Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Przygotowanie

Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy.

Ciasto tniemy na 12 kwadratów. W każdym kwadracie, za pomocą tępej strony noża, rysujemy, lekko wciskając ostrze w ciasto, mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi. Kwadraty ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

Roztrzepanym w miseczce jajkiem, za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat. Wierzch posypujemy startym serem grana padano.

Każdy kawałek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjmujemy je i studzimy.

W tym czasie pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy. Po 10 minutach odlewamy puszczony przez pomidory sok.

Ser mozzarella ścieramy na tarce. Posypujemy nim każdy kwadrat ciasta. Na wierzchu układamy plasterki pomidora.

Ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę. Bazylię bardzo drobno siekamy. Oba składniki mieszamy z oliwą z oliwek i smarujemy nią wierzch pomidorów.

Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (22)

Avatar
  • Hans Hans
    889 dni temu
    dobry przepis, aczkolwiek trochę stary

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    1089 dni temu
    Na taki pomysł wpadłam już cztery lata temu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1089 dni temu
    Mrufka, wystarczy dobrze osączyć mozzarellę :)

    odpowiedz

  • Mrufka Mrufka
    1089 dni temu
    a jak zrobić żeby mozzarella nie puścila zbyt duzo wody i nie rozmoczyła ciasta? kiedys tak mi się zdarzyło jak robiłam Quiche :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1218 dni temu
    Bardzo dobre. Ja dodałam do nich jeszcze pikantne kabanosy, salami i ser feta.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    1233 dni temu
    Potwierdzam - pyszna przekąska. Goście zachwyceni smakiem i wyglądem

    odpowiedz

  • Ania Ania
    1246 dni temu
    wypróbowaliśmy z mężem, pyszne!

    odpowiedz

  • eS eS
    1270 dni temu
    Super pizzerinki na Sylwestra :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1308 dni temu
    Mmm przepyszne :)

    odpowiedz

  • nikssas nikssas
    1479 dni temu
    Dodałam szynkę szwarcwaldzką i troszkę ożywiła smak :) Przepyszne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1554 dni temu
    super danie...z szynką jeszcze lepsze

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1557 dni temu
    Aleksandro, by ciasto nie wyrastało zbyt wysoko, należy je wcześniej lekko rozwałkować oraz dokładnie posmarować jajkiem. Należy jednak pamiętać, że ciasto francuskie ma tendencję do wyrastania - dzięki temu staje się delikatne i chrupiące :)

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    1558 dni temu
    Przyznam szczerze, że nie wyszło mi takie estetyczne jak na zdjęciach... ciasto bardzo wyrosło do góry, pomimo nakłuwania. Jeżeli chodzi o smak to bardzo dobre, naprawdę, ale następnym razem dodam plastry wędliny (szynki szwarcwaldzkiej, może) i czarne oliwki. Proszę jedynie o jakąś radę na to by ciasto nie szło tak do góry. Pozdrawiam Kuchnię Lidla :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1615 dni temu
    Pycha! Dodałem jeszcze ser solankowy (tzw. bałkański albo inny do sałatek).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1657 dni temu
    Jeśli lubicie ciasto francuskie, poznajcie jego słodką wersję: https://kuchnialidla.pl/product/Tartaletka-z-jablkami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1657 dni temu
    Przepyszne!!!

    odpowiedz

  • MamaKarola MamaKarola
    1660 dni temu
    Pyszne ♡

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    1661 dni temu
    Rewelacja ja dodałam jeszcze papryczki ostre :):):)palce lizać

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1684 dni temu
    szału nie ma

    odpowiedz

  • deedee1987 deedee1987
    1713 dni temu
    bardzo dobre ciasteczka, zrobiłam na śniadanie rodzince, wszyscy się zajadali;)

    odpowiedz

  • lukas lukas
    1750 dni temu
    Wygląda wyśmienicie. Jutro robię na śniadanie.

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    1757 dni temu
    Przepyszne,właśnie zjadamy :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram