
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
Przygotowanie
Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy na oprószonym mąką blacie i lekko rozwałkowujemy.
Ciasto tniemy na 12 kwadratów. W każdym kwadracie, za pomocą tępej strony noża, rysujemy, lekko wciskając ostrze w ciasto, mniejszy kwadrat, około 1 cm od krawędzi. Kwadraty ciasta układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
Roztrzepanym w miseczce jajkiem, za pomocą pędzelka, smarujemy każdy kwadrat. Wierzch posypujemy startym serem grana padano.
Każdy kawałek ciasta nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. Wyjmujemy je i studzimy.
W tym czasie pomidory kroimy na plasterki, solimy i odstawiamy. Po 10 minutach odlewamy puszczony przez pomidory sok.
Ser mozzarella ścieramy na tarce. Posypujemy nim każdy kwadrat ciasta. Na wierzchu układamy plasterki pomidora.
Ząbek czosnku przepuszczamy przez praskę. Bazylię bardzo drobno siekamy. Oba składniki mieszamy z oliwą z oliwek i smarujemy nią wierzch pomidorów.
Wstawiamy ponownie do piekarnika i zapiekamy około 10-15 minut, aż brzegi ciasta nabiorą jasno-brązowego koloru.
Zobacz podobne
przepisy
Tarta z kurkami
Świeże kurki na kruchym cieście zapieczone z kremową masą. Francuski przysmak, który może zagościć na Twoim stole.

Owocowe koszyczki z ciasta francuskiego
Chrupiące koszyczki wypełnione soczystymi owocami to pyszny deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut! Spróbuj!

Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!

Bruschetty z mozzarellą
Chrupiące grzanki z wiejskiego chleba z pysznymi dodatkami. Ta tradycyjna przystawka w stylu włoskim sprawdzi się na każdym stole.

Komentarze (23)
688 dni temu
sympatyczne :-) na kolację ja zrobiłam a'la pizza, po całości, na okrągłym :-) wylizano talerze :-)
odpowiedz
2316 dni temu
dobry przepis, aczkolwiek trochę stary
odpowiedz
2515 dni temu
Na taki pomysł wpadłam już cztery lata temu :)
odpowiedz
2515 dni temu
Mrufka, wystarczy dobrze osączyć mozzarellę :)
odpowiedz
2515 dni temu
a jak zrobić żeby mozzarella nie puścila zbyt duzo wody i nie rozmoczyła ciasta? kiedys tak mi się zdarzyło jak robiłam Quiche :(
odpowiedz
2645 dni temu
Bardzo dobre. Ja dodałam do nich jeszcze pikantne kabanosy, salami i ser feta.
odpowiedz
2659 dni temu
Potwierdzam - pyszna przekąska. Goście zachwyceni smakiem i wyglądem
odpowiedz
2672 dni temu
wypróbowaliśmy z mężem, pyszne!
odpowiedz
2697 dni temu
Super pizzerinki na Sylwestra :)
odpowiedz
2734 dni temu
Mmm przepyszne :)
odpowiedz
2905 dni temu
Dodałam szynkę szwarcwaldzką i troszkę ożywiła smak :) Przepyszne.
odpowiedz
2980 dni temu
super danie...z szynką jeszcze lepsze
odpowiedz
2983 dni temu
Aleksandro, by ciasto nie wyrastało zbyt wysoko, należy je wcześniej lekko rozwałkować oraz dokładnie posmarować jajkiem. Należy jednak pamiętać, że ciasto francuskie ma tendencję do wyrastania - dzięki temu staje się delikatne i chrupiące :)
odpowiedz
2984 dni temu
Przyznam szczerze, że nie wyszło mi takie estetyczne jak na zdjęciach... ciasto bardzo wyrosło do góry, pomimo nakłuwania. Jeżeli chodzi o smak to bardzo dobre, naprawdę, ale następnym razem dodam plastry wędliny (szynki szwarcwaldzkiej, może) i czarne oliwki. Proszę jedynie o jakąś radę na to by ciasto nie szło tak do góry. Pozdrawiam Kuchnię Lidla :)
odpowiedz
3041 dni temu
Pycha! Dodałem jeszcze ser solankowy (tzw. bałkański albo inny do sałatek).
odpowiedz
3083 dni temu
Jeśli lubicie ciasto francuskie, poznajcie jego słodką wersję: https://kuchnialidla.pl/product/Tartaletka-z-jablkami
odpowiedz
3084 dni temu
Przepyszne!!!
odpowiedz
3087 dni temu
Pyszne ♡
odpowiedz
3087 dni temu
Rewelacja ja dodałam jeszcze papryczki ostre :):):)palce lizać
odpowiedz
3111 dni temu
szału nie ma
odpowiedz
3139 dni temu
bardzo dobre ciasteczka, zrobiłam na śniadanie rodzince, wszyscy się zajadali;)
odpowiedz
3176 dni temu
Wygląda wyśmienicie. Jutro robię na śniadanie.
odpowiedz
3183 dni temu
Przepyszne,właśnie zjadamy :)
odpowiedz
zobacz wszystkie