Peklowany łosoś skandynawski – gravlax
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotowanie

Sól mieszamy z cukrem, posiekanym koperkiem, zmielonym pieprzem oraz skórką startą z cytryny. Łososia dokładnie nacieramy gotową mieszanką, a następnie wkładamy do głębokiego naczynia. Łososia przykrywamy kawałkiem folii spożywczej, na którym ustawiamy obciążenie (np. miskę wypełnioną wodą – łosoś powinien być dobrze dociśnięty). Następnie całe naczynie z łososiem przykrywamy dokładnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3-7 dni.

Każdego dnia z dna naczynia zbieramy sok, który wypłynie z ryby, i ponownie polewamy nim łososia.

Przed podaniem wyjmujemy łososia z naczynia, oskrobujemy go z mieszanki, którą został natarty. Za pomocą papierowych ręczników odsączamy nadmiar płynu z ryby, a następnie kroimy ją na cieniutkie plasterki.

Chrupkie pieczywo smarujemy odrobiną twarożku. Na wierzchu układamy kawałki ryby.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1434 dni temu
    Drogi Gościu, koperek wykorzystujemy do natarcia łososia - jak w pierwszym zdaniu :) Nic się nie marnuje :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1434 dni temu
    A koperek zostawiamy by sobie zwiądł :)

    odpowiedz

  • Gość Marianna Barbara Gość Marianna Barbara
    1457 dni temu
    do kitu - zle proporcje i za dlugi czas peklowania

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram