następnym razem dodam plastry wędliny (szynki szwarcwaldzkiej, może) i czarne oliwki. Proszę jedynie o jakąś radę na to by ciasto nie szło tak do góry. Pozdrawiam Kuchnię Lidla :)
odpowiedz
3979 dni temu
Pycha! Dodałem jeszcze ser solankowy (tzw. bałkański albo inny do sałatek).
odpowiedz
4021 dni temu
Jeśli lubicie ciasto francuskie, poznajcie jego słodką wersję: https://kuchnialidla.pl/Tartaletka-z-jablkami
odpowiedz
4021 dni temu
Przepyszne!!!
odpowiedz
4024 dni temu
Pyszne ♡
odpowiedz
4025 dni temu
Rewelacja ja dodałam jeszcze papryczki ostre :):):)palce lizać
odpowiedz
4048 dni temu
szału nie ma
odpowiedz
4077 dni temu
bardzo dobre ciasteczka, zrobiłam na śniadanie rodzince, wszyscy się zajadali;)
odpowiedz
4114 dni temu
Wygląda wyśmienicie. Jutro robię na śniadanie.
odpowiedz
4120 dni temu
Przepyszne,właśnie zjadamy :)
odpowiedz
zobacz wszystkie