Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Sakiewki z ciasta francuskiego z serem gouda, kabanosem i suszonymi pomidorami
Przygotuj
- pędzelek do smarowania ciasta
- formę do muffinów
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200-210°C (termoobieg)
Przygotuj wcześniej
Ciasto francuskie mocno schłódź w lodówce.
Przygotowanie
Ser pokrojony w kostkę przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, prekrojone na pół oliwki, pokrojone w cienkie plasterki kabanosy, posiekaną natkę pietruszki, 1 łyżeczkę oregano oraz oliwę z oliwek, mieszamy. Jajko roztrzepujemy w czystym naczyniu, dodajemy 1 łyżkę mleka, mieszamy.
Ciasto francuskie przekładamy na posypaną mąką deskę, całą powierzchnię ciasta smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem z mlekiem. Posypujemy 1 łyżeczką oregano i soli. Ciasto kroimy na kwadraty o wymiarach 6 x 6 cm. Na każdy kawałek ciasta nakładamy odrobinę farszu, końce ciasta łączymy ze sobą, spinając je w górze, tak przygotowane sakiewki przekładamy do formy do muffinów. Następnie wierzch wszystkich sakiewek smarujemy masłem zmieszanym z mlekiem. Tak przygotowane sakiewki wkładamy do zamrażalnika mniej więcej na 20 minut. Następnie sakiewki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200-210°C, pieczemy 20 minut. Upieczone sakiewki wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Przestygłe sakiewki przekładamy na talerz.
Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami
Przygotuj
- blachę
- kawałek papieru do pieczenia
- rękaw cukierniczy
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg)
Przygotuj wczesniej
Krewetki wyjmij z zamrażalnika z wyprzedzeniem i odstaw do całkowitego rozmrożenia na sicie.
Przygotowanie
Serek przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżeczki chrzanu, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Odstawiamy na bok.
Do czystej miski przekładamy obgotowane krewetki, dodajemy posiekaną papryczkę, pokrojone w drobną kostkę pomidory, pokrojone w drobną kostkę mango, 2 łyżki oliwy z oliwek, polewamy sokiem z połowy cytryny, doprawiamy pieprzem i niewielką ilością soli. Dodajemy posiekaną kolendrę oraz posiekany szczypiorek. Mieszamy, odstawiamy na bok.
Chleb drwalski kroimy w kromki. Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Chleb skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, pieczemy do momentu zarumienienia się kromek. Przypieczony chleb przekładamy na deskę do krojenia, żeby odrobinę przestygł. Serek z chrzanem przekładamy do worka cukierniczego i nakładamy go na boku każdej kromki.
Następnie obok serka nakładamy 2-3 krewetki na każdą kromkę. Następnie na serek i krewetki nakładamy mango i pomidora wraz z kolendrą i szczypiorkiem. Gotowe kanapki przekładamy na talerz.
Roladki z pieczonego bakłażana z serkiem ricotta, glazurowaną gruszką i rukolą
Przygotuj
- ręcznik papierowy
- patelnię grillową
Przygotowanie
Suszone figi gotujemy w occie balsamicznym z 2 łyżeczkami miodu. Następnie figi studzimy i kroimy w plastry. Serek ricotta przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy 2 łyżeczki miodu i posiekaną miętę. Mieszamy. Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki a następnie w cienkie plastry. Bakłażana kroimy na podłużne plastry o grubości do 1 cm. Plastry doprawiamy niewielką ilością soli, pieprzu. Skrapiamy oliwą z oliwek. Plastry mieszamy tak, żeby przyprawy i oliwa oblepiły bakłażana. Patelnię grillową smarujemy niewielką ilością oliwy z oliwek za pomocą papierowego ręcznika. Na patelni grillowej układamy plastry bakłażana, pieczemy krótko (około 2-3 minut) z obu stron. Upieczone plastry bakłażana przekładamy na talerz. Na wystudzone plastry bakłażana nakładamy 1 łyżeczkę serka, dodajemy 2 plastry gruszki, figi oraz kilka listków rukoli. Bakłażana zwijamy w roladki. Roladki przekładamy na talerz.
Zobacz podobne
przepisy
Przekąski sylwestrowe
Coś pomidorowego, coś serowego i coś z ciasta francuskiego. Przygotowaliśmy dla Ciebie zestaw sylwestrowych przekąsek.
Przekąski sylwestrowe Okrasy
Sekretem udanego przyjęcia jest dobre jedzenie. Skorzystajcie z pomysłów Okrasy na przekąski sylwestrowe!
Faszerowane pomidorki koktajlowe
Niespodziewana wizyta gości? Warto mieć w zanadrzu szybki przepis na ciepłą pomidorową przekąskę z serowym farszem.
Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
Zdrowa przekąska w skandynawskim stylu: peklowany łosoś, który stanowi idealny dodatek do kanapek z kremowym twarożkiem.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Błyskawiczne pierniczki
- Ciasto na pierogi
- Wegańska ryba po grecku
- Ciasto marchewkowe
- Przekąski sylwestrowe
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Sernik piernikowy
- Sałatka gyros
- Ryba po japońsku
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (22)
3268 dni temu
A ja mam pytanie, co daje nam zamrażanie przez 20 minut sakiewek? Tak się zastanawiam czy będzie różnica jeśli ich nie zamrożę;-) Swoją drogą super przepisy na smaczne przekąski.
odpowiedz
3267 dni temu
Paulino, dzięki mrożeniu ciasto ładniej i lepiej się piecze.
2173 dni temu
nie będą chrupkie
3268 dni temu
o jak ja uwielbiam Okrasę :) moim marzeniem jest aby mi coś pysznego ugotował....hmmm Szczęśliwego Nowego Roku !!!
odpowiedz
3271 dni temu
Bakłażana kroimy na podłużne plastry o szerokości do 1 cm ??? moze 10 ?
odpowiedz
3270 dni temu
ed, rzeczywiście chodziło nam o GRUBOŚĆ :)
3597 dni temu
Bardzo, bardzo dziękuję;)
odpowiedz
3599 dni temu
Sysia, oliwki możesz po prostu pominąć. Jeśli chcesz je zastąpić innym składnikiem, proponujemy pokrojoną w kosteczkę paprykę, kukurydzę bądź czerwoną fasolkę z puszki.
odpowiedz
3602 dni temu
Co można dodać do sakiewek zamiast oliwek, których nie znoszę?;)
odpowiedz
3628 dni temu
Marleno figi gotujemy parę minut, tylko tyle, by nieco zmiękły.
odpowiedz
3629 dni temu
Dziś powtórka z sylwestra, znajomi przyjeżdżają i roladki z bakłażana zamówili, a ja dodam sakiewki:))) rewelacja!
odpowiedz
3631 dni temu
Największa sztuka to zgrabnie zwinąć bakłażana, by był jak najmniejszy. Nadzienie to czysta rewelacja.
odpowiedz
3632 dni temu
mam pytanie, jak długo gotować figi w occie balsamicznym ?
odpowiedz
3633 dni temu
a w którym momencie gruszka była glazurowana?
odpowiedz
3633 dni temu
Patrycjo, na zimno też są całkiem smaczne :) Jeśli jednak będziesz chciała odgrzać je przed podaniem, proponujemy wsadzić je na chwilę do piekarnika. Nigdy nie odgrzewaj ciasta francuskiego w mikrofalówce! :)
odpowiedz
3633 dni temu
Mam pytanie co do sakiewek z cista francuskiego. Okrasa mówi, aby podawać je na ciepło, czy na zimno będą smakować o wiele gorzej ?? Czy można je odgrzać przed podaniem?? pomyślności w nowym roku i wielu udanych przepisów
odpowiedz
3634 dni temu
Mario, w przepisie są zarówno gruszki jak i figi :)
odpowiedz
3635 dni temu
macie w temacie gruszki a w przepisie figi to czyli co wybieracie ?
odpowiedz
3635 dni temu
lol po godzinie dodali film.
odpowiedz
3635 dni temu
W jaki sposób prawidłowo rozmrozić krewetki? W lodówce, w wodzie...???
odpowiedz
3635 dni temu
A czy Gościu nie zauważyłeś, że są trzy!? Za mało???
odpowiedz
3635 dni temu
Swieta sie skonczyly, lidl swoje zarobił na karpiach heh, to i filmików już nie musi kręcić.
odpowiedz
zobacz wszystkie