Francuskie ciastka z pomidorami i mozzarellą
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Przygotowanie

Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy.

Ciasto tniemy na 12 kwadratów. W każdym kwadracie, za pomocą tępej strony noża, rysujemy, lekko wciskając ostrze w ciasto, mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi. Kwadraty ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

Roztrzepanym w miseczce jajkiem, za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat. Wierzch posypujemy startym serem grana padano.

Każdy kawałek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjmujemy je i studzimy.

W tym czasie pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy. Po 10 minutach odlewamy puszczony przez pomidory sok.

Ser mozzarella ścieramy na tarce. Posypujemy nim każdy kwadrat ciasta. Na wierzchu układamy plasterki pomidora.

Ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę. Bazylię bardzo drobno siekamy. Oba składniki mieszamy z oliwą z oliwek i smarujemy nią wierzch pomidorów.

Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (23)

Avatar
  • Gość Gość
    83 dni temu
    sympatyczne :-) na kolację ja zrobiłam a'la pizza, po całości, na okrągłym :-) wylizano talerze :-)

    odpowiedz

  • Hans Hans
    1711 dni temu
    dobry przepis, aczkolwiek trochę stary

    odpowiedz

  • Ewa Ewa
    1911 dni temu
    Na taki pomysł wpadłam już cztery lata temu :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1911 dni temu
    Mrufka, wystarczy dobrze osączyć mozzarellę :)

    odpowiedz

  • Mrufka Mrufka
    1911 dni temu
    a jak zrobić żeby mozzarella nie puścila zbyt duzo wody i nie rozmoczyła ciasta? kiedys tak mi się zdarzyło jak robiłam Quiche :(

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2040 dni temu
    Bardzo dobre. Ja dodałam do nich jeszcze pikantne kabanosy, salami i ser feta.

    odpowiedz

  • Natalia Natalia
    2054 dni temu
    Potwierdzam - pyszna przekąska. Goście zachwyceni smakiem i wyglądem

    odpowiedz

  • Ania Ania
    2067 dni temu
    wypróbowaliśmy z mężem, pyszne!

    odpowiedz

  • eS eS
    2092 dni temu
    Super pizzerinki na Sylwestra :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2129 dni temu
    Mmm przepyszne :)

    odpowiedz

  • nikssas nikssas
    2301 dni temu
    Dodałam szynkę szwarcwaldzką i troszkę ożywiła smak :) Przepyszne.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2376 dni temu
    super danie...z szynką jeszcze lepsze

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2379 dni temu
    Aleksandro, by ciasto nie wyrastało zbyt wysoko, należy je wcześniej lekko rozwałkować oraz dokładnie posmarować jajkiem. Należy jednak pamiętać, że ciasto francuskie ma tendencję do wyrastania - dzięki temu staje się delikatne i chrupiące :)

    odpowiedz

  • Aleksandra Janus-Holka Aleksandra Janus-Holka
    2379 dni temu
    Przyznam szczerze, że nie wyszło mi takie estetyczne jak na zdjęciach... ciasto bardzo wyrosło do góry, pomimo nakłuwania. Jeżeli chodzi o smak to bardzo dobre, naprawdę, ale następnym razem dodam plastry wędliny (szynki szwarcwaldzkiej, może) i czarne oliwki. Proszę jedynie o jakąś radę na to by ciasto nie szło tak do góry. Pozdrawiam Kuchnię Lidla :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2437 dni temu
    Pycha! Dodałem jeszcze ser solankowy (tzw. bałkański albo inny do sałatek).

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2479 dni temu
    Jeśli lubicie ciasto francuskie, poznajcie jego słodką wersję: https://kuchnialidla.pl/product/Tartaletka-z-jablkami

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2479 dni temu
    Przepyszne!!!

    odpowiedz

  • MamaKarola MamaKarola
    2482 dni temu
    Pyszne ♡

    odpowiedz

  • Paulina Paulina
    2483 dni temu
    Rewelacja ja dodałam jeszcze papryczki ostre :):):)palce lizać

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2506 dni temu
    szału nie ma

    odpowiedz

  • deedee1987 deedee1987
    2535 dni temu
    bardzo dobre ciasteczka, zrobiłam na śniadanie rodzince, wszyscy się zajadali;)

    odpowiedz

  • lukas lukas
    2572 dni temu
    Wygląda wyśmienicie. Jutro robię na śniadanie.

    odpowiedz

  • Edyta Edyta
    2578 dni temu
    Przepyszne,właśnie zjadamy :)

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram