Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Przygotuj

  • papier do pieczenia
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C

Marynata

Składniki marynaty dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rybę marynujemy w połowie marynaty przez 30-60 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy łososia. Pieczemy 5 minut. Pozostałą marynatę podgrzewamy, by była ciepła i polewamy nią filety. Zapiekamy 10 minut.
Łososia wykładamy na talerz. Podajemy z ćwiartkami limonki i cytryny.
 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (16)

Avatar
  • Neko Neko
    523 dni temu
    A gdzie się zgubił imbir?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    523 dni temu
    Imbir odnaleziony! W składnikach marynaty :)
  • Gość Gość
    351 dni temu
    Dałem sypki
  • BigJo BigJo
    1557 dni temu
    To prawda obłędny. Robiłam już dwa razy. Za każdym razem niebo w gębie. Drugi raz zrobiłam dla Rodziców - też byli zachwyceni. Kuchnio Lidla - znowu mnie zachwyciłaś.

    odpowiedz

  • Justyna Justyna
    1636 dni temu
    Obłędny :) Co prawda z suszonym imbirem, bo nie miałam świeżego, ale nic to ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1715 dni temu
    Bardzo smaczna rybka.Polecam

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1763 dni temu
    Sarah, niestety sosu sojowego nie można zastąpić niczym innym. Ocet balsamiczny ma zupełnie inny smak i właściwości i nie polecamy używać go do tej potrawy.

    odpowiedz

  • Sarah Sarah
    1766 dni temu
    Czym moge zartapic sos sojowy. Do lidla,a nawet sklepu mam doleko. Ocet balsamicznx?

    odpowiedz

  • Griszaa Griszaa
    1780 dni temu
    Ktoś skopiował was przepis: http://www.bluedragon.pl/przepisy/losos-w-sojowo-imbirowej-marynacie

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1847 dni temu
    Dory w Kuchni Lidla znajdziesz wiele pysznych przepisów na łososia! Może któryś jeszcze przypadnie Ci do gustu? :)

    odpowiedz

  • Myszka Myszka
    1848 dni temu
    Ponieważ sam łosoś nie ma intensywnego smaku dobrze komponuje się z wyrazistymi dodatkami. Ten przepis jest super, robiłam już dwa razy za drugim marynował się około 3 h i był jeszcze lepszy. Polecam!!

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1889 dni temu
    Małgorzato łosoś zdecydowanie najlepiej pasuje do składników marynaty.

    odpowiedz

  • Małgorzata Małgorzata
    1889 dni temu
    Czy można użyć innej ryby niż łososia?

    odpowiedz

  • Paweł Karski Paweł Karski
    2021 dni temu
    Świetny przepis, łosoś wychodzi soczysty i bardzo aromatyczny. Polecam dodać więcej soku z limonki do marynaty niż podano.

    odpowiedz

  • leeloo182 leeloo182
    2088 dni temu
    Zgadzam się z Gosią, łosoś jest przepyszny aż trudno opisać to co dzieje się w ustach po każdym kęsie:)

    odpowiedz

  • Gosia Gosia
    2098 dni temu
    Najlepszy przepis na łososia jaki w życiu zrobiłam/jadłam! Szczególnie dla wielbicieli japońskiej kuchni! Słodko, ostro, słony smak, ach... Ja leciutko odbiegłam od oryginalnego przepisu, a konkretnie - dwa duże, dość grube filety z łososia usmażyłam na bardzo mocno rozgrzanej patelni grillowej (po 4 minutki z każdej strony), a nie zrobiłam w piekarniku. Dodałam na talerz troszkę ryżu oraz roszponkę z pomidorkami koktajlowymi (lekko okraszone sosem balsamicznym). Danie wyszło powalająco! Gorrrrrrrrrrrrrąco polecam!!!

    odpowiedz

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram