
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotowanie
Sól mieszamy z cukrem, posiekanym koperkiem, zmielonym pieprzem oraz skórką startą z cytryny. Łososia dokładnie nacieramy gotową mieszanką, a następnie wkładamy do głębokiego naczynia. Łososia przykrywamy kawałkiem folii spożywczej, na którym ustawiamy obciążenie (np. miskę wypełnioną wodą – łosoś powinien być dobrze dociśnięty). Następnie całe naczynie z łososiem przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3-7 dni.
Każdego dnia z dna naczynia zbieramy sok, który wypłynie z ryby, i ponownie polewamy nim łososia.
Przed podaniem wyjmujemy łososia z naczynia, oskrobujemy go z mieszanki, którą został natarty. Za pomocą papierowych ręczników odsączamy nadmiar płynu z ryby, a następnie kroimy ją na cieniutkie plasterki.
Chrupkie pieczywo smarujemy odrobiną twarożku. Na wierzchu układamy kawałki ryby.
Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl
Zobacz podobne
przepisy
Zobacz przepisy
na lato
- Sos słodko-kwaśny
- Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
- Mini burgery
- Klasyczna sałatka grecka
- Sos śmietanowy – trafiony wybór do przeróżnych dań
- Pasta pistacjowa z białą czekoladą
- Jajecznica z kurkami
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Sos tzatziki
- Ekspresowe banoffee z mascarpone
- Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
- Krem ziemniaczany
- Kotlety jajeczne
- Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Jajecznica na 3 sposoby
- Guacamole
- Ciasto drożdżowe - przepis podstawowy
- Makaron z suszonymi pomidorami i sosem mascarpone
- Francuskie naleśniki crêpes Suzette z pomarańczami
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (6)
413 dni temu
Super przepis robilem juz kilkanaście razy takiego lososia i zawsze idealnie wychodził ale marynowalem ok 7 dni i wychodzi jak szynka dojrzewająca
odpowiedz
1240 dni temu
Porąbało Was. Nawet jak będę szukał przepisu na szarlotkę to Wy wciśniecie przepis na peklowanie łososia.
odpowiedz
1235 dni temu
masz rację
3875 dni temu
Drogi Gościu, koperek wykorzystujemy do natarcia łososia - jak w pierwszym zdaniu :) Nic się nie marnuje :)
odpowiedz
3875 dni temu
A koperek zostawiamy by sobie zwiądł :)
odpowiedz
3898 dni temu
do kitu - zle proporcje i za dlugi czas peklowania
odpowiedz