Peklowany łosoś skandynawski – gravlax

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotowanie

Sól mieszamy z cukrem, posiekanym koperkiem, zmielonym pieprzem oraz skórką startą z cytryny. Łososia dokładnie nacieramy gotową mieszanką, a następnie wkładamy do głębokiego naczynia. Łososia przykrywamy kawałkiem folii spożywczej, na którym ustawiamy obciążenie (np. miskę wypełnioną wodą – łosoś powinien być dobrze dociśnięty). Następnie całe naczynie z łososiem przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3-7 dni.

Każdego dnia z dna naczynia zbieramy sok, który wypłynie z ryby, i ponownie polewamy nim łososia.

Przed podaniem wyjmujemy łososia z naczynia, oskrobujemy go z mieszanki, którą został natarty. Za pomocą papierowych ręczników odsączamy nadmiar płynu z ryby, a następnie kroimy ją na cieniutkie plasterki.

Chrupkie pieczywo smarujemy odrobiną twarożku. Na wierzchu układamy kawałki ryby.

 

 

Ryby i owoce morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. www.msc.org/pl

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Lidl

Grillowany łosoś z masłem ziołowym

Łatwy i szybki przepis na soczystego łososia z grilla z dodatkiem masła ziołowego, które wzbogaca jego wyjątkowy smak.

Grillowany łosoś z masłem ziołowym sticker MSC

poziom trudności: łatwy czas przygotowania: 0:25 liczba porcji: 3 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie

Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.

Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:15 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański

Lidl

Łosoś w warzywach na ostro

Wyśmienita mieszanka smakowa w pikantnym stylu: kolorowy miks warzyw podany z soczystym kawałkiem smażonego łososia.

Łosoś w warzywach na ostro sticker MSC

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 4 ten przepis nie jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (6)

Avatar
  • Fish Fish
    363 dni temu
    Super przepis robilem juz kilkanaście razy takiego lososia i zawsze idealnie wychodził ale marynowalem ok 7 dni i wychodzi jak szynka dojrzewająca

    odpowiedz

  • Józek S. Józek S.
    1190 dni temu
    Porąbało Was. Nawet jak będę szukał przepisu na szarlotkę to Wy wciśniecie przepis na peklowanie łososia.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1185 dni temu
    masz rację
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3825 dni temu
    Drogi Gościu, koperek wykorzystujemy do natarcia łososia - jak w pierwszym zdaniu :) Nic się nie marnuje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3825 dni temu
    A koperek zostawiamy by sobie zwiądł :)

    odpowiedz

  • Gość Marianna Barbara Gość Marianna Barbara
    3848 dni temu
    do kitu - zle proporcje i za dlugi czas peklowania

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!