Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Sól mieszamy z cukrem, posiekanym koperkiem, zmielonym pieprzem oraz skórką startą z cytryny. Łososia dokładnie nacieramy gotową mieszanką, a następnie wkładamy do głębokiego naczynia. Łososia przykrywamy kawałkiem folii spożywczej, na którym ustawiamy obciążenie (np. miskę wypełnioną wodą – łosoś powinien być dobrze dociśnięty). Następnie całe naczynie z łososiem przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3-7 dni.
Każdego dnia z dna naczynia zbieramy sok, który wypłynie z ryby, i ponownie polewamy nim łososia.
Przed podaniem wyjmujemy łososia z naczynia, oskrobujemy go z mieszanki, którą został natarty. Za pomocą papierowych ręczników odsączamy nadmiar płynu z ryby, a następnie kroimy ją na cieniutkie plasterki.
Chrupkie pieczywo smarujemy odrobiną twarożku. Na wierzchu układamy kawałki ryby.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Grillowany łosoś z masłem ziołowym
Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.
Pieczony łosoś z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.
Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.
Łosoś w warzywach na ostro
Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Banica xxl
- Łosoś w sosie curry
- Jajka faszerowane awokado
- Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
- Kanapka z suszonymi owocami
- Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
- Masło z miechunką i orzechami pekan
- Masło truskawkowe
- Wegański łosoś z papryki
- Chlebek w stylu włoskim
- Pieczona szynka z piersi indyka
- Twarożek tofu z warzywami
- Dressing musztardowo-miodowy
- Chleb orkiszowy
- Gravlax z tartymi buraczkami
- Sałatka ze szparagów, jajek i koziego sera
- Fasolka szparagowa z gremolatą
- Zupa z zielonych szparagów na 3 sposoby
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Torcik melba z brzoskwinią i lodami karmelowymi
- Kasza manna z karmelizowaną gruszką
- Dżem, konfitura i galaretka owocowa
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Makaron chow mein z woka
- Sałatka z truskawkami
- Świąteczny talerz obfitości
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
- Pizza capriciosa
- Ciastka francuskie z nadzieniem brzoskwiniowo-truskawkowym
- Szaszłyki z warzywami i owocami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (6)
142 dni temu
Super przepis robilem juz kilkanaście razy takiego lososia i zawsze idealnie wychodził ale marynowalem ok 7 dni i wychodzi jak szynka dojrzewająca
odpowiedz
970 dni temu
Porąbało Was. Nawet jak będę szukał przepisu na szarlotkę to Wy wciśniecie przepis na peklowanie łososia.
odpowiedz
964 dni temu
masz rację
3604 dni temu
Drogi Gościu, koperek wykorzystujemy do natarcia łososia - jak w pierwszym zdaniu :) Nic się nie marnuje :)
odpowiedz
3604 dni temu
A koperek zostawiamy by sobie zwiądł :)
odpowiedz
3627 dni temu
do kitu - zle proporcje i za dlugi czas peklowania
odpowiedz